Szurovcsákné Berecz Ágnes a Szuro-Trade Kft. tulajdonosa és a Milic 2007 Kft. ügyvezetője. 30 év alatt kis családi gazdálkodásból indultak, ma pedig már közel 2000 hektáron gazdálkodnak. A Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei vállalkozásokat vezető szakember többek között az innováció fontosságáról, a fenntarthatóságról és a gazdákat napjainkban érintő problémákról is beszélt egy interjúban.

Az Agrárszektor anyagát szemléztük. Szurovcsákné Berecz Ágnes szerint a szélsőséges időjárás és a folyamatosan ingadozó gáz-, illetve villamosenergia árak nagyon nehéz időket teremtenek a gazdáknak. Szükséges figyelni a felvásárlópiacot és váltani, illetve nyitni olyan lehetőségek felé, amelyek segíthetnek kiküszöbölni ezeket a problémákat. Gazdaságukban például gluténmentes zabbal kezdtek el foglalkozni, amely Magyarországon jelenleg egyedülálló. Innovációként, a szélsőséges időjárásra gondolva az öntözőrendszer kiépítése is nagy szerepet játszik a cégcsoport életében, jelenleg 460 hektárt öntöznek és tervben van még legalább 200 hektár öntözés alá vonása - fogalmaztak.

Szurovcsákné Berecz Ágnes a Szuro-Trade Kft. tulajdonosa és a Milic 2007 Kft. ügyvezetője - Fotó: FB

A termelés hatékonyságának növekedése

Nem egyszerű az engedélyeztetés, nagyon elkél hozzá a támogatás, hogy a költségeinket tudjuk csökkenteni, de ez a jövő, hogy minél kiszámíthatóbb termelést tudjunk folytatni - mondta Szurovcsákné Berecz Ágnes.

Véleménye szerint muszáj folyamatosan lépést tartani a technológia fejlődésével, hiszen a modern gépekkel, a precíziós gazdálkodással sokkal hatékonyabban lehet terményt előállítani.

A cég számára nagyon fontos, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után, ennek köszönhetően kifejlesztettek egy olyan terményszárítót, amely a termelésből származó növénymaradványok elégetésével képes akár teljesen gáz mentesen működni. A telephelyeken napelem rendszerek működnek, illetve az öntöző telepeknél is napelemek biztosítják az elektromos szükségletet.

Szurovcsákné Berecz Ágnes hozzátette, a környezettudatos termelés mellett jelentős költségmegtakarítás érhető el így, és ami talán még fontosabb, hogy nincsenek annyira kiszolgáltatva az energiaszolgáltatók által diktált áraknak, kiszámíthatóbban tudnak tervezni és termelni.

Komoly fejlesztésekkel javította a versenyképességét a cég - Fotó: FB

Ez gazdasági szükségszerűség is, hiszen azt tapasztalják, hogy kezd kialakulni egy olyan fogyasztói, vevői réteg is, ami elvárja a környezettudatos termelést, amit árban honorálni is tud. Így a jó érzés mellett, hogy figyeltek a természetre, akár még eredményesebben is lehet gazdálkodni, csak meg kell találni a megfelelő piacokat - mondta a cégvezető.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Zümmögés: a méhlegelők jelentősége és szépsége

2024.06.14.

A kertészkedés nyugodt világában létezik egy olyan kifejezés, amely már első előfordulásakot is nagy feltűnést keltett – „méhlegelők”. De mi is pontosan a méhlegelő, és miért hallunk róla egyre gyakrabban? A garden-guide.com írása ennek az elbűvölő koncepciónak az eredetére, jelentőségére és gyakorlati vonatkozásaira fókuszál. Amely nemcsak szeretett beporzóink számára előnyös, hanem színt és életet ad kertjeinknek.

Biodiverzitás a középpontban: elindult "A mi sokszínű kertünk” kampány

2024.06.14.

Családok, iskolák és munkahelyek csatlakozását is várja “A mi sokszínű kertünk” kampány, a résztvevők között 3 millió forint értékben sorsolnak ki ajándékokat.

Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Megvan, hogy alakult a szójabab, a repce és a napraforgó termelése az év első felében

2024.06.14.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon május első hetében az ipari napraforgómag termelői ára 141,9 ezer forint/tonna (–7 százalék), a repcemagé 160,5 ezer forint/tonna (+2 százalék) volt.

Megvannak a húsmarhatartásra vonatkozó állatjóléti támogatás részletei, 10 milliárd forintra lehet pályázni

2024.06.14.

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága közzé tette az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

Partnerhírek
Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás