Szinte minden művelet gépesített már az otthoni kertekben

Gyakori kérdésként merül fel új kerttulajdonosoknál, hogyan érdemes kerti gépeket választani? A piac tele van mindenféle lehetőséggel, de abból a sok gépből vajon melyik felel meg legjobban igényeinknek? Erre a kérdésre keresték a választ a március 24-26. között megrendezett GardenExpo kapcsán. A téma szakértője, Varga Szabolcs agrármérnök válaszolta meg a felmerülő kérdéseket.

Hogy milyen kérdések merülhetnek fel egy kerti kisgép vásárlásánál? Az egyik legfontosabb kérdés az lehet, hogy elektromos eszközökre vágyunk, vagy bátran használjunk benzinmotorosakat. Mennyire kell karbantartani, és mennyire lehet alkatrészt beszerezni hozzájuk?

Ha kertészként nézzük a dolgot, akkor a megfizethetőség, a praktikusság és a használati érték között kell összhangot találni
Ha kertészként nézzük a dolgot, akkor a megfizethetőség, a praktikusság és a használati érték között kell összhangot találni (Fotó: GardenExpo)

Mi alapján vásároljanak kerti kisgépet a hobbikertészek?

Fontos szempont, hogy mekkora kertre kell méretezni az adott gépet, mert más egy csöppnyi zöldfelület egy robotfűnyíróval, és más egy akár ezer négyzetméteres gyepfelülettel rendelkező kert. Utóbbi helyen már maga a fűnyírás is pár órás feladat. A legtöbb kertnek nincs hatalmas gépigénye egyébként, de nem árt megfelelően dönteni az eszközpark kiválasztásánál, hogy valóban minket szolgáljanak a gépek.

Ha valakinek csak kisebb méretű kertje van, és csak a családi ház köré kell eszközöket venni, akkor az egyik fontos szempont a szervízigény. Mennyire macerás, mennyire elérhető egy szerviz az esetleges meghibásodásoknál? Mivel a legtöbb kisgép most már Távol-Keletről érkezik, ez egy nagyon fontos szempont, hogy egy esetleges meghibásodásnál mennyire van lehetőség új alkatrészt kapni.

A vásárlói értékelések is fontos támpontot tudnak adni a választáshoz a gépek megfelelő ár-érték arányának meghatározásakor.

Természetesen az ár-érték arány mindenkinek mást jelent, de ha kertészként nézzük a dolgot, akkor a megfizethetőség, a praktikusság és a használati érték között kell összhangot találni. Például a fent említett esetben is, amikor fűnyírót veszünk, akkor egy benzinmotorosnál fontos lesz az, hogy akár nőként is be tudjuk indítani, és ne kelljen figyeljünk állandóan a hosszabbítóra.

Nők és férfiak szempontjai

A nők és a férfiak szempontjai sokszor teljesen eltérhetnek, mert nőként például az is fontos, hogy mennyire könnyű az adott eszköz. Így egy egykezes láncfűrész, amelynek súlya is elenyészőbb, sokkal praktikusabb lesz egy női kertbarátnak, mint egy nehezebb súlyú gép, ami inkább férfikézbe való.

Gyakori kérdés az is, hogy vajon mekkora kertmérettől érdemes fűnyírótraktort vásárolni.Varga Szabolcs szerint egy fűnyírótraktorhoz elegendő gyepfelület is kell. Egyrészt azért, hogy hatékonyan lehessen vele füvet nyírni, másfelől azért, hogy egy menetben egyenletesen lehessen vágni. Ez általában 1000 négyzetméter felett kezdődik csak, ennél kisebb kertméretnél bőven elegendő egy nagyobb teljesítményű benzinmotoros kézi fűnyíró.

Fűkasza és permetezés

Fűkaszát is főleg benzinmotorosat érdemes választani, mert még fontosabb, hogy a kábelre nehezebb odafigyelni munka közben.

A növényápolás meghatározó tevékenyísége a permetezés. Permetezőnél a hatékonyság az egyik fontos tényező. Kiskertben sokszor egy kézi, pár literes tartállyal rendelkező is elegendő, de minél nagyobb a kert, és minél idősebbek a fák, annál nagyobb hatótávban érdemes gondolkodni – mondja a szakember. Mivel a permetezők nemcsak vegyszer kijuttatására használhatók, hanem bio készítményekre vagy lombtrágyázásra is, így a cseppméret állítása is fontos szempont.

Van már elektromos metszőolló is

További, a kertrendezéshez szükséges eszközként alapvetően elég a fűrész és fűnyíró, szegélynyíró. Sokan a klasszikus metszőolló hívei, de akinek gyenge a keze, lehetősége van sok gyümölcsfás-díszfás kertben egy elektromos metszőolló beszerzésére is. A barokk kertek tulajdonosainak vagy aki a formanövényeket kedveli, elkélhet egy sövényvágó is, ami nagyban gyorsítani tudja a folyamatokat. Magas sövényeknél viszont praktikusabb lehet egy teleszkópos kivitel, hogy ne kelljen létrázni a metszéskor.

A barkács- és kertigépek tárháza igen széles palettán mozog, gyakorlatilag minden kerti munkát gépesítettek az utóbbi években, tehát az egyszerűbb eszközök is bármikor leválthatók már gépesített verzióra.

Megtervezhették saját oázisukat

Március 24-26. között az érdeklődők-érintettek a Budapest Arénában megrendezett GardenExpón fedezhették fel a legújabb kerti gépeket és szerszámokat. De emellett találkozhattak kültéri bútorokkal, árnyékolókkal, medencékkel sőt komplett kültéri konyhákkal, öntözéstechnikai eszközökkel is. A sok termékújdonság mellett megismerkedhettek az idei év kertépítési trendjeivel, és szakértők segítségével tervezhették meg saját oázisukat.

(Forrás: magyarmezogazdasag.hu)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrodat – Adat. Tudás. Fejlődés. Az Agrodat projekt célja egy növénytermesztési döntéstámogató rendszer megvalósítása, valamint egy tudásközpont létrehozása, melyek segítségével a gaz...
A hazai kombájnsűrűség csak fele a nyugat-európai ... A termelést és az ahhoz szükséges gépellátottságot meghatározza a birtokstruktúra és a termelési szerkezet. A kisebb, elaprózottabb birtoktesteken a g...
Kevesebb engedélyezett szer és hatóanyag: nehezebb... Egyre nehezebbé válik a kertészeti kultúrák növényvédelme. Hogyan lehet jó eredményeket elérni a gyümölcstermesztésben akkor, amikor a növényvédelem ...
Rosszul járhatnak a klímaváltozás elleni harcban a... A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban elnyert 635,61 millió forint vissz...
Egyelőre még nem legális a drónos növényvédelem, d... Aki próbált már drónt irányítani, tudja, milyen nehéz olyan pontosan vezetni, mint ami a növényvédelmi permetezéshez szükséges. Biztos tehát, hogy el...
A Case IH és a Raven kifejlesztette a világ első a... A Case IH és a Raven Industries bemutatja a mezőgazdasági ipar első autonóm szórógépét: a Case IH Trident 5550-es szórógépet, amelyet a Raven Autonom...