Ismerjük meg jobban a talajt és használjuk jobban a jobb termés érdekében!

Közismert dolog, hogy a termésbiztonság és a termésminőség a talajnál kezdődik. Ha többet tudunk róla, jobb döntéseket hozhatunk arról, hogy mit és mit ne tegyünk a talajjal annak érdekében, hogy eredményesebb legyen a gazdálkodás.

„A TALAJ ÉLETE – amit egy szelvény el tud mondani magáról” ezzel a címmel rendezi a Magyar Talajtani Társaság az országos figyelemfelkeltő kampánynapot március 20-án, szerdán, az ország több tucat helyszínén.

Minden helyszínen talajszelvény-feltárás során mondják el az ország legjobb talajtanos szakértői, hogy mit látnak az egyes rétegekben és mit érdemes tenni a talajjal a jövedelmező termesztés érdekében.

Mi a soltvadkerti helyszínt szeretnénk a figyelmébe ajánlani és tisztelettel meghívni oda.

Soltvadkerten a Gazdabolti dűlőben lévő helyszín azért érdekes, mert egy jellegzetesen kunsági homoktalaj, a mikrobiológiai támogatás hatására az évszázados aszály évében, 2022-ben, a környéken kiemelkedő szőlőtermést adott. A termésmennyiség mellett a borszőlő minősége is kiváló volt, ami azt eredményezte, hogy itt termett a 2023. évi Országos Borverseny legjobb fehérborának alapanyaga. A múlt nyáron már tartottunk itt egy talajszelvény-feltárást, amit a Talajtani Társaság olyan érdekesnek tartott, hogy a mostani kampánynapon kiemelt programhelyszín lett. Jó szívvel javasoljuk a megye és a tágabb környék minden termelőjének, hogy jöjjön el, nézze meg az eseményt, hallgassa meg a szakértőket, hiszen bizonyosan értékes és hasznos új szakismerettel fog gazdagodni. Ezt már az idén többlettermésre és többletnyereségre tudja majd váltani, ami szerintünk elkél mindenkinél. Ráadásul nemcsak a talajt nézzük meg, de szeretettel várjuk egy baráti kóstolásra is, hiszen ha az ország 42. borversenyének a zsűrije vakkóstolással az ország legjobb fehérborának választotta a Frittmann borászat 2022. évi Generosa borát, ami itt termett, akkor legalább egy korty erejéig ízleljük meg ezt is közösen.

A soltvadkerti Gazdadombi dűlő nagyon egyszerűen megközelíthető. Kecskemét, Jakabszállás felől érkezve, a várostábla után a bal kéz felől lévő gazdabolt előtt forduljunk balra és a jól járható földúton jöjjünk kb. 250 métert. A városközpont felől érkezve a gazdaboltnál értelemszerűen jobbra, de az alábbi kép bizonyosan segít. További információk a talaj.hu internetoldalon, illetve telefonon minden nap 13 óra után a 20 415 0622 telefonszámon.

(x)

Megosztás

További híreink

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

7 tipp ahhoz, hogy a kertünk könnyebben átvészelje a forró, száraz nyarakat

2024.06.23.

Úgy tűnik, egyre inkább meg kell szoknunk a forró, száraz nyarakat. Az elmúlt években sok mérsékelt égövi országban az afrikaihoz hasonló időjárás vált az új normálissá. A kerti szezon most tavasszal korábban kezdődik, és még novemberben is bőven van tennivaló, „hála” a klímaválságnak.

Mit ehet a lovunk és mit nem? Zöldségek és gyümölcsök veszélyei

2024.06.23.

Szinte mindenki szeret jutalomfalatokkal kedveskedni a lovának, akár természetes finomságokkal, mint amilyen a sárgarépa vagy az alma. Sokan rost- és vitaminforrást látnak a lovuknak adott zöldségekben és gyümölcsökben. A lovasok.hu oldalon megjelent cikkben megtalálható a TOP 10 zöldség, gyümölcs, olajos mag és gyógynövény. Ezeket kis mennyiségben biztonságosan lehet a lovakkal etetni, de olvasható figyelmeztetés a veszélyeikről is.

Mit kell tenni, ha „valami por” borítja be növényeinket?

2024.06.23.

A növekedési időszak előrehaladtával ügyelni kell arra, hogy ne jelenjen meg a növényeken fehér vagy szürkésfehér por. Ez ugyanis a lisztharmat. Egy gomba, amely a gyümölcsök, zöldségek és virágok széles skáláját érinti, és bevonja leveleiket, szárukat, virágaikat és súlyos esetekben az egész növényt. Nem szép. És ártalmas.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás