A jácint (Hyacinthus orientalis) az egyik legkedveltebb tavaszi hagymás növény, amely széles körben elterjedt a kertekben és otthonokban egyaránt. Nemcsak a jellegzetes, erős illatával hódít, hanem a számtalan szín- és formavariációval is, amelyeket a nemesítők évtizedek óta fejlesztenek. Ebben a cikkben a jácint fajtái kerülnek részletesen bemutatásra, valamint a hibridek, illetve kitérünk a nemesítés folyamatára és céljaira is.

A jácint fajtái

Klasszikus fajták

A jácintok legismertebb fajtái a klasszikus, egyetlen virágszárral rendelkező változatok, amelyek virágai szorosan helyezkednek el a száron. Ezek a fajták különböző színekben érhetők el, beleértve a fehéret, sárgát, rózsaszínt, pirosat, lilát és kéket.

Fehér jácintok:

 • 'Carnegie': Tiszta fehér virágokkal rendelkezik, és erős illata miatt kedvelt.
 • 'Aiolos': Szintén fehér virágú, de valamivel később virágzik, mint a 'Carnegie'.

Kék jácintok:

 • 'Delft Blue': Az egyik legismertebb kék jácintfajta, amely mélykék virágokkal és erős illattal rendelkezik.
 • 'Blue Jacket': Enyhén lilás-kék virágai vannak, és hosszabb virágzási időszak jellemzi.

Rózsaszín jácintok:

 • 'Pink Pearl': Világos rózsaszín virágokkal, amelyek a szár teljes hosszában nyílnak.
 • 'Anna Marie': Finom rózsaszín virágokkal, amelyeket fehér középrész díszít.
Fotó: Freepik

Speciális fajták

Ezek a fajták különleges virágformával vagy színárnyalatokkal rendelkeznek, amelyek eltérnek a klasszikus virágoktól. Gyakran a nemesítők által kifejlesztett új változatok közé tartoznak, amelyek ritkábbak és különleges megjelenést kölcsönöznek a kerteknek.

Dupla virágú jácintok:

 • 'Hollyhock': Mély bordó, szinte fekete árnyalatú virágokkal, amelyeket dupla sor virágszirmok alkotnak.
 • 'Festival Blue': Kétszeres virágszirmokkal és világoskék árnyalattal rendelkezik, különleges hatást keltve.

Törpe jácintok:

 • 'City of Haarlem': Sárga virágai vannak, és kompakt mérete miatt kisebb kertekben is jól mutat.
 • 'Woodstock': Élénk lila virágokkal rendelkezik, és rövidebb szárával kiválóan alkalmas szegélyek díszítésére.

Jácint hibridek

A hibridek olyan fajták, amelyeket két különböző jácintfajta keresztezésével hoznak létre. A hibridizáció célja, hogy új, ellenállóbb, hosszabb virágzási idővel és különleges színekkel rendelkező fajtákat hozzanak létre.

Hibrid jácintok

'Gypsy Queen': Ez a fajta különösen élénk narancssárga színű virágokkal rendelkezik, amelyeket ritkán találunk meg a jácintok között. Erős, fűszeres illata van.

'Pacific Ocean': Ennek a fajtának mélykék virágai vannak, amelyeket fehér csíkok díszítenek. A virágok hosszú ideig nyílnak, és ellenállóak a betegségekkel szemben.

A jácint nemesítése

A nemesítés céljai

A jácint nemesítésének fő céljai közé tartozik:

 • Színváltozatok: Új, izgalmas színek és színkombinációk létrehozása.
 • Illat: Az illat erősségének és karakterének változtatása.
 • Virágzási idő: A virágzási idő meghosszabbítása és a virágzási időszak előrehozása vagy késleltetése.
 • Ellenállóság: A betegségekkel és kártevőkkel szembeni ellenálló képesség növelése.

A nemesítési folyamat

A jácint nemesítése összetett és időigényes folyamat, amely több lépésből áll:

 1. Kiválasztás: A nemesítők kiválasztják azokat a fajtákat, amelyeket keresztezni szeretnének, figyelembe véve a kívánt tulajdonságokat.
 2. Keresztezés: A kiválasztott növényeket kézzel keresztezik, a virágokat megporzva.
 3. Magok gyűjtése: A megtermékenyített virágokból származó magokat begyűjtik és elültetik.
 4. Növények Nevelése: A magokból kifejlődött növényeket több éven át nevelik és szelektálják, hogy csak a legjobban teljesítő egyedek maradjanak meg.
 5. Tesztek: Az új hibrideket különböző körülmények között tesztelik, hogy ellenálló képességüket és egyéb tulajdonságaikat értékeljék.
 6. Bevezetés: Az új fajtákat bevezetik a piacra, gyakran kísérleti termesztők segítségével, mielőtt széles körben elérhetővé válnának.

Innovatív módszerek

A modern biotechnológia és genetikai kutatások lehetővé tették, hogy a nemesítők gyorsabban és pontosabban hozzanak létre új jácintfajtákat. A genetikai markerek alkalmazásával például pontosan meghatározhatók azok a gének, amelyek felelősek a kívánt tulajdonságokért, így a nemesítési folyamat hatékonyabbá válik.

Környezetbarát nemesítés

Az ökológiai szemlélet egyre fontosabb szerepet kap a jácint nemesítésében is. Az új fajták kialakításakor a nemesítők figyelembe veszik a környezetbarát termesztési módszereket és a növények természetes ellenálló képességét. Ezáltal csökkenthető a vegyszerek használata és növelhető a fenntartható kertészkedés lehetősége.

A jácint változatossága és szépsége a nemesítők szorgalmas munkájának köszönhető. Az új fajták és hibridek létrehozása nemcsak esztétikai értéket növeli, hanem lehetővé teszi a jácint széles körű alkalmazását és termesztését különböző környezeti körülmények között. A jácint nemesítése során folyamatosan új és izgalmas változatok kerülnek piacra, amelyek gazdagítják kertjeinket és otthonainkat.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás