A szerves szén-dioxid-kibocsátás a talaj egészségének sarokköve. Javítja a talaj szerkezetét, miközben növeli a víz- és tápanyagtartó képességet, ami kulcsfontosságú tényező bármely mezőgazdasági termelési rendszer számára. Ennek felépítése érdekében a gazdálkodók növényi maradványokat építenek be a talajba.

Miért csökken tehát a talaj szerves szén-dioxid-tartalma a kukoricatermesztési rendszerekben, annak ellenére, hogy évtizedeken át termésmaradványokat juttattak be? A rövid válasz: a nitrogén miatt.

„A kukoricamaradékban lévő szén a légkörből származik, és a bomlás során visszatér a légkörbe. Ez nem probléma” (Fotó: Pixabay)

„Az intenzív nitrogéntrágyázással több kukorica-biomassza és jobb terméshozam érhető el, ami azt jelenti, hogy végül több maradékot juttatunk a talajba. Ezt a szenet azonban nem lehet a talajban tartani” – mondja Richard Mulvaney, az Illinois-i Egyetem Természeti Erőforrások és Környezettudományok Tanszékének (NRES) professzora. „A maradékban lévő nitrogén arra ösztönzi a mikrobákat, hogy légzéssel égessék el a szenet. Tehát többet lehet beletenni, de nem lehet megtartani”.

Ellentmondásos eredmények

Az az elképzelés, hogy a nitrogéntrágyázás befolyásolja a maradékok lebomlását – és ezáltal a maradékok beépülését a talaj szervesanyag-raktáraiba – nem számít újdonságnak. A korábbi tanulmányok azonban ellentmondásos eredményeket mutattak. Ezért Mulvaney és Tanjila Jesmin, az NRES két doktori kutatója arra vállalkozott, hogy tisztázza, hogyan befolyásolja a szermaradék minősége és a nitrogén formája a kukoricamaradék bomlását egy tipikus kukoricaövi talajban.

Az Illinois államban található történelmi Morrow-ültetvényeknek köszönhetően a csapat nagy nitrogéntrágyázással és anélkül termesztett kukoricamaradványokat tudott vizsgálni.

„Megterveztünk egy aerob inkubációs vizsgálatot, és ezt a két maradékot adtuk egy tipikusan termesztett talajhoz kétféle nitrogénnel, illetve anélkül. Ezután a szén-dioxid-termelés folyamatos mérésével, valamint az enzimaktivitás és a mikrobiális biomassza időszakos mérésével figyeltük a bomlási folyamatot” - mondja Jesmin.

A nitrogén jelenléte felgyorsítja a maradék bomlását

A kutatók megállapították, hogy a nitrogén jelenléte – akár exogén módon a maradékhoz adagolva, akár már beépülve a növekvő kukoricaszövetbe – felgyorsította a maradék bomlását, és több szén-dioxidot termelt. Az alkalmazott nitrogén formája – kálium-nitrát vagy ammónium-szulfát – nem okozott különbséget.

„A kukoricamaradékban lévő szén a légkörből származik, és a bomlás során visszatér a légkörbe. Ez nem probléma” – mondja Mulvaney. „A probléma az, hogy amikor a mikrobáknak nagy a nitrogénellátottságuk, akkor nagy szükségük van a szénre is mint energiaforrásra. Magas nitrogénmennyiség esetén az igényük meghaladhatja a maradékok szénkészletét. Ez pedig arra késztetheti őket, hogy megtámadják a stabil szerves anyagokat. És ebben rejlik a hosszú távú probléma.”

A talaj inkubációjának első hónapjában a maradékok szénbontása gyorsabb volt a nitrogénműtrágya jelenlétében, mint annak hiányában. A második hónapban azonban a szén-dioxid-termelés lassabb volt a műtrágyázott talajban, mint a műtrágyázatlanban. A vizsgálat végére a termelt szén-dioxid összmennyisége nagyobb volt hozzáadott nitrogénnel, mint hozzáadott nitrogén nélkül.

Kerülni kell a túlzott nitrogénbevitelt

„Olyan ez, mintha ősszel leveleket égetnénk. Ha több levelet teszünk a tűzre, több lángot kapunk. Így a hozzáadott nitrogénnel a lappangás elején a maradék gyorsabban eltűnik. Aztán a tűz kialszik, mert már elégetted a könnyen lebomló szubsztrátot. A nitrogénnel hamarabb odaérünk” – mondja.

Az eredmények megmagyarázzák, hogy miért nem épül fel a talaj szerves szene a nagy inputú kukoricaföldeken, és azt javasolják, hogy a gazdáknak kerülniük kellene a túlzott nitrogénbevitelt a talaj szerves anyagának fenntartása érdekében.

A kutatók szerint további vizsgálatok folynak az ásványi nitrogén a szermaradványok lebomlására gyakorolt hatásának értékelésére ellentétes tulajdonságokkal rendelkező talajokban. 

„Mivel inkubációnkban egyetlen talajtípust használtunk, az eredmények nem biztos, hogy mindenhol érvényesek. Az alacsony natív termékenységű talajok esetében az intenzív műtrágyázás gyakran hatékony a maradék szénbevitel növelésére. Szeretnénk látni, hogy ezek a bevitelek segítenek-e a talaj szerves szenének felépítésében” – mondja Jesmin.

A „Short-term effect of nitrogen fertilization on carbon mineralization during corn residue decomposition in soil” című tanulmány a Nitrogen [DOI: 10.3390/nitrogen2040030] című folyóiratban jelent meg. Társszerzőként Dakota Mitchell közreműködött a tanulmány elkészítésében.

(Forrás: https://aces.illinois.edu/news/study-clarifies-nitrogens-impact-soil-carbon-sequestration)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás