Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrár Üzletág igazgatója szerint globális bőségről lehet beszélni az agráriumban. Ha pedig megnézzük a magyar mezőgazdaságot, szép számok láthatóak: 1998 és 2017 között két és félszeresére emelkedett a mezőgazdaság kibocsátása. Ez azonban egy inflációt nem követő adat, ha korrigálják azt, akkor mínusz 6 százalék az eredmény.

Az eszközvagyon alakulásán jól látszik, hogy a föld átárazása zajlik, ami vételárban és bérleti díjakban egyaránt érzékelhető - mondta a szakember a Világgazdaság Beruházási kényszer az agráriumban című konferenciáján. Az átlagárakat nézve az elmúlt 10 évben megháromszorozódott a termőföld ára. Az eszközvagyon másik jelentős mutatója a gépvagyon. Hazánkban a gépesítettségi színvonal kezdi elérni az európai szintet, és az amortizációt meghaladja. Az ágazati gépberuházások erősen függnek a támogatási ciklusoktól és a finanszírozási környezet is támogatja - folytatta Hollósi Dávid a VG cikke szerint.

2,5-szeresére nőtt a magyar mezőgazdaság kibocsátása 1998. és 2017. között, a hatékonyságon viszont még bőven van mit javítani - képünk illusztráció

A mezőgazdaság jövedelme stabilan 700 milliárd forint körül alakul, ebből 59 százalék volt a támogatások aránya 2017-ben. Az agrárium támogatás nélküli jövedelme 300 milliárd forintra tehető.

Nem mindegy, hogy saját, vagy bérelt föld

A szakember szerint egyáltalán nem mindegy, hogy a gazdálkodó saját, vagy bérelt földön termel, mert a profit jelentős része a bérleti költségek fedezésére megy el. A mezőgazdasági vállalkozások becsült betétállománya jelentős növekedésnek indult, ez mutatja, hogy jó az ágazat likviditási helyzete. Ez a hitelállományra és a betéti állományra is vonatkozik. Az agrárium elkezdett felszívni egy jelentős banki forrást. A nagy ugrás jelentős része azonban a Földet a gazdáknak program finanszírozásaiból ered, ezzel közel 200 milliárd forintot tettek földbe a vállalkozók.

Az ágazat éves pozícióját tekintve látható, hogy a jövedelme 700 milliárd, ebből a támogatás összege 400 milliárd forint, az autonóm jövedelem pedig 300 milliárd forint volt. A készpénztermelő képesség nagyjából ezer milliárd forint. Ehhez hozzájön még az évi 30-100 milliárdos banki forrás is, amelyet az ágazat fel tud szívni. Így már 1100 milliárd forint az, amivel a magyar mezőgazdaság évente gazdálkodik - írta a Világgazdaság cikke.

Az 1100 milliárd forintot három dologra fordíthatják a gazdálkodók:

  • bent marad a vállalkozásban, mint vállalkozói vagyon,
  • beruházásokra fordítják, ami évente nagyjából 250-300 milliárd forint,
  • a harmadik lehetőség pedig a vállalkozásból kivett jövedelemként.

Az agrárium hatékonyságát vizsgálva, a Közép-Kelet-Európai országok hozzáadott érték indexét nézve jól látszik, hogy jelentős a magyar agrárium lemaradása - mondta a szakember.

Összességében pedig elmondható, hogy az agrárium hozamokban, vagyoni-jövedelmi, valamint támogatási szempontból is a bőség állapotában van. Egyre nagyobb jövedelmet termel az ágazat, de a megtermelődő források jelentős részét nem forgatja vissza termelő beruházásokba a szektor, inkább pénzügyi- vagy reáltőke befektetésre használja. Ennek következtében a termőföld vételi-bérleti árai is kezdenek elválni a reális színvonaltól és a termelők vonzó banki ügyfelekké válnak.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Hasznos hulladékeltakarító munkát végeznek a verőköltő bodobácsok

2024.06.24.

A verőköltő bodobácsok nem kártékonyak, sőt, hasznosak azzal, hogy eltakarítják a hulladékokat.

Meleg lesz a héten, záporokkal és riasztásokkal - mutatjuk hol várhatók

2024.06.24.

Hétfőn a felhős tájakon szakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, és napközben általában kevés - a délnyugati tájakon kissé több - felhő lehet az égen. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél többfelé ismét megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon, valamint a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Közel 4 hektár gabonát égettek el a lángok Egyházashollós határában - videóval és fotókkal

2024.06.24.

Betakarítási munkálatok közben keletkezett tűz Vas vármegyében, az Egyházashollós község melletti mezőgazdasági területen.

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BLD6 Rakodógép
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BLD6 Rakodógép

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás