A növényi kivonatok takarmánykiegészítőkbe való beépítését széles körben kutatják, mint a szintetikus takarmány-adalékanyagok helyettesítésére, valamint az állatok termelési jellemzőinek javítására irányuló stratégiát. Számos növényi anyagcseretermék közül a tejelő tehenek takarmányozásával kapcsolatban jelentős figyelmet kaptak a gesztenyetanninok, a szelídgesztenyéből származó tanninok.

Mik azok a gesztenyetanninok?

A gesztenyetanninok vízben oldódó növényi polifenol metabolitok, amelyek számos erős biológiai tulajdonságukról ismertek. Többek között fehérjemegkötő, antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, parazita- és vírusellenes stb. tulajdonságaikról. Képesek befolyásolni a kérődzők táplálkozásának számos aspektusát és csökkenteni a környezetszennyezést.

A bendőfehérje lebontási sebességének csökkentése révén a gesztenyetanninok általában csökkentik az ammóniatermelést a bendőben (Fotó: Pixabay)

Fehérjetakarékos hatás

A gesztenyetanninok több hidroxilcsoporttal rendelkeznek. Ezek a csoportok affinitással és képességgel rendelkeznek pH-függő, reverzibilis tanninfehérje-komplexek kialakítására, amelyek a bendő pH-jában (pH 5,0 és 7,0 között) stabilak, és disszociálódnak alacsony (abomasum) és magas (bél) pH-környezetben.

Ezért a gesztenyetanninok a bendőben a bendőfehérje lebontási sebességének csökkentése révén általában csökkentik az ammóniatermelést a bendőben. Ez nagyobb „bypass protein” hatást és jobb fehérjefelhasználást eredményez. Vizsgálatok kimutatták a bendő ammóniatermelésének akár 21%-os csökkenését és a bélbe irányuló nem-ammóniás nitrogénáramlás (metabolizálható fehérje) növekedését.

Nagy hatású antioxidánsok

A gesztenyetanninok etetése a tejelő tehenekkel javíthatja a tehenek antioxidáns státuszát, jólétét és teljesítményét. A szelídgesztenyéből származó tanninok hatékonyan elkapják a szabad gyököket, és védik a máj- és veseszöveteket az oxidánsokkal szemben.

Az átmeneti teheneken végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a kiegészítésként adott gesztenyetannin hatására nőtt a teljes antioxidáns-kapacitás (T-AOC), és csökkent a lipidperoxidáció, ami alacsonyabb oxidatív stresszt, a ketózis és a zsírmájproblémák kisebb előfordulását, valamint a kolosztrumban magasabb immunglobulin G szintet eredményezett, a pajzsmirigy jobb működésével együtt. Az antioxidatív mechanizmus az alapja a gesztenyetanninok pozitív hatásának a hőstressznek a magas hozamú tejelő tehenek egészségére és termelékenységére gyakorolt negatív hatásainak csökkentésében.

Antimikrobiális hatások

Az elmúlt 15 évben a gesztenyetanninok nagy érdeklődést váltottak ki a tudományos közösség körében, mivel képesek befolyásolni az állattenyésztés szempontjából fontos patogén baktériumok különböző populációit. A Streptococcus bovis (az egyik legfontosabb savasodást okozó bendőbaktérium) populációjának szabályozásával és a bendőben való túlszaporodásának gátlásával, az amilolitikus aktivitás csökkentésével a gesztenyetanninok nagyon hatékonyak lehetnek a bendőacidózis előfordulásának csökkentésében a tejelő és húsmarháknál. Erre a hatásra nagy szükség van, különösen a takarmányozó szarvasmarhák esetében, ahol a bendőacidózis kiváltó oka lehet a májtályogok, a laminitis stb. kialakulásának.

A gesztenyetanninok egyik legsikeresebb alkalmazása a kérődzők tenyésztésében az egyszerű és habos puffadás csökkentése azáltal, hogy csökkenti a G+ baktériumok gáztermelő populációinak számát a bendőben, valamint a bendőben lévő lebontható fehérjék kicsapódása (védelme) révén. A bendőben lévő metántermelő baktériumok számának csökkentése révén a gesztenyetanninokat széles körben használják a kérődzők metántermelésének és üvegházhatású gázkibocsátásának természetes módon történő szabályozására (a metántermelés 13-30%-os csökkenése).

Kísérletek

A Tanin Sevnica folyamatosan terepi és tudományos kísérleteket végez a jótékony eredmények állandóságának és a termékek hatásainak korszerűsítése céljából. A Farmatan D nevű termék a gesztenyetanninok és illóolajok egyedülálló kombinációja, és kedvező hatást fejt ki az antiketogén és antioxidatív státuszra, a tejtermelésre és a hőstresszre a nagy teljesítményű tejelő tehenekben). A zárvatartási időszaktól a laktáció végéig alkalmazzák, a legnagyobb pozitív hatást a negatív energiaegyensúly időszakában és a laktáció csúcspontján gyakorolja.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Megosztás

További híreink

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne hagyjuk, hogy az extrém nyári meleg elbánjon kerti tavainkkal!

2024.07.26.

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kerti tavak számos kihívással nézhetnek szembe. A hosszan tartó meleg befolyásolhatja a víz minőségét, a növények egészségét és a benne élő állatok jólétét. E hatások megértése és azok mérséklésének módja elengedhetetlen a virágzó tóökoszisztéma fenntartásához. A garden-guide.com cikke betekintést enged, és gyakorlati tanácsokat ad a kerti tavak gondozásához a szélsőséges nyári melegben.

Jó szezont hoz a magyar csemegekukorica: feldolgozásra és fazékba is bőven jut

2024.07.26.

A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt csöves kukorica is.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás