Új irányok a kalászos fajtaválasztásban

Miért a karintiás kalászosokat válasszam?

KÖZÖS A CÉL…

Közös cél vezérli Németh Lajos meteorológust és a Karintia Kft.-t. Felhívni a gazdák figyelmét az egyre szélsőségesebb időjárási körülményekre. Németh Lajos, a Karintia Kft. klímatanácsadójaként a közös szakmai rendezvényeinken kiemelte, hogy a legnagyobb gondot a klímaváltozás sebessége jelenti. A kockázatok csökkentése érdekében meg kell tanulnunk alkalmazkodni.

ELŐNY A NEMESÍTÉSBEN…

Mauthner cégcsoportunk egyértelmű törekvése, hogy a Pannon régióra nemesített BŐTERMŐ, STRESSZTŰRŐBB, átlag feletti tápanyaghasznosítású, betegségellenállóbb fajtákat nemesítsen. A magyar határ közeli, Pannon régióhoz tartozó Probstdorfban, ahonnan a Karintia Kft. genetikái is származnak ez már több évtizedes cél.

KORAI ÉRÉSSEL A SZÉLSŐSÉGEKKEL SZEMBEN

A sikerünk egyik kulcsa, hogy a Pannon Régióra nemesített, jellemzően korai kalászhányású és korai érésű KALÁSZOS genetikáink jó eséllyel kerülik el a nyári forróságot. A szemek kitelítődése eredményesebb lehet, így a stabilabb terméshez magasabb minőségű beltartalom (pl. HL-súly) párosul.

A korai érésű TAKARMÁNY ÁPRA genetikáink szintén jól teljesítenek a nyári hőségben. A szemek kitelítődése eredményesebb lehet, így a stabilabb terméshez magasabb HL-súly párosul. A Pannon régióra nemesített ADALINA (új), a CARIOCA és a FINOLA takarmányárpáink idei teljesítményükkel bizonyították ellenállóképességüket.

16 FAJTA, KÖZTÜK KITÜNTETETT GENETIKÁK…

A Karintia széles kalászos fajtakínálattal áll az Ön rendelkezésére. Büszkék vagyunk, hogy a bő termésre képes, stabilan teljesítő DURUM– és LÁGYBÚZA, TAKARMÁNY és SÖRÁRPA-, és TRITIKÁLÉ fajtáink nem csupán a kisparcellás kísérletekben teljesítenek átlagon felül, hanem megtalálhatók köztük AGROmashEXPO termékfejlesztési díjas és többszörös NAK termésgyőztes fajták is.

HATÉKONYABB N-HASZNOSÍTÁS

Szélsőséges körülmények között, csapadékhiányos időkben a növény gyakran képtelen annyi nitrogént felvenni, amennyire szüksége lenne. A fajták ugyanakkor eltérő mértékben képesek hasznosítani a nitrogént. A fajtaportfóliónk összeállításakor a nitrogénhasznosító képesség kiemelt tényező számunkra.

Felértékelődik a TERMÉSBIZTONSÁG!

A Karintia Kft. számos modern genetikájú, Pannon régióra nemesített fajtát kínál, melyek termésstabilitásukban kiemelkedő teljesítményt mutatnak. A többszörös NAK termésverseny győztes BALATON, az új nemesítésű, kiemelkedő terméspotenciállal rendelkező, „szálkás Balatonként” is emlegetett GAUDIO bőtermő őszi búza, továbbá a hazai piacon új CHRISTOPH, MAURIZIO, BAROK és PEDRO bőtermő hatosfogatunkkal az idei évben is kimagasló termelői érdeklődésre számíthatunk.

MAGAS MINŐSÉGET adó, mégis BŐTERMŐ genetikák?

Az egyre szélsőségesebb negatív környezeti hatások gyakran bekorlátozzák a várható termésünket. A piac – a 2023-tól induló KAP miatt is – minden bizonnyal felértékeli, ismét fókuszba helyezi a prémium minőséget adó fajtákat. A Karintia Kft. legújabb genetikáját képviselő MONACO, CSIKO és CHRISTOPH fajtái magas termőképesség mellett a legmagasabb malmi elvárásoknak is képesek megfelelni. A MIDAS, ADESSO, TOPKAPI fajtáink pedig már évek óta bizonyítják tudásukat a prémium szegmensben.

A LEGJOBB MEGELŐZÉS A FAJTAVÁLASZTÁS…

Az biogazdaságokat támogató ÖMKi-kísérletekben szereplő fajtáink kiemelkedő betegségellenálló-képességükkel jelentősen csökkentik a jellemző kalászos betegségek okozta kockázatot. 2023-tól pedig a kevesebb növényvédőszer használat várhatóan előnyt fog jelenteni.

CSÁBÍTÓ a durumbúza terményár?

A prémium minőségű SAMBADUR fajtánkat az AGES (~ausztriai NEBIH) mind a száraz, mind pedig a nedvesebb régióban is a versenytársak közül a LEGMAGASABB termőképességi kategóriába sorolta. Kiemelkedő tudását az idei terméseredmények is visszaigazolják.  A SAMBADUR termésre szívesen adunk Önnek is vételi ajánlatot.

Mivel nyújt többet Önnek a „PLUSZ” technológiánk?

Technológiánk hatékonyabb gyökérfejlődési erélyt, gyorsabb és egyenletesebb kelést és fokozottabb fotoszintézist eredményeznek. A csírakori kockázatok csökkentése érdekében a mag felületére a gombaölőszeren túl egy egyedi bevonatot viszünk fel.

ALACSONYABB VETÉSNORMA = KEDVEZŐBB HEKTÁRKÖLTSÉG

Az alacsonyabb vetőmagnorma 20-30 százalékos vetőmagköltség-árelőnyt jelenthet. Számszerűsítve az eltérő fajták 10.000 – 15.000 Ft/ha ár eltérést mutatnak. A Karintia kalászos fajtákat a vetőmagparaméterek függvényében 170-200 kg/ha normával elegendő elvetni. A kedvezőbb hektárköltségű vetőmagot pedig akár 1 tonnás, akár pedig 40 kg-s egyedi papírzsákba csomagolva juttatjuk el Önhöz, az ország bármely szegletébe.

Országos integráció… NAPRAKÉSZ TERMÉNYPIACI INFORMÁCIÓK

A Karintia klasszikus integrátori tevékenységet folytat az ország teljes területén. Mi nem csupán értékesítjük Önnek a vetőmagot és egyéb inputanyagokat, hanem terményüzletágunk szívesen ad Önnek is ajánlatot a betakarított termésre. Szerezzen naprakész terménypiaci információt tőlünk és kamatoztassa azt a saját gazdaságában!

Forduljon területi képviselőinkhez bizalommal az ország egész területén. Elérhetőségeinket megtalálja honlapunkon, a www.karintia.hu címen vagy keresse vetőmagüzletágunkat az alábbi telefonszámon:

06 94 572 054

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

FOGYTÁN a legkeresettebb őszi kalászos búza fajták... Miért választják a gazdák a Karintia Kft. őszi kalászos fajtáit? Néhány pontban foglalták össze azokat az érveket, amik alapján a gazdák a Karintia Kf...
Európa legnagyobbja lett a Budapesti Halfesztivál... Területét és kiállítószámát tekintve Európa legnagyobb halas rendezvényévé nőtte ki magát a Budapesti Halfesztivál, amelynek ebben az évben a Vajdahun...
Indul a szezon, sokan költöznek a Balatonba az idé... Visszavonhatatlanul közeledik a tavasz. A Balatonon már a pontytelepítés is megkezdődött a horgászok nagy örömére. A következő napokban 25-30 tonnányi...
Rettegnek a pontyok, idén elmarad a tilalom A tavalyi gyakorlat szerint idén sem lesz horgászati tilalom a Balatonon, így retteghetnek a pontyok. Ellenben a Kis-Balatonon és a két nagy balatoni ...
68-féle gyógyszermaradvány bárhol megtalálható a B... Évente többször is vizsgálják a Balaton vizét a limnológiai intézet munkatársai. Az édesvizekkel, mint komplex – fizikai, kémiai és biológiai komponen...
A vaddisznók már a kutyákat és a turistákat terror... A Balaton térségében több helyen is tarthatatlan helyzet alakult ki a vadak elszaporodása miatt, ezért a Balatoni Szövetség (BSZ) kezdeményezi, hogy a...