„Számos termék elérhető ma már a piacon, amelyekről csak csupa szépet, jót lehet hallani. Én három szempont szerint döntök, ezek a következőek: Lehetőség szerint legyen hazai az adott termék, ezentúl vagy saját szememmel győződhessek meg a hatásáról vagy olyan személy javasolja azt, akinek a szakmaiságában teljes mértékben megbízom. Az AGRO.bio-nál ezek mind adottak, így több készítményüket is használom.” Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Beszélgetőtársam - több mint egy évtizedes szakmai múlttal a háta mögött - közel egy éve a Szabadegyházi Agrár Zrt. - növénytermesztői ágazatvezetője, ahol is búza, kukorica, napraforgó, szója, repce és sörárpa alkotja a portfoliót. Mikor az éghajlati és talajadottságokról kérdezem, kiemeli, hogy a talajviszonyokon túl a széllel is meg kell itt nap mint nap küzdenie a termelőnek. „A szabadegyházi terület a Velencei-tó és Dunaújváros között nyitott, emiatt a szél sebessége felénk folyamatosan 30-40 km/óra. Mindez, hogy csak egy problémát emeljek ki, a növényvédő szerek kijuttatását napi szinten nehezíti.” Kihívás tehát akad, az ágazatvezető pedig, mivel nem csak szavak szintjén elkötelezettje a talajt kímélő agrotechnikának, így nem véletlen, hogy a válaszok egy részét, az AGRO.bio termékei között találta meg.

AlgaTer logo

AlgaTer, szőnyegszerű borítottság

Az AlgaTer a Klebsormidium bilatum algából készült mikrobiológiai készítmény. Számos érdeme közül ki kell emelni, hogy a talaj felszínén képes szaporodni és fotoszintetizálni, így átszővi a kijutatott területen a felső 20 cm-es réteget. Mivel a készítményben lévő fonalas algák nagy molekulatömegű anyagot termelnek, így ezek képesek megóvni a talajt a kiszáradástól, táplálni az abban lévő mikroorganizmusokat, védeni azt a növényvédő szerek, műtrágyák káros hatásaitól. Az összetapadó talajmorzsák javítják a talaj szerkezetét, víz-, hő- és levegőgazdálkodását, termékenységét. „Az AGRO.bio szaktanácsadói ajánlották figyelmembe ezt a készítményt, ők pedig megbízható szakemberek, ha azt mondják egy termékre, hogy próbáljam ki azt, tudom nem azért teszik, mert többet szeretnének abból eladni. A 25 hektár, ahol próbát tettem az AlgaTerrel, korábban szőlőültetvény volt, amelyet aztán kivágtak, szántónak alakítottak át. Az AGRO.bio szakmai napján lehetőségem volt a gyakorlatban is látni, hogy a homokosabb területet, hogy ’ragasztja’ össze ez a készítmény. Nagyon meggyőző volt, úgy voltam vele, hogy ha a termésben nem is lesz azonnal érezhető eredménye, de legalább egy kis lépést tudok tenni annak az érdekében, hogy a talaj felszínén lévő vékony humuszt ne vigye el a szél. Mindez a számomra preferált, kevéssé talajbolygatásos rendszerbe is jól illeszthető volt. A tavaszi zöld takarónövényt 20 cm mélyen, grubereztük, nem nyitottunk magágyat, elvetettünk, majd kifújtuk az AlagaTert a kukorica kétleveles állapotában. Azt tapasztaltam, hogy a gyomosodás sokkal intenzívebb lett, mint azelőtt volt, szőnyegszerű borítottság jelent meg azon a táblán, ahol ezt a készítményt használtuk.

Algafix

Algafix, egy feladat száz megoldási lehetőség

Az Algafix olyan élő balatoni zöldalgát és az általa termelt növényi hormonokat tartalmaz, amely fokozza a növény stressztűrő képességét, a tápanyag- és vízfelvételt is, ezáltal gyorsítja fejlődését, növekedését. „Napraforgóban, az elmúlt esztendőben már alkalmaztam az Algafixet, lehet sokan azt mondják, hogy nem feltétlen arra vagy úgy kell használni, mint ahogy én tettem. Erre válaszul azt tudom elismételni, amit egy idős kollegától hallottam: A mezőgazdaság azért jó, mert egy feladatnak lehet akár száz megoldása és az mind jó. Tehát, az én gyakorlatom az, hogy tízleveles állapotban, mikor éppen zár a sor, szoktuk az Amino-KÉN-t és az Algofixet nagyobb lével, szántóföldi permetezővel kijuttatni. Az erős UV-sugárzás okozta perzseléstől igyekszünk így megóvni a napraforgó leveleit. Tapasztalatom szerint a két elem kölcsönösen támogatja egymás felszívódását, beépülését és hatását.”

AminoBór, olajos növényeknek nélkülözhetetlen

Az AminoBór az olajos növények nélkülözhetetlen tápanyagait a megfelelő időben biztosítja, segítve az optimális anyagcserét, az olajképződést, hozzájárul ezzel a gazdálkodás sikeréhez. „Mikor már vége felé járunk a kórtani kezeléseknek akkor szoktunk 2 liter/hektár AminoBórt adni a napraforgónak, ha nem problémás különösképpen az adott év, - és szerencsénkre a tavalyi ilyen volt - akkor ezt követően nyugodtan nézhetünk a jövő elé.

(x)

További híreink

Felfrissülő zöld mezőkön – a regeneratív legeltetésről Szarvasfarmon

2024.06.22.

Legelők állapotfelmérése címmel hirdettek műhelymunkát a bőszénfai Szarvasfarmon, hogy az érdeklődők mélyrehatóbban megismerjék a holisztikus menedzsmentre épülő regeneratív legeltetést és legelőhasználatot. Hogy a regeneratív szó jelentése – újraképződő; felfrissítő – valódi értelmet nyerjen.

Újabb kombájnokat mutat be a John Deere

2024.06.22.

A John Deere két új kombájnsorozatot mutatott be: a T5-öt és a T6-ot. A számok a kombájnban lévő szalmajárók számát jelzik, mégpedig 5-öt és 6-ot. Ezen a két sorozaton belül összesen nyolc új modell közül lehet választani, amelyek számos teljesítménylehetőséget kínálnak. A T5 sorozat legkisebb modellje, a T5 400 305 LE-t ad le a JD PowerTech PSS 6,8 literes hathengeres motorjával. A T6 sorozat legnagyobb modelljét, a T6 800-at 9 literes JD9X motor hajtja, 466 lóerővel.

Csökken a forróság, záporok jönnek

2024.06.22.

Az elmúlt napok nagyrészt száraz időjárása kedvez az aratásnak, bár a jelenlegi forróság az érésben lévő búzának sem tesz jót. A kukorica és napraforgó állományok viszont mostantól igényelnék a legtöbb csapadékot, az Alföldön azonban kezd ismét nagyon kiszáradni a talaj. A hétvégén csak szórványosan lehetnek záporok, zivatarok, nagyobb területen öntöző csapadékra a jövő hét közepén van esély.

Szakmai előadásokkal egybekötött búza fajtabemutató volt Vasszilvágyon - fotókkal

2024.06.22.

Magyarországon 4,3 millió hektáron folyik szántóföldi növénytermesztés, ahol a hozamelvárások mellett a gazdálkodóknak a magasabb beltartalmi értékek és minőség szempontjait érdemes beemelniük a kalászosok esetében a fajtaválasztásnál.

Mit legyen az építési-bontási törmelékkel? – ingyenes tájékoztató kiadvány jött ki

2024.06.22.

Lakásfelújítás során elkerülhetetlen, hogy építési-bontási hulladék (sitt) keletkezzen. Ezt nem lehet egyszerűen háztartási hulladékként gyűjteni, és az ilyen típusú hulladékot a rendszeres lomtalanítás során sem szállítják el.

Reped a paradicsom! De mitől? Mit lehet tenni? Még ehető?

2024.06.21.

A paradicsom kedvelt alapanyag a kertekben szerte a világon, élénk íze és sokoldalúsága miatt szinte állandó helye van a konyhában. Gyakori probléma azonban, amellyel sok kertész szembesül, a paradicsom repedése. Ez a jelenség elkeserítő lehet, különösen akkor, ha időt és energiát fektetünk az egészséges növények termesztésébe. A garden-guide.com cikke azt vizsgálta meg, hogyan néz ki a paradicsomrepedés, milyen okok állnak mögötte, mikor fordul elő általában, milyen hatással van az ehetőségre, és hogyan lehet megelőzni.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás