Tejpiaci hírek 2015 végéről

A nyerstej ára továbbra is jóval alacsonyabb volt 2015 végéhez közeledve, mint egy évvel korábban. Pozitívumként azonban megemlíthető, hogy az októberi árakhoz képest emelkedett a nyerstej ára november végére. 2025-ig jelentős változás állhat be az Európai Unió tejpiacában is, amiről bővebben cikkünkben olvashat.

1 százalékkal emelkedett a nyerstej ára 2015 novemberében az októberihez képest, így 78,66 Ft-ot fizettek kilogrammjáért. Az áremelkedés egyik oka a tej zsírtartalmának 0,02 százalékos javulása lehetett. Ugyanakkor a nyerstej ára 20 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A nyerstej felvásárlása a 2014. novemberit 4 százalékkal haladta meg, míg a 2015. októberitől 4 százalékkal maradt el.

Olaszországban, Veronában a nyerstej azonnali piaci ára 6 százalékkal csökkent az óév 51. hetében, így 33,5 euró/100 kilogramm volt az ára. Eközben Magyarországon a nyerstej kiviteli ára 86,68 forint/kilogram körül alakult. Így az októberi árhoz képest 1 százalékkal emelkedett, az egy évvel korábbi árhoz képest pedig 15 százalékkal csökkent a novemberi ár.

Továbbra is alacsony a nyerstej felvásárlási ára hazánkban, nem nyugodhatnak meg a tejjel foglalkozó gazdák
Továbbra is alacsony a nyerstej felvásárlási ára hazánkban, nem nyugodhatnak meg a tejjel foglalkozó gazdák

 

A nyerstej kiszállítása 2 százalékkal nőtt novemberben az előző év azonos hónapjához viszonyítva, ezen belül a termelők és a kereskedők 4 százalékkal kevesebb, míg a feldolgozók 10 százalékkal több nyerstejet exportáltak. A termelők és a kereskedők nyerstejkivitele 28 százalékkal haladta meg a feldolgozókét a vizsgált hónapban.

Mi várható az Európai Uniós tejpiactól?

A jóslatok szerint az EU tejfelvásárlása 11 százalékkal, illetve 16,4 millió tonnával növekedhet 2025-ig. A felvásárlás leginkább Lengyelországban, Írországban, Dániában, Észtországban és Lettországban erősödhet. Az átlagnak megfelelő növekedés várható Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, valamint Hollandiában.

A termelői és feldolgozói beruházások előrelendíthetik a tejtermelést többek között Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon, míg a tejfelvásárlás csökkenését jósolják Finnországban, Svédországban és Görögországban.

Apropó, magyar tejpiac…

A KSH által nyilvánosságra hozott adatok szerint 2014-ben hazánk tej- és tejtermékek értékesítéséből származó árbevétele 246 milliárd forint volt. A tejtermékek nettó árbevételének 83 százalékát a belpiaci, 17 százalékát pedig a külpiaci forgalom adta. A belpiaci értékesítés árbevétele 14 százalékkal, az exporté 32 százalékkal emelkedett egy év alatt.

A tejsavó termelése 256 151 tonnára, a sajt és túró termékcsoporté 102 934 tonnára, a folyadéktejé 10 százalékkal 546 493 tonnára, illetve 531 449 ezer literre nőtt, míg a vaj és vajkrém termékcsoporté 1 százalékkal, 8 945 tonnára, a savanyított tejtermékeké 5 százalékkal, 135 223 tonnára csökkent.

Egyre több sajt készül hazánkban
Egyre több sajt készül hazánkban

 

A vaj és vajkrém termékkategórián belül a vaj termelése 3 százalékkal, 4 305 tonnára nőtt, míg a vajkrémé 4 százalékkal, 4 640 tonnára csökkent. A sajt és túró termékkategórián belül a friss sajt termelése 23 százalékkal, 50 471 tonnára, az egyéb sajtoké 20 százalékkal, 34 368 tonnára emelkedett, míg az ömlesztett sajté 2 százalékkal, 18 095 tonnára csökkent.

A savanyított tejtermékek közül az aludttej és a tejföl termékcsoport termelése 6 százalékkal, 104 329 tonnára nőtt, míg az ízesített termékeké 31 százalékkal, 30 893 tonnára csökkent. A KSH háztartási, költségvetési és életkörülmény adatfelvétel (COICOP) 2014. évre vonatkozó eredményei szerint a tej egy főre jutó fogyasztása 48,6 literről 46,5 literre, a joghurt, kefir és tejföl termékcsoporté 11,7 literről 11,4 literre csökkent, a sajt és túróé 5,7 kg-on stagnált, míg a vaj és vajkrémé 0,9 kg-ról 1 kg-ra emelkedett.

Forrás: AKI

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nőtt a nyerstej termelői ára A nyerstej országos termelői átlagára idén áprilisban 17 százalékkal magasabb volt a tavalyinál. Az értéke 107,70 forint/kg volt.. A nyers tej felvásá...
Sok, jó minőségű dinnye jön, de egyre kevesebb gab... A GDP-ben nem, de a külkereskedelemben aktív részt képvisel a mezőgazdaság; Türkmenisztánnal kötöttünk kereskedelmi megállapodást; több támogatást kap...
A termelők lobbiznak a hazai tejért A tejtermelők azt kérik, hogy a kereskedelmi láncok részesítsék előnyben a hazai termékeket az importtermékekkel szemben, és ne csökkentsék a friss te...
Import tej – hazai tej: 1-0 Tovább bonyolódik a hazai tej védelme körüli harc. Egyelőre úgy tűnik, az import tej lenyomja a hazait. 2010 után csökkent a behozatal aránya, de az u...
Demonstráció a hazai tejért A hét elején még csak terv volt, de most biztossá vált: megrendezi tüntetését a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TSZSZT) Demonstrációs bizott...
Tovább demonstrálnak a hazai tejtermelők Kifejezetten azok ellen kívánnak demonstrálni a jövőben a tejtermelők, akik nem tesznek azért, hogy kínálatukban növekedjen a belföldön előállított te...