Változatlan vetésterület Ukrajnában 2024-re

Ukrajna arra számít, hogy a 2024-es tavaszi vetésterület  megegyezik majd a tavalyival. Bár a legrosszabb forgatókönyv szerint enyhén csökkenhet is – mondta Mikola Solsky mezőgazdasági miniszter a Reutersnek. Ukrajna a világ legnagyobb termelője a gabona és az olajos magvak területén, de betakarítása csökkent, mióta Oroszország jelentős területeket foglalt el. 

Az immár 24. hónapja tartó háború, amelynek nem látni a végét, felpörgette a globális gabonaárakat, és megzavarta a szállítást, különösen a szegényebb országokban.

„Nem számítok drasztikus változásra a vetésterületet illetően. Ha kisebb lesz a vetésterület, akkor az nagyon jelentéktelen csökkenés lesz” – mondta Solsky egy interjúban
„Nem számítok drasztikus változásra a vetésterületet illetően. Ha kisebb lesz a vetésterület, akkor az nagyon jelentéktelen csökkenés lesz” – mondta Solsky egy interjúban (Fotó: Pixabay)

„Nem számítok drasztikus változásra a vetésterületet illetően. Ha kisebb lesz a vetésterület, akkor az nagyon jelentéktelen csökkenés lesz” – mondta Solsky egy interjúban, megadva az első hivatalos kitekintést a 2024-es vetésidőre.

Az ukrán gazdálkodók összesen 12,75 millió hektáron vetettek tavaszi növényt a 2023-as betakarításra, ezen belül 5,7 millió hektáron különféle gabonákat.

A vetésterületen 4 millió hektár kukorica, 5,3 millió hektár napraforgó és 1,78 millió hektár szójabab volt.

Solsky elmondta, hogy a gazdálkodók tavaly ősszel kisebb területet vetettek őszi búzából a rossz időjárás miatt, és ez arra kényszerítheti őket, hogy növeljék a tavaszi búza vetésterületét. Ukrajna tavaly 280 ezer hektár tavaszi búzát vetett.

Ukrajna 4,2 millió hektár őszi búzát vetett a 2024-es betakarításra, szemben az egy évvel korábbi 4,4 millió hektárral.

Csak három lehetőség van

„A teljes vetésterületen biztosan nem lesz növekedés. Rögtön felmerül a kérdés, hogy akkor mit vessünk? Csak három lehetőségünk van – napraforgó, szója és kukorica” ​​– mondta a miniszter.

Elmondta, hogy a gazdák megpróbálják növelni a szójavetésterületet, de a jó minőségű szójamag hiánya komoly akadályt jelenthet. Azt is megjegyezte, hogy a viszonylag alacsony napraforgómag-árak és a kötelező vetésforgó megakadályozza a napraforgóval vetett terület jövőbeni növekedését.

Ukrajna körülbelül 28,7 millió tonna kukoricát takarított be a 2023-as betakarítás során, ami a vetésterület közel 91%-át csépelte ki. A kukorica egy része még mindig betakarítatlan a földeken.

Minőségi szempontok

Solsky szerint a gazdálkodók a háború okozta forráshiány és az export nehézségei miatt spóroltak, és gyengébb minőségű búzamagot kellett használniuk.

Elmondta, hogy az őszi búza eddig komolyabb károk nélkül vészelte át a telet, de a jövőbeni betakarítás minősége nem tisztázott.

Az ukrán gazdálkodók bevételei jelentősen csökkentek a 2022-es és 2023-as termés exportjának nehézségei miatt, amelyek a tengeri kikötők korlátozott szállítási kapacitása és a szárazföldi folyosók használatának költséges logisztikája miatt következtek be.

Ukrajna számára kulcsfontosságú, hogy megőrizze mezőgazdasági iparát. Oroszország teljes körű inváziója előtt Ukrajna volt a világ negyedik legnagyobb gabonabeszállítója, és értékben az árucikk a teljes ukrán export felét tette ki.

Ukrajnában a háború előtt csaknem 110 millió tonna gabonát és olajos magvat takarítottak be, de 2023-ban a kombinált betakarítás valamivel több mint 81 millió tonnára esett, mivel a terület nagy részét megszállták vagy bányászták.

(Forrás: reuters.com)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Az ukrán válság hatása a magyar mezőgazdaságra... Az Ukrajnában zajló krízisnek nemcsak a politikai vonulatait érdemes nyomon követnünk a híradásokban, hanem nem árt odafigyelni a mezőgazdasági követk...
Az ukrán termékek már a határon toporognak Sötét felhők gyülekeznek a hazai gazdálkodók feje fölött. A történet 2014-ben kezdődött, azóta van napirenden Kijev és Brüsszel között egy esetleges s...
Ukrajna alaposan rágyúrt a napraforgóra Egyre csak nő a napraforgó vetésterülete Ukrajnában. Megközelítették a technológiailag lehetséges felső határt, de a hozamok terén még mindig van fejl...
Giga műtrágyagyár épül Ukrajnában Közel 70 ezer tonnás éves kapacitású folyékony nitrogénműtrágya gyártásra alkalmas üzemet nyit az ukrán Grossdorf cég. Az agrokémiai cég egy folyékony...
Új rekordot állít be az ukrán repcetermesztés Rekordnagyságú repceolaj készülhet Ukrajnában a 2018/19-es gazdasági évben, mivel soha nem látott arányban bővült az ország repcetermő területe.  Tava...
Élelmiszerharc dúl az ukránok és az oroszok között... Megtiltotta Oroszország többek között a búza, a napraforgóolaj, az édességek, a zöldségek és a gyümölcsök behozatalát Ukrajnából. A tilalom, amely töb...