Hirdetés
Akvakultúra: takarmányozás vízi élőlényektől
Mikroalgák, gombák, tengeri baktériumok, makroalgák és makrogerinctelenek: a vízi takarmányozás céljaira használt fenntartható, fehérjével dúsított összetevők. Az akvakultúra az egyik leggyorsabban növekvő élelmiszer-termelő iparág világszerte, és az előrejelzések szerint 2050-re az akvakultúra-termelés eléri a 140 millió tonnát.
![](/public/agronews/an_article_inner/243/bbf118e43ec323a5f07e4dca0096da38_1.jpeg)
Az akvakultúra folyamatos növekedése azonban a fehérjetakarmány fenntartható készletéhez való hozzáférésen múlik.
A hallisztből származó fehérjeellátáshoz kapcsolódó fenntarthatósági probléma miatt alternatív, fenntartható fehérjeforrások kidolgozására van szükség az akvakultúra számára, hogy alátámassza a vízi takarmányozás iránti növekvő igényeket, és helyreállítsa a tápanyag-kibocsátásokat.
Hirdetés
Mikroalgák
A fenntartható akvakultúra érdekében a mikroalgák alternatív fehérje-, zsírsav-, karotinoid- és antioxidánsforrásnak számítanak, beleértve a polifenolokat, szterolokat, valamint A- és E-vitamint. A mikroalgák nem szántóföldön termesztenek, ami minimálisra csökkenti a vízigényt. Ezenkívül a mikroalgák a tápanyagokat kiváló minőségű takarmány-összetevőkké alakítják át, felveszik a szén-dioxidot a környezetben, és csökkentik a a káros ökológiai hatásokat.
A mikroalgák esszenciális többszörösen telítetlen zsírsavakat és aminosavakat tartalmaznak; van azonban egy felső határa annak, hogy az aquafeed mekkora hányadát alkothatják a mikroalgák.
A halliszt akár 30%-os mikroalgával való helyettesítése növeli a növekedést és a túlélési arányt, javítja a pigmentációt, javítja az immunológiai választ és az akvakultúra-fajok általános egészségi állapotát.
A mikroalgákban található bioaktív vegyületek immunstimuláló és parazitaellenes hatásúak. Ezért a halliszt mikroalgákkal való helyettesítése javítja a különböző típusú fertőzésekkel szembeni ellenállást.
Gombák
A gombás biomassza fehérjét, esszenciális aminosavakat, többszörösen telítetlen zsírsavakat, rostokat, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. A gombák melléktermékei helyettesíthetik a hallisztet a vízi takarmányban, jótékony hatással a hal- és garnélafajokra.
A tengeri gombák antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek a halak és garnélák kórokozói ellen, mint például a Lactococcus garvieae, a Vibrio anguillarum, a Vibrio harveyi, a Yersinia ruckeri és a Vagococcus salmoninarum. Ezenkívül a gombák bioaktív molekulái antioxidáns és immunstimuláló tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek javítják a vízi állatok egészségét, beleértve a tengeri uborkát is, szabályozva a gazdabél mikrobióta szerkezetét.
Ezen túlmenően, a mikoproteinek fenntartható fehérjeforrást jelentenek a vízi takarmány számára, mivel képesek magas metabolikus sebességű bioreaktorokban növekedni, különböző melléktermékek, például szén- és nitrogénforrások felhasználásával. Ezenkívül a gombák számos enzimet termelnek, hogy a különböző szubsztrátumokat immunstimuláns aktivitású poliszacharidokban gazdag biomasszává alakítsák.
Tengeri baktériumok
A baktériumok hasznosak a vízi takarmányozási költségek kezelésében, a takarmányozási teljesítmény fenntartásában és az akvakultúra-fajok egészségi állapotának javításában. Az egysejtű fehérjeforrások, például a baktériumok táplálhatók a zooplankton különböző taxonómiai csoportjaival, amelyeket akvakultúra-keltetők lárváinak élő táplálékaként használnak, vagy közvetlenül beilleszthetők a halak és rákfélék étrendjébe.
A baktériumok nagy mennyiségű nyersfehérjét, esszenciális aminosavakat, vitaminokat, foszfolipideket és bioaktív másodlagos metabolitokat termelnek. A bakteriális egysejtű fehérje alapú termékek hatékony növekedésserkentők, helyettesíthetik a hallisztet, és fokozhatják az immunválaszt és az akvakultúra-fajok, például a lazacfélék és a garnélarák túlélését.
Ezenkívül a tengeri baktériumok, mint például a bacillustörzsek, jótékony enzimeket, például proteázokat, szénhidrolázokat és lipázokat termelnek, amelyek javítják a táplálék lebomlását, így növelve az aquafeed tápértékét.
Makroalgák
A makroalgák vagy tengeri moszatok többsejtű, nagyméretű algák, amelyek szabad szemmel láthatóak, és fehérjékből és másodlagos metabolitokból állnak, amelyek hasznosak lehetnek a tenyésztett halak számára. Ezenkívül a különböző makroalgák profilaktikus és terápiás tulajdonságokkal rendelkeznek.
Továbbá a makroalgák nemzetségei, mint például az Asparagopsis spp. és Sargassum spp. antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek a halak és garnélarák számos fertőző ágense ellen. Az antimikrobiális hatás mellett a makroalgák gyulladásgátló és immunmoduláló tulajdonságokkal is rendelkeznek a halakban. Azonban a makroalgából származó biomassza fehérjeforrásként történő alkalmazása a vízi takarmányban kulcsfontosságú műszaki innovációkat igényel a makroalgák fehérjeforrása táplálkozási minőségének javítása érdekében.
A makrogerinctelenek, például a kétéltűek fehérjében gazdagok (száraz tömegük körülbelül 40%-a), és kevesebb mint 10%-ban tartalmaznak szénhidrátot és lipideket. Ezenkívül az amfipodák jól kiegyensúlyozott zsírsavösszetételt tartalmaznak, nagy mennyiségben raktároznak kedvező többszörösen telítetlen zsírsavakat, mint például az eikozapentaénsav és a dokozahexaénsav. A Caprellid kétéltűek élő vízi takarmányként használhatók szabadföldön gyűjtve vagy tenyésztve. A kétéltűek megfelelő tápértékkel rendelkeznek az akvakultúrában való felhasználáshoz, de a termesztési folyamatok alacsony túlélési arányt vagy fajszaporodást eredményeznek.
Záró megjegyzések
A tengeri élőlények, mint például a mikroalgák, gombák, tengeri baktériumok, makroalgák és makrogerinctelenek alkalmazása fenntartható, fehérjével dúsított összetevőként a vízi takarmányban javítja az akvakultúra fenntarthatóságát és hatékonyságát. A tengeri élőlények azonban változatos fehérjéket és bioaktív vegyületeket tartalmaznak; ezért további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megértsük hatásukat a megcélzott akvakultúra-fajokra.
(Forrás: allaboutfeed.net)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől
2024.07.25.A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.
Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről
2024.07.23.Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatMagro.hu Piactér
Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés