A szójapiac számos kihívást tartogat idén. A nagy globális termés lenyomta az árakat, a magas élelmiszer-infláció pedig leértékelte a GMO-mentes szója árprémiumát. Ennek ellenére optimistán látja a jövőt Kosztya Norbert, az UBM kereskedője, mert a trendek az mutatják, hogy Nyugat-Európából Kelet-Európa irányába tolódik el az állattartás súlypontja, amibe a cégcsoport – egy modern sertéshízlalda építésével maga is beszáll. Vele beszélgettünk.

Kezdésként, kérem, foglalja össze, mi történik most a szójapiacon!

A szójapiac tele van kihívásokkal ebben a szezonban is. Brazíliában, a szójababtermelés egyik meghatározó országában, rekordmennyiség, 156 millió tonna termett idén. Ám ez mégsem rázta meg a piacot, mert Kína a vártnál jelentősebb felvásárlóként lépett elő. Bár hivatalosan szeretnék csökkenteni a fehérjefüggőségüket más országoktól, gyakorlatilag mégis hatalmas mennyiségeket importáltak. Olyan sokat, amit az állatok számának növekedése sem feltétlenül indokol, tehát, valószínűleg, stratégiai készletezésről beszélhetünk. Így a szójabab és a szójadara ára nem csökkent jelentősen világpiacon, de ez részben köszönhetően az erős dollárnak is.

Európában viszont elég nyomott árakon folyik a kereskedés, annak ellenére, hogy Magyarországon és az EU-ban is jellemzően GMO-mentes, tehát elméletileg prémium szójabab terméket állítunk elő. Jelenleg a GMO-mentes termékeknek nemhogy felára nincs, jó, ha diszkont nélkül értékesíthetők.

Kosztya Norbert, az UBM kereskedője

Minek köszönhető ez?

Ez azzal magyarázható, hogy Ukrajnában is rekordmennyiség termett a szójababból. A hivatalos szám 4,5 millió tonna, de információnk szerint több, akár 4,8 millió tonna is lehet a végső adat, pedig átlagosan 3-3,5 millió tonna szokott teremni. Fókuszváltás volt ugyanis Ukrajnában a termelők körében: kisebb területen és kevesebben foglalkoztak kukoricával, nőtt viszont a napraforgót vagy szóját termelők aránya. Nemcsak azért, mert ezeknek jobb a jövedelmezőségük, hanem mert könnyebb szállítani, ami háborús körülmények között egyáltalán nem egy utolsó szempont. Ennek a szójababnak egyébként jellemzően nem Magyarország a célállomása, inkább Egyiptom és más távolabbi piacok.

A GMO-mentes babból készült szójadarát ugyan az olajütők próbálják prémiummal értékesíteni, de az élelmiszerárak elszabadulása után a fogyasztók elpártoltak tőle. Olaszországban most nincs kereslet a GMO-mentes termékek iránt, Németországban is jelentősen csökkent rá az igény és a Benelux-államok is kacérkodtak a GMO-s szóják vásárlásával. Én ezért bízom abban, hogy ilyen alacsonyak árak mellett hamarosan újra el tudunk indulni a fenntarthatóság irányába, egyre kevesebb brazil szóját használunk majd, és több helyit, legyen az magyar, európai, vagy akár a pár száz kilométerre megtermett ukrán.

Térjünk rá az UBM kereskedelmi tevékenységére. Ha jól tudjuk, importtal, de exporttal is foglalkoznak. Hogy néz ez ki a gyakorlatban?

Kettéválasztanám a választ, külön a szójababra és külön a szójadarára. Utóbbi ugyan a szó szoros értelmében csak egy melléktermék, de olyan jelentős a fehérjetartalma és előnyös a takarmányozásban, hogy mégsem nevezném mellékterméknek.

Magyarország, sajnos, nem számít jelentős babtermelő területnek, mivel a kultúra rendkívül kényes a légköri aszályra, így jellemzően völgyekben, folyók mellett érdemes termeszteni, ahol páradús a levegő. Emiatt nálunk csak a Nyugat- és Dél-Dunántúlon, Baranyában, Mohács környékének a Dráva parton találhatók a legjelentősebb termőterületek. A belföldi, évi mintegy 150 ezer tonnás termelés közel ugyanannyi importtal egészül ki, Ukrajnából, Horvátországból, Szerbiából, Szlovákiából és Romániából. Ennek 80-90 százaléka GMO-mentes eredetű. Az UBM-nél jellemzően a GMO-mentes szójababból full-fat szóját, illetve egy SoyPreme®-nek nevezett bendővédett szóját állítunk elő. A full-fat szója nemcsak kiváló fehérje-, hanem energiaforrás is a szárnyasok, elsősorban a brojler számára. A bendővédett szója esetében pedig a roppantott szójababot cukorral kombináljuk, ezáltal a teheneknek nemcsak a leadott tejmennyisége növekszik, de javul a tej zsírtartalma is. Ezeket a termékeket jellemzően belföldön saját takarmánykeverőinkben értékesítjük, de exportra is kerül. Ezen túlmenően a GMO-mentes babot exportáljuk is oda, ahol prémiummal tudunk értékesíteni.

Szójadara esetében hasonló a helyzet azzal a különbséggel, hogy a helyi szójadara-előállítás marginális, így mi is importáljuk Szlovénia, Horvátország vagy Olaszország felől, esetleg Ukrajnából. Ha GMO-mentes termékhez jutunk, akkor a tovább exportálása is szóba jön. A teljes szójadaraimport egyébként félmillió tonnára tehető, amiből mi 40 százalékot hasítunk ki.

Beszéljünk most a SoyPreme®-ről részletesebben. Mit érdemes erről a termékről tudni?

A SoyPreme® teljes értékű roppantott szójabab, amit a fa feldolgozásakor kinyert cukorral kombinálunk. Optimális fehérje- és energiaforrás, mely hatékony segíti az állatot a jobb teljesítmény eléréséhez. A genetikai háttéren és a tartási körülményeken kívül ugyanis a takarmányozás is döntő befolyással bír az állatok teljesítményére. A gazdaságilag eredményes tejtermelés alapja a várt teljesítménynek megfelelő takarmányozás, melyhez egyre értékesebb és jobb minőségű takarmány-kiegészítők szükségesek. A termékünk egyedülálló a magyar piacon.

Szójafeldolgozó üzem

Milyen előnyökkel jár a termék etetése?

Növeli a többszörösen telítetlen zsírsavak szintjét, ami lehetővé teszi az ajánlott napi adagnál arányosan több telítetlen zsírsav felvételét. Az omega-3 és omega-6 zsírsavak megnövekedett koncentrációja miatt egészségesebb és lágyabb tejtermékek készülhetnek. A takarmány jobb nyerszsír emészthetőségének következtében pedig növekszik az állat energiaszintje.

Mekkora az UBM súlya a szójakereskedelemben?

Ahogy említettem, a 200-500 ezer tonnás szójadaraimport mintegy 40 százalékát mi bonyolítjuk. Babból viszont kevésbé vagyunk meghatározók, a környei üzemünkből 25 ezer tonna termék kerül ki évente, ami nem tekinthető meghatározónak a magyar piacon. A szójababban a 150 ezer tonnás magyar termelésnek a 10-15 százalékát vásároljuk fel, amit 50 ezer tonnára egészítünk ki évente az importtal.

Ön szerint merrefelé mozdul a szója piac? Milyen változásokra lehet számítani a közeljövőben?

Pár hónapos időtávon belül nem tartom valószínűnek, hogy megforduljon a trend és egy drágulás induljon be, elsősorban az óriási ukrán termés miatt. A belföldi piacot ugyan ez nem nyomja közvetlenül, mert bár a szójabab behozatala nem tiltott, de nagyon nehéz logisztikailag megoldani, hogy nagy mennyiségben be tudjon kerülni az országba, de az exportpiacainkon ott van az ukrán áru. Míg korábban az ukrán gazdák nem adtak el olyan helyre a terményt, ahova nem érte meg, most már a túlélésre játszanak. Akár veszteségesen is értékesítenek, hogy árbevételhez jussanak, és folytatni tudják a termelést. Ez a hozzáállás pár hónapig várhatóan meghatározó lehet a piac működésében.

Az UBM központja Pilisvörösváron

Hosszú távon viszont a népesség és az állatpopuláció is folyamatosan növekszik a világban, különösen a Távol-Keleten, Kínában és Vietnámban. Ezzel ugyan most ellentétes az európai trend, ahol csökken mind a sertés-, mind a szarvasmarha-állomány, viszont Európán belül egy átstrukturálódás is megfigyelhető: Nyugat-Európából Kelet-Európába tolódik át az állattartás és a húselőállítás súlya. Ennek az a logikája, hogy, például, Magyarország vagy Románia sokkal közelebb van az alapanyaghoz, magához a táphoz, illetve a takarmány-alapanyagokhoz, míg Dániában vagy Hollandiában mindent importálni kell. A fenntarthatóság jegyében a keleti koncentrációnak van értelme. Látva ezeket a trendeket, éppen ezért nyitottunk a sertéshízlalás felé, és építünk egy modern telepet. Úgy gondolom, hogy helyben szinten tudjuk tartani, sőt talán még növelni is tudjuk majd 3-5 év alatt a takarmány-alapanyag felhasználását.

Illetve visszakanyarodva a fenntarthatósághoz, fontosnak gondoljuk a GMO-mentes szójaprogramot is, de főleg akkor, ha nem esőerdők kiirtásából nyert szójababból állítjuk elő minél olcsóbban az alapanyagot és minél olcsóbban a húst. Ha pár forinttal drágábban is, de helyben, ellenőrzött körülmények között megtermelt szójából kellene előállítani a szójadarát és a szójatermékeket, majd abból a sertés és marhahúst, valamint a tejtermékeket. Ez lehet a jövő. Persze jelen pillanatban, amikor még mindig 20 százalék fölötti az élelmiszer-infláció, sokakat nem vonz ez a kilátás, de látva a trendeket, bízom benne, hogy ez majd hamarosan el fog érkezni.

(x)

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás