Magyarországon az ajánlott tőszámvariációkban nincs nagy lehetőség, mivel alig nagyobb az egyébként jól alkalmazkodó hibrideknél amúgy is meglévő kompenzáló képességnél. Nagyobbak a lehetőségek a nagy termőképességű stabil, betegségekkel szemben ellenálló hibridek kiválasztásában, mint a bizonytalan eredményt hozó és gyakran hatástalan tőszámváltoztatásban. A tőszámvariáció nálunk nem annyira a nagyobb tőszámok hajszolásával, mint inkább a táblán belüli gyengébb termőhelyeken a stresszhatások kivédésével kínálja a lehetőséget. Talán meglepő, de Magyarországon, ahol a kukoricatermesztés környezeti feltételei korántsem ideálisak, az ajánlott tőszámvariációkban nincs nagy lehetőség. Azt is mondhatnánk, hogy alig nagyobb az egyébként jól alkalmazkodó hibrideknél amúgy is meglévő kompenzáló képességnél. Ennek tükrében szinte nagyobbak a lehetőségek a nagy termőképességű stabil, betegségekkel szemben kellő toleranciát mutató hibridek kiválasztásában s termesztésükben, mint a bizonytalan eredményt hozó, kellő termőhelyi és fajtaismeret híján hatástalan tőszámváltoztatásban. A tőszámvariáció nálunk tehát nem annyira a nagyobb tőszámok hajszolásával, mint inkább a táblán belüli gyengébb termőhelyeken a stresszhatások kivédésével kínálja a lehetőséget. Nagyobb jelentősége még ott lehet a módszer használatának, hogy a „precíziós” vetésre eleve nagyobb figyelmet fordítanak, hiszen a tőszámvariálás az egész technológia átgondolását, pontos megtervezését feltételezi. Enélkül eleve kudarcra van ítélve!
Precíziós kukoricavetésé a jövő, menet közben változtatott magszámmal (Fotó: Pixabay)
Egyébként is mi értelme megetetni a precíziósan elvetett kukoricát drótféreggel, mocskospajorral, csimasszal, kukorica bogár lárvával, vagy agyonpermetezni fitotoxikus gyomirtó szerrel? Ha egy nagyobb táblában a különböző termőképességű táblarészek jól elhatárolhatók, mindig át kell gondolni, hogy nem kifizetődőbb-e egy, az eltérő feltételekhez eleve jobban alkalmazkodó hibridet vetni! Persze, a kérdés egyre divatosabb, felvetődése ezért egyre gyakoribb. A rendszer polcon van, tehát el kell adni! Magyarországon a beszéd szintjén még alig vagyunk túl, a cél megvalósítása érdekében a technológiára elköltött összegek máris jelentősek. Az információ egy része (a végrehajtási utasítás) az eszközbe és anyagba beépítve tárgyiasult, viszont az így belopakodott innováció szoftverje sötétanyagként búvik meg az „ismeretlenben”, s emiatt a mindenek alapját jelentő fejlesztési/kutatási háttértudás és a kiszolgáló adatbázis hasznosulása nagyon korlátozott, vagy semmis. Külföldi és korábbi hazai tapasztalatokból merítve közismert, hogy egy rendszer, eljárás csak akkor válik valódi (hatékony és kifizetődő) eszközzé, ha annak minden része aktív. Mégis mit tudunk tenni, ha már a kezünkben van a rendszer végrehajtó része? Az alábbiakban erre szeretnénk szolgálni néhány használható tanáccsal. Tervezés: Figyelem! Mielőtt hozzáfog, kérje jártasabbak segítségét! (Ha ez a szomszéd, szerencséje van, de lehet, hogy talál nála is jobbat, pl.: egy valódi szakértőt - akitől a szomszéd is tanulhat.) Készítsen elő információkezelési szintjétől és szokásaitól függően minden eszközt és rendelkezésre álló információt (genetikus talajtérkép, talajvizsgálati eredmények, sokéves biomassza térképek, terméstérképek, Google Earth térkép, stb.)!
  1. Készítse el a döntési zónatérképeket!
  2. Írja be a körülhatárolt táblarészekbe, hogy Ön szerint mekkora termésre képesek és az adott évben mekkora termést szeretne elérni – ehhez mindenképpen jól jön a többéves terméstérkép!
  3. Döntse el, hogy szeretné-e elérni a saját maga által megálmodott szinteket (ha nem szeretné, akkor itt már abba is hagyhatja a tervezést - ha igen, ugorjon a 4. pontra!)
  4. Tervezze meg az egyes termésszintek (zónák) műtrágyaellátását (elméleti szükséglet - talajvizsgálat) + fejelje meg, hogy a „jutás” után „maradjon" is
  5. Döntse el, hogy szükség lesz-e osztott N-használatra
  6. Válassza ki a hibridet az alábbi szempontok szerint: - Fogékonyság betegségekre - termőképesség/stabilitás/kockázati szint - stabilitás/termőképesség - kockázati szint/termőképesség
  7. Határozza meg az egyes termésszintekhez és a kiválasztott hibridhez illeszkedő, szükséges termő tőszámot az alábbi értékekhez közelítve (számítás: mag-db*1/csíra%*1,1): >14 t/ha >/= 75000 12-14 t/ha = 75000 10-12 t/ha = 70000 10 t/ha = 65000 8-10 t/ha = 60000
  8. Határozza meg az egyes zónák vetőmagigényét és számolja ki a vetőmagszükségletet
  9. Vetőmag vásárlás alkalmával ne feledkezzen meg arról, hogy csak megfelelő minőségű vetőmag használatával érhet el eredményt – változtatott sűrűségű vetéshez kiegyenlített alakú és méretű, 95 csíra% feletti, jó kelési eréllyel rendelkező magot vásároljon
  10. Készítse el a vetési utasítást, és határozza meg a talajminőséghez/magsűrűséghez tartozó vetési sebességet! (Általános szabály, hogy kisebb sebesség mellett a tőelosztás pontosabb, de kérdezze meg erről a gyártót is!)
  11. Ne feledkezzen meg arról, hogy nem csak vet, hanem műtrágyát és talajfertőtlenítő szert is használ – tervezze meg ezek kijuttatását is
A hibrid kiválasztása: Magyarországon még nincs elterjedt rendszer a precíziós (helyspecifikus) szemléletű hibridválasztás támogatására, tanácsadással. Kedvező jelenség, hogy egyes vetőmag cégek már elindultak termékeik célzott ajánlástételével, azonban ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség a marketing szemléletű tanácsadás független szakértői megerősítésére. A sikeres fajtaválasztás fő szempontjait az alábbiakban foglaljuk össze: Fontos! Tájékozódjon a hibrid kórtani és toxikológiai tulajdonságairól! Minden fajtacsoportban található a gombabetegségekkel szembeni ellenállóság tekintetében kedvezőbb hibrid, ezért nem kell terméskompromisszumot kötni. Ne feledje, minden jó hibridnél van egy jobb: Az egészséges! Bőtermő, de kényes, nem stabil hibridek: Nagy termőképességű, de nagy környezeti érzékenységű hibridek. Jellemzőjük, hogy kiváló agroökológiai feltételek között kiugró termést adnak, de kedvezőtlenebb víz és tápanyag ellátás mellett és fellépő stresszhatásokra – pl.: aszály - jelentős termésveszteséggel reagálnak. Csak folyamatosan biztosított víz és tápanyagellátású helyekre (Öko1), lehetőleg öntözött körülmények közé vessük. Bőtermő, stabil hibridek: Jó kompenzáló képességgel rendelkező, jó körülmények között nagy termést adó hibridek. A romló környezeti és termesztési feltételek között tartják magukat a csoport élvonalában. Gyengébb termesztési feltételek között is megállják helyüket termés dolgában, de terméselőnyük már nem akkora, hogy ne lenne érdemes elgondolkodni kisebb vetőmag költséget jelentő, de még mindig megbízható hibrid (következő csoport) termesztésén. Mindenhova ajánlható vetésük, ahova az előző csoportba tartozó hibrideket is vethetjük, de használatuk szélesebb körű, kevesebb kockázattal jár. Csupán a nagyon magas csúcstermés esélyével nem számolhatunk. (Pl.: stabilitási mutatója 17-18 t/ha tájékán már nem éri el a legnagyobb terméspotenciállal rendelkező hibridekét.) Stabil, átlagos terméspotenciálú hibridek: Nem várhatunk tőlük kiugró termést, de termesztési kockázatuk sem nagy. Biztonsággal termékenyülnek, gyökerük erős, száruk túlérésben is kitart, … stb. Termesztésükről a vetőmag ár és a várható szárítási költség ismeretében kell dönteni. Nem besorolható hibridek: A fenti csoportokba nem sorolható hibridek termesztése csak abban az esetben indokolható, ha valamely kedvező minőségi vagy agrotechnikai tulajdonságuk jelentős használati vagy értékesítési előnyt biztosít. Ilyen a korai/igen korai érés, érés előtti betakarítási lehetőség, különleges szilázs- vagy magminőség. Egyéb esetekben a vetőmag ára már nem képes kompenzálni a terméskiesést, különösen a kockázatot. Forrás: Magyar Kukorica Klub

További híreink

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne hagyjuk, hogy az extrém nyári meleg elbánjon kerti tavainkkal!

2024.07.26.

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kerti tavak számos kihívással nézhetnek szembe. A hosszan tartó meleg befolyásolhatja a víz minőségét, a növények egészségét és a benne élő állatok jólétét. E hatások megértése és azok mérséklésének módja elengedhetetlen a virágzó tóökoszisztéma fenntartásához. A garden-guide.com cikke betekintést enged, és gyakorlati tanácsokat ad a kerti tavak gondozásához a szélsőséges nyári melegben.

Jó szezont hoz a magyar csemegekukorica: feldolgozásra és fazékba is bőven jut

2024.07.26.

A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt csöves kukorica is.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás