Mikroalgák, gombák, tengeri baktériumok, makroalgák és makrogerinctelenek:  a vízi takarmányozás céljaira használt fenntartható, fehérjével dúsított összetevők. Az akvakultúra az egyik leggyorsabban növekvő élelmiszer-termelő iparág világszerte, és az előrejelzések szerint 2050-re az akvakultúra-termelés eléri a 140 millió tonnát.

Alternatív, fenntartható fehérjeforrások kidolgozására van szükség az akvakultúra számára, hogy alátámassza a vízi takarmányozás iránti növekvő igényeket, és helyreállítsa a tápanyag-kibocsátásokat (Forrás: allaboutfeed.net)

Az akvakultúra folyamatos növekedése azonban a fehérjetakarmány fenntartható készletéhez való hozzáférésen múlik.

A hallisztből származó fehérjeellátáshoz kapcsolódó fenntarthatósági probléma miatt alternatív, fenntartható fehérjeforrások kidolgozására van szükség az akvakultúra számára, hogy alátámassza a vízi takarmányozás iránti növekvő igényeket, és helyreállítsa a tápanyag-kibocsátásokat.

Mikroalgák

A fenntartható akvakultúra érdekében a mikroalgák alternatív fehérje-, zsírsav-, karotinoid- és antioxidánsforrásnak számítanak, beleértve a polifenolokat, szterolokat, valamint A- és E-vitamint. A mikroalgák nem szántóföldön termesztenek, ami minimálisra csökkenti a vízigényt. Ezenkívül a mikroalgák a tápanyagokat kiváló minőségű takarmány-összetevőkké alakítják át, felveszik a szén-dioxidot a környezetben, és csökkentik a a káros ökológiai hatásokat.

A mikroalgák esszenciális többszörösen telítetlen zsírsavakat és aminosavakat tartalmaznak; van azonban egy felső határa annak, hogy az aquafeed mekkora hányadát alkothatják a mikroalgák.

A halliszt akár 30%-os mikroalgával való helyettesítése növeli a növekedést és a túlélési arányt, javítja a pigmentációt, javítja az immunológiai választ és az akvakultúra-fajok általános egészségi állapotát.

A mikroalgákban található bioaktív vegyületek immunstimuláló és parazitaellenes hatásúak. Ezért a halliszt mikroalgákkal való helyettesítése javítja a különböző típusú fertőzésekkel szembeni ellenállást.

Gombák

A gombás biomassza fehérjét, esszenciális aminosavakat, többszörösen telítetlen zsírsavakat, rostokat, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. A gombák melléktermékei helyettesíthetik a hallisztet a vízi takarmányban, jótékony hatással a hal- és garnélafajokra.

A tengeri gombák antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek a halak és garnélák kórokozói ellen, mint például a Lactococcus garvieae, a Vibrio anguillarum, a Vibrio harveyi, a Yersinia ruckeri és a Vagococcus salmoninarum. Ezenkívül a gombák bioaktív molekulái antioxidáns és immunstimuláló tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek javítják a vízi állatok egészségét, beleértve a tengeri uborkát is, szabályozva a gazdabél mikrobióta szerkezetét.

Ezen túlmenően, a mikoproteinek fenntartható fehérjeforrást jelentenek a vízi takarmány számára, mivel képesek magas metabolikus sebességű bioreaktorokban növekedni, különböző melléktermékek, például szén- és nitrogénforrások felhasználásával. Ezenkívül a gombák számos enzimet termelnek, hogy a különböző szubsztrátumokat immunstimuláns aktivitású poliszacharidokban gazdag biomasszává alakítsák.

Tengeri baktériumok

A baktériumok hasznosak a vízi takarmányozási költségek kezelésében, a takarmányozási teljesítmény fenntartásában és az akvakultúra-fajok egészségi állapotának javításában. Az egysejtű fehérjeforrások, például a baktériumok táplálhatók a zooplankton különböző taxonómiai csoportjaival, amelyeket akvakultúra-keltetők lárváinak élő táplálékaként használnak, vagy közvetlenül beilleszthetők a halak és rákfélék étrendjébe.

A baktériumok nagy mennyiségű nyersfehérjét, esszenciális aminosavakat, vitaminokat, foszfolipideket és bioaktív másodlagos metabolitokat termelnek. A bakteriális egysejtű fehérje alapú termékek hatékony növekedésserkentők, helyettesíthetik a hallisztet, és fokozhatják az immunválaszt és az akvakultúra-fajok, például a lazacfélék és a garnélarák túlélését.

Ezenkívül a tengeri baktériumok, mint például a bacillustörzsek, jótékony enzimeket, például proteázokat, szénhidrolázokat és lipázokat termelnek, amelyek javítják a táplálék lebomlását, így növelve az aquafeed tápértékét.

Makroalgák

A makroalgák vagy tengeri moszatok többsejtű, nagyméretű algák, amelyek szabad szemmel láthatóak, és fehérjékből és másodlagos metabolitokból állnak, amelyek hasznosak lehetnek a tenyésztett halak számára. Ezenkívül a különböző makroalgák profilaktikus és terápiás tulajdonságokkal rendelkeznek.

Továbbá a makroalgák nemzetségei, mint például az Asparagopsis spp. és Sargassum spp. antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek a halak és garnélarák számos fertőző ágense ellen. Az antimikrobiális hatás mellett a makroalgák gyulladásgátló és immunmoduláló tulajdonságokkal is rendelkeznek a halakban. Azonban a makroalgából származó biomassza fehérjeforrásként történő alkalmazása a vízi takarmányban kulcsfontosságú műszaki innovációkat igényel a makroalgák fehérjeforrása táplálkozási minőségének javítása érdekében.

A makrogerinctelenek, például a kétéltűek fehérjében gazdagok (száraz tömegük körülbelül 40%-a), és kevesebb mint 10%-ban tartalmaznak szénhidrátot és lipideket. Ezenkívül az amfipodák jól kiegyensúlyozott zsírsavösszetételt tartalmaznak, nagy mennyiségben raktároznak kedvező többszörösen telítetlen zsírsavakat, mint például az eikozapentaénsav és a dokozahexaénsav. A Caprellid kétéltűek élő vízi takarmányként használhatók szabadföldön gyűjtve vagy tenyésztve. A kétéltűek megfelelő tápértékkel rendelkeznek az akvakultúrában való felhasználáshoz, de a termesztési folyamatok alacsony túlélési arányt vagy fajszaporodást eredményeznek.

Záró megjegyzések

A tengeri élőlények, mint például a mikroalgák, gombák, tengeri baktériumok, makroalgák és makrogerinctelenek alkalmazása fenntartható, fehérjével dúsított összetevőként a vízi takarmányban javítja az akvakultúra fenntarthatóságát és hatékonyságát. A tengeri élőlények azonban változatos fehérjéket és bioaktív vegyületeket tartalmaznak; ezért további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megértsük hatásukat a megcélzott akvakultúra-fajokra.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Megosztás

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás