A karácsonyfát feldíszíteni, aztán lecsupaszítani, majd megenni. Egy felfedezés következtében úgy tűnik, valóban étel is készülhet a keresztény ünnep egyik legfontosabb jelképéből. A nordmann fenyőből kinyert rostok hasznosításával előállított fenyőkeksz csak egy, a sok újszerű és értékes lehetőség közül, amellyel a karácsonyfa újrahasznosítható. Egy dán kutatónő a projektjével a közelmúltban díjat is nyert.

A Magyar Mezőgazdaság írta meg, hogy évente körülbelül 45 millió karácsonyfát értékesítenek az Európai Unióban. Ehhez kapcsolódóan egy fiatal dán kutatónak, Mimi Nielsennek az volt az ötlete, hogy a karácsonyfából élelmiszerként felhasználható rostot nyerjen ki. A hölgynek születése óta bélproblémái vannak, ezért már régóta kutatja, mi az, ami támogathatja a bélflórát. Szerinte a hemicellulóz az, ami tökéletes lehet az egészséges bélflóra kialakításához és fenntartásához. Ez a poliszacharid pedig nagy arányban megtalálható a nordmann fenyőben.

A nordmann fenyőből kinyert rostok hasznosításával előállított fenyőkeksz csak egy, a sok újszerű és értékes lehetőség közül, amellyel a karácsonyfa újrahasznosítható

Fejlődik az ötlet

A hölgy nem mindennapi projektje nagy fölénnyel nyert egy fiatal kutatók számára kiírt versenyen, a Junior Science Expo megmérettetésen. Ezen a bírák a kutatási témát az eddigi legjobb projektnek minősítették. Az ötlet továbbfejlesztésébe már bekapcsolódott a Fair Trees kezdeményezés két vezetője, Marianne Bols és valamint Rikke Frederiksen is.

A fiatal kutatónő a projektje során kidolgozta azt a folyamatot, hogyan tud kekszet, illetve ropogós kenyeret előállítani a korábban említett rostok felhasználásával. Mivel a fenyőfa rostjai nem oldódnak vízben a keksz „tésztájához„ lenmagot is tett. Ez elegendően megkötötte a tésztakeverék víztartalmát ahhoz, hogy a termék a fogyasztók számára is kellemes állagú legyen. Végül egy valóban ropogós, nagyon magas élelmi rost tartalmú terméket kapott - írták.

A cikk szerint az elemzések azt is kimutatták, hogy a fenyőrostok növelik bizonyos baktériumok (ún. SCFA-termelő bélbaktériumok) mennyiségét, amelyekről úgy gondolják, hogy segíthetnek például az elhízás és a vastagbélrák kezelésében is.

https://www.youtube.com/watch?v=gAaI6eiSQQA
Mimi Nielsen ötlete dán nyelven

A karácsonyfák újszerű felhasználása

A karácsonyfák élelmi rostként való felhasználása innovatív és fenntartható jövőbeli lehetőségeket kínál a karácsonyfa-termesztők számára is. A Fair Trees kezdeményezés különös hangsúlyt fektet a körforgásos gazdálkodásra a teljes értékesítési láncon belül, kezdve a fenyőmagvak egy több mint százéves, a Kaukázusban elterülő természetes fenyőerdőben történő gondos kézi betakarításától egészen a karácsonyfaárusig. Ha az évente eladott több millió karácsonyfa rostjai még élelmiszerforrásként is felhasználhatóvá válnak az ünnepek után, akkor egy nagy lépéssel közelebb kerülhetünk a zöldebb, fenntarthatóbb élethez.

A feldolgozás a fenyőkéreg lekaparásával és megtisztításával kezdődik. Ezt követően a fenyő törzsét aprítják, majd magas nyomás alatt 2 órán át forralják utána levegőn megszárítják. Ezután addig őrlik, amíg nagyon finom, por állagú végterméket kapnak, amelyből granulátum is előállítható, vagy közvetlenül kenyérként, kekszként elkészíthető - írták.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Hasznos hulladékeltakarító munkát végeznek a verőköltő bodobácsok

2024.06.24.

A verőköltő bodobácsok nem kártékonyak, sőt, hasznosak azzal, hogy eltakarítják a hulladékokat.

Meleg lesz a héten, záporokkal és riasztásokkal - mutatjuk hol várhatók

2024.06.24.

Hétfőn a felhős tájakon szakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, és napközben általában kevés - a délnyugati tájakon kissé több - felhő lehet az égen. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél többfelé ismét megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon, valamint a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Közel 4 hektár gabonát égettek el a lángok Egyházashollós határában - videóval és fotókkal

2024.06.24.

Betakarítási munkálatok közben keletkezett tűz Vas vármegyében, az Egyházashollós község melletti mezőgazdasági területen.

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BLD6 Rakodógép
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BLD6 Rakodógép

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás