Pénzügyi és időjárás-történeti szempontból is fontos hatásokról számol be az Agrárközgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentése a hazai mezőgazdaság kockázatkezelési rendszerének tavalyi évéről. A 2022-ben bejelentett káresemények száma meghaladta az 51 ezret, 181 százalékkal volt nagyobb, mint 2021-ben. A jogosnak ítélt kérelmek száma több mint 22 ezer volt, ami 286 százalékkal több a 2021-ben megítélt 5780 befogadott kérelem. A káresemények nagy száma döntően – 93 százalékban – a történelmi aszály következménye volt. 

Az Agrárágazat írta meg, hogy a nagy számú igénylés miatt a Kárenyhítési Alap 12,7 milliárdos kasszája hiába tartalmazott több pénzt, mint 2021-ben, így is sokkal kevesebb volt, mint amennyire a gazdaságoknak szükségük lett volna. A jogosan igényelt kárenyhítési összeg ugyanis jócskán meghaladta a 63 milliárdot, ezért az állam – egyedi döntés alapján – több mint 41 milliárdot folyósított a kárenyhítési büdzsébe. Mivel még ez sem volt elég, 20 százalékos visszaosztás után végül 50,2 milliárdot fizettek ki a gazdaságoknak tavaly – írta az AKI összefoglalója.

A 2022-ben bejelentett káresemények száma meghaladta az 51 ezret, 181 százalékkal volt nagyobb, mint 2021-ben - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mosonmagyaróvár

Hatalmas károk

Az egyes szántóföldi kultúrák közül a legnagyobb területen és a legnagyobb vízigény mellett termesztett, főleg tavaszi vetésű növények termelői szenvedték el a legnagyobb károkat. Mint ismert a kukorica például az elmúlt 5 év átlagának csaknem 60 százalékát elveszítette a tavalyi csapadékhiány következtében. Ennek megfelelően a II. pilléres kifizetések is ezekben a szegmensekben nőttek meg jelentősen. Kukorica-földek kárenyhítésére 31, napraforgóra bő 9, búzára 3,2 milliárdot fizettek ki, míg a többi szántóföldi növény összesen alig képviselt többet a kifizetések terén, mint 11 százalékot.

Többszörös kifizetés

Az aszályhoz kötött károk – összesen majdnem 48 ezer eset – 4,5-szer annyi volt, mint a 2021-es évben, és logikus, hogy a szárazság sújtotta területnagyság is óriási emelkedést mutatott: 1,4 millió hektáron hiányzott a csapadék, ami 4-szer több a 2021-esnél. Így az aszálykárra kifizetett szűk 50 milliárd is 5,5-szöröse volt a korábbi évinek. Jellemző, hogy az összes többi (vihar, fagy, víz stb) káresemény terén kevesebb bejelentés volt 2022-ben.

Túl meleg volt

Amint azt a WMO, a Meteorológiai Világszervezet is megerősítette, a tavalyi az 5. legmelegebb év volt 1950 óta, és Európában 1850 óta a tavalyi volt a legmelegebb nyár, 2022 ősze pedig a 3. legmelegebb ősz. A hőhullámok nem csak hazánkat, hanem Európa számos országát sújtották. Nálunk az évi középhőmérséklet (11,83 C fok) 1,1 C fokkal múlta felül az 1991-2020-as időszakot, vagyis az elmúlt 122 évben a tavalyi volt a 3. legmelegebb. A többi csúcs is a jelenben keletkezett: a dobogó élén a 2018-as és a 2019-es évek állnak. Ráadásul 2012-n kívül tavaly hullott a legkevesebb csapadék, ez is erősítette a rendkívüli szárazság negatív hatásait - írták.

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás