Újabb mezei robot a Yanmar önálló kínálatában

A Yanmar tovább fokozza önálló kínálatát. Miután a hónap elején bemutatkozott egy elektromos mezei robot, a benzinüzemű YV01-vel a World FIRA kiállításon találkozhatott a szakmai közönség. Noha a Yanmar YV01 autonóm szőlőpermetezője nem új keletű, az idei World FIRA-n először mutatkozott be. Ez a mezei robot néhány érdekes, meglepő tulajdonsággal rendelkezik.

A Yanmar motor- és gépipari óriás már jó ideje értékesít önálló traktorokat. A négy 88-113 lóerős autonóm traktor dízelmotorral üzemel, és kezdetben csak Japánban volt elérhető.

A mezei robot az RTK-gps, a LiDAR és az elülső két oldalán található szonár érzékelő segítségével navigál a szőlőben
A
A mezei robot az RTK-gps, a LiDAR és az elülső két oldalán található szonár érzékelő segítségével navigál a szőlőben (Forrás: Yanmar)

Dízel > benzin > EV

Tavaly a cég a pezsgő- és borpiacra koncentrálva hozzáadta a franciaországi kereskedelmi kínálatához a benzinüzemű 25 LE-s YV01 autonóm permetezőrobotját. Ezt a robotot a Yanmar Vineyard Solutions, egy új Yanmar cég értékesíti és szervizeli a franciaországi Épernay-ben. Idén február elején pedig a gyártó bemutatta az elektromos e-X1 terepi robot koncepcióját.

Az elektromos permetezés koncepciója

Érdekes látni, hogy a multinacionális cég ennyiféle energiaforrást kínál. De egyértelműen a fosszilis és károsanyag-kibocsátásmentes megoldások felé tartanak. 2021 októberében, az YV01 terepi robot bemutatója alkalmából videó is megjelent a Yanmar elektromos szórórobot koncepciójáról. Egy akkumulátoros elektromos meghajtású YV01 (származék) jövőképe változó nyomtávval és cserélhető akkumulátorokkal.

Fél évvel később a cég többségi részesedést szerzett a 2017-ben alapított holland akkumulátor-technológiai startupban, az ELEO Technologies-ben. A Yanmar nemrégiben megvásárolta a német tengeri elektromos meghajtást gyártó Torqeedót. A másik Deutz motorgyártótól, amely felvásárolta a 2005-ben alapított céget. 2017-ben.

Könnyű és benzinüzemű

Vissza az YV01-hez, amelyet a közelmúltban a franciaországi Toulouse melletti Auzeville-Tolosane-ban megrendezett World FIRA-n mutattak be és demóztak. A gépet érdekes módon (egyelőre) nem Yanmar motor vagy elektromos hajtáslánc hajtja, hanem léghűtéses 800 köbcentis 25 LE-s Honda benzinmotor. A Yanmar azért választotta ezt a motort, mert a nyilvánvaló Yanmar dízelalternatívákat túl nagynak és túl erősnek tartják a kicsi és könnyű terepi robotokhoz.

Ugyanebből az okból az akkumulátoros elektromos meghajtást sem választották. „Ehhez egy 500 kilós akkumulátorcsomagra lenne szükség, ami túl nehéz az 1000 kilós járműhöz.” Az YV01 200 literes permetezőtartállyal rendelkezik, és 45 százalékos lejtéssel és 20 százalék oldalsó lejtővel is megbirkózik 4 km/h sebességig. A jármű az RTK-gps, a LiDAR és az elülső két oldalán található szonár érzékelő segítségével navigál a szőlőben a szőlőfák észlelésére.

Az automatikus fordulás a fordulókon az előzetes útvonaltervezés alapján történik. A permetező az YV01 YTAgri kultivátorokkal is felszerelhető, így a jármű tömege 1450 kg. Az YV01 ára 110 000 €-tól kezdődik, és jelenleg 10 gép van szervizben az ügyfeleknél és bemutató gépként a kereskedőknél.

További robotkoncepciók jönnek?

Az YV01 és az elektromos e-X1 koncepció minden bizonnyal nem az utolsó a Yanmar szántóföldi robotok sorában. Mivel az olasz SMASH projekt során a vállalat egy moduláris robotplatformot fejlesztett ki vezérlőrendszerekkel egy többcélú robotkarhoz a nagy értékű növények, például a szőlőültetvények mobil manipulálásához.


(Forrás: futurefarming.com)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Japán traktor Ferrari dizájnnal A traktorok már nem csak erejükkel, hanem külsejükkel is hódítanak - néhol már státuszszimbólumnak számítanak. Nem meglepő hát, hogy a japán Yanmar eg...
Szőlészet: keskeny utakon, akár 45%-os lejtőkön is... A Yanmar megkezdi az YV01 autonóm permetezőrobot értékesítését Franciaországban. Jelenleg hét robotot értékesítenek. Az YV01 súlya 1 tonna. A Yanmar ...
Már a gyakorlatban az elektromos üzemű Fendt 700 ... Hollandia egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalkozása, a Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder (KMWP) megkezdte egy 200 lóerős, elektromos hajtás...
Melyik robot nyeri el 2024-ben az év agrárrobotja ... A Future Farming magazin a FIRA mezőgazdasági robotikai fórummal együttműködve másodszor rendezi meg az Év agrárrobotja versenyt. A 2024-ben megvásár...
Yanmar: új elektromos szántóföldi robot A Yanmar AG bemutatta új koncepcióját, az e-X1-et, amely egy kompakt elektromos szántóföldi robot. Úgy tervezték, hogy az élen járjon a károsanyag-ki...
Gépek, fejlesztések, magyar robot: itt a márciusi ... Február hónapjában is több, a mezőgazdasági gépek témáiról szóló hírrel jelentkeztünk a weboldalunkon. Ezekből készítettünk egy összefoglalót, amit m...