A növényi kivonatok takarmánykiegészítőkbe való beépítését széles körben kutatják, mint a szintetikus takarmány-adalékanyagok helyettesítésére, valamint az állatok termelési jellemzőinek javítására irányuló stratégiát. Számos növényi anyagcseretermék közül a tejelő tehenek takarmányozásával kapcsolatban jelentős figyelmet kaptak a gesztenyetanninok, a szelídgesztenyéből származó tanninok.

Mik azok a gesztenyetanninok?

A gesztenyetanninok vízben oldódó növényi polifenol metabolitok, amelyek számos erős biológiai tulajdonságukról ismertek. Többek között fehérjemegkötő, antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, parazita- és vírusellenes stb. tulajdonságaikról. Képesek befolyásolni a kérődzők táplálkozásának számos aspektusát és csökkenteni a környezetszennyezést.

A bendőfehérje lebontási sebességének csökkentése révén a gesztenyetanninok általában csökkentik az ammóniatermelést a bendőben (Fotó: Pixabay)

Fehérjetakarékos hatás

A gesztenyetanninok több hidroxilcsoporttal rendelkeznek. Ezek a csoportok affinitással és képességgel rendelkeznek pH-függő, reverzibilis tanninfehérje-komplexek kialakítására, amelyek a bendő pH-jában (pH 5,0 és 7,0 között) stabilak, és disszociálódnak alacsony (abomasum) és magas (bél) pH-környezetben.

Ezért a gesztenyetanninok a bendőben a bendőfehérje lebontási sebességének csökkentése révén általában csökkentik az ammóniatermelést a bendőben. Ez nagyobb „bypass protein” hatást és jobb fehérjefelhasználást eredményez. Vizsgálatok kimutatták a bendő ammóniatermelésének akár 21%-os csökkenését és a bélbe irányuló nem-ammóniás nitrogénáramlás (metabolizálható fehérje) növekedését.

Nagy hatású antioxidánsok

A gesztenyetanninok etetése a tejelő tehenekkel javíthatja a tehenek antioxidáns státuszát, jólétét és teljesítményét. A szelídgesztenyéből származó tanninok hatékonyan elkapják a szabad gyököket, és védik a máj- és veseszöveteket az oxidánsokkal szemben.

Az átmeneti teheneken végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a kiegészítésként adott gesztenyetannin hatására nőtt a teljes antioxidáns-kapacitás (T-AOC), és csökkent a lipidperoxidáció, ami alacsonyabb oxidatív stresszt, a ketózis és a zsírmájproblémák kisebb előfordulását, valamint a kolosztrumban magasabb immunglobulin G szintet eredményezett, a pajzsmirigy jobb működésével együtt. Az antioxidatív mechanizmus az alapja a gesztenyetanninok pozitív hatásának a hőstressznek a magas hozamú tejelő tehenek egészségére és termelékenységére gyakorolt negatív hatásainak csökkentésében.

Antimikrobiális hatások

Az elmúlt 15 évben a gesztenyetanninok nagy érdeklődést váltottak ki a tudományos közösség körében, mivel képesek befolyásolni az állattenyésztés szempontjából fontos patogén baktériumok különböző populációit. A Streptococcus bovis (az egyik legfontosabb savasodást okozó bendőbaktérium) populációjának szabályozásával és a bendőben való túlszaporodásának gátlásával, az amilolitikus aktivitás csökkentésével a gesztenyetanninok nagyon hatékonyak lehetnek a bendőacidózis előfordulásának csökkentésében a tejelő és húsmarháknál. Erre a hatásra nagy szükség van, különösen a takarmányozó szarvasmarhák esetében, ahol a bendőacidózis kiváltó oka lehet a májtályogok, a laminitis stb. kialakulásának.

A gesztenyetanninok egyik legsikeresebb alkalmazása a kérődzők tenyésztésében az egyszerű és habos puffadás csökkentése azáltal, hogy csökkenti a G+ baktériumok gáztermelő populációinak számát a bendőben, valamint a bendőben lévő lebontható fehérjék kicsapódása (védelme) révén. A bendőben lévő metántermelő baktériumok számának csökkentése révén a gesztenyetanninokat széles körben használják a kérődzők metántermelésének és üvegházhatású gázkibocsátásának természetes módon történő szabályozására (a metántermelés 13-30%-os csökkenése).

Kísérletek

A Tanin Sevnica folyamatosan terepi és tudományos kísérleteket végez a jótékony eredmények állandóságának és a termékek hatásainak korszerűsítése céljából. A Farmatan D nevű termék a gesztenyetanninok és illóolajok egyedülálló kombinációja, és kedvező hatást fejt ki az antiketogén és antioxidatív státuszra, a tejtermelésre és a hőstresszre a nagy teljesítményű tejelő tehenekben). A zárvatartási időszaktól a laktáció végéig alkalmazzák, a legnagyobb pozitív hatást a negatív energiaegyensúly időszakában és a laktáció csúcspontján gyakorolja.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás