Mikroalgák, gombák, tengeri baktériumok, makroalgák és makrogerinctelenek:  a vízi takarmányozás céljaira használt fenntartható, fehérjével dúsított összetevők. Az akvakultúra az egyik leggyorsabban növekvő élelmiszer-termelő iparág világszerte, és az előrejelzések szerint 2050-re az akvakultúra-termelés eléri a 140 millió tonnát.

Alternatív, fenntartható fehérjeforrások kidolgozására van szükség az akvakultúra számára, hogy alátámassza a vízi takarmányozás iránti növekvő igényeket, és helyreállítsa a tápanyag-kibocsátásokat (Forrás: allaboutfeed.net)

Az akvakultúra folyamatos növekedése azonban a fehérjetakarmány fenntartható készletéhez való hozzáférésen múlik.

A hallisztből származó fehérjeellátáshoz kapcsolódó fenntarthatósági probléma miatt alternatív, fenntartható fehérjeforrások kidolgozására van szükség az akvakultúra számára, hogy alátámassza a vízi takarmányozás iránti növekvő igényeket, és helyreállítsa a tápanyag-kibocsátásokat.

Mikroalgák

A fenntartható akvakultúra érdekében a mikroalgák alternatív fehérje-, zsírsav-, karotinoid- és antioxidánsforrásnak számítanak, beleértve a polifenolokat, szterolokat, valamint A- és E-vitamint. A mikroalgák nem szántóföldön termesztenek, ami minimálisra csökkenti a vízigényt. Ezenkívül a mikroalgák a tápanyagokat kiváló minőségű takarmány-összetevőkké alakítják át, felveszik a szén-dioxidot a környezetben, és csökkentik a a káros ökológiai hatásokat.

A mikroalgák esszenciális többszörösen telítetlen zsírsavakat és aminosavakat tartalmaznak; van azonban egy felső határa annak, hogy az aquafeed mekkora hányadát alkothatják a mikroalgák.

A halliszt akár 30%-os mikroalgával való helyettesítése növeli a növekedést és a túlélési arányt, javítja a pigmentációt, javítja az immunológiai választ és az akvakultúra-fajok általános egészségi állapotát.

A mikroalgákban található bioaktív vegyületek immunstimuláló és parazitaellenes hatásúak. Ezért a halliszt mikroalgákkal való helyettesítése javítja a különböző típusú fertőzésekkel szembeni ellenállást.

Gombák

A gombás biomassza fehérjét, esszenciális aminosavakat, többszörösen telítetlen zsírsavakat, rostokat, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. A gombák melléktermékei helyettesíthetik a hallisztet a vízi takarmányban, jótékony hatással a hal- és garnélafajokra.

A tengeri gombák antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek a halak és garnélák kórokozói ellen, mint például a Lactococcus garvieae, a Vibrio anguillarum, a Vibrio harveyi, a Yersinia ruckeri és a Vagococcus salmoninarum. Ezenkívül a gombák bioaktív molekulái antioxidáns és immunstimuláló tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek javítják a vízi állatok egészségét, beleértve a tengeri uborkát is, szabályozva a gazdabél mikrobióta szerkezetét.

Ezen túlmenően, a mikoproteinek fenntartható fehérjeforrást jelentenek a vízi takarmány számára, mivel képesek magas metabolikus sebességű bioreaktorokban növekedni, különböző melléktermékek, például szén- és nitrogénforrások felhasználásával. Ezenkívül a gombák számos enzimet termelnek, hogy a különböző szubsztrátumokat immunstimuláns aktivitású poliszacharidokban gazdag biomasszává alakítsák.

Tengeri baktériumok

A baktériumok hasznosak a vízi takarmányozási költségek kezelésében, a takarmányozási teljesítmény fenntartásában és az akvakultúra-fajok egészségi állapotának javításában. Az egysejtű fehérjeforrások, például a baktériumok táplálhatók a zooplankton különböző taxonómiai csoportjaival, amelyeket akvakultúra-keltetők lárváinak élő táplálékaként használnak, vagy közvetlenül beilleszthetők a halak és rákfélék étrendjébe.

A baktériumok nagy mennyiségű nyersfehérjét, esszenciális aminosavakat, vitaminokat, foszfolipideket és bioaktív másodlagos metabolitokat termelnek. A bakteriális egysejtű fehérje alapú termékek hatékony növekedésserkentők, helyettesíthetik a hallisztet, és fokozhatják az immunválaszt és az akvakultúra-fajok, például a lazacfélék és a garnélarák túlélését.

Ezenkívül a tengeri baktériumok, mint például a bacillustörzsek, jótékony enzimeket, például proteázokat, szénhidrolázokat és lipázokat termelnek, amelyek javítják a táplálék lebomlását, így növelve az aquafeed tápértékét.

Makroalgák

A makroalgák vagy tengeri moszatok többsejtű, nagyméretű algák, amelyek szabad szemmel láthatóak, és fehérjékből és másodlagos metabolitokból állnak, amelyek hasznosak lehetnek a tenyésztett halak számára. Ezenkívül a különböző makroalgák profilaktikus és terápiás tulajdonságokkal rendelkeznek.

Továbbá a makroalgák nemzetségei, mint például az Asparagopsis spp. és Sargassum spp. antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek a halak és garnélarák számos fertőző ágense ellen. Az antimikrobiális hatás mellett a makroalgák gyulladásgátló és immunmoduláló tulajdonságokkal is rendelkeznek a halakban. Azonban a makroalgából származó biomassza fehérjeforrásként történő alkalmazása a vízi takarmányban kulcsfontosságú műszaki innovációkat igényel a makroalgák fehérjeforrása táplálkozási minőségének javítása érdekében.

A makrogerinctelenek, például a kétéltűek fehérjében gazdagok (száraz tömegük körülbelül 40%-a), és kevesebb mint 10%-ban tartalmaznak szénhidrátot és lipideket. Ezenkívül az amfipodák jól kiegyensúlyozott zsírsavösszetételt tartalmaznak, nagy mennyiségben raktároznak kedvező többszörösen telítetlen zsírsavakat, mint például az eikozapentaénsav és a dokozahexaénsav. A Caprellid kétéltűek élő vízi takarmányként használhatók szabadföldön gyűjtve vagy tenyésztve. A kétéltűek megfelelő tápértékkel rendelkeznek az akvakultúrában való felhasználáshoz, de a termesztési folyamatok alacsony túlélési arányt vagy fajszaporodást eredményeznek.

Záró megjegyzések

A tengeri élőlények, mint például a mikroalgák, gombák, tengeri baktériumok, makroalgák és makrogerinctelenek alkalmazása fenntartható, fehérjével dúsított összetevőként a vízi takarmányban javítja az akvakultúra fenntarthatóságát és hatékonyságát. A tengeri élőlények azonban változatos fehérjéket és bioaktív vegyületeket tartalmaznak; ezért további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megértsük hatásukat a megcélzott akvakultúra-fajokra.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Megosztás

További híreink

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne hagyjuk, hogy az extrém nyári meleg elbánjon kerti tavainkkal!

2024.07.26.

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kerti tavak számos kihívással nézhetnek szembe. A hosszan tartó meleg befolyásolhatja a víz minőségét, a növények egészségét és a benne élő állatok jólétét. E hatások megértése és azok mérséklésének módja elengedhetetlen a virágzó tóökoszisztéma fenntartásához. A garden-guide.com cikke betekintést enged, és gyakorlati tanácsokat ad a kerti tavak gondozásához a szélsőséges nyári melegben.

Jó szezont hoz a magyar csemegekukorica: feldolgozásra és fazékba is bőven jut

2024.07.26.

A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt csöves kukorica is.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás