Tudnivalók a termeléshez kötött anyatehéntartás támogatásáról

Állattartási támogatásokról szóló cikksorozatunk mai részében az anyatehéntartás támogatásáról lesz szó. A frissen kiadott rendelet minden fontos információt tartalmaz az elfogadott fajtáktól kezdve az állatelhulláskor kapcsolatos teendőkig bezáróan.

Anyatehéntartási támogatásra az a termelő jogosult, aki:

 • a támogatási kérelem benyújtásának napján tenyészetében húshasznú anyatehenet tart, vagy az ENAR nyilvántartás szerinti 99-es kóddal rendelkező egyéb tejhasznú, 88-as kódszámú Brown Swiss, 03-as kódszámú Borzderes, vagy 15-ös kóddal rendelkező Kosztromai fajtájú szarvasmarhával rendelkezik. Amennyiben a termelő szarvasmarha állományában több, mint 50 százalékban hústermelés céljából tartanak borjakat, akkor is jogosult a gazda a támogatásra.
 • gondoskodik az állatok ENAR szerinti jelöléséről, nyilvántartásáról,
 • igazolja, hogy az igénylés benyújtásának napján az állománya gümőkór-, brucellózis- és leukózismentes,
 • támogatható fajtájú tenyészbikával, vagy mélyhűtött sperma segítségével szaporítja állatait,
 • tárgyév január 1. és a birtokban tartási idő lejárata közötti időszakában a fedeztetéseket, háremszerű pároztatásokat és az embrió-átültetéseket hibátlanul bejelenti a NÉBIH-hez,
 • a támogatásra bejelentett állatokat folyamatosan birtokban tartja a kérelem beadásától számított 6 hónapig.

Amennyiben 3-nál több a támogatásra jogosult állatok száma, úgy további 2 feltétel is szükséges a támogatás elnyeréséhez:

 • a bejelentett állomány legalább fele hústermelésre tartott borjakból kell álljon, továbbá a kérelmezett állatok legalább 30 százaléka rendelkezzen elléssel a tárgyévben.
 • a birtokban tartási időszak alatt maximum 40 százalék lehet az üszők száma.

A támogatási kérelem tárgyév június 1. és július 31. között nyújtható be, melyhez mellékelni kell a tenyészet betegségmentességét igazoló állatorvosi dokumentumot.

A SAPS-ÁNT rendelet szerint igényelt anyatehéntartás támogatása alapjául szolgáló állategyed után a termeléshez kötött közvetlen támogatások közül csak anyatehéntartás támogatás vehető igénybe.

A kettőshasznú fajták esetében a mezőgazdasági termelő anyatehéntartás támogatását akkor igényelheti, ha ugyanazon állategyedekre, tárgyévben a tejhasznú tehéntartás támogatását nem igényelt, vagy ha igényelt, akkor a támogatási kérelmét még az anyatehénre vonatkozó támogatási kérelem benyújtása előtt visszavonta.

Elhullott, leölt, valamint selejtezett állat esetében a birtokon tartási feltétel teljesül, amennyiben a kiesett egyedet a tenyésztő saját pénzén pótolja, és:

 • a kieső állatnak a nyilvántartásból történő kijelentése az ENAR rendeletnek megfelelően megtörténik,
 • a kiesés tényét és a pótlásként beállított állatot legkésőbb a pótlásra előírt határidőt követő tizenöt napon belül, a kötelező birtokon tartás utolsó hatvan napjában kieső és nem pótolt állatokat a kiesést követő tizenöt napon belül elektronikus úton jelenti be, a kiesés okáról szóló állatorvosi igazolás másolatát mellékeli,
 • a pótlásként beállított állatnak a nyilvántartásba történő bejelentése az ENAR rendeletnek megfelelően megtörténik,
 • a kieső állat a pótlás időpontjában megfelelt a támogatási feltételeknek, és
 • a mezőgazdasági termelő mellékeli a pótolt egyed vonatkozásában a betegségmentességet igazoló állatorvosi dokumentumot.

A birtokon tartás ideje alatt történt kiesés és pótlás bejelentésnek tartalmazni a kell a termelő adatait és az adott állatra vonatkozó adatokat.

A pótlásként beállított állatra vonatkozó hat hónapos birtokon tartási kötelezettség számításakor a kieső állat esetében eltelt időt figyelembe kell venni, tehát a birtokon tartási idő nem kezdődik újra.

Amennyiben a tenyészet létszáma vagy annak helye a támogatási időszak közben változik, ezt nyilván kell tartani. Ezen változásokat az állattartónak:

 • tartási hely változása esetén az állomány átszállításának napjától,
 • a tenyészetben bekövetkezett egyedszám változása esetén az ENAR-ban bejegyzett állatmozgás napjától

számított 15 napon belül az MVH részére be kell jelenteni Ügyfélkapun keresztül!

Forrás: kormany.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Az állattenyésztés nyertese lehet a 2014-2020-as c... A Földművelésügyi Minisztérium álláspontja szerint az állattenyésztő kis- és közepes gazdaságok a 2020-ig szóló európai uniós költségvetési ciklus egy...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Szorosabbá fűzik a román-magyar agrár kapcsolatoka... A magyar-román agrár kapcsolatépítés jegyében Kecskemétre látogatott egy delegáció Alba megyéből. A Megyeházán rendezett tanácskozás középpontjában a ...
Visszanyerheti jelentőségét az állattenyésztés... Növekvő sertésállomány Magyarországon; tejtermék-támogatás; támogatást kapnak a zöldség-gyümölcs termelők az orosz embargó miatt; átgondoltabb AKG pro...
Ajándékozzon könyvet karácsonyra! Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor hagyomány, hogy meglepjük szeretteinket kisebb-nagyobb ajándékokkal. Mi is lehetne szebb és hasznosabb ajándé...