Mikroalgák, gombák, tengeri baktériumok, makroalgák és makrogerinctelenek:  a vízi takarmányozás céljaira használt fenntartható, fehérjével dúsított összetevők. Az akvakultúra az egyik leggyorsabban növekvő élelmiszer-termelő iparág világszerte, és az előrejelzések szerint 2050-re az akvakultúra-termelés eléri a 140 millió tonnát.

Alternatív, fenntartható fehérjeforrások kidolgozására van szükség az akvakultúra számára, hogy alátámassza a vízi takarmányozás iránti növekvő igényeket, és helyreállítsa a tápanyag-kibocsátásokat (Forrás: allaboutfeed.net)

Az akvakultúra folyamatos növekedése azonban a fehérjetakarmány fenntartható készletéhez való hozzáférésen múlik.

A hallisztből származó fehérjeellátáshoz kapcsolódó fenntarthatósági probléma miatt alternatív, fenntartható fehérjeforrások kidolgozására van szükség az akvakultúra számára, hogy alátámassza a vízi takarmányozás iránti növekvő igényeket, és helyreállítsa a tápanyag-kibocsátásokat.

Mikroalgák

A fenntartható akvakultúra érdekében a mikroalgák alternatív fehérje-, zsírsav-, karotinoid- és antioxidánsforrásnak számítanak, beleértve a polifenolokat, szterolokat, valamint A- és E-vitamint. A mikroalgák nem szántóföldön termesztenek, ami minimálisra csökkenti a vízigényt. Ezenkívül a mikroalgák a tápanyagokat kiváló minőségű takarmány-összetevőkké alakítják át, felveszik a szén-dioxidot a környezetben, és csökkentik a a káros ökológiai hatásokat.

A mikroalgák esszenciális többszörösen telítetlen zsírsavakat és aminosavakat tartalmaznak; van azonban egy felső határa annak, hogy az aquafeed mekkora hányadát alkothatják a mikroalgák.

A halliszt akár 30%-os mikroalgával való helyettesítése növeli a növekedést és a túlélési arányt, javítja a pigmentációt, javítja az immunológiai választ és az akvakultúra-fajok általános egészségi állapotát.

A mikroalgákban található bioaktív vegyületek immunstimuláló és parazitaellenes hatásúak. Ezért a halliszt mikroalgákkal való helyettesítése javítja a különböző típusú fertőzésekkel szembeni ellenállást.

Gombák

A gombás biomassza fehérjét, esszenciális aminosavakat, többszörösen telítetlen zsírsavakat, rostokat, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. A gombák melléktermékei helyettesíthetik a hallisztet a vízi takarmányban, jótékony hatással a hal- és garnélafajokra.

A tengeri gombák antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek a halak és garnélák kórokozói ellen, mint például a Lactococcus garvieae, a Vibrio anguillarum, a Vibrio harveyi, a Yersinia ruckeri és a Vagococcus salmoninarum. Ezenkívül a gombák bioaktív molekulái antioxidáns és immunstimuláló tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek javítják a vízi állatok egészségét, beleértve a tengeri uborkát is, szabályozva a gazdabél mikrobióta szerkezetét.

Ezen túlmenően, a mikoproteinek fenntartható fehérjeforrást jelentenek a vízi takarmány számára, mivel képesek magas metabolikus sebességű bioreaktorokban növekedni, különböző melléktermékek, például szén- és nitrogénforrások felhasználásával. Ezenkívül a gombák számos enzimet termelnek, hogy a különböző szubsztrátumokat immunstimuláns aktivitású poliszacharidokban gazdag biomasszává alakítsák.

Tengeri baktériumok

A baktériumok hasznosak a vízi takarmányozási költségek kezelésében, a takarmányozási teljesítmény fenntartásában és az akvakultúra-fajok egészségi állapotának javításában. Az egysejtű fehérjeforrások, például a baktériumok táplálhatók a zooplankton különböző taxonómiai csoportjaival, amelyeket akvakultúra-keltetők lárváinak élő táplálékaként használnak, vagy közvetlenül beilleszthetők a halak és rákfélék étrendjébe.

A baktériumok nagy mennyiségű nyersfehérjét, esszenciális aminosavakat, vitaminokat, foszfolipideket és bioaktív másodlagos metabolitokat termelnek. A bakteriális egysejtű fehérje alapú termékek hatékony növekedésserkentők, helyettesíthetik a hallisztet, és fokozhatják az immunválaszt és az akvakultúra-fajok, például a lazacfélék és a garnélarák túlélését.

Ezenkívül a tengeri baktériumok, mint például a bacillustörzsek, jótékony enzimeket, például proteázokat, szénhidrolázokat és lipázokat termelnek, amelyek javítják a táplálék lebomlását, így növelve az aquafeed tápértékét.

Makroalgák

A makroalgák vagy tengeri moszatok többsejtű, nagyméretű algák, amelyek szabad szemmel láthatóak, és fehérjékből és másodlagos metabolitokból állnak, amelyek hasznosak lehetnek a tenyésztett halak számára. Ezenkívül a különböző makroalgák profilaktikus és terápiás tulajdonságokkal rendelkeznek.

Továbbá a makroalgák nemzetségei, mint például az Asparagopsis spp. és Sargassum spp. antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek a halak és garnélarák számos fertőző ágense ellen. Az antimikrobiális hatás mellett a makroalgák gyulladásgátló és immunmoduláló tulajdonságokkal is rendelkeznek a halakban. Azonban a makroalgából származó biomassza fehérjeforrásként történő alkalmazása a vízi takarmányban kulcsfontosságú műszaki innovációkat igényel a makroalgák fehérjeforrása táplálkozási minőségének javítása érdekében.

A makrogerinctelenek, például a kétéltűek fehérjében gazdagok (száraz tömegük körülbelül 40%-a), és kevesebb mint 10%-ban tartalmaznak szénhidrátot és lipideket. Ezenkívül az amfipodák jól kiegyensúlyozott zsírsavösszetételt tartalmaznak, nagy mennyiségben raktároznak kedvező többszörösen telítetlen zsírsavakat, mint például az eikozapentaénsav és a dokozahexaénsav. A Caprellid kétéltűek élő vízi takarmányként használhatók szabadföldön gyűjtve vagy tenyésztve. A kétéltűek megfelelő tápértékkel rendelkeznek az akvakultúrában való felhasználáshoz, de a termesztési folyamatok alacsony túlélési arányt vagy fajszaporodást eredményeznek.

Záró megjegyzések

A tengeri élőlények, mint például a mikroalgák, gombák, tengeri baktériumok, makroalgák és makrogerinctelenek alkalmazása fenntartható, fehérjével dúsított összetevőként a vízi takarmányban javítja az akvakultúra fenntarthatóságát és hatékonyságát. A tengeri élőlények azonban változatos fehérjéket és bioaktív vegyületeket tartalmaznak; ezért további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megértsük hatásukat a megcélzott akvakultúra-fajokra.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás