Az előrejelzések szerint 2050-re a világ népessége körülbelül 9-10 milliárd főre fog nőni. Az élelmiszerigény sok országban a populáció gyarapodásával tovább emelkedik. A különféle abiotikus stresszhatások, mint például a hőmérséklet, a szárazság, a talaj sótartalma, a talajnedvesség, a gyomirtási stresszek mind-mind hatással vannak a növények fejlődésére a növekedés minden fenofázisában, beleértve a teljes növényt, a sejteket, valamint a szubcelluláris szintet is. Ezek a stressztényezők gyakran összefüggenek, egymás hatásait felerősítik, és a szakirodalmi adatok szerint így akár 70%-os termésveszteséget is okozhatnak.

Az evolúció során a növények különböző védekező mechanizmusokat fejlesztettek ki, melyekkel érzékelik ezeket a környezeti kihívásokat, és a megváltozó anyagcsere-folyamataiknak köszönhetően módosítják a növekedési folyamataikat a túlélés és a szaporodás érdekében.

Ezen anyagcsere-folyamatok közül elsődleges fontosságú az aminosavak és szénhidrátok felhalmozódása.

Az aminosavak felhalmozódása segít a növények stressztűrésében, a szabadgyökök lebontásában, a sejtek pH-szabályozásában és az ozmotikus egyensúly beállításában. Külön figyelmet érdemel az aminosavak közül a glicin-prolin-glutaminsav, amely kulcsfontosságú a növekedésszabályozás, a klorofillképződés, a vízháztartás-szabályozás, valamint a molekuláris szerkezet és aktivitás stabilizálásában.

Ennek köszönhetően az aminosav-tartalmú biostimulátorok lettek az abiotikus stresszek kezelésének legfontosabb eszközei világszerte. E készítmények használata potenciálisan szerepet játszik a magasabb hozamok és jobb termésminőség elérésében az abiotikus stresszhelyzetek esetében is.

Mely aminosavtermékek a legalkalmasabbak az abiotikus stresszek kezelésére?

Az aminosavaknak pontosan meghatározható szerepük van a növények életében. Egyes aminosavak segítik a csírázási folyamatokat, más aminosavak a virágzáskor fontosak. Vannak auxin-prekurzor aminosavak, bizonyos aminosavak pedig az olajok képzésében töltenek be jelentős szerepet. És természetesen léteznek gyors stresszválaszt kiváltó aminosavak is.

Ebből következik, hogy az adott termék aminosav-összetétele (aminograf) határozza meg, hogy milyen hatékonysággal működik majd az abiotikus stresszekkel szemben.

A Seedplus Kft. portfóliójából szántóföldi kultúrákba két aminosav-tartalmú készítmény használatát ajánljuk partnereinknek. Azt, hogy javaslatunk után melyik termék kerül ki a szántóföldre, elsődlegesen az adott növény igényei vagy a termelő elvárásai határozzák meg.

Az abiotikus stresszek kivédésére, negatív hatásuk gyors csökkentésére, megszüntetésére a magas (több mint 70%) glutaminsav-glicin-prolin arányú GREIT VG-t ajánljuk.

A három „antistressz-aminosav” magas aránya, valamint vitamin- és szénhidráttartalma teszi lehetővé a GREIT VG számára a kivételesen gyors hatás elérését erős stresszek esetében.

Másik termékünk a NUTRIGREEN AD, mely eltérő, kiegyenlítettebb aminosav-összetételének köszönhetően általános növénykondicionálóként funkcionál.

Összetétele támogatja a vegetatív növekedést, növeli a tápanyagfelvételt, javítja a legfontosabb növényélettani folyamatok hatásfokát.

Mezőgazdasági szaktanácsadásért és bővebb termékinfókért forduljon bizalommal kollégáinkhoz! Szaktanácsadóink sokéves tapasztalattal állnak rendelkezésükre!

www.seedplus.hu

Látogasson el közösségi oldalainkra is: Facebook, Instagram, LinkedIn, Youtube.

Seedplus Kft. | 5000 Szolnok, Dobó István utca 37. | Telefon: (56) 598-895 | Email: seedplus@seedplus.hu

(x)

További híreink

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

7 tipp ahhoz, hogy a kertünk könnyebben átvészelje a forró, száraz nyarakat

2024.06.23.

Úgy tűnik, egyre inkább meg kell szoknunk a forró, száraz nyarakat. Az elmúlt években sok mérsékelt égövi országban az afrikaihoz hasonló időjárás vált az új normálissá. A kerti szezon most tavasszal korábban kezdődik, és még novemberben is bőven van tennivaló, „hála” a klímaválságnak.

Mit ehet a lovunk és mit nem? Zöldségek és gyümölcsök veszélyei

2024.06.23.

Szinte mindenki szeret jutalomfalatokkal kedveskedni a lovának, akár természetes finomságokkal, mint amilyen a sárgarépa vagy az alma. Sokan rost- és vitaminforrást látnak a lovuknak adott zöldségekben és gyümölcsökben. A lovasok.hu oldalon megjelent cikkben megtalálható a TOP 10 zöldség, gyümölcs, olajos mag és gyógynövény. Ezeket kis mennyiségben biztonságosan lehet a lovakkal etetni, de olvasható figyelmeztetés a veszélyeikről is.

Mit kell tenni, ha „valami por” borítja be növényeinket?

2024.06.23.

A növekedési időszak előrehaladtával ügyelni kell arra, hogy ne jelenjen meg a növényeken fehér vagy szürkésfehér por. Ez ugyanis a lisztharmat. Egy gomba, amely a gyümölcsök, zöldségek és virágok széles skáláját érinti, és bevonja leveleiket, szárukat, virágaikat és súlyos esetekben az egész növényt. Nem szép. És ártalmas.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás