A világon elsőként génszerkesztési technikákat alkalmaztak a csirke-DNS egyes részeinek megváltoztatására, hogy korlátozzák a madárinfluenza terjedését. Ez új stratégiát jelenthet a halálos vírus terjedésének visszaszorítására.

A madárinfluenza néven ismert, magas patogenitású madárinfluenza 2022 óta a világ új pontjain is felütötte a fejét, baromfimadarak millióit pusztítva el, valamint a tojás és a pulyka árát az egekbe repítve.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a mutációk potenciálisan emberek között kialakuló világjárvánnyal fenyegethetnek, bár a jelenlegi törzs eddig nem okozott jelentős megbetegedést az emberekben - írta meg ez Euronews.

Fotó: Pixabay

A kutatók elmondták, hogy a világon elsőként a CRISPR génszerkesztő eszközt használták arra, hogy specifikus változtatásokat hajtsanak végre az ANP32 nevű génben, amely elengedhetetlen az influenzavírusok fenntartásához a csirkék sejtjeiben. A CRISPR egyfajta molekuláris "olló"-technológia, amellyel a tudósok a DNS-t szerkeszthetik.

Az influenzavírusok eltérítik az ANP32-hez hasonló fehérjéket a sejtek belsejében, hogy segítsék szaporodásukat, és a csirkékben végzett szerkesztések célja az volt, hogy megállítsák a madárinfluenza növekedését.

A megbetegedések száma tavasszal és ősszel, a vadon élő madarak vonulásakor növekszik.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint 2023 áprilisa és júniusa között 98 kitörés és 634 vadon élő madarak között kialakult madárinfluenza-járvány fordult elő 25 európai országban.

A génszerkesztett csirkék ellenállónak bizonyultak a madárinfluenzával szemben

A kísérletek azt mutatták, hogy a génszerkesztett csirkék majdnem mindegyike ellenállónak bizonyult a madárinfluenza egy, a közelmúltban világszerte keringő H5N1-es törzsnél kevésbé halálos formájának kisebb dózisával szemben - mondta Wendy Barclay, influenza-szakértő, a londoni Imperial College professzora.

Amikor azonban a madarakat sokkal nagyobb mennyiségű vírusnak tették ki, a génmódosított csirkék mintegy felénél áttörő fertőzés lépett fel - mondta.

"Elindulhatunk azon az úton, hogy a csirkéket ellenállóvá tegyük a vírussal szemben, de még nem tartunk ott" - mondta Barclay. "Több szerkesztésre - erőteljesebb szerkesztésre - lenne szükségünk ahhoz, hogy valóban leállítsuk a vírus szaporodását".

Az eredményeket a Nature Communications című folyóiratban tették közzé kedden.

A kutatók most úgy vélik, hogy a csirkék sejtjeinek három konkrét genetikai változtatásával jobban meg lehet védeni a madarakat. Három szerkesztést tartalmazó csirkéket azonban még nem tenyésztettek ki - mondta Helen Sang, aki korábban az Edinburgh-i Egyetemen tanulmányozta a csirkék madárinfluenza elleni genetikai módosítását.

Sang szerint a tudósok úgy találták, hogy a genetikai módosítás nem működne elég jól.

A génszerkesztés ígéretes útvonalat kínál

A génmódosítással ellentétben, amely idegen géneket hoz be, a génszerkesztés a meglévő géneket módosítja. A technológia kevésbé ellentmondásosnak tekinthető, mint a génmódosítás, és egyes országokban enyhébb szabályozás alá esik.

"A továbblépéshez vezető út az, ha nem egyetlen szerkesztésre támaszkodunk, hanem ezek kombinációját használjuk" - mondta Barclay.

A tanulmány vezető kutatója, Mike McGrew, az Edinburgh-i Egyetem munkatársa nyilatkozatában elmondta: "A madárinfluenza nagy veszélyt jelent a madárpopulációkra. A vírus elleni vakcinázás számos kihívást jelent, és a vakcina bevezetésével kapcsolatban jelentős gyakorlati és költségproblémák merülnek fel.

"A génszerkesztés ígéretes utat kínál a betegséggel szembeni állandó ellenállás felé, amely generációkon keresztül öröklődhet, megvédve a baromfit és csökkentve az emberekre és a vadon élő madarakra leselkedő kockázatokat. Munkánk azt mutatja, hogy a madárinfluenza csirkékben való terjedésének megállításához több egyidejű genetikai változtatásra lesz szükség".

Franciaország ebben a hónapban az Európai Unióban elsőként oltotta be a baromfikat a vírus ellen.

Ez a stratégia azonban arra késztette az Egyesült Államokat, hogy kereskedelmi korlátozásokat vezessen be a francia baromfiimportra, arra hivatkozva, hogy fennáll a vírus országba való behurcolásának kockázata, mivel a beoltott madarak nem mutathatják a fertőzés jeleit.

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás