Magyarországon új, piaci sikerrel kecsegtető lombtrágyákat hozott forgalomba idén a Valcum Agro Kft. Dr. Varga Zsolt termékmenedzser mutatta be a céget és a számos változatban kapható DR GREEN termékcsaládot.

Kérem, mutassa be a céget!

A családi vállalkozásként működő Valcum Agro Kft. évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik a műtrágya-kereskedelem, tápanyag-gazdálkodás és komplex agrotechnológiai megoldások területén. Jellemzően a dunántúli gazdákat látjuk el termékeinkkel. Az idei év újdonsága, hogy két új üzletág indult el a cégnél. Az egyik feladata a DR GREEN specializált lombtrágya termékcsalád technolgógiai bevezetése és értékesítése, amelynek a Valcum Agro Kft. lett a kizárólagos hazai forgalmazója, a másik pedig a vinasz alapú tápanyag-utánpótláson alapszik. Ebben a magas szervesanyagtartalmú szeszipari melléktermékben azért látunk perspektívát, mert a biológiai, ökoterületeken is alkalmazható, és a tápanyag-utánpótlásnak egy alternatív megoldása.

A DR GREEN termékcsalád Magyarországon új, Lengyelországban, ahol a termékeket gyártják, vezető pozíciót töltenek be és a gyártó idén a magyar piacot is megcélozta.

. Dr. Varga Zsolt a Valcum Agro Kft. termékmenedzsere

Hogyan látja a jelenlegi hazai lombtrágyapiacot, milyen szerepet tölthet be majd az újdonság?

A magyar lombtrágyapiacról köztudott, hogy nagyok sok szereplő óriási kínálattal van jelen, amit nehéz átlátni, éppen ezért a hazai termelők nehezen igazodnak el a termékek között. A kategóriába tartozó termékeknek gyakran leegyszerűsítik működését, és lombon keresztül történő tápanyag-utánpótlásként hivatkoznak rá, holott ez annál jóval komplexebb. A biostimulátorok, növény- és talajkondicionálók, nitrogénoldatok is ide tartoznak. Mi, a már említett, DR GREEN termékekkel egyedi és speciális szegmenst képviselünk.

A termékcsaládon belül három nagy kategóriát különböztetünk meg. Ezek közül a legnagyobb súllyal a növényspecifikált termékek szerepelnek. Jellemzőjük, hogy egyáltalán nem tartalmaznak nitrogént és egyéb makroelemeket sem, hanem „csak” a növények számára legfontosabb hat mikroelemet, bórt, vasat, mangánt, molibdént, rezet és cinket. A specifikáció azt jelenti, hogy a termesztett növények igényeinek megfelelően alakították ki hatóanyag-mennyiségeket. Ezeket a termékeket a levédett, úgynevezett MicroActiveTM kristályos formulációval gyártják. A kifejlesztésekor nagy hangsúlyt fektettek az oldékonyságra, azaz hogy az anyagok minél gyorsabban és tökéletesebben kerüljenek oldatba, valamint hogy minél kevésbé porosodjanak. A mikrokristályos anyagok 4 kg-os polietilén zsákban kerülnek kiszállításra.

5 zsák kerül egy kartondobozba, ami nagyon praktikus kiszerelés. A termékek fagyásra nem érzékenyek és sok tekintetben nagyon kedvező lehetőséget biztosítanak a termelőknek. Ezek a termékek a DR GREEN Gabona, Olajos, Kukorica, Cukorrépa változatokban kaphatóak, de megvásárolható egy nagyon magas, 12% bórtartalmú termék, a DR GREEN Bór is.

A termékcsalád másik nagy szegmense a makroelemeken alapul. Itt három termékkel dolgozunk, a DR GREEN Start, Energy és Quality nevű lombtrágyákkal. Mindhárom termék a három fontos makroelem, a nitrogén, a foszfor és a kálium, lombon keresztüli pótlására hivatott. Ezekben csak és kizárólag az említett hatóanyagok találhatók. Kialakításukkor itt is a növények fenológiai fázisigényét vették figyelembe.

Mit érdemes tudni ezekről?

A DR GREEN Startban, például, 12% nitrogén és 60% foszfor található, tehát 72%-os a hatóanyagtartalma. Ezeknek a termékeknek nagy előnye, hogy mivel a formulációjuk szilárd, kristályos, nagyon magas hatóanyagtartalommal rendelkeznek. Egy oldatban vagy egy oldott lombtrágya estén mindig az a kritikus pont, hogy a hatóanyagmennyiséget milyen kelatizált formában, milyen kelátokkal, milyen mennyiségben és töménységben lehet stabilizálni. A szilárd változatoknál viszont nincs ilyen probléma.

A DR GREEN Energy és Quality nevű termékeink pedig a minőség, a beltartalmi értékek javításra hivatottak.

Az Energy egy NK-összetételű anyag, a Quality viszont a legmagasabb koncentrációjú készítmény, összesen 84%-ban tartalmaz foszfort (50%) és káliumot (34%).

És mi tartozik a harmadik kategóriába?

A portfóliónk harmadik kategóriája a magtrágyák köre. Az idetartozó termék a DR GREEN PRIMETM speciális termék. 52%-os a hatóanyag-tartalma a foszforon és cinken alapszik. Vetőmagcsávázással egymenetben lehet alkalmazni, ráadásul több növényfaj vetőmag csávázására használható. A vetést követően a kezelt szemek gyökérzetének fejlődése erőteljesebb, így a növények kezdeti fejlődésére is stimuláló hatást gyakorol.

Miért van ezeknek jelentősége a jelenlegi helyzetben?

Az energiaválság következményeként extrém árrobbanás zajlott az inputanyagok piacán és van, sok a bizonytalanság a folytatást illetően, és ezekre a nehézségekre még rátett egy lapáttal a nagyon komoly veszteségeket okozó aszály. Mi, az általunk kínált technológiákkal lehetőséget adunk a termelőknek, hogy az előforduló biotikus és abiotikus stresszhatásokat tompíthassák. Termékeink a mikroelempótlással a növények biokémiai folyamataiba avatkoznak bele. Ezeket egyébként is nagyon nehezen veszik fel a talajból, sőt, sok helyen hiányoznak is. Segítségükkel fel lehet készíteni a növényeket a stresszhatásokra, vagy akár meg is előzhetjük azokat. Ezeknek a termékeknek helye van a technológiában.

Aminek két oka is van. A műtrágya iszonyatos mértékben megdrágult, ami extrém terhet jelent a termelőknek. Óriási a bizonytalanság, hogy mostani magas input bekerülési költség jövő nyáron az aratáskor hogyan viszonyul majd az akkori felvásárlási árakhoz. Milyen lesz a termés, lesz-e újra aszály, sok a kérdőjel. Jelentősen sújtja a repcetermesztőket az EU növényvédőszer hatóanyag szabályozása, számos újkeletű növényvédelmi probléma van, nehéz megvédeni a kultúrákat. Totális a bizonytalanság a vetés körül, a gazdálkodók keresik azokat a növényeket, amelyekből később, jó eséllyel profitot tudnak majd realizálni. Ráadásul műtrágya mellet a vetőmag is nagyon megdrágult.

Az inputok magas bekerülési költsége miatt sok termelő megpróbál olyan alternatív tápanyag-utánpótlás technológiák felé mozdulni, ami csak korlátozott megoldást jelent, gondolok itt a szervestrágya különböző formáira (hígtrágya, szilárd szerves trágya) vagy egyszerűen dóziscsökkentést fognak alkalmazni az őszi kultúrák esetében.

Itt a makroelem-tartalmú DR GREEN termékeinkkel próbálunk segíteni. Lombon keresztül tudunk, az alapműtrágyázás mellé kiegészítést kínálni. A lombon keresztüli táplálás jelentősége meghatározóan emelkedni fog a jövőben.

Most még a magtrágya nem annyira elterjedt a piacon, de szerintem a következő 5 évben, mint technológiai elem, a vetőmagelőállításban ezek a készítmények fel fognak értékelődni, mivel cél, hogy minél gyorsabb, minél homogénebb, kelést tudjunk biztosítani, az időjárás hektikusságát ki tudjuk küszöbölni. A DR GREEN PRIMETM ezen a téren tud segíteni.

Mik a cég tervei a közeli jövőre?

A következő 5 évben az egész ország területén szeretnénk a termelők részére biztosítani a DR GREEN termékekkel alkalmazott technológiákat. Célunk az országos szaktanácsadási hálózat kiépítése.

(x)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás