A Győr-Moson-Sopron megyei Fiatal Gazda Gazdakör elnökét, az Egyházasfalu környékén termelő Derdák Gábort kérdeztük arról, milyen hatásai vannak és lehetnek a nemrég Németországban is felbukkanó afrikai sertéspestis betegségnek a magyar sertéságazatra. Kitértünk a húspiacon várható változásokra, a kínai ASP-helyzetre, a felvásárlók és a kereskedők reakcióira, valamint az állattartók részére rendelkezésre álló megoldásokra is.

Milyen kimenetele lehet a Németországban talált ASP-fertőzésnek a hazai sertéstartók számára?

A német és magyar gazdaság között az alátenyésztés terén is szoros kapcsolat figyelhető meg. A malac és hízó értékesítési árakat egyaránt a német tőzsdei árhoz kötik a felvásárlók. Így az ott keletkező problémák azonnal éreztetik hatásukat hazánkban is. Az Európai sertéstartásról összességében elmondható, hogy túltermelés jellemzi. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy Németországot Spanyolország megelőzte sertés állatlétszámot tekintve. Magyarország állatállományához viszonyítva 10-11-szer nagyobb volumenű mindkét állam termelése külön-külön is. Úgy vélem, az ASP nem feltétlenül új helyzetet teremtett, sokkal inkább katalizálta a már meglévő problémákat.

A Győr-Moson-Sopron megyei Fiatal Gazda Gazdakör elnöke, az egyházasfalui Derdák Gábor a jószágok között

Előfordulhat, hogy olcsóbbá válik a sertéshús a boltokban, mert a Kínába szánt termék feleslegként jelenik meg az európai, így a magyar piacon is?

Valószínűleg rövid távon okoz problémát, illetve biztosít teret spekulációnak. Ugyanakkor túlzott dömpingre nem számítok, hiszen Kína többségében fej, láb, farok, vese, bőr és máj termékeket vitt ki az európai piacról. A karaj, comb és egyéb termékek túlnyomó része eddig is az európai piacon maradt, amire volt felvevő kereslet. Továbbá nem elhanyagolható tény, hogy Kínában szintén jelen van az afrikai sertéspestis. Az ázsiai ország népessége a világon a legnagyobb. A hússzükségletüket csak exporttal kiegészítve tudják ellátni. Az állattartás jellegéből adódóan egyik pillanatról a másikra egyik ország sem képes megtöbbszörözni a termelés volumenét.

Így hosszú távon arra számítok, hogy az európai sertéshúst nem fogják mellőzni a kínaiak.

Hogyan reagáltak a felvásárlók és a kereskedők a helyzetre?

A 37. hétről a 38. hétre 12 eurót zuhant a malac tőzsdei ára. A 11. heti irreálisan magas 83 euró/malac árról a 39. hétre eljutottunk az irreálisan alacsony 27 euró/malac árhoz. A 40. heti 370 Ft/kg élő sertés felvásárlási már deficites a folyamatosan emelkedő gabonaárak miatt. A piaci folyamatok szélsőségesek és nehezen kiszámíthatóak.

Milyen segítségre számíthatnak a magyar sertéstartók?

A legfontosabb segítség, amit a saját gazdaságomban is igénybe veszek, a kedvező hitel. Ha nem lenne támogatott konstrukciójú Agrár Széchenyi kártya forgóeszköz hitelkeretem, az ilyen mélypontokat, mint a mostani, biztosan nem tudnám áthidalni, nem tudnám folytatni a gazdálkodást. Így kitartok, és bizakodok a termelői árak felértékelődésében.

Derdák Gábor Egyházasfalun gazdálkodik

Milyen biztonsági intézkedéseket szükséges megtenni a veszteség minimalizálására?

A bizonytalan helyzet miatt a sertés hizlalásunkat lecsökkentettük, az épületeket körülbelül 80 százalékos férőhely kihasználtsággal üzemeltetjük. Emellett a napi testtömeggyarapodás növelése helyett a fajlagos takarmány felhasználás vált a fő szemponttá. Jelenleg tehát az az elsődleges szempont, hogy hány kilogramm takarmányból tudunk 1 kilogramm élő súlyt előállítani. Magyarul minél kevesebb befektetéssel tudjunk jobb eredményt elérni.

Hogyan reagálhat a magyar élelmiszerpiac az ASP német megjelenésére?

Nyilván megnő a német eredetű sertéshúsok aránya a magyar boltok polcain. Azonban úgy gondolom, hogy ez egy rövid ideig tart majd. Sajnos a pillanatnyi extra profit lehetőségét megragadó kereskedők viselkedése sok állattartót fog tönkretenni. Hosszú távon ez az ország élelmiszer ellátását veszélyezteti. Gondoljunk csak a Covid-19 járvány berobbanásakor akadozó import szállítmányozásra. Mindenki nyugodt lehetett, hiszen az ország képes volt az önellátásra, a gazdák biztosították a szükséges élelmiszert a határokon belül.

A Győr-Moson-Sopron megyei Fiatal Gazda Gazdakör elnöke, Derdák Gábor bízik benne, hogy a hazai fogyasztók a magyar sertéstartók állományaiból készült termékeket választják a boltokban

Hat-e az agrárminiszter kérése a kereskedelmi láncokra, hogy továbbra is igyekezzenek hazai forrásból is húst vásárolni?

Nagy István miniszter úr egyből reagált a kialakult helyzetre, és mindent megtesz a gazdák megsegítéséért. Személy szerint bízom a kereskedelmi láncok jó belátásában. Azonban egy dolog felett úgy gondolom sokszor elsiklunk. Nem a kereskedelmi lánc dönti el, mi legyen a polcokon, hanem a vásárlók, akiknek az igényeit kielégítik.

Így tisztelettel kérem a kedves vásárlókat ezúton is, válasszák a magyar terméket.

Ez amellett, hogy a magyar gazdákat segíti, a környezetet is kíméli, hiszen nem több ezer kilométert utazik az áru. Emelet a vásárlónak is garancia a minőségre, hiszen a gazdák nagyon komoly szabályok szerint tartják az állatokat. A hazai állattartók, így a magyar sertéstartók us egy nagyon szigorú takarmányozási kódex előírásainak, illetve állategészségügyi szabályozásnak felelnek meg, így érdemes a magyar húst venni és enni.

Csurja Zsolt

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás