Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint körülbelül 600 millió ember betegszik meg szennyezett élelmiszer elfogyasztása után – ami tavaly 420 000 halálesethez vezetett. Egészségügyi szakértők a világ hét legveszélyesebb élelmiszerével kapcsolatban mondták ki ítéletüket – és ez tartalmaz néhány mindennapos alapanyagot is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által felsorolt ​​élelmiszerek közül sok veszélyessé válik, mert nem megfelelően készítették el vagy tárolták őket. Becslések szerint körülbelül 600 millió ember betegszik meg szennyezett élelmiszer elfogyasztása után, és ez tavaly 420 000 ember halálát okozta. Néhány ember azért betegszik meg, miután az ételt nem megfelelően készítették el vagy szennyezték, súlyos allergiás reakciókat okozva.

A vörösbab sokak kedvenc étele, de főzés nélkül nagyon mérgező a nagy mennyiségű fitohemagglutinin miatt (Fotó: Pixabay)

Ezzel szemben néhányan megpróbálják próbára tenni határaikat olyasmivel, ami nem jó nekik. Összefoglaló a világ hét leghalálosabb ételéről.

1. Fugu

A japán szakácsoknak speciálisan kell készülniük a fugu elkészítésére, az amerikai fogyasztók számára pedig Japánban kell elkészíteniük, mielőtt fagyasztva repülőn szállítanák speciálisan erre a célra kialakított tartályokban. 

A szakácsoknak először meg kell semmisíteniük a hal szemét, agyát, petefészkeit, máját és beleit, amelyek halálosak lehetnek. Tetrodotoxin nevű neurotoxint tartalmaznak – amely 1200-szor halálosabb, mint a cianid –, és egy fuga 30 felnőtt megöléséhez elegendő mérget tartalmaz. Ha valaki elfogyaszt egy apró darabot, egy napon belül légzésbénulást szenvedhet. De a legtöbb ember azért hal meg, mert saját maga készítette el a fugát.

Japánban minden évben kerülnek kórházba emberek, miután gömbhalat ettek, többen meghalnak közülük 

2. Ackee

Az ackee-t 1973 óta tiltják Amerikában. Éretlen állapotban van egy hipoglicin A nevű mérgező toxin, amely növeli a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) kockázatát. Ez azt eredményezheti, hogy a személy kómába kerül vagy meghal. Az ackee magjai rendkívül mérgezőek, ezért soha nem szabad megenni őket.

Az ackee biztonságos elfogyasztásához a fán kell érlelni, és fogyasztás előtt blansírozni kell, hogy csökkentse a toxinszintjét. A termés akkor érett , amikor külső héja három fehér részre hasad. 

Ha a hús még mindig sárga, akkor éretlen, és nem biztonságos vagy tiszta. Ismeretes, hogy „jamaicai hányásos betegséget” okoz, az áldozat kómába eshet, vagy akár meg is halhat. A megfelelően érlelt fagyasztott és konzerv ackee biztonságosan fogyasztható.

3. Sannakji

Ez egy koreai étel, amely élő bébi polip előkészített és szeletelt csápjaiból készült. A Sannakji nem mérgező a maga teljes formájában, de a vásárlók meghalhatnak, ha nem megfelelően eszik meg a vergődő csápokat. Csápjai rátapadhatnak a száj tetejére, és korlátozhatják a légutakat, amitől az étkező megfulladhat. A Food and Wine szerint évente hat ember hal meg a sannakji evésétől.

4. Hákarl

A hákarl erjesztett cápahús Grönlandról, mérgező cápától származik. Magas szinten, magas trimetil-amin-oxidot és húgysavat tartalmaz, ami extrém mérgezést és bélbetegséget okozhat. Neurológiai hatásai is vannak, és halálhoz is vezethet. 

Méreganyagai azonban semlegesíthetők, ha hagyjuk rothadni. A cápát hagyományosan hónapokig homok alá temették az előkészítés során, ami elpusztítja a mérgeit, mielőtt kiszáradna. A legtöbben azt mondják, hogy a vizelethez hasonló elhúzódó utóíze van. Egy rosszul előkészített hákarl-darabnak negatív mellékhatásai lehetnek.

5. Rebarbara

A rebarbarából általában lekvárokat és lepényeket készítenek. A szár ennivaló, de a fogyasztókat a leveleire figyelmeztetik. A zöld levelek oxálsavat tartalmaznak, amely mérgező, és megölheti a fogyasztóját, ha túl sokat eszik belőle. Már néhány levél elfogyasztása is kellemetlen mellékhatásokhoz vezethet, mint például égő torok és száj, hányinger, légzési nehézség vagy hasmenés.

6. Manióka

Ez egy trópusi gyökér, amelyet tápióka készítéséhez használnak, de a nyers manióka cianidot tartalmaz, ezért fontos, hogy megfelelően előkészítse.

A keserű manióka cianidtartalma sokkal magasabb, és a biztonságos fogyasztásra való felkészítés különbözik. Az édes maniókát csak azért szabad főzni, hogy biztonságosan fogyasztható legyen. De a keserű maniókát először le kell reszelni, áztatni és főzni, hogy csökkenjrn a méreg mennyisége.

7. Vörös vesebab

A vörösbab sokak kedvenc étele, de főzés nélkül nagyon mérgező a nagy mennyiségű fitohemagglutinin miatt. Ez a vörösvértestek összetapadását okozza, és súlyos ételmérgezést okozhat. A fitohemagglutinin szintjének csökkentése érdekében előzetesen be kell áztatni és fel kell főzni.

(Forrás: mirror.co.uk)

Megosztás

További híreink

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne hagyjuk, hogy az extrém nyári meleg elbánjon kerti tavainkkal!

2024.07.26.

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kerti tavak számos kihívással nézhetnek szembe. A hosszan tartó meleg befolyásolhatja a víz minőségét, a növények egészségét és a benne élő állatok jólétét. E hatások megértése és azok mérséklésének módja elengedhetetlen a virágzó tóökoszisztéma fenntartásához. A garden-guide.com cikke betekintést enged, és gyakorlati tanácsokat ad a kerti tavak gondozásához a szélsőséges nyári melegben.

Jó szezont hoz a magyar csemegekukorica: feldolgozásra és fazékba is bőven jut

2024.07.26.

A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt csöves kukorica is.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás