Szurovcsákné Berecz Ágnes a Szuro-Trade Kft. tulajdonosa és a Milic 2007 Kft. ügyvezetője. 30 év alatt kis családi gazdálkodásból indultak, ma pedig már közel 2000 hektáron gazdálkodnak. A Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei vállalkozásokat vezető szakember többek között az innováció fontosságáról, a fenntarthatóságról és a gazdákat napjainkban érintő problémákról is beszélt egy interjúban.

Az Agrárszektor anyagát szemléztük. Szurovcsákné Berecz Ágnes szerint a szélsőséges időjárás és a folyamatosan ingadozó gáz-, illetve villamosenergia árak nagyon nehéz időket teremtenek a gazdáknak. Szükséges figyelni a felvásárlópiacot és váltani, illetve nyitni olyan lehetőségek felé, amelyek segíthetnek kiküszöbölni ezeket a problémákat. Gazdaságukban például gluténmentes zabbal kezdtek el foglalkozni, amely Magyarországon jelenleg egyedülálló. Innovációként, a szélsőséges időjárásra gondolva az öntözőrendszer kiépítése is nagy szerepet játszik a cégcsoport életében, jelenleg 460 hektárt öntöznek és tervben van még legalább 200 hektár öntözés alá vonása - fogalmaztak.

Szurovcsákné Berecz Ágnes a Szuro-Trade Kft. tulajdonosa és a Milic 2007 Kft. ügyvezetője - Fotó: FB

A termelés hatékonyságának növekedése

Nem egyszerű az engedélyeztetés, nagyon elkél hozzá a támogatás, hogy a költségeinket tudjuk csökkenteni, de ez a jövő, hogy minél kiszámíthatóbb termelést tudjunk folytatni - mondta Szurovcsákné Berecz Ágnes.

Véleménye szerint muszáj folyamatosan lépést tartani a technológia fejlődésével, hiszen a modern gépekkel, a precíziós gazdálkodással sokkal hatékonyabban lehet terményt előállítani.

A cég számára nagyon fontos, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után, ennek köszönhetően kifejlesztettek egy olyan terményszárítót, amely a termelésből származó növénymaradványok elégetésével képes akár teljesen gáz mentesen működni. A telephelyeken napelem rendszerek működnek, illetve az öntöző telepeknél is napelemek biztosítják az elektromos szükségletet.

Szurovcsákné Berecz Ágnes hozzátette, a környezettudatos termelés mellett jelentős költségmegtakarítás érhető el így, és ami talán még fontosabb, hogy nincsenek annyira kiszolgáltatva az energiaszolgáltatók által diktált áraknak, kiszámíthatóbban tudnak tervezni és termelni.

Komoly fejlesztésekkel javította a versenyképességét a cég - Fotó: FB

Ez gazdasági szükségszerűség is, hiszen azt tapasztalják, hogy kezd kialakulni egy olyan fogyasztói, vevői réteg is, ami elvárja a környezettudatos termelést, amit árban honorálni is tud. Így a jó érzés mellett, hogy figyeltek a természetre, akár még eredményesebben is lehet gazdálkodni, csak meg kell találni a megfelelő piacokat - mondta a cégvezető.

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás