Az idei esztendőben kevesebb árpát takaríthatnak be a gazdák a Nemzetközi Gabonaszövetség (IGC) előrejelzései szerint. Az elmúlt évhez képest 9 százalékos terméscsökkenést vázoltak fel, de negatívumként könyvelhető el az is, hogy az elmúlt 5 év termésátlagánál további 3 százalékkal marad el az idei árpatermés.

A világ legjelentősebb árpatermelője és exportőre, a Strategie Grains szerint az Unióban 56,2 millió tonna becsült árpatermés valószínű. Ez a mennyiség megegyezik az elmúlt 5 év átlagtermésével. Ennek a termésmennyiségnek kicsivel több, mint felét az őszi árpa teszi ki, további 3,3 millió tonna az őszi sörárpa részesedése, amely az előző évi mennyiséghez képest 18 százalékkal nőhet.

Árpakalász

Nem csak az Európai Unióban lesz kevesebb a termésmennyiség, további nagy országok (Kanada, Argentína) árpatermelésében is visszaesés mutatkozhat, viszont továbbra is kiegyenlített marad a kereslet és a kínálat közti kapcsolat

Több országban is befejeződött már, néhány országban pedig a vége felé közeledik a kalászos növény betakarítása. A már meglévő adatokból látszik, hogy több országban is (Németország, Franciaország, Egyesült Királyság, Románia és Magyarország) nőtt a betakarított termény mennyisége, de sajnálatos módon van néhány ország (Spanyolország és Olaszország), ahol csökkent a hozam.

Az Európai Unió és Ukrajna közötti szabadkereskedelmi megállapodásnak hála az Európai Unió árpaimportja több mint duplájára ugorhat a 2014-es esztendőben.

Az Európai Unióban a takarmányárpát átlagosan 205,5 USD/tonna áron lehetett beszerezni 2014 júliusában, e közben Ukrajnában kicsivel többért, 210 USD/tonna körül mozgott az árpa ára. Az EU árpaexportja is növekedhet a 2014-2015-ös gazdasági évben, mivel igen versenyképes áron tudják eladni a megtermelt árpát a fő célpiacokra (Szaúd-Arábia és Észak-Afrika).

A világ árutőzsdéin vegyes az árpa helyzete: az első számú árutőzsdéken (Chicago, Euronext) nem is jegyzik a takarmányárpát, de Párizsban (Matif) is csökkent a sörárpa legközelebbi lejáratára vonatkozó jegyzése.

Magyarországon mind a 208 ezer hektáron befejeződött az árpa betakarítása 2014.július 21-ig. Pozitívumnak számít, hogy az előző évhez képest 2 százalékos hozamnövekedés történt, ez számmal kifejezve körülbelül 948 ezer tonna körül alakul.

A Budapesti Értéktőzsdén is megtalálható a termékek között az árpa, de az ára folyamatosan csökkenő tendenciát mutat.

Rozsföld

A rozs termése az árpáéhoz hasonlóan az elmúlt évhez képest elmarad, de az elmúlt 5 év átlagához képest viszont 4-11 százalékkal növekedhet. Az Európai Unió a tavalyinál kevesebbet takaríthat be, de addig Oroszország 4 százalékkal több kalászost termelhet be raktáraiba. Az Európai Unió a kieső termésmennyiséget ezért valószínűleg Oroszországból fogja pótolni, így a nemzetközi kereskedelem is fellendülhet.

Magyarországon 2014. július 21-ig a teljes termőterület 39 százalékán fejezték be a betakarítást 2,97 tonna/hektár átlaggal.

A világ évi rozsfelhasználása az előrejelzések szerint az előző évek tendenciájához hasonló lesz.

Forrás: AKI

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás