Mondhatni egyelőre eseménytelenül telnek a napok, nem indult meg egy növénybetegség sem járványkörútjára, még a lisztharmat sem pusztít olyan erőteljesen, mint szokott. De ne gondoljuk, hogy már nincs teendőnk a kertekben, minden kórokozóval és gombával számolnunk kell a továbbiakban is, így a védekezést sem hanyagolhatjuk el.

Az alma, a körte és a szőlő esetében a permetezéseket folyamatosan el kell végezni, megelőző jelleggel, mert a baktériumos és gombás betegségek bármelyik pillanatban felüthetik fejüket, ha nem vigyázunk az állományra. Növényvédő szert attól függően kell választanunk, hogy éppen milyen fejlettségi szinten vannak a gyümölcsök, de nagy általánosságban elmondható, hogy a réz- és kéntartalmú szereket bátran használhatjuk az állományokban.

Kardinális kérdés a dió növényvédelme ebben az időszakban. Tavaly például 9 permetezésre volt szükség, hogy egészséges dió kerülhessen le a fákról. Idén a tavaszi baktériumos megbetegedéseket megúsztuk, de most már kezdenek látszani több helyen a diófákon a gnomónia gomba első tünetei. Ellene a legtöbb réztartalmú szerrel sikeresen védekezhetünk.

Érdemes figyelni a mandulafákat is, nagy terméskiesést tud okozni a ventúriás varasodás nevű betegség. Levélhullást okozhat, a vesszőkön és a termésen is képes károsítani. Nem csak a mandulát, olykor az őszibarackot, kajszit és a szilvát is megtámadja. Kórképe hasonlít a csonthéjasok levéllikasztó gombájának károsításához, amely néha a mandulára is átterjed.

A ventúriás varasodás tünete egy almafa levelein
 
Figyelem!
Az említett betegségektől a már letermett fákat is védeni kell! A ventúriás varasodás és a csonthéjasok levéllikasztó gombája is a vesszőkön telelnek át, jelenleg pedig épp a jövő évi termőrügyek alakulnak ki, például a barackfákon, ezért védeni kell azokat is. Ne plusz munkaként tekintsünk a letermett fák permetezésére, hanem a jövő évi termés megóvása lebegjen szemünk előtt.

A mostani szárazságban sokan fellélegeznek, mert eltűntek a kertekből a csigák, pedig ez csak látszat. A legkisebb eső is újra aktiválhatja őket, így folyamatosan védekezni kell ellenük. Sörcsapda, gyümölcscsapda, csigaölő granulátumok, porok… sokféleképpen védekezhetünk ellenük.

Az utóbbi időben a hangyák is nagy érdeklődést mutatnak a kertek iránt, jelentősen megszaporodtak a hangyarágás okozta károk. Jelenleg nincs forgalomban engedélyezett növényvédő szer ellenük, így a háztartási hangyairtó szerek közt kell megfelelő után kutatnunk.

Ugyan a rajzáscsúcson már túl vagyunk, a gyümölcsmolyok jelenléte folyamatosnak mondható a kertekben és a szüret végéig folyamatos is lesz. A hullott gyümölcsök eltüntetése és a hernyófogó csapdák kihelyezése csökkentheti a gyümölcsmolyok számát a kertekben.

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás