Szívás az idei dohánytermés

Az aszály és a korlátozott öntözési lehetőségek miatt idén minőségben és mennyiségben is elmarad a dohánytermés a tavalyihoz képest. Ráadásul a munkaerőhiány is komoly gond a betakarítás során.

A tavalyinál kevesebb és rosszabb minőségű dohánytermés várható 2018-ban, az aszályos időjárás miatt országosan átlagosan 10-15 százalékos terméskieséssel számolnak a termelők – közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke pénteken az MTI-vel.

A tavalyinál rosszabb dohánytermés várható (Fotó: Pixabay, jimarojfm)
A tavalyinál rosszabb dohánytermés várható (Fotó: Pixabay, jimarojfm)

Bényei Illés szavai szerint “óriási az aszálykár a dohányültetvényeken”, a száraz és forró nyári időjárás elsősorban a nem öntözött területeken jelentett nagy gondot. A Burley-féle dohányfajta esetében nagyon kevés az öntözhető a terület, a Virginia-ültetvényeknek pedig körülbelül 65-70 százalékát tudták öntözni. A jelentős ültetvényekkel rendelkező Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nyáron nem volt jellemző az eső, így ahol nem öntöztek a gazdák, ott a termésmennyiség és -minőség is rendkívül gyenge lett. Az ország többi dohánytermő területén inkább a szélsőséges időjárás okozott gondot, a forró nyári napok, valamint a nagy mennyiségű eső váltakozása – fogalmazott Bényei Illés.

Az eddig felvásárolt és beváltott dohányokon már látszik, hogy a minőségük is gyengébb lesz a tavalyinál – tette hozzá. A 2017-es magyarországi átlagtermés hektáronként egyébként 2,012 tonna volt.

Tájékoztatása szerint a szolnoki Dofer Dohányfermentáló Zrt. termelői várhatóan teljesítik a leszerződött termésmennyiséget, a már beváltott dohánylevelek minősége viszont gyengébb az egy évvel ezelőttinél. A másik nagy felvásárlónál, a nyíregyházi Universal Leaf Tobacco (ULT) Magyarország Zrt.-nél szeptember közepén indulhat el az átvétel.

A betakarítási munkákkal körülbelül három héttel előrébb tartanak a tavalyi évhez viszonyítva, viszont a dohány érettségéhez képest lemaradásban vannak a termelők, mivel az aszály előrehozta a dohány érési folyamatait. Emellett nincs annyi dohányszárító, mint amennyi dohányt le kellene törni.
A másik nagy gond a munkaerőhiány, mivel nincs elég idénymunkás. A dohánytermelők Romániából és Ukrajnából kénytelenek munkaerőt toborozni a betakarításhoz, a magasabb bérek azonban megdrágítják a termelési költségeket, a külföldi idénymunkások munkájának minősége pedig gyengébb az elvártnál.

Meglátása szerint a gépi betakarítás sem megoldás erre a problémára, mert a viszonylag drága kombájnok beszerzését nem támogatják ebben az uniós költségvetési ciklusban, emellett a helyi terepviszonyok sem kedvezőek a gépek használatára.

Magyarországon 2018-ban tavalyhoz képest százzal kevesebb, összesen 753 termékértékesítési szerződést kötöttek a termelők és a feldolgozók. A 3258 hektár beültetett dohányból 2597 hektáron Virginia, 661 hektáron pedig Burley terem. 2017-ben 3380 hektáron termett Virginia, 692 hektáron pedig Burley-féle dohány.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

FM: a kormány segíti a dohánytermelőket A kormány elkötelezett a dohánytermelők iránt, s az európai uniós szerkezetátalakítási támogatás megszűnése után, ha a korábbinál szerényebb mértékben...
Két részletben fizetik ki a dohánytermelőket Két részletben fogják megkapni a dohánytermesztéshez nyújtott 5 milliárd forintos állami támogatást a gazdálkodók. 3,5 milliárd forintot nemzeti, a fe...
Hogyan takarítsuk be a dohányt? Megkezdődött az idei dohánybetakarítási szezon. A dohány betakarítása (más néven dohánytörés) után egyéb feladatok is vannak, melyeket el kell végezni...
A figyelem a dohányágazatra irányul! Várhatóan a következő napokban jelenik meg a Magyar Közlönyben a dohányágazat támogatási rendszeréről szóló rendeletcsomag. A dohánytermesztéshez éven...
Támogatások hete a mezőgazdaságban Örülhetnek a tej- és a dohányágazat tagjai is, úton a támogatások; a tejfeldolgozó üzemek korszerűsítése lehet a cél Magyarországon; tovább csökkennek...
Ne füstöljön, olvasson! Nem csak sodorni, szívni lehet, de a növényvédelemben is kaphat szerepet a felhasználásától függően. A dohányzásmentes nap (nov. 21.) alkalmából jöjjö...