A takarónövények Ön helyett (is) dolgoznak

A takarónövények előnyeit egyetlen lélegzettel végigsorolni szinte lehetetlen (ne próbálja ki otthon!): talajszerkezet javítása, talajélet serkentése, nitrogénkötés, tápanyagok feltárása, szervesanyag-tartalom növelése, erózióvédelem, károsítók és gyomok elnyomása. Hogyan érvényesülnek ezek a hatások, ha több faj keverékét vetjük az őszi kalászosok és a repce után?

A takarónövények önmagukban alkalmazva is javítják a talaj szerkezetét, folyamatos táplálékot biztosítanak a talajlakó élőlényeknek és hasznos szervezeteknek, és feltárják az „elérhetetlen” tápanyagokat. Egy-egy növény önmagában, monokultúraként vetve is jelentős eredményeket hozhat, azonban a 2-3, vagy nagyobb tapasztalat esetén a 6-7 fajt tartalmazó keverékek dolgoznak igazán helyettünk.

A takarónövény – keverékek alapjai

A keverékrecepteknél mindig abból indulunk, hogy legalább egy tápanyaggyűjtő (retek) és egy nitrogénkötő pillangóst (sziki kender, herefélék, takarmányborsó) vagy egy fűfélét (olaszperje, zab, rozs) kombináljunk. Ezekből alakulnak ki a kétkomponensű mixek. A három összetevőt tartalmazóknál az előbb említett három kategóriát – tápanyaggyűjtő, pillangós, fűféle – zárunk össze.

A Tillage Radish daikon retek karógyökere „működés” közben (fotó: CCS)
A Tillage Radish daikon retek karógyökere „működés” közben (fotó: CCS)

 

Akárcsak a természetben, a mixeiknél is figyelünk arra, hogy a keverékalkotók a lehető legelőnyösebb módon játsszanak össze. A TillageMix Tas, amely szudánifű, sziki kender és Tillage Radish daikon retek keveréke, egy gyors fejlődésű nyári keverék, ahol a szudánifű és a sziki kender a melegebb, szárazabb időben is fejlődik, a pillangós sziki kender a nitrogént is fixálja. A körülménye a retek számára nem ideálisak (meleg, száraz időjárás, összezáró zöld takaró), azonban ahogy ősszel hidegre fordul az idő, a két trópusi növénytől átveszi a stafétabotot és magába szívja a talajban lévő tápanyagokat. Amikor késő ősszel a sziki kender és a szudánifű már nem fejlődik, a retek még mindig dolgozik, egészen a téli fagyok beálltáig, amikor elfagy és megőrzi a tápanyagokat a következő főnövénynek.

Ha most ismerkedik a köztesnövényekkel…

Fontos, hogy egy keverék könnyen kezelhető legyen, különösen akkor, ha most ismerkedünk a takarónövényekkel. A zab és Tillage Radish daikon retek párosát tartalmazó TillageMix Árpád mixünk egy „egyszerű és nagyszerű” megoldás azoknak, akik szeretnék elkezdeni a talajaik építését, mindezt egy vagyon elköltése és krónikus fejfájás nélkül. A gabonafélék között a legnagyobb szívóerejű gyökérzettel rendelkező zab átszövi a talaj felső 30-50 cm-es rétegét, míg a retek képes a mélyebb rétegekig lehatolni. Ennek eredményeként tavasszal csokitortaszerű szerkezettel rendelkező talajunk lesz, amelyet ősszel az élő keverék, tavasszal pedig a keletkező maradványok tartanak gyommentesen.

Sziki kender és Tillage Radish retek párosa 3 héttel a vetés után (fotó: CCS)
Sziki kender és Tillage Radish retek párosa 3 héttel a vetés után (fotó: CCS)

 

…és ha már van tapasztalata

Azokra is gondoltunk, akik az alapokon már túlléptek: nekik készültek TillageMix Attila névre hallgató mixeink. A száraz és nedves vidékekre optimalizált receptek a gyenge talajok felzárkóztatására (Attila B), a foszfor- és káliumfeltárás fokozására (Attila PK) és maximális nitrogénkötésre (Attila N) is alkalmazhatóak.

Könnyű kezelhetőségek (kifagyó keverékről van szó) mellett a fajok hazai tapasztalatokra épített arányai teszik vonzóvá ezeket a mixeket, amelyek a kalászosok betakarítása után vagy szeptember 1-3. hetében vethetőek.

A lehetőségek száma végtelen

A köztesnövény mixeknek csak a képzelet szab határt, és akkor a technológiában rejlő lehetőségekről még nem is beszéltünk. A váltott sorokban történő vetés (például 1 sor daikon retek – 3 sor takarmányborsó vagy hereféle) vagy az álló kultúrába szórva vetés olyan fogások, amelyek a takarónövények hatását és használatuk gazdaságosságát is fokozzák.

További információért látogasson el a Démétér Biosystems honlapjára, ahol a 2016. július 19-i, „Takarónövények az őszi kalászosok után” webes szemináriumra is jelentkezhet.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Ismét módosult az AKG-kiírás Az AKG pályázatok esetében azok a gazdák, akik vállalják, hogy növényvédelmi és talajtani szakirányítóval szerződést kötnek, 3 plusz pontot kapnak az ...
A tápanyag-utánpótlás tervezése már a betakarításn... A talaj humusztartalmának emelésének módjairól, fontosságáról több cikkünkben írtunk már. A talajvizsgálati eredmények értékelésénél, a tápanyagterv k...
Ásványi nyersanyagok is segíthetik a termőföldek j... Az intenzív mezőgazdasági termelésben a gazdák folyamatosan műtrágyával próbálják biztosítani a talaj folyamatos termékenységét. Szakértők szerint azo...
Próbálja ki legújabb szolgáltatásunkat, a Démétér ... Egy új növény beiktatása a vetésforgóba vagy köztesnövények használata sok fejtörést okozhat a gazdáknak. Mit mivel párosítsunk, hogy az a legmegfelel...
10 félelem és tanács a takarónövényekkel kapcsolat... Ahhoz, hogy egészséges, szerves anyagokban gazdag legyen talaja, elengedhetetlen a jól összeállított vetésforgó, a lehető legkevesebb bolygatás, a meg...
Leszámolna a szántással a barnaforradalom A talajok romlása a világszinten problémát jelent, ezen változtatna a barnaforradalom. Az ENSZ 2015-ös jelentése szerint ugyanis a Föld összes talaján...