A kiskertek egyik fontos zöldsége az uborka. Futtatva nem igényel sok helyet, ráadásul rövid idő alatt termőre fordul, ezért hamar betakaríthatóvá válik. Ugyan nincs szüksége sok gondozásra, mégis sokszor előfordul, hogy a termése keserűvé válik. Mire érdemes odafigyelni, ha azt szeretnénk, hogy ízletes és finom uborkák teremjenek a kertben? Mi okozhatja az uborka keseredését? A válaszokat kerestük.
A Balconygardenweb oldalra hivatkozva az Agrárszektor írta meg, hogy a legtöbb kertész, aki otthon uborkát termeszt, már találkozott azzal a problémával, hogy keserű lett a termés. Ennek sok oka lehet, a legfontosabb, hogy nem ideálisak a termesztési körülmények. A portál utánajárt, miért keseredhet meg az uborka, illetve mit lehet tenni annak érdekében, hogy ezt elkerüljük.
Mi okozza a keseredést?
A hőmérsékleti szélsőségek, például a túl meleg vagy a túl hideg, illetve a vízhiány is okozhatja az uborka keseredését. Akad ugyanakkor olyan fajta is, ami természetes módon keserűbb ízű a megszokotthoz képest. A cikkben 7 tanácsot találtunk a termés javítására.
1. Az ízletes, finom uborka titka: a kálium
A kálium jelentős szerepet játszik abban, hogy az uborka édes és zamatos legyen, így nagyon fontos, hogy mindig optimális szinten tartsuk. A szerves káliumforrások beiktatása a termesztésbe hozzájárulhat ahhoz, hogy megfelelő minőségű termések legyenek. Használjunk banánhéjat, vagy fahamut a kertben, ezekkel ugyanis káliumot tudunk kijuttatni az uborka számára.
2. A megfelelő időben történő betakarítás
Az uborka az ültetéstől számítva 50-70 nap múlva már kész a betakarításra. Ne hagyjuk ennél tovább rajta a terméseket a növényen, a nagyobb termések ugyanis általában ízetlenek és keserűbbek. Az amerikai fajtáknál a 15-22 centiméter, az ázsiaiaknál a 22-30 centiméter, a közel-keletieknél 10-15 centiméter, míg a savanyúságnak használhatóaknál a 7-12 centiméter az ideális méret.
3. Megfelelő cserép és elhelyezés
Az uborkát igyekezzünk mindig napos helyre ültetni. Továbbá figyeljünk arra, hogy legalább 23-27 centiméter távolság legyen az egyes növények között.
4. Nem mindegy az ültetés ideje
Az uborkát mindig a fagyveszély után ültessük ki, vagy vessük el a kertben. Figyeljünk arra, hogy a talaj mindig 16 fok felett legyen, amikor bekerülnek a földbe a növények vagy a magok, így a hideg biztosan nem fog már kárt tenni bennük.
5. Öntözés
A növekedés korai szakaszában, az alul- vagy túlöntözés hatására könnyen koncentrálódhat az uborkában a keserűséget okozó vegyület. Ezért fontos, hogy a növényeket hetente 2-3 alkalommal locsoljuk meg, de használhatunk csepegtető öntözést is.
6. Talajtakaró használata
Ha a talaj már legalább 21 fokos, akkor talajtakaró használatával csökkenhetjük a nedvesség elpárolgását belőle. Továbbá a mulcs alkalmazása a gyomosodás ellen is hasznos, így pedig sokkal több tápanyag marad a talajban, ami által édesebbek és ízletesebbek lesznek a termések.
7. Védelem a forróságtól
Ha folyamatosan 32 fok felett van a hőmérséklet, akkor komoly stressz érheti a növényt, és könnyen válhatnak a termések keserűvé. Ezért mindenképp óvjuk meg a növényt az intenzív délutáni napsütéstől.
Miért lesz keserű az uborka?
A keserűséget okozhatja a rendszertelen öntözés, a rossz beporzás vagy a túlérett termés is. Figyeljünk tehát arra, hogy megfelelő időközönként adjunk neki vizet, és mindig időben takarítsuk be a terméseket a növényről.
Hogyan állapítsuk meg a talaj káliumszintjét?
Végezzünk talajvizsgálatot a tápanyagszint felméréséhez. Ha azt tapasztaljuk, hogy kevés kálium van a földben, amelyben az uborkát termesztjük, akkor használjuk olyan műtrágyát, amely megfelelő mennyiségben tartalmazza, vagy válasszunk különböző káliumban gazdag természetes adalékokat.
Hogyan fokozható az uborka édességét?
A káliumban gazdag műtrágya alkalmazásával növelhetjük az uborka édességét. Továbbá választhatunk kifejezetten olyan fajtákat is, amelyek alapból édesebbek. Ilyenkor csak arra kell figyelni, hogy biztosítsuk számukra az ideális növekedési feltételeket, valamint a megfelelő mennyiségű vizet és napfényt.
Termeszthetünk édes uborkát konténerben is?
Amennyiben konténerben szeretnénk uborkát termeszteni, figyeljünk arra, hogy csakis az arra alkalmas fajtákat ültessük bele. Legyen gondunk a megfelelő vízelvezetésre, a minőségi talajkeverék használatára, valamint a növény számára optimális magasságú támasztékra.
Mire kell figyelni a kártevőknél?
A kártevők elleni védekezéshez használjunk természetes anyagokat, például neem olajat vagy fokhagyma sprayt. Ezekkel garantáltabb, hogy édes és jó minőségű uborkáink lesznek.