Az Európai Bizottság Zöld Megállapodása hatalmas kihívást jelent a takarmányipar számára. A stratégia középpontjában a „farmtól az asztalig” megközelítés áll, amely az élelmiszerlánc minden részét érinti, hogy javítsa az élelmiszertermelés biztonságát és fenntarthatóságát. A huminsav potenciálja fontos építőelem a Zöld Megállapodás „házának” felépítéséhez.

A huminsavakról már évszázadok óta ismert, hogy értékes természetes termékek az egészséges emberi és állati táplálkozás szempontjából. Természetes forrásokból, mint például a talaj, tőzeg, szén vagy leonardit származnak, a huminsavak az organikus vegyületek csúcsát képviselik. Sötét színű por formájában, amely különböző természetes forrásokból származik, a huminsavak ígéretes utat kínálnak a takarmányhatékonyság javítására, az állatok egészségének és jólétének támogatására, valamint a környezeti hatás csökkentésére.

A folyamatnak a teljes ciklusa úgy valósítható meg, hogy a huminsav takarmányként adódik hozzá mind a talajhoz, a növényekhez, mind az állatokhoz (Fotó: Pixabay)

A huminsavak a természetben előforduló anyagok csoportjába tartoznak. Ezeket humuszanyagoknak nevezik, és ide tartoznak még a fulvosavak és a huminok is. Organikus vegyületek, amelyeket általában a talajban, tőzegben, szénben vagy leonarditban találunk. A huminsavak az organikus anyagok bomlásával jönnek létre.

A huminsav mint takarmány

Valójában ennek a folyamatnak a teljes ciklusa úgy valósítható meg, hogy a huminsavakat takarmányként adjuk. Mind a talajhoz, a növényekhez, mind az állatokhoz. Először az állatok táplálkozását javíthatjuk. Végül, a széklet révén visszajutnak a talajba, ahol javíthatják a talaj és a növények egészségét, biztosítva például, hogy a növények elegendő vizet tartsanak meg a forró nyarak során. Ebben az összefüggésben a huminsavak hatással lehetnek a mezőgazdaságra, a fenntarthatóbb jövő megteremtésére. Mivel földi elemek, a huminsavak természetes eredetűek, és célzott felhasználással javíthatják a takarmány és az élelmiszer biztonságát.

Huminsavak az egészség és jólét támogatására

Az állattenyésztésben a huminsavak támogathatják az állatok egészségét és jólétét. Azok az állatok, amelyek huminsavakat kaptak, nyugodtabb viselkedést mutattak, mint azok, amelyek nem kaptak huminsavakat. Ezért úgy vélik, hogy a huminsavak támogatják az állatjólétet. Az állatok jólétének javítása mellett az állatok általános egészsége is fenntartható.

A huminsavak támogatják az állatok természetes méregtelenítő funkcióját, és jótékony hatással vannak a bél egészségére. A bél egészségével kapcsolatban jó bélintegritás és ökológia fenntartása történik. Ennek eredményeként a huminsavak hozzáadása az étrendhez növeli a tápanyagok felszívódását, tápanyag-hasznosítást, így csökkentett takarmányfelhasználást és jobb takarmányhatékonyságot eredményez.

Ez azt jelenti, hogy az állatok gyarapodása és teljesítménye növekszik, miközben kevesebb takarmányra van szükségük. Emellett a huminsavak támogatják a természetes bélműködést és az emésztést, pozitív hatással vannak a széklet konzisztenciájára.

Kibocsátások csökkentése

A fulvosavakat, mint a humuszanyagok példáit, már említették az All About Feed magazin 2023/03-as számában. Amint arról beszámoltak, a fulvosavak hatással lehetnek az ammóniakibocsátásra. Ezt a hatást huminsavak esetében is bizonyították. Egy évtizedes tapasztalat során visszajelzéseket kaptak gazdáktól és a takarmányipartól a huminsavak használatával kapcsolatos pozitív hatásokról. A gazdák az állatok óljaiban az ammónia kellemetlen szagának csökkenését jelentették.

A sötét színű Humigut termék, amely számos előnyt ötvöz a mezőgazdasági fenntarthatóság szempontjából, nemrégiben került be a Denkavit Ingredients portfóliójába. A GITES GmbH-val együtt, akik 60 éves kutatási és egy évtizedes alkalmazási tapasztalattal rendelkeznek, a világ legnagyobb teljesítményű huminsavait ötvözi, amelyeket gondosan választanak ki, és alaposan elemeznek. Annak ellenére, hogy a huminsavak természetes termékek, és ezért változékonyságnak vannak kitéve, ez a termék olyan módon kerül feldolgozásra, hogy minden egyes tétellel ismétlődően következetes eredmények érhetők el.

Funkciók széles skálája, magas minőségi szabványok

Az alapanyagok csak kis százaléka felel meg a magas követelményeknek, és kerül be a standardizált termékbe. A funkciók széles skálája és a magas minőségi szabványok teszik a terméket standardizált megoldássá a bélfunkció erősítésére, de számos egyéb előnye is van. A huminsavak nem csak számos előnnyel rendelkeznek, hanem széles körben alkalmazhatók is. Minden állatfaj részesülhet előnyeiből, a választott malacoktól a tejelő tehenekig. Még az emberek is hasznot húzhatnak a huminsavakból. Emiatt ez a termék megbízható megoldást kínál a gazdáknak az állatok egészségének támogatására, a mezőgazdasági fenntarthatóság előmozdítására és a felelősségteljesebb gazdálkodási gyakorlatok népszerűsítésére.

Összefoglalva, a huminsavak bevezetése jelentős előrelépést jelent az állati takarmányozásban, amely mélyen gyökerezik a természetes folyamatokban, és évtizedek tudományos szakértelmével és gyakorlati tapasztalataival erősödött. A takarmányhatékonyság javításával, az állatok egészségének és jólétének támogatásával és a környezeti hatások mérséklésével a huminsavak utat nyitnak a rugalmasabb és felelősségteljesebb állattenyésztési megközelítés felé.

A huminsavak jelentős mértékben hozzájárulhatnak a Zöld Megállapodás fő céljaihoz, az egészséges és környezetbarát élelmiszer eléréséhez, egy fenntarthatóbb és hatékonyabb állattenyésztési ipar elérése érdekében a természetes takarmányanyagok felhasználásával.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Megosztás

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás