Sekély és mély talajlazítók a gazdaságos növénytermesztésért

Az ekéken túl, egyéb lazítók is segítik a gazdálkodókat a talaj megfelelő megmunkálásában. A sekély műveletekben a tárcsák, míg mélyebben a közép és mély talajlazítók végzik a munkát. A választék széles, viszont egyszerű eldönteni, mikor mire is van szükség.

A talajfelszín átmozgatására ideális eszköz lehet a Lemken Rubin 9/600 KUA 6 m félig-függesztett rövidtárcsa, amelynek 250 lóerős vonóerő-igénye van. Akár 16 méteres munkaszélességben is lehet vele dolgozni. A 620 mm átmérőjű, 6 mm-es tárcsalevelek kiváló munkát végeznek nagy mennyiségű szármaradvány esetén is.

A Lemken Rubin 9/600 KUA 6 m rövidtárcsa 250 lóerős vonóerőt igényel
A Lemken Rubin 9/600 KUA 6 m rövidtárcsa 250 lóerős vonóerőt igényel

 

A 6 méteres gép tömege 6000 kg, egy tárcsalevélre mintegy 235 kg súly nehezedik. A tárcsasorok nagy távolsága és a vázmagasság miatt ez egy olyan konstrukció, ami garantálja, hogy a föld és a szármaradványok akadálytalanul áramolhassanak a gépen keresztül. A tárcsasorok mögött rugós ujjakat helyeztek el, amik többféle pozícióba is állíthatóak egy gyors fogasléc segítségével. Segítségükkel könnyebbé válik a szármaradványok talajba keverése.

A közepes erősségű traktorokhoz (110-200 LE) a Maschio Attila 300/7 talajlazító 50 cm-es munkamélységig nyújt segítséget a talajmunkákban. Ez egyenesen a vezetőfülkéből állítható, hidraulikus úton. Maximális munkaszélessége 3 méter, a lazítókések száma pedig 5-7 darab lehet.

A 30 mm vastag lazító kések 850 mm-re helyezkednek el egymástól. Maga a keret 800 mm-re helyezkedik el a talajtól, így biztosított a talaj elakadás-mentes haladása a gép alatt és a kések között.

A Maschio Attila 300/7 talajlazító maximális munkaszélessége 3 méter
A Maschio Attila 300/7 talajlazító maximális munkaszélessége 3 méter

 

A gép alapfelszereltségei közé tartozik a 140 mm-es szárny, a vágóél, a visszafordítható kés, valamint a hidraulikus állítású tarajos henger is. A henger azonban lecserélhető egy úgynevezett kacsatalpra is, ami a kötöttebb talajok nagyobb rögeit képes elmunkálni.

Az AZIM EJDER (“edzsder”) 5 késes közép-mély talajlazító és a 130-170 lóerős erőgépekkel rendelkező gazdálkodóknak van kitalálva. Munkamélysége maximum 55 cm, melyhez 2,5 méteres munkaszélesség társul. Az 5 késes kivitel 1800 kg össztömegű, de létezik belőle 7, illetve 9 késes változat is.

Különlegessége, hogy a kések oldalirányba is állíthatóak, ezzel lehet a gép munkaszélességét csökkenteni. A munkasebesség átlag 3-5 km/h, de ez (talajtól függően) elérheti a 12 km/h-t.

A lengyel gyártású Mandam szántóföldi kultivátor bármely európai országban megállja a helyét. A Mandam TOP elnevezésű szárnykapás szántóföldi kultivátor munkaszélessége például eléri a 3 métert, a rajta elhelyezkedő kapák száma pedig 10 darab. A kapasorok mögött keverő/takaró tárcsasor helyezkedik el, mögötte pedig egy lezáró henger teszi teljessé a gépet.

A Mandam szántóföldi kultivátor bárhol megállja a helyét Európában
A Mandam szántóföldi kultivátor bárhol megállja a helyét Európában

 

A kapasorok fedésben vannak egymással, így teljes munkaszélességben megdolgozzák a talajt és átvágják a gyökereket. Az oldalirányba csavart kapaszár-védők szépen keverik be a talajba a szármaradványokat, ezzel is javítva a talaj termőképességét, szerkezetét.

Lóerőigénye jelentősen függ a talajtól, 140 és 200 LE között mozog.

A fent említett eszközöket Soós Sándor, az Agrárélet Magazin főszerkesztője mutatta be a XXIV. Szentlőrinci Gazdanapok szántóföldi gépbemutatóján.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Mezőgazdasági gépértékesítés szeptember hónapban... Következő összefoglaló cikkünkből megtudhatja, hogyan alakult a mezőgazdasági gépek adásvétele, illetve melyek voltak a leginkább keresett gépek. Az ...
Traktort nem vesz az ember naponta – 1 éves a láto... 2 éve, november 14-én tették le az alapkövét, idén pedig már 1 éves születésnapját ünnepelte a Fendt Forum, amely a Fendt új világába vezeti be a láto...
A mezőgazdasági gépforgalmazás piaci helyzete Magy... Az utóbbi években folyamatosan növekedő tendenciát mutatnak a mezőgazdasági gépekkel kapcsolatos beruházások, amelyek 2013-ra meghaladták a 105 milliá...
Az év traktora 2015-ben… 13 év után újra Case IH típusú traktor hozta el az első helyet az Év traktora szavazáson. Az 1998 óta megrendezett versenyen idén is 23 ország szakújs...
Eladhatja egyes gépértékesítési központjait az IKR... A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy az Agrofert-csoport egyes tagjai - az IKR Agrár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Pécs-Reménypus...
Több mint 2 millió euró fejlesztésekre Sokan esküsznek a New Holland gépekre. Már 1 éve annak, hogy aki újat szeretne belőle vásárolni, annak az Agrotec Kft-nél kell kopogtatnia. Új telephe...