A kutatók azt remélik, hogy a táplálkozás szempontjából feljavított rovarok alapvető vitaminokkal és ásványi anyagokkal biológiailag megerősíthetik a baromfitakarmányokat, növelve azok tápértékét. A légylárvákat olyan élelmiszerhulladékkal fogják etetni, amelyet nanoméretű természetes ásványi anyagokkal javítanak fel, mielőtt a baromfitakarmányhoz adnák.

Ez a Flybox légy- és agrotechnikai vállalat tudósai által vezetett megvalósíthatósági tanulmány része, amelynek célja nemcsak a baromfitakarmány tápértékének növelése, hanem az összetevők szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése is.

A fekete katonalégy lárváit, ezekből lesznek a feljavított rovarok, bioerősítik a táplálkozáshoz szükséges ásványi anyagokkal. A lárvákat ezután a baromfi számára szánt gabonához adják, mielőtt a kutatócsoport értékeli a madarak tápanyagfelvételét (Fotó: Pixabay)

A fekete katonalégy lárváinak bioerősítése

A kutatás során a fekete katonalégy lárváit bioerősítik a táplálkozáshoz szükséges ásványi anyagokkal, például cinkkel, vassal, kalciummal és szelénnel. A lárvákat ezután a baromfi számára szánt gabonához adják, mielőtt a kutatócsoport értékeli a madarak tápanyagfelvételét.

A fehérje az állati takarmányok alapvető összetevője, amely nélkül az ipar nem tud meglenni. Mely új fehérjék ígéretesek az állati takarmányok számára?

Alacsony kibocsátású fehérjealternatívák

Jelenleg a madarak gyakran olyan fehérjékre támaszkodnak, mint a szójaolaj, de a világméretű hiány miatt ez az összetevő gyakran nagyon drága, és környezeti szempontból is fenntarthatatlan. A csirketakarmányok ára az elmúlt két évben a másfélszeresére nőtt, és a kereslet 2050-ig várhatóan megduplázódik.

A nottinghami kutatók szerint a tanulmány lehetővé teszi egy alternatív, hiperlokális, alacsony kibocsátású fehérjemegoldás bevezetését, mivel csökkenti az előállítási költségeket, miközben növeli a baromfi és más haszonállatok takarmányának értékét.

A projekt

A projekt, amely egy kétéves, 1 millió fontos kezdeményezés része, egy moduláris rovarfarm telepítését foglalja magában egy egyetemi campuson. A rovarfarm a fekete katonalégy lárváinak élelmiszerhulladékkal és nanoanyaggal történő etetésére szolgál.

A kutatók a baromfi egészségéhez nélkülözhetetlen, természetesen előforduló ásványi anyagokat és aminosavakat tartalmazó, nanoerősített szubsztrátumot fognak kifejleszteni. Az elemeket atomi léptékben egyesítik, amíg azok egyenletesen nanoméretűvé nem nőnek. Azáltal, hogy az ásványi anyagokat ebben a méretben hasznosítják, a madarak és a rovarok hatékonyabban tudják felhasználni és anyagcseréjüket végezni.

A fekete katonalégy lárváinak lisztjét már mérsékelt ipari méretekben gyártják, de a rovarliszt felhasználása Európában és az Egyesült Királyságban jelenleg nagyrészt a kisállateledel-ágazat magas haszonkulcsú rései miatt korlátozódik.

A baromfi természetes táplálékának részévé válik

Dr. Gareth Cave, a Nottingham Trent kutatója, az egyetem tudományos és technológiai karának munkatársa elmondta: „Megkerüljük, hogy a jelenleg szükséges összes kiegészítőt használnunk kelljen, amelyek drágák, hiányosak, és környezetvédelmi szempontból nem fenntarthatóak. A rovarok alapvetően élelmiszerhulladékból származó tápanyaggal vannak feltöltve, és ez aztán a baromfi természetes táplálékának részévé válik. Fontos, hogy ez hiperlokális, körkörös és alacsony szén-dioxid-kibocsátású módja az állati takarmányozási ágazatban jelentkező komoly kihívás megoldásának”.

Úgy látjuk, hogy a rovarlárvák kulcsfontosságúak az élelmiszertermelés körforgásba hozásához, ezért nagyszerű, hogy támogathatunk egy olyan projektet, amelynek célja a termelés optimalizálása és baromfitakarmányként való felhasználása – jelentette ki Emily Burton, az egyetem Állat-, Vidék- és Környezettudományi Karának fenntartható élelmiszertermeléssel foglalkozó professzora.

Andrea Jagodic, a Flybox vezérigazgatója hozzátette: „Ez egy izgalmas út, a rovarfehérje-iparág egészének egységnyi gazdaságosságát képes pozitívan befolyásolni. Itt az ideje, hogy a rovarliszt kereskedelmi takarmányba való integrálásakor elkezdjük a precíziós mezőgazdasági megközelítés integrálását.”

A projektet az Egyesült Királyság Kutatási és Innovációs Biotechnológiai és Biológiai Tudományok Kutatási Tanácsa és az Innovate UK finanszírozza.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Brit tudós találmánya révén kerülhető el a „foszfogeddon”

2025.02.09.

A foszfát, amely kulcsfontosságú az élelmiszer-termelésben, elárasztja a vízi utakat, de egy új, szivacsszerű anyag visszajuttathatja azt a talajba a növénytermesztéshez.

Felgyorsulhat a generációváltás a magyar agráriumban

2025.02.09.

Január 15-től hatályba lépett az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvény végrehajtási rendelete, amelyre már hosszú ideje vártak az agrárium szereplői. Lendületet kaphat segítségével a mezőgazdaság megújulása, felgyorsulhat a generációváltás.

Magyar munkás nincs – sokan már életvitelszerűen munkanélküliek –, maradnak a filippínók

2025.02.09.

Miközben a kormány felére csökkentette a vendégmunkás-engedélyek számát, és szűkíti a potenciális küldő országok körét is, a munkaerőhiánnyal küzdő, de mégis fejleszteni tervező cégek egymás után látják be, hogy csak hazai munkaerővel már nem tudnak működni. A több ágazatot érintő helyzet a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban is érezteti a hatását.

Partner

A mikotoxinok járványa

2025.02.09.

A takarmány gyakran tartalmaz különféle mikotoxinokat, amelyek eltérő szerkezetűek. A hatékony toxinkötőket úgy kell kialakítani, hogy ezekből a különböző mikotoxin-struktúrák közül a lehető legtöbbet megkössék. A B.I.O. Tox® nagyon jó értékeket mutat ezen a területen.

Partner

Hogyan csökkentheti az állattartás költségeit és növelheti hatékonyságát?

2025.02.09.

A takarmányozás optimalizálása, a genetikai fejlesztések és a precíziós állattenyésztés kulcskérdések a modern állattartásban. Hogyan lehet csökkenteni a hizlalási költségeket? Milyen takarmányozási stratégiákkal érhető el jobb teljesítmény? Hogyan használható a genomika az állattenyésztés hatékonyságának növelésére? Ezekre a kérdésekre is választ ad a HATÉKONYSÁG 2025 Konferencia & Kiállítás állattenyésztési szekciója, amely 2025. február 13-án Debrecenben várja az állattartókat, takarmányozási szakembereket és döntéshozókat.

2026-ban kerülhet piacra a vírusfertőzéseket kimutató burgonyaválogató robot

2025.02.09.

Az AI-alapú képfeldolgozás rohamos fejlődésen megy keresztül, az intelligens rendszerek egyre jobban felismerik a növényeket. A következő lépés a betegségek azonosítása. A Croptimal egy olyan burgonyaválogató robotot fejleszt, amely képes vírusfertőzések kimutatására. A startup várhatóan 2026-ban dobja piacra a Potatopro névre keresztelt gépet.

Partnerhírek
Partner

A mikotoxinok járványa

2025.02.09.

A takarmány gyakran tartalmaz különféle mikotoxinokat, amelyek eltérő szerkezetűek. A hatékony toxinkötőket úgy kell kialakítani, hogy ezekből a különböző mikotoxin-struktúrák közül a lehető legtöbbet megkössék. A B.I.O. Tox® nagyon jó értékeket mutat ezen a területen.

Partner

Hogyan csökkentheti az állattartás költségeit és növelheti hatékonyságát?

2025.02.09.

A takarmányozás optimalizálása, a genetikai fejlesztések és a precíziós állattenyésztés kulcskérdések a modern állattartásban. Hogyan lehet csökkenteni a hizlalási költségeket? Milyen takarmányozási stratégiákkal érhető el jobb teljesítmény? Hogyan használható a genomika az állattenyésztés hatékonyságának növelésére? Ezekre a kérdésekre is választ ad a HATÉKONYSÁG 2025 Konferencia & Kiállítás állattenyésztési szekciója, amely 2025. február 13-án Debrecenben várja az állattartókat, takarmányozási szakembereket és döntéshozókat.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 170 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás