A csillagfürt, tudományos nevén Lupinus, minden kert feltűnő és élénk kiegészítője. Magas, tüskés virágai és határozott, pálma alakú levelei merész megjelenést kölcsönöznek a tájnak, míg szívós természete a kertészek kedvencévé teszi. A garden-guide.com azt vizsgálta, mitől olyan egyedi a csillagfürt, hogyan került a kertekbe, és tippeket ad ennek a gyönyörű növénynek a gondozásához.

A csillagfürt több okból is kiemelkedik a kertben. Magas virágtüskéi, amelyek néha négy-öt láb (körülbelül 120-150 cm) magasságot is elérnek, drámai vizuális hatást keltenek. (Fotó: Pixabay)

Leírás

A csillagfürt a hüvelyesek, a Fabaceae család tagja, és magas, felálló, színes virágairól ismert. A levelek jellemzően tenyér alakúak, egy szórólapokat osztogató kézre emlékeztetnek. A tüske mentén sűrű fürtökben nyíló virágok széles színválasztékkal rendelkeznek, a mélykéktől és lilától a rózsaszínig, fehérig és sárgáig.

Eredet és etimológia

A csillagfürt latin neve, a lupin a „lupus” szóból származik, ami „farkast” jelent. Ez a név szokatlannak tűnhet egy növény számára, de valószínűleg a növény agresszív természetéből származik a vadonban, ahol „farkasként falja fel” a tápanyagokat a talajból. Ennek ellenére a csillagfürt jótékony szerepet játszik természetes élőhelyén azáltal, hogy megköti a nitrogént a talajban, ezáltal gazdagítja azt más növények számára.

Miért különleges?

A csillagfürt több okból is kiemelkedik a kertben. Magas virágtüskéi, amelyek néha négy-öt láb (körülbelül 120-150 cm) magasságot is elérnek, drámai vizuális hatást keltenek. Ezeket a tüskéket szorosan egymásra rakott virágok borítják, ami élénk színfoltot eredményez virágzásuk során, jellemzően késő tavasszal és nyár elején. Ezenkívül a csillagfürt vonzza a beporzókat, például a méheket és a pillangókat, így kiváló választás a környezettudatos kertészek számára.

A kertek népszerű dísze

A csillagfürt hosszú termesztési múlttal rendelkezik, számos faj őshonos Észak- és Dél-Amerikában. Feltűnő megjelenése és sokféle körülmények között való boldogulása miatt vált népszerűvé a kertekben. A korai növénynemesítők felismerték a benne rejlő lehetőségeket, és megkezdték a még szélesebb színválasztékkal és jobb tulajdonságokkal rendelkező hibrid fajták termesztését. Ez vezetett a ma tapasztalt változatos választékhoz.

A csillagfürt gondozása a kertben

A csillagfürt viszonylag könnyen gondozható növény, így kezdő és tapasztalt kertészek számára egyaránt megfelelő választás. Íme néhány kulcsfontosságú tipp a csillagfürt kerti termesztéséhez:

 • Elhelyezkedés: A csillagfürt a teljes napot kedveli, de elviseli a részleges árnyékot is. Gondoskodni kell róla, hogy sok napfény érje, ygy ösztönözve az erőteljes növekedést és az élénk virágzást.
 • Talaj: Ez a növény jól vízelvezető talajban fejlődik, enyhén savas vagy semleges pH-val. Hasznos az alacsony vagy közepes termőképességű talaj is.
 • Öntözés: A csillagfürtöt rendszeresen öntözni kell, különösen száraz időszakokban, de kerülni kell a túlöntözést, megelőzendő a gyökérrothadást.
 • Metszés: Az elszáradt virágmaradványokat el kell távolítani, így ösztönözve a szezon későbbi szakaszában egy második virágzást. Ez is segít megőrizni a növény rendezett megjelenését.
 • Kártevőirtás: A csillagfürt viszonylag ellenáll a kártevőknek és a betegségeknek, de ügyelni kell a levéltetvekre és a csigákra.

Érdekes tények

Befejezésül íme hat érdekes, kevéssé ismeretes tény a csillagfürtről:

 • Változatos fajok: Több mint 200 csillagfürtfaj létezik, az egynyáriaktól az évelőkig, egyes fajták vadon nőnek, másokat pedig kertekben termesztenek.
 • Ehető magvak: Egyes csillagfürtfajoknak vannak ehető magjai, amelyeket évszázadok óta fogyasztanak. A mérgező alkaloidok eltávolításához azonban gondos előkészítést igényelnek.
 • Őshonos élőhely: A csillagfürt különböző régiókban, köztük Amerikában és a Földközi-tenger vidékén őshonos, és alapvető szerepet játszik az ökoszisztémákban, mivel megköti a nitrogént a talajban.
 • Vonzerő: A csillagfürt mágnesként vonzza a beporzókat, vonzza a méheket, a pillangókat és még a kolibriakat is.
 • Szimbolika: Egyes kultúrákban a csillagfürt élénk és változatos színei miatt a képzeletet és a kreativitást szimbolizálja.
 • Kapcsolat Rudyard Kiplinggel:  Rudyard Kipling rajongott a csillagfürtökért, és megemlítette őket írásaiban. Ez a kapcsolat tovább növelte népszerűségüket az angol kertekben.

Lenyűgöző látványával, alkalmazkodóképességével és ökológiai előnyeivel a csillagfürt olyan növény, amely minden kertben helyet érdemel. Ha valaki követi a gondozási tanácsokat, és értékeli egyedülálló tulajdonságait, még évekig élvezheti a csillagfürt szépségét.

(Forrás: garden-guide.com

Megosztás

További híreink

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

7 tipp ahhoz, hogy a kertünk könnyebben átvészelje a forró, száraz nyarakat

2024.06.23.

Úgy tűnik, egyre inkább meg kell szoknunk a forró, száraz nyarakat. Az elmúlt években sok mérsékelt égövi országban az afrikaihoz hasonló időjárás vált az új normálissá. A kerti szezon most tavasszal korábban kezdődik, és még novemberben is bőven van tennivaló, „hála” a klímaválságnak.

Mit ehet a lovunk és mit nem? Zöldségek és gyümölcsök veszélyei

2024.06.23.

Szinte mindenki szeret jutalomfalatokkal kedveskedni a lovának, akár természetes finomságokkal, mint amilyen a sárgarépa vagy az alma. Sokan rost- és vitaminforrást látnak a lovuknak adott zöldségekben és gyümölcsökben. A lovasok.hu oldalon megjelent cikkben megtalálható a TOP 10 zöldség, gyümölcs, olajos mag és gyógynövény. Ezeket kis mennyiségben biztonságosan lehet a lovakkal etetni, de olvasható figyelmeztetés a veszélyeikről is.

Mit kell tenni, ha „valami por” borítja be növényeinket?

2024.06.23.

A növekedési időszak előrehaladtával ügyelni kell arra, hogy ne jelenjen meg a növényeken fehér vagy szürkésfehér por. Ez ugyanis a lisztharmat. Egy gomba, amely a gyümölcsök, zöldségek és virágok széles skáláját érinti, és bevonja leveleiket, szárukat, virágaikat és súlyos esetekben az egész növényt. Nem szép. És ártalmas.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás