A világon elsőként génszerkesztési technikákat alkalmaztak a csirke-DNS egyes részeinek megváltoztatására, hogy korlátozzák a madárinfluenza terjedését. Ez új stratégiát jelenthet a halálos vírus terjedésének visszaszorítására.

A madárinfluenza néven ismert, magas patogenitású madárinfluenza 2022 óta a világ új pontjain is felütötte a fejét, baromfimadarak millióit pusztítva el, valamint a tojás és a pulyka árát az egekbe repítve.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a mutációk potenciálisan emberek között kialakuló világjárvánnyal fenyegethetnek, bár a jelenlegi törzs eddig nem okozott jelentős megbetegedést az emberekben - írta meg ez Euronews.

Fotó: Pixabay

A kutatók elmondták, hogy a világon elsőként a CRISPR génszerkesztő eszközt használták arra, hogy specifikus változtatásokat hajtsanak végre az ANP32 nevű génben, amely elengedhetetlen az influenzavírusok fenntartásához a csirkék sejtjeiben. A CRISPR egyfajta molekuláris "olló"-technológia, amellyel a tudósok a DNS-t szerkeszthetik.

Az influenzavírusok eltérítik az ANP32-hez hasonló fehérjéket a sejtek belsejében, hogy segítsék szaporodásukat, és a csirkékben végzett szerkesztések célja az volt, hogy megállítsák a madárinfluenza növekedését.

A megbetegedések száma tavasszal és ősszel, a vadon élő madarak vonulásakor növekszik.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint 2023 áprilisa és júniusa között 98 kitörés és 634 vadon élő madarak között kialakult madárinfluenza-járvány fordult elő 25 európai országban.

A génszerkesztett csirkék ellenállónak bizonyultak a madárinfluenzával szemben

A kísérletek azt mutatták, hogy a génszerkesztett csirkék majdnem mindegyike ellenállónak bizonyult a madárinfluenza egy, a közelmúltban világszerte keringő H5N1-es törzsnél kevésbé halálos formájának kisebb dózisával szemben - mondta Wendy Barclay, influenza-szakértő, a londoni Imperial College professzora.

Amikor azonban a madarakat sokkal nagyobb mennyiségű vírusnak tették ki, a génmódosított csirkék mintegy felénél áttörő fertőzés lépett fel - mondta.

"Elindulhatunk azon az úton, hogy a csirkéket ellenállóvá tegyük a vírussal szemben, de még nem tartunk ott" - mondta Barclay. "Több szerkesztésre - erőteljesebb szerkesztésre - lenne szükségünk ahhoz, hogy valóban leállítsuk a vírus szaporodását".

Az eredményeket a Nature Communications című folyóiratban tették közzé kedden.

A kutatók most úgy vélik, hogy a csirkék sejtjeinek három konkrét genetikai változtatásával jobban meg lehet védeni a madarakat. Három szerkesztést tartalmazó csirkéket azonban még nem tenyésztettek ki - mondta Helen Sang, aki korábban az Edinburgh-i Egyetemen tanulmányozta a csirkék madárinfluenza elleni genetikai módosítását.

Sang szerint a tudósok úgy találták, hogy a genetikai módosítás nem működne elég jól.

A génszerkesztés ígéretes útvonalat kínál

A génmódosítással ellentétben, amely idegen géneket hoz be, a génszerkesztés a meglévő géneket módosítja. A technológia kevésbé ellentmondásosnak tekinthető, mint a génmódosítás, és egyes országokban enyhébb szabályozás alá esik.

"A továbblépéshez vezető út az, ha nem egyetlen szerkesztésre támaszkodunk, hanem ezek kombinációját használjuk" - mondta Barclay.

A tanulmány vezető kutatója, Mike McGrew, az Edinburgh-i Egyetem munkatársa nyilatkozatában elmondta: "A madárinfluenza nagy veszélyt jelent a madárpopulációkra. A vírus elleni vakcinázás számos kihívást jelent, és a vakcina bevezetésével kapcsolatban jelentős gyakorlati és költségproblémák merülnek fel.

"A génszerkesztés ígéretes utat kínál a betegséggel szembeni állandó ellenállás felé, amely generációkon keresztül öröklődhet, megvédve a baromfit és csökkentve az emberekre és a vadon élő madarakra leselkedő kockázatokat. Munkánk azt mutatja, hogy a madárinfluenza csirkékben való terjedésének megállításához több egyidejű genetikai változtatásra lesz szükség".

Franciaország ebben a hónapban az Európai Unióban elsőként oltotta be a baromfikat a vírus ellen.

Ez a stratégia azonban arra késztette az Egyesült Államokat, hogy kereskedelmi korlátozásokat vezessen be a francia baromfiimportra, arra hivatkozva, hogy fennáll a vírus országba való behurcolásának kockázata, mivel a beoltott madarak nem mutathatják a fertőzés jeleit.

Megosztás

További híreink

Új erősítést és szakembereket kapott a magyar erdőgazdálkodás - videóval

2024.07.22.

Nagy István agárminiszter a Soproni Egyetem Központi Tanévzáróján és az Erdőmérnöki Kar diplomaosztó ünnepségén méltatta az erdészeket.

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás