Magyarországon új, piaci sikerrel kecsegtető lombtrágyákat hozott forgalomba idén a Valcum Agro Kft. Dr. Varga Zsolt termékmenedzser mutatta be a céget és a számos változatban kapható DR GREEN termékcsaládot.

Kérem, mutassa be a céget!

A családi vállalkozásként működő Valcum Agro Kft. évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik a műtrágya-kereskedelem, tápanyag-gazdálkodás és komplex agrotechnológiai megoldások területén. Jellemzően a dunántúli gazdákat látjuk el termékeinkkel. Az idei év újdonsága, hogy két új üzletág indult el a cégnél. Az egyik feladata a DR GREEN specializált lombtrágya termékcsalád technolgógiai bevezetése és értékesítése, amelynek a Valcum Agro Kft. lett a kizárólagos hazai forgalmazója, a másik pedig a vinasz alapú tápanyag-utánpótláson alapszik. Ebben a magas szervesanyagtartalmú szeszipari melléktermékben azért látunk perspektívát, mert a biológiai, ökoterületeken is alkalmazható, és a tápanyag-utánpótlásnak egy alternatív megoldása.

A DR GREEN termékcsalád Magyarországon új, Lengyelországban, ahol a termékeket gyártják, vezető pozíciót töltenek be és a gyártó idén a magyar piacot is megcélozta.

. Dr. Varga Zsolt a Valcum Agro Kft. termékmenedzsere

Hogyan látja a jelenlegi hazai lombtrágyapiacot, milyen szerepet tölthet be majd az újdonság?

A magyar lombtrágyapiacról köztudott, hogy nagyok sok szereplő óriási kínálattal van jelen, amit nehéz átlátni, éppen ezért a hazai termelők nehezen igazodnak el a termékek között. A kategóriába tartozó termékeknek gyakran leegyszerűsítik működését, és lombon keresztül történő tápanyag-utánpótlásként hivatkoznak rá, holott ez annál jóval komplexebb. A biostimulátorok, növény- és talajkondicionálók, nitrogénoldatok is ide tartoznak. Mi, a már említett, DR GREEN termékekkel egyedi és speciális szegmenst képviselünk.

A termékcsaládon belül három nagy kategóriát különböztetünk meg. Ezek közül a legnagyobb súllyal a növényspecifikált termékek szerepelnek. Jellemzőjük, hogy egyáltalán nem tartalmaznak nitrogént és egyéb makroelemeket sem, hanem „csak” a növények számára legfontosabb hat mikroelemet, bórt, vasat, mangánt, molibdént, rezet és cinket. A specifikáció azt jelenti, hogy a termesztett növények igényeinek megfelelően alakították ki hatóanyag-mennyiségeket. Ezeket a termékeket a levédett, úgynevezett MicroActiveTM kristályos formulációval gyártják. A kifejlesztésekor nagy hangsúlyt fektettek az oldékonyságra, azaz hogy az anyagok minél gyorsabban és tökéletesebben kerüljenek oldatba, valamint hogy minél kevésbé porosodjanak. A mikrokristályos anyagok 4 kg-os polietilén zsákban kerülnek kiszállításra.

5 zsák kerül egy kartondobozba, ami nagyon praktikus kiszerelés. A termékek fagyásra nem érzékenyek és sok tekintetben nagyon kedvező lehetőséget biztosítanak a termelőknek. Ezek a termékek a DR GREEN Gabona, Olajos, Kukorica, Cukorrépa változatokban kaphatóak, de megvásárolható egy nagyon magas, 12% bórtartalmú termék, a DR GREEN Bór is.

A termékcsalád másik nagy szegmense a makroelemeken alapul. Itt három termékkel dolgozunk, a DR GREEN Start, Energy és Quality nevű lombtrágyákkal. Mindhárom termék a három fontos makroelem, a nitrogén, a foszfor és a kálium, lombon keresztüli pótlására hivatott. Ezekben csak és kizárólag az említett hatóanyagok találhatók. Kialakításukkor itt is a növények fenológiai fázisigényét vették figyelembe.

Mit érdemes tudni ezekről?

A DR GREEN Startban, például, 12% nitrogén és 60% foszfor található, tehát 72%-os a hatóanyagtartalma. Ezeknek a termékeknek nagy előnye, hogy mivel a formulációjuk szilárd, kristályos, nagyon magas hatóanyagtartalommal rendelkeznek. Egy oldatban vagy egy oldott lombtrágya estén mindig az a kritikus pont, hogy a hatóanyagmennyiséget milyen kelatizált formában, milyen kelátokkal, milyen mennyiségben és töménységben lehet stabilizálni. A szilárd változatoknál viszont nincs ilyen probléma.

A DR GREEN Energy és Quality nevű termékeink pedig a minőség, a beltartalmi értékek javításra hivatottak.

Az Energy egy NK-összetételű anyag, a Quality viszont a legmagasabb koncentrációjú készítmény, összesen 84%-ban tartalmaz foszfort (50%) és káliumot (34%).

És mi tartozik a harmadik kategóriába?

A portfóliónk harmadik kategóriája a magtrágyák köre. Az idetartozó termék a DR GREEN PRIMETM speciális termék. 52%-os a hatóanyag-tartalma a foszforon és cinken alapszik. Vetőmagcsávázással egymenetben lehet alkalmazni, ráadásul több növényfaj vetőmag csávázására használható. A vetést követően a kezelt szemek gyökérzetének fejlődése erőteljesebb, így a növények kezdeti fejlődésére is stimuláló hatást gyakorol.

Miért van ezeknek jelentősége a jelenlegi helyzetben?

Az energiaválság következményeként extrém árrobbanás zajlott az inputanyagok piacán és van, sok a bizonytalanság a folytatást illetően, és ezekre a nehézségekre még rátett egy lapáttal a nagyon komoly veszteségeket okozó aszály. Mi, az általunk kínált technológiákkal lehetőséget adunk a termelőknek, hogy az előforduló biotikus és abiotikus stresszhatásokat tompíthassák. Termékeink a mikroelempótlással a növények biokémiai folyamataiba avatkoznak bele. Ezeket egyébként is nagyon nehezen veszik fel a talajból, sőt, sok helyen hiányoznak is. Segítségükkel fel lehet készíteni a növényeket a stresszhatásokra, vagy akár meg is előzhetjük azokat. Ezeknek a termékeknek helye van a technológiában.

Aminek két oka is van. A műtrágya iszonyatos mértékben megdrágult, ami extrém terhet jelent a termelőknek. Óriási a bizonytalanság, hogy mostani magas input bekerülési költség jövő nyáron az aratáskor hogyan viszonyul majd az akkori felvásárlási árakhoz. Milyen lesz a termés, lesz-e újra aszály, sok a kérdőjel. Jelentősen sújtja a repcetermesztőket az EU növényvédőszer hatóanyag szabályozása, számos újkeletű növényvédelmi probléma van, nehéz megvédeni a kultúrákat. Totális a bizonytalanság a vetés körül, a gazdálkodók keresik azokat a növényeket, amelyekből később, jó eséllyel profitot tudnak majd realizálni. Ráadásul műtrágya mellet a vetőmag is nagyon megdrágult.

Az inputok magas bekerülési költsége miatt sok termelő megpróbál olyan alternatív tápanyag-utánpótlás technológiák felé mozdulni, ami csak korlátozott megoldást jelent, gondolok itt a szervestrágya különböző formáira (hígtrágya, szilárd szerves trágya) vagy egyszerűen dóziscsökkentést fognak alkalmazni az őszi kultúrák esetében.

Itt a makroelem-tartalmú DR GREEN termékeinkkel próbálunk segíteni. Lombon keresztül tudunk, az alapműtrágyázás mellé kiegészítést kínálni. A lombon keresztüli táplálás jelentősége meghatározóan emelkedni fog a jövőben.

Most még a magtrágya nem annyira elterjedt a piacon, de szerintem a következő 5 évben, mint technológiai elem, a vetőmagelőállításban ezek a készítmények fel fognak értékelődni, mivel cél, hogy minél gyorsabb, minél homogénebb, kelést tudjunk biztosítani, az időjárás hektikusságát ki tudjuk küszöbölni. A DR GREEN PRIMETM ezen a téren tud segíteni.

Mik a cég tervei a közeli jövőre?

A következő 5 évben az egész ország területén szeretnénk a termelők részére biztosítani a DR GREEN termékekkel alkalmazott technológiákat. Célunk az országos szaktanácsadási hálózat kiépítése.

(x)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás