Sokan gondozzák rosszul az uborkát a kiskertben

A kiskertek egyik fontos zöldsége az uborka. Futtatva nem igényel sok helyet, ráadásul rövid idő alatt termőre fordul, ezért hamar betakaríthatóvá válik. Ugyan nincs szüksége sok gondozásra, mégis sokszor előfordul, hogy a termése keserűvé válik. Mire érdemes odafigyelni, ha azt szeretnénk, hogy ízletes és finom uborkák teremjenek a kertben? Mi okozhatja az uborka keseredését? A válaszokat kerestük.

A Balconygardenweb oldalra hivatkozva az Agrárszektor írta meg, hogy a legtöbb kertész, aki otthon uborkát termeszt, már találkozott azzal a problémával, hogy keserű lett a termés. Ennek sok oka lehet, a legfontosabb, hogy nem ideálisak a termesztési körülmények. A portál utánajárt, miért keseredhet meg az uborka, illetve mit lehet tenni annak érdekében, hogy ezt elkerüljük.

A kiskertek egyik fontos zöldsége az uborka: futtatva nem igényel sok helyet, ráadásul rövid idő alatt termőre fordul
A kiskertek egyik fontos zöldsége az uborka: futtatva nem igényel sok helyet, ráadásul rövid idő alatt termőre fordul

Mi okozza a keseredést?

A hőmérsékleti szélsőségek, például a túl meleg vagy a túl hideg, illetve a vízhiány is okozhatja az uborka keseredését. Akad ugyanakkor olyan fajta is, ami természetes módon keserűbb ízű a megszokotthoz képest. A cikkben 7 tanácsot találtunk a termés javítására.

1. Az ízletes, finom uborka titka: a kálium

A kálium jelentős szerepet játszik abban, hogy az uborka édes és zamatos legyen, így nagyon fontos, hogy mindig optimális szinten tartsuk. A szerves káliumforrások beiktatása a termesztésbe hozzájárulhat ahhoz, hogy megfelelő minőségű termések legyenek. Használjunk banánhéjat, vagy fahamut a kertben, ezekkel ugyanis káliumot tudunk kijuttatni az uborka számára.

2. A megfelelő időben történő betakarítás

Az uborka az ültetéstől számítva 50-70 nap múlva már kész a betakarításra. Ne hagyjuk ennél tovább rajta a terméseket a növényen, a nagyobb termések ugyanis általában ízetlenek és keserűbbek. Az amerikai fajtáknál a 15-22 centiméter, az ázsiaiaknál a 22-30 centiméter, a közel-keletieknél 10-15 centiméter, míg a savanyúságnak használhatóaknál a 7-12 centiméter az ideális méret. 

3. Megfelelő cserép és elhelyezés

Az uborkát igyekezzünk mindig napos helyre ültetni. Továbbá figyeljünk arra, hogy legalább 23-27 centiméter távolság legyen az egyes növények között.

4. Nem mindegy az ültetés ideje

Az uborkát mindig a fagyveszély után ültessük ki, vagy vessük el a kertben. Figyeljünk arra, hogy a talaj mindig 16 fok felett legyen, amikor bekerülnek a földbe a növények vagy a magok, így a hideg biztosan nem fog már kárt tenni bennük.

5. Öntözés

A növekedés korai szakaszában, az alul- vagy túlöntözés hatására könnyen koncentrálódhat az uborkában a keserűséget okozó vegyület. Ezért fontos, hogy a növényeket hetente 2-3 alkalommal locsoljuk meg, de használhatunk csepegtető öntözést is.

6. Talajtakaró használata

Ha a talaj már legalább 21 fokos, akkor talajtakaró használatával csökkenhetjük a nedvesség elpárolgását belőle. Továbbá a mulcs alkalmazása a gyomosodás ellen is hasznos, így pedig sokkal több tápanyag marad a talajban, ami által édesebbek és ízletesebbek lesznek a termések.

7. Védelem a forróságtól

Ha folyamatosan 32 fok felett van a hőmérséklet, akkor komoly stressz érheti a növényt, és könnyen válhatnak a termések keserűvé. Ezért mindenképp óvjuk meg a növényt az intenzív délutáni napsütéstől. 

Miért lesz keserű az uborka?

A keserűséget okozhatja a rendszertelen öntözés, a rossz beporzás vagy a túlérett termés is. Figyeljünk tehát arra, hogy megfelelő időközönként adjunk neki vizet, és mindig időben takarítsuk be a terméseket a növényről.

Hogyan állapítsuk meg a talaj káliumszintjét?

Végezzünk talajvizsgálatot a tápanyagszint felméréséhez. Ha azt tapasztaljuk, hogy kevés kálium van a földben, amelyben az uborkát termesztjük, akkor használjuk olyan műtrágyát, amely megfelelő mennyiségben tartalmazza, vagy válasszunk különböző káliumban gazdag természetes adalékokat.

Hogyan fokozható az uborka édességét?

A káliumban gazdag műtrágya alkalmazásával növelhetjük az uborka édességét. Továbbá választhatunk kifejezetten olyan fajtákat is, amelyek alapból édesebbek. Ilyenkor csak arra kell figyelni, hogy biztosítsuk számukra az ideális növekedési feltételeket, valamint a megfelelő mennyiségű vizet és napfényt.

Termeszthetünk édes uborkát konténerben is?

Amennyiben konténerben szeretnénk uborkát termeszteni, figyeljünk arra, hogy csakis az arra alkalmas fajtákat ültessük bele. Legyen gondunk a megfelelő vízelvezetésre, a minőségi talajkeverék használatára, valamint a növény számára optimális magasságú támasztékra. 

Mire kell figyelni a kártevőknél?

A kártevők elleni védekezéshez használjunk természetes anyagokat, például neem olajat vagy fokhagyma sprayt. Ezekkel garantáltabb, hogy édes és jó minőségű uborkáink lesznek.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Más kerül terítékre? Javában folyik az aratás és a zöldség- gyümölcs betakarítás. Minden év okoz meglepetést, így az adott szezonnak mindig megvannak a nyertesei és a vesz...
Bajban a borsó, de mindjárt itt a magyar dinnye! Ötven éves negatív rekord Nem éppen a legjobb hírek érkeznek a zöldborsó idei termésmennyiségéről. Bár a konzerv- és a hűtőipar is felkészülten vár...
A hőség áldozatai és nyertesei A hetek óta tartó száraz, meleg időjárás – van olyan országrész, ahol több mint 40 napja nem esett semmilyen mennyiségű csapadék! -, ahogy az várható ...
Nem pazarol a magyar Közel 1500 milliárd forintos agrár- és vidékfejlesztési támogatási keret több mint 90%-át már lekötötték, így nem marad elköltetlen uniós forrás a 200...
Újabb piac, újabb lehetőségek A Kína és Magyarország közti tavalyi agrárkereskedelem átszámolva több mint 7 milliárd forintot ért el, amit a két ország még tovább kíván növelni a j...
Heti agrárhír-összefoglaló Ízelítő az elmúlt hét híreiből: Prémium termékekkel vonulunk az orosz piacra, elindult a területalapú támogatások 50%-os előleg kifizetése, beletörődé...