A csillagfürt, tudományos nevén Lupinus, minden kert feltűnő és élénk kiegészítője. Magas, tüskés virágai és határozott, pálma alakú levelei merész megjelenést kölcsönöznek a tájnak, míg szívós természete a kertészek kedvencévé teszi. A garden-guide.com azt vizsgálta, mitől olyan egyedi a csillagfürt, hogyan került a kertekbe, és tippeket ad ennek a gyönyörű növénynek a gondozásához.

A csillagfürt több okból is kiemelkedik a kertben. Magas virágtüskéi, amelyek néha négy-öt láb (körülbelül 120-150 cm) magasságot is elérnek, drámai vizuális hatást keltenek. (Fotó: Pixabay)

Leírás

A csillagfürt a hüvelyesek, a Fabaceae család tagja, és magas, felálló, színes virágairól ismert. A levelek jellemzően tenyér alakúak, egy szórólapokat osztogató kézre emlékeztetnek. A tüske mentén sűrű fürtökben nyíló virágok széles színválasztékkal rendelkeznek, a mélykéktől és lilától a rózsaszínig, fehérig és sárgáig.

Eredet és etimológia

A csillagfürt latin neve, a lupin a „lupus” szóból származik, ami „farkast” jelent. Ez a név szokatlannak tűnhet egy növény számára, de valószínűleg a növény agresszív természetéből származik a vadonban, ahol „farkasként falja fel” a tápanyagokat a talajból. Ennek ellenére a csillagfürt jótékony szerepet játszik természetes élőhelyén azáltal, hogy megköti a nitrogént a talajban, ezáltal gazdagítja azt más növények számára.

Miért különleges?

A csillagfürt több okból is kiemelkedik a kertben. Magas virágtüskéi, amelyek néha négy-öt láb (körülbelül 120-150 cm) magasságot is elérnek, drámai vizuális hatást keltenek. Ezeket a tüskéket szorosan egymásra rakott virágok borítják, ami élénk színfoltot eredményez virágzásuk során, jellemzően késő tavasszal és nyár elején. Ezenkívül a csillagfürt vonzza a beporzókat, például a méheket és a pillangókat, így kiváló választás a környezettudatos kertészek számára.

A kertek népszerű dísze

A csillagfürt hosszú termesztési múlttal rendelkezik, számos faj őshonos Észak- és Dél-Amerikában. Feltűnő megjelenése és sokféle körülmények között való boldogulása miatt vált népszerűvé a kertekben. A korai növénynemesítők felismerték a benne rejlő lehetőségeket, és megkezdték a még szélesebb színválasztékkal és jobb tulajdonságokkal rendelkező hibrid fajták termesztését. Ez vezetett a ma tapasztalt változatos választékhoz.

A csillagfürt gondozása a kertben

A csillagfürt viszonylag könnyen gondozható növény, így kezdő és tapasztalt kertészek számára egyaránt megfelelő választás. Íme néhány kulcsfontosságú tipp a csillagfürt kerti termesztéséhez:

 • Elhelyezkedés: A csillagfürt a teljes napot kedveli, de elviseli a részleges árnyékot is. Gondoskodni kell róla, hogy sok napfény érje, ygy ösztönözve az erőteljes növekedést és az élénk virágzást.
 • Talaj: Ez a növény jól vízelvezető talajban fejlődik, enyhén savas vagy semleges pH-val. Hasznos az alacsony vagy közepes termőképességű talaj is.
 • Öntözés: A csillagfürtöt rendszeresen öntözni kell, különösen száraz időszakokban, de kerülni kell a túlöntözést, megelőzendő a gyökérrothadást.
 • Metszés: Az elszáradt virágmaradványokat el kell távolítani, így ösztönözve a szezon későbbi szakaszában egy második virágzást. Ez is segít megőrizni a növény rendezett megjelenését.
 • Kártevőirtás: A csillagfürt viszonylag ellenáll a kártevőknek és a betegségeknek, de ügyelni kell a levéltetvekre és a csigákra.

Érdekes tények

Befejezésül íme hat érdekes, kevéssé ismeretes tény a csillagfürtről:

 • Változatos fajok: Több mint 200 csillagfürtfaj létezik, az egynyáriaktól az évelőkig, egyes fajták vadon nőnek, másokat pedig kertekben termesztenek.
 • Ehető magvak: Egyes csillagfürtfajoknak vannak ehető magjai, amelyeket évszázadok óta fogyasztanak. A mérgező alkaloidok eltávolításához azonban gondos előkészítést igényelnek.
 • Őshonos élőhely: A csillagfürt különböző régiókban, köztük Amerikában és a Földközi-tenger vidékén őshonos, és alapvető szerepet játszik az ökoszisztémákban, mivel megköti a nitrogént a talajban.
 • Vonzerő: A csillagfürt mágnesként vonzza a beporzókat, vonzza a méheket, a pillangókat és még a kolibriakat is.
 • Szimbolika: Egyes kultúrákban a csillagfürt élénk és változatos színei miatt a képzeletet és a kreativitást szimbolizálja.
 • Kapcsolat Rudyard Kiplinggel:  Rudyard Kipling rajongott a csillagfürtökért, és megemlítette őket írásaiban. Ez a kapcsolat tovább növelte népszerűségüket az angol kertekben.

Lenyűgöző látványával, alkalmazkodóképességével és ökológiai előnyeivel a csillagfürt olyan növény, amely minden kertben helyet érdemel. Ha valaki követi a gondozási tanácsokat, és értékeli egyedülálló tulajdonságait, még évekig élvezheti a csillagfürt szépségét.

(Forrás: garden-guide.com

Megosztás

További híreink

Új génmódosított román fokhagyma kerülhet piacra augusztusban

2024.07.23.

Génmódosított fokhagymával veszi fel a versenyt a kínai importtal egy román gazda: új, Danubius nevű fokhagymája 2024. augusztusában kerülhet piacra.

A klímaváltozás letaglózó hatása: 9 nap alatt 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon

2024.07.23.

Az elmúlt kilenc napban összesen 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a nyári hőség egyre intenzívebben érezteti hatását. A hőmérséklet emelkedésének köszönhetően több helyszínen is új csúcsértékeket regisztráltak, ami különösen az ország déli és középső részén volt szembetűnő.

Óriási bajokat okoz a magyar vizekben a busa - videóval

2024.07.23.

A fehér és a pettyes busa a vizek planktontartalmát olyan szegényesre csökkent, hogy az őshonos halak ivadékai kiéheznek miattuk.

Növényvédelmi teendők az őszibarack-ültetvényekben a nyári hónapokban

2024.07.23.

A nyári hónapok, különösen a július és az augusztus, kritikus időszakot jelentenek a magyarországi őszibarack-ültetvények számára. Az időjárási viszonyok, a kártevők és a betegségek egyaránt komoly kihívást tartogathatnak, ezért a gazdáknak számos feladatot kell elvégezniük a növényvédelem és termésbiztonság elősegítése érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb teendőket.

Érkezik a vihar: hatalmas zivatarok és felhőszakadások várhatók

2024.07.23.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére, amely július 23-a kedd éjfélig érvényes.

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás