A napraforgóra a múltban úgy tekintettünk, mint egy „élelmes” más szóval „talajzsaroló” növényre, mely nagy és mélyre hatoló gyökérzetével hatékonyan képes felvenni a talajból a szükséges tápelemeket, még csapadékszegény időjárási körülmények között is. Ebben volt igazság, azonban ahogy az elvárt termésmennyiségek meghaladták a hektáronkénti 3-3,5 tonnát szükségszerűvé vált a nitrogén, a kálium és a foszfor mellett más makroelemek, mint a magnézium, a kén, és több mikroelem pótlása is. A gyökéren keresztüli növénytáplálás nem feltétlen elegendő. A nagy hozamok eléréséhez a növények a talajból nem minden esetben tudnak elegendő makro- és főleg mikroelemhez jutni, ezért megkerülhetetlen technológiai elemmé vált a lombtrágyázás. A levélen keresztüli tápelemfelvétel, bár mértékét tekintve korlátozott, akár 2-20-szor is hatékonyabb lehet, mint gyökéren keresztül. Ezen felül a szakszerűen kivitelezett és jól időzített levéltrágyázással elkerülhetjük mind az abszolút, mind pedig a látens tápelemhiány (még nincsenek látható hiánytünetek) okozta termésveszteséget, minőségromlást. Célzott használatukkal növelhetjük a környezeti stresszfaktorokkal, mint az időjárási szélsőségekkel, vagy növényi károsítókkal szembeni ellenálló képességét. Fontos kiemelni, hogy a levéltrágyázás nem helyettesíti, hanem kiegészíti a talajon keresztüli növénytáplálást.

De milyen esetekben indokolt a levéltrágyázás? Az intenzív növénytermesztésben szinte mindig,  de ez így túl egyszerű válasz lenne…

Indokolt, ha a talajvizsgálati eredmények alapján egyes tápelemek abszolút vagy relatív hiánya jelentkezhet. Abszolút hiány esetén gyakran lesznek látható hiánytünetek is. A tápelemek relatív hiánya viszont sokkal veszélyesebb, mert nehezebb visszavezetni egy-egy adott tápelem hiányára. Az első lépés a talajvizsgálati eredmények elemzése (pH, egyes tápelemek relatív túlsúlyának vizsgálata), amit célszerűen levélanalízis követ, ellenőrizve a növényállomány tápelem-ellátottságát, azaz tápláltságát. Fontos megemlíteni, hogy fiatal korban, a gyorsan fejlődő állomány tápanyagigénye sokszor meghaladja a gyökerek tápanyagfelvevő képességét.

A napraforgó lombtrágyázására a Magnesol-S és a MagneMix-S is rendelkezésre áll

A napraforgó-termesztésben az intenzív növekedés vagy a virágzást megelőző időszakban gyakran szükséges a levélen keresztüli magnézium-, kén- és mikroelempótlás. Ezzel elkerülhető a kezdeti növekedési erély megtorpanása vagy a gyengébb termékenyülés problémája. De beszéljünk az egyes tápelemekről. A magnézium a klorofil központi atomja, nem helyettesíthető más tápelemmel. Részt vesz számos enzim aktiválásában, a szénhidrát- és zsíranyagcserében, ezért pótlása elengedhetetlen. Hiányában a levelek kifakulnak, érközi klorózis jelentkezik, amikor csak a főér és környéke marad hosszabb ideig zöld. Amennyiben talajon keresztüli pótlása nem történt meg, vagy felvétele gátolt, akkor pótlására a két új innovatív lombtrágyatermék a Magnesol-S és a MagneMix-S is rendelkezésre áll, melyek valódi és gyors megoldást jelentek az intenzív vegetatív növekedés magnéziumigényének biztosítására. A Magnesol-S (7% MgO: 14% SO3) 10-15 l/ha dózisban kijuttatva nem csak magnéziumot, hanem a napraforgó számára fontos ként is pótolja. A ként egyes esszenciális aminosavakban (cisztein és a metionin), vitaminokban (B1, biotin, tiamin) találjuk meg, legismertebb a szerepe a zsírsavak (olaj) szintézisében van. Szükséges a glutation előállításához, mely mint antioxidáns, a növényi immunrendszer nélkülözhetetlen eleme. Kénhiányos területeken közvetlen kénpótlásra a Genezis Nitrokén használata is javasolt. A MagneMix-S (5% MgO  + 10% SO3 + B, Zn, Cu, Fe, Mn, Mo) szintén 10-15 l hektárdózissal kijuttatva a magnézium és a kén mellett az intenzív növekedést támogatandó, mind a 6 mikroelemet is pótolja.

Gyakori azonban, hogy a mikroelemek ismételt kijuttatására még nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, ugyanis napraforgóban egy komolyabb (4 t/ha vagy a feletti) termésszinten nagyon is jelentős igény jelentkezik (1. táblázat).

A Genezis Olajosnövény BS (10,4% N; 4% SO3; 1,2% B + összes aminosav tartalom 13,53%) aminosavtartalma révén hatékonyan tölti fel a növényi sejtek aminosavraktárait, jelentősen meggyorsítva a riboszómákon folyó fehérjeszintézist. A termék 17 féle aminosavat tartalmaz, köztük a metionint, mely minden esetben a fehérjeszintézist indító (iniciáló) aminosava. A készítmény fokozza a biotikus és abiotikus stresszfaktorokkal szembeni ellenálló képességet, különösen a kritikus fejlődési időszakokban. Napraforgóban 3-4 levélpártól már ajánlott kijuttatása a gyorsabb korai növekedési erély kihasználás céljából, és egészen a virágzás időszakáig használható.

A mikroelemek közül nehéz kiemelni egyet-egyet, de a bór pótlására mindenképpen hangsúlyt kell helyezni, különösen akkor, ha más kultúrákban már tapasztaltunk hiánytüneteket. A bór esszenciális mikroelemként a pollentömlők stabilitásához járul hozzá, hiányában a termékenyülés nem lesz megfelelő, kritikus esetben virágelrúgás is jelentkezhet. Pótlására már 3-4 levélpártól akár 2-3 alkalommal is sort kell keríteni, ugyanis a napraforgónak legalább 450-550 g/ha bórt érdemes még a virágzás előtt kijuttatni, mert a növényben nem, vagy alig mozog. Ha nem áll rendelkezésre elegendő bór a virágzatképzés idején, akkor maga a bimbó bór hiányában le is eshet, ami komoly termésveszteséget jelenthet.

Használjuk ki lehetőségeinket és válasszunk a napraforgónak a Genezis Partnerhálózat gazdag levéltrágya kínálatából! Gyors hatás, hatékony felszívódás!

(x)

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás