Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint körülbelül 600 millió ember betegszik meg szennyezett élelmiszer elfogyasztása után – ami tavaly 420 000 halálesethez vezetett. Egészségügyi szakértők a világ hét legveszélyesebb élelmiszerével kapcsolatban mondták ki ítéletüket – és ez tartalmaz néhány mindennapos alapanyagot is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által felsorolt ​​élelmiszerek közül sok veszélyessé válik, mert nem megfelelően készítették el vagy tárolták őket. Becslések szerint körülbelül 600 millió ember betegszik meg szennyezett élelmiszer elfogyasztása után, és ez tavaly 420 000 ember halálát okozta. Néhány ember azért betegszik meg, miután az ételt nem megfelelően készítették el vagy szennyezték, súlyos allergiás reakciókat okozva.

A vörösbab sokak kedvenc étele, de főzés nélkül nagyon mérgező a nagy mennyiségű fitohemagglutinin miatt (Fotó: Pixabay)

Ezzel szemben néhányan megpróbálják próbára tenni határaikat olyasmivel, ami nem jó nekik. Összefoglaló a világ hét leghalálosabb ételéről.

1. Fugu

A japán szakácsoknak speciálisan kell készülniük a fugu elkészítésére, az amerikai fogyasztók számára pedig Japánban kell elkészíteniük, mielőtt fagyasztva repülőn szállítanák speciálisan erre a célra kialakított tartályokban. 

A szakácsoknak először meg kell semmisíteniük a hal szemét, agyát, petefészkeit, máját és beleit, amelyek halálosak lehetnek. Tetrodotoxin nevű neurotoxint tartalmaznak – amely 1200-szor halálosabb, mint a cianid –, és egy fuga 30 felnőtt megöléséhez elegendő mérget tartalmaz. Ha valaki elfogyaszt egy apró darabot, egy napon belül légzésbénulást szenvedhet. De a legtöbb ember azért hal meg, mert saját maga készítette el a fugát.

Japánban minden évben kerülnek kórházba emberek, miután gömbhalat ettek, többen meghalnak közülük 

2. Ackee

Az ackee-t 1973 óta tiltják Amerikában. Éretlen állapotban van egy hipoglicin A nevű mérgező toxin, amely növeli a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) kockázatát. Ez azt eredményezheti, hogy a személy kómába kerül vagy meghal. Az ackee magjai rendkívül mérgezőek, ezért soha nem szabad megenni őket.

Az ackee biztonságos elfogyasztásához a fán kell érlelni, és fogyasztás előtt blansírozni kell, hogy csökkentse a toxinszintjét. A termés akkor érett , amikor külső héja három fehér részre hasad. 

Ha a hús még mindig sárga, akkor éretlen, és nem biztonságos vagy tiszta. Ismeretes, hogy „jamaicai hányásos betegséget” okoz, az áldozat kómába eshet, vagy akár meg is halhat. A megfelelően érlelt fagyasztott és konzerv ackee biztonságosan fogyasztható.

3. Sannakji

Ez egy koreai étel, amely élő bébi polip előkészített és szeletelt csápjaiból készült. A Sannakji nem mérgező a maga teljes formájában, de a vásárlók meghalhatnak, ha nem megfelelően eszik meg a vergődő csápokat. Csápjai rátapadhatnak a száj tetejére, és korlátozhatják a légutakat, amitől az étkező megfulladhat. A Food and Wine szerint évente hat ember hal meg a sannakji evésétől.

4. Hákarl

A hákarl erjesztett cápahús Grönlandról, mérgező cápától származik. Magas szinten, magas trimetil-amin-oxidot és húgysavat tartalmaz, ami extrém mérgezést és bélbetegséget okozhat. Neurológiai hatásai is vannak, és halálhoz is vezethet. 

Méreganyagai azonban semlegesíthetők, ha hagyjuk rothadni. A cápát hagyományosan hónapokig homok alá temették az előkészítés során, ami elpusztítja a mérgeit, mielőtt kiszáradna. A legtöbben azt mondják, hogy a vizelethez hasonló elhúzódó utóíze van. Egy rosszul előkészített hákarl-darabnak negatív mellékhatásai lehetnek.

5. Rebarbara

A rebarbarából általában lekvárokat és lepényeket készítenek. A szár ennivaló, de a fogyasztókat a leveleire figyelmeztetik. A zöld levelek oxálsavat tartalmaznak, amely mérgező, és megölheti a fogyasztóját, ha túl sokat eszik belőle. Már néhány levél elfogyasztása is kellemetlen mellékhatásokhoz vezethet, mint például égő torok és száj, hányinger, légzési nehézség vagy hasmenés.

6. Manióka

Ez egy trópusi gyökér, amelyet tápióka készítéséhez használnak, de a nyers manióka cianidot tartalmaz, ezért fontos, hogy megfelelően előkészítse.

A keserű manióka cianidtartalma sokkal magasabb, és a biztonságos fogyasztásra való felkészítés különbözik. Az édes maniókát csak azért szabad főzni, hogy biztonságosan fogyasztható legyen. De a keserű maniókát először le kell reszelni, áztatni és főzni, hogy csökkenjrn a méreg mennyisége.

7. Vörös vesebab

A vörösbab sokak kedvenc étele, de főzés nélkül nagyon mérgező a nagy mennyiségű fitohemagglutinin miatt. Ez a vörösvértestek összetapadását okozza, és súlyos ételmérgezést okozhat. A fitohemagglutinin szintjének csökkentése érdekében előzetesen be kell áztatni és fel kell főzni.

(Forrás: mirror.co.uk)

Megosztás

További híreink

Zümmögés: a méhlegelők jelentősége és szépsége

2024.06.14.

A kertészkedés nyugodt világában létezik egy olyan kifejezés, amely már első előfordulásakot is nagy feltűnést keltett – „méhlegelők”. De mi is pontosan a méhlegelő, és miért hallunk róla egyre gyakrabban? A garden-guide.com írása ennek az elbűvölő koncepciónak az eredetére, jelentőségére és gyakorlati vonatkozásaira fókuszál. Amely nemcsak szeretett beporzóink számára előnyös, hanem színt és életet ad kertjeinknek.

Biodiverzitás a középpontban: elindult "A mi sokszínű kertünk” kampány

2024.06.14.

Családok, iskolák és munkahelyek csatlakozását is várja “A mi sokszínű kertünk” kampány, a résztvevők között 3 millió forint értékben sorsolnak ki ajándékokat.

Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Megvan, hogy alakult a szójabab, a repce és a napraforgó termelése az év első felében

2024.06.14.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon május első hetében az ipari napraforgómag termelői ára 141,9 ezer forint/tonna (–7 százalék), a repcemagé 160,5 ezer forint/tonna (+2 százalék) volt.

Megvannak a húsmarhatartásra vonatkozó állatjóléti támogatás részletei, 10 milliárd forintra lehet pályázni

2024.06.14.

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága közzé tette az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

Partnerhírek
Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás