Az Európai Bizottság Zöld Megállapodása hatalmas kihívást jelent a takarmányipar számára. A stratégia középpontjában a „farmtól az asztalig” megközelítés áll, amely az élelmiszerlánc minden részét érinti, hogy javítsa az élelmiszertermelés biztonságát és fenntarthatóságát. A huminsav potenciálja fontos építőelem a Zöld Megállapodás „házának” felépítéséhez.

A huminsavakról már évszázadok óta ismert, hogy értékes természetes termékek az egészséges emberi és állati táplálkozás szempontjából. Természetes forrásokból, mint például a talaj, tőzeg, szén vagy leonardit származnak, a huminsavak az organikus vegyületek csúcsát képviselik. Sötét színű por formájában, amely különböző természetes forrásokból származik, a huminsavak ígéretes utat kínálnak a takarmányhatékonyság javítására, az állatok egészségének és jólétének támogatására, valamint a környezeti hatás csökkentésére.

A folyamatnak a teljes ciklusa úgy valósítható meg, hogy a huminsav takarmányként adódik hozzá mind a talajhoz, a növényekhez, mind az állatokhoz (Fotó: Pixabay)

A huminsavak a természetben előforduló anyagok csoportjába tartoznak. Ezeket humuszanyagoknak nevezik, és ide tartoznak még a fulvosavak és a huminok is. Organikus vegyületek, amelyeket általában a talajban, tőzegben, szénben vagy leonarditban találunk. A huminsavak az organikus anyagok bomlásával jönnek létre.

A huminsav mint takarmány

Valójában ennek a folyamatnak a teljes ciklusa úgy valósítható meg, hogy a huminsavakat takarmányként adjuk. Mind a talajhoz, a növényekhez, mind az állatokhoz. Először az állatok táplálkozását javíthatjuk. Végül, a széklet révén visszajutnak a talajba, ahol javíthatják a talaj és a növények egészségét, biztosítva például, hogy a növények elegendő vizet tartsanak meg a forró nyarak során. Ebben az összefüggésben a huminsavak hatással lehetnek a mezőgazdaságra, a fenntarthatóbb jövő megteremtésére. Mivel földi elemek, a huminsavak természetes eredetűek, és célzott felhasználással javíthatják a takarmány és az élelmiszer biztonságát.

Huminsavak az egészség és jólét támogatására

Az állattenyésztésben a huminsavak támogathatják az állatok egészségét és jólétét. Azok az állatok, amelyek huminsavakat kaptak, nyugodtabb viselkedést mutattak, mint azok, amelyek nem kaptak huminsavakat. Ezért úgy vélik, hogy a huminsavak támogatják az állatjólétet. Az állatok jólétének javítása mellett az állatok általános egészsége is fenntartható.

A huminsavak támogatják az állatok természetes méregtelenítő funkcióját, és jótékony hatással vannak a bél egészségére. A bél egészségével kapcsolatban jó bélintegritás és ökológia fenntartása történik. Ennek eredményeként a huminsavak hozzáadása az étrendhez növeli a tápanyagok felszívódását, tápanyag-hasznosítást, így csökkentett takarmányfelhasználást és jobb takarmányhatékonyságot eredményez.

Ez azt jelenti, hogy az állatok gyarapodása és teljesítménye növekszik, miközben kevesebb takarmányra van szükségük. Emellett a huminsavak támogatják a természetes bélműködést és az emésztést, pozitív hatással vannak a széklet konzisztenciájára.

Kibocsátások csökkentése

A fulvosavakat, mint a humuszanyagok példáit, már említették az All About Feed magazin 2023/03-as számában. Amint arról beszámoltak, a fulvosavak hatással lehetnek az ammóniakibocsátásra. Ezt a hatást huminsavak esetében is bizonyították. Egy évtizedes tapasztalat során visszajelzéseket kaptak gazdáktól és a takarmányipartól a huminsavak használatával kapcsolatos pozitív hatásokról. A gazdák az állatok óljaiban az ammónia kellemetlen szagának csökkenését jelentették.

A sötét színű Humigut termék, amely számos előnyt ötvöz a mezőgazdasági fenntarthatóság szempontjából, nemrégiben került be a Denkavit Ingredients portfóliójába. A GITES GmbH-val együtt, akik 60 éves kutatási és egy évtizedes alkalmazási tapasztalattal rendelkeznek, a világ legnagyobb teljesítményű huminsavait ötvözi, amelyeket gondosan választanak ki, és alaposan elemeznek. Annak ellenére, hogy a huminsavak természetes termékek, és ezért változékonyságnak vannak kitéve, ez a termék olyan módon kerül feldolgozásra, hogy minden egyes tétellel ismétlődően következetes eredmények érhetők el.

Funkciók széles skálája, magas minőségi szabványok

Az alapanyagok csak kis százaléka felel meg a magas követelményeknek, és kerül be a standardizált termékbe. A funkciók széles skálája és a magas minőségi szabványok teszik a terméket standardizált megoldássá a bélfunkció erősítésére, de számos egyéb előnye is van. A huminsavak nem csak számos előnnyel rendelkeznek, hanem széles körben alkalmazhatók is. Minden állatfaj részesülhet előnyeiből, a választott malacoktól a tejelő tehenekig. Még az emberek is hasznot húzhatnak a huminsavakból. Emiatt ez a termék megbízható megoldást kínál a gazdáknak az állatok egészségének támogatására, a mezőgazdasági fenntarthatóság előmozdítására és a felelősségteljesebb gazdálkodási gyakorlatok népszerűsítésére.

Összefoglalva, a huminsavak bevezetése jelentős előrelépést jelent az állati takarmányozásban, amely mélyen gyökerezik a természetes folyamatokban, és évtizedek tudományos szakértelmével és gyakorlati tapasztalataival erősödött. A takarmányhatékonyság javításával, az állatok egészségének és jólétének támogatásával és a környezeti hatások mérséklésével a huminsavak utat nyitnak a rugalmasabb és felelősségteljesebb állattenyésztési megközelítés felé.

A huminsavak jelentős mértékben hozzájárulhatnak a Zöld Megállapodás fő céljaihoz, az egészséges és környezetbarát élelmiszer eléréséhez, egy fenntarthatóbb és hatékonyabb állattenyésztési ipar elérése érdekében a természetes takarmányanyagok felhasználásával.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás