A szerves szén-dioxid-kibocsátás a talaj egészségének sarokköve. Javítja a talaj szerkezetét, miközben növeli a víz- és tápanyagtartó képességet, ami kulcsfontosságú tényező bármely mezőgazdasági termelési rendszer számára. Ennek felépítése érdekében a gazdálkodók növényi maradványokat építenek be a talajba.

Miért csökken tehát a talaj szerves szén-dioxid-tartalma a kukoricatermesztési rendszerekben, annak ellenére, hogy évtizedeken át termésmaradványokat juttattak be? A rövid válasz: a nitrogén miatt.

„A kukoricamaradékban lévő szén a légkörből származik, és a bomlás során visszatér a légkörbe. Ez nem probléma” (Fotó: Pixabay)

„Az intenzív nitrogéntrágyázással több kukorica-biomassza és jobb terméshozam érhető el, ami azt jelenti, hogy végül több maradékot juttatunk a talajba. Ezt a szenet azonban nem lehet a talajban tartani” – mondja Richard Mulvaney, az Illinois-i Egyetem Természeti Erőforrások és Környezettudományok Tanszékének (NRES) professzora. „A maradékban lévő nitrogén arra ösztönzi a mikrobákat, hogy légzéssel égessék el a szenet. Tehát többet lehet beletenni, de nem lehet megtartani”.

Ellentmondásos eredmények

Az az elképzelés, hogy a nitrogéntrágyázás befolyásolja a maradékok lebomlását – és ezáltal a maradékok beépülését a talaj szervesanyag-raktáraiba – nem számít újdonságnak. A korábbi tanulmányok azonban ellentmondásos eredményeket mutattak. Ezért Mulvaney és Tanjila Jesmin, az NRES két doktori kutatója arra vállalkozott, hogy tisztázza, hogyan befolyásolja a szermaradék minősége és a nitrogén formája a kukoricamaradék bomlását egy tipikus kukoricaövi talajban.

Az Illinois államban található történelmi Morrow-ültetvényeknek köszönhetően a csapat nagy nitrogéntrágyázással és anélkül termesztett kukoricamaradványokat tudott vizsgálni.

„Megterveztünk egy aerob inkubációs vizsgálatot, és ezt a két maradékot adtuk egy tipikusan termesztett talajhoz kétféle nitrogénnel, illetve anélkül. Ezután a szén-dioxid-termelés folyamatos mérésével, valamint az enzimaktivitás és a mikrobiális biomassza időszakos mérésével figyeltük a bomlási folyamatot” - mondja Jesmin.

A nitrogén jelenléte felgyorsítja a maradék bomlását

A kutatók megállapították, hogy a nitrogén jelenléte – akár exogén módon a maradékhoz adagolva, akár már beépülve a növekvő kukoricaszövetbe – felgyorsította a maradék bomlását, és több szén-dioxidot termelt. Az alkalmazott nitrogén formája – kálium-nitrát vagy ammónium-szulfát – nem okozott különbséget.

„A kukoricamaradékban lévő szén a légkörből származik, és a bomlás során visszatér a légkörbe. Ez nem probléma” – mondja Mulvaney. „A probléma az, hogy amikor a mikrobáknak nagy a nitrogénellátottságuk, akkor nagy szükségük van a szénre is mint energiaforrásra. Magas nitrogénmennyiség esetén az igényük meghaladhatja a maradékok szénkészletét. Ez pedig arra késztetheti őket, hogy megtámadják a stabil szerves anyagokat. És ebben rejlik a hosszú távú probléma.”

A talaj inkubációjának első hónapjában a maradékok szénbontása gyorsabb volt a nitrogénműtrágya jelenlétében, mint annak hiányában. A második hónapban azonban a szén-dioxid-termelés lassabb volt a műtrágyázott talajban, mint a műtrágyázatlanban. A vizsgálat végére a termelt szén-dioxid összmennyisége nagyobb volt hozzáadott nitrogénnel, mint hozzáadott nitrogén nélkül.

Kerülni kell a túlzott nitrogénbevitelt

„Olyan ez, mintha ősszel leveleket égetnénk. Ha több levelet teszünk a tűzre, több lángot kapunk. Így a hozzáadott nitrogénnel a lappangás elején a maradék gyorsabban eltűnik. Aztán a tűz kialszik, mert már elégetted a könnyen lebomló szubsztrátot. A nitrogénnel hamarabb odaérünk” – mondja.

Az eredmények megmagyarázzák, hogy miért nem épül fel a talaj szerves szene a nagy inputú kukoricaföldeken, és azt javasolják, hogy a gazdáknak kerülniük kellene a túlzott nitrogénbevitelt a talaj szerves anyagának fenntartása érdekében.

A kutatók szerint további vizsgálatok folynak az ásványi nitrogén a szermaradványok lebomlására gyakorolt hatásának értékelésére ellentétes tulajdonságokkal rendelkező talajokban. 

„Mivel inkubációnkban egyetlen talajtípust használtunk, az eredmények nem biztos, hogy mindenhol érvényesek. Az alacsony natív termékenységű talajok esetében az intenzív műtrágyázás gyakran hatékony a maradék szénbevitel növelésére. Szeretnénk látni, hogy ezek a bevitelek segítenek-e a talaj szerves szenének felépítésében” – mondja Jesmin.

A „Short-term effect of nitrogen fertilization on carbon mineralization during corn residue decomposition in soil” című tanulmány a Nitrogen [DOI: 10.3390/nitrogen2040030] című folyóiratban jelent meg. Társszerzőként Dakota Mitchell közreműködött a tanulmány elkészítésében.

(Forrás: https://aces.illinois.edu/news/study-clarifies-nitrogens-impact-soil-carbon-sequestration)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Zümmögés: a méhlegelők jelentősége és szépsége

2024.06.14.

A kertészkedés nyugodt világában létezik egy olyan kifejezés, amely már első előfordulásakot is nagy feltűnést keltett – „méhlegelők”. De mi is pontosan a méhlegelő, és miért hallunk róla egyre gyakrabban? A garden-guide.com írása ennek az elbűvölő koncepciónak az eredetére, jelentőségére és gyakorlati vonatkozásaira fókuszál. Amely nemcsak szeretett beporzóink számára előnyös, hanem színt és életet ad kertjeinknek.

Biodiverzitás a középpontban: elindult "A mi sokszínű kertünk” kampány

2024.06.14.

Családok, iskolák és munkahelyek csatlakozását is várja “A mi sokszínű kertünk” kampány, a résztvevők között 3 millió forint értékben sorsolnak ki ajándékokat.

Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Megvan, hogy alakult a szójabab, a repce és a napraforgó termelése az év első felében

2024.06.14.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon május első hetében az ipari napraforgómag termelői ára 141,9 ezer forint/tonna (–7 százalék), a repcemagé 160,5 ezer forint/tonna (+2 százalék) volt.

Megvannak a húsmarhatartásra vonatkozó állatjóléti támogatás részletei, 10 milliárd forintra lehet pályázni

2024.06.14.

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága közzé tette az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

Partnerhírek
Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás