Rostban gazdag takarmányok sertéseknek. Előnyök és hátrányok

A gabonafélék és a fehérjekiegészítők általában biztosítják a sertések számára a szükséges energiát és tápanyagokat. Tekintettel azonban a magas igényekre és árakra, a sertéstenyésztőknek alacsony költségű alternatív melléktermékeket kell találniuk a sertések takarmányozására. A legtöbb ilyen magas energia- és tápanyagtartalmú melléktermék rostban gazdag. Ennek pozitív és negatív hatásai egyaránt vannak.

A rostban gazdag takarmány alacsonyabb tápértékkel rendelkezik a sertések számára. Ennek oka a megfelelő emésztőenzimek hiánya, ami viszont alacsonyabb teljesítményt eredményez. Ezért a sertéstápok jellemzően minimális mennyiségű rostot tartalmaznak. Másrészt, amikor a bélben erjednek, egyes rostkomponensek pozitívan befolyásolják a jóllakottságot és az állatok viselkedését.

A rostban gazdag takarmányok fogyasztása összefügg a tápanyagok jobb emészthetőségével, a bélrendszer fejlődésének és egészségének javulásával, valamint a kocák viselkedésének és jólétének javulásával. A rostban gazdag takarmányok hatása a sertések növekedési teljesítményére azonban ellentmondásos
A rostban gazdag takarmányok fogyasztása összefügg a tápanyagok jobb emészthetőségével, a bélrendszer fejlődésének és egészségének javulásával, valamint a kocák viselkedésének és jólétének javulásával. A rostban gazdag takarmányok hatása a sertések növekedési teljesítményére azonban ellentmondásos (Fotó: Pixabay)

Mit jelentenek az élelmi rostok a sertések takarmányozásában?

Az élelmi rostok olyan 10 vagy több monomer egységet tartalmazó szénhidrátpolimerekből állnak, amelyek ellenállnak az emésztőrendszer enzimatikus hidrolízisének. A növényi szénhidrátok közé tartoznak a cukrok, a diszacharidok, az oligoszacharidok, a keményítő és nem-keményítő poliszacharidok. A cukrok, oligoszacharidok és a keményítő alkotják a növényi sejt belsejét. A nem-keményítő poliszacharidok alkotják a növényi sejtfalak fő részeit. A sertések csak a keményítő lebontásához szükséges emésztőenzimeket választják ki. A nem-keményítő poliszacharidokat nem választják ki.

Milyen hatással van a sertések növekedési teljesítményére?

A vizsgálatok ellentmondásos eredményeket mutatnak a magas rosttartalmú rostbevitelnek a sertések növekedési teljesítményére gyakorolt hatását illetően.

Növendék sertéseknél a 7% guargumit vagy 7% cellulózt tartalmazó takarmányok csökkentik a növekedési sebességet és a végső testtömeget. Ezenkívül a 20%-os oldható desztillálószárított szemek kiegészítése az újszülött sertések takarmányában és 30%-os kiegészítése a növendék sertések takarmányában csökkenti a testtömeget. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a sertések növekedési ütemének csökkenése inkább a növekedési időszakra korlátozódik, mint a befejező időszakra. Figyelemre méltó, hogy a takarmányfelvétel nem minden esetben csökken, amikor a sertéseket magas rosttartalmú takarmányokkal etetik. A rostos takarmányok sertéstápokba történő beillesztése hígítja a táplálék energiatartalmát. Ez viszont növeli a takarmányfelvételt a szükséges energia ellensúlyozására.

Milyen hatással van a tápanyagok emészthetőségére?

A magas rosttartalmú takarmányok negatívan befolyásolják a sertések tápanyag-emészthetőségét a prececális és a teljes traktusban. A takarmányokban lévő oldható rostok fokozzák az emésztőnedvek viszkozitását, akadályozzák a szubsztrát és az enzimek diffúzióját a bélben. Emellett akadályozzák a tápanyagok emésztését és felszívódását. Az oldhatatlan rostok csökkentik az emésztőnedvek tranzitidejét. Emellett kevesebb időt biztosítanak az emésztőenzimek és a táplálékkomponensek keveredésére. A nem-keményítőtartalmú poliszacharidokban gazdag táplálékok kapszulázzák a tápanyagokat, és akadályozzák azok hozzáférhetőségét az emésztőenzimek számára a hidrolízishez. Ezenkívül a rostban gazdag táplálék növeli a bélnyálkahártya melletti kavarhatatlan vízréteg vastagságát. Ez szintén rontja a tápanyagok emésztését és felszívódását.

Milyen hatással van a bélrendszer egészségére?

A bél mikroflórája erjeszti a táplálékrostokat, és ecetsavat, propionsavat és vajsavat hoz létre szén-dioxiddal, hidrogénnel és metánnal együtt. Ezek energiát szolgáltatnak, és javítják a sertések bélrendszerének egészségét és fejlődését. Továbbá az élelmi rostok egyes összetevői elősegítik a hasznos bélbaktériumok szaporodását, megakadályozzák az opportunista kórokozók megtelepedését, és csökkentik a bélfertőzések súlyosságát. Például a keményítő fermentációja növeli a bifidobaktériumok növekedését, a pektin fermentációja serkenti a laktobacillusok szaporodását, az oldhatatlan nem-keményítő alapú poliszacharidok fermentációja pedig fokozza a cellulolitikus Ruminococcus-szerű baktériumok és a xilánolitikus Clostridium-szerű baktériumok növekedését.

Milyen hatással van a viselkedésre és a jólétre?

A korlátozott takarmányozás gyakori gyakorlat a vemhes kocáknál a túlzott testtömeg-gyarapodás megelőzése érdekében. Ez azonban nem biztosít elegendő táplálékot a jóllakottság eléréséhez. Ez agressziót és sztereotípiákat eredményez.

A rostban gazdag takarmányok késleltetik a gyomor kiürülését, fokozzák a gyomortartalom duzzadását és az erjedési termékeket a vemhes kocáknál. Ez viszont csökkenti az éhségérzetet és az agressziót, valamint a korlátozott táplálkozással járó viselkedési problémákat.

A rostban gazdag takarmányok hatása a jóllakottságra és a viselkedésre az élelmi rostok fizikai-kémiai tulajdonságaitól függ. Az oldható rostok késleltetik a tápanyagok felszívódását, és csökkentik az etetés utáni fizikai aktivitást. Ezen kívül növelik az illékony zsírsavtermelést, energiát biztosítanak, meghosszabbítják a jóllakottság érzését. Megakadályoznak bizonyos sztereotípiákat is, és így kiemelkedő jelentőségűek a koca jólétének szempontjából.

Záró megjegyzések

A rostos melléktermékek beépítése a sertéstakarmányokba csökkenti a sertéstenyésztés költségeit, és ezáltal növeli a jövedelmezőséget. Ezen túlmenően a rostban gazdag takarmányok fogyasztása összefügg a tápanyagok jobb emészthetőségével, a bélrendszer fejlődésének és egészségének javulásával, valamint a kocák viselkedésének és jólétének javulásával. A rostban gazdag takarmányok hatása a sertések növekedési teljesítményére azonban ellentmondásos. Ezért további kutatásokra van szükség a rostforrás és a rostbevitel szintjének a sertések teljesítményére, egészségére és jólétére gyakorolt hatásának feltárására.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Az állattenyésztés nyertese lehet a 2014-2020-as c... A Földművelésügyi Minisztérium álláspontja szerint az állattenyésztő kis- és közepes gazdaságok a 2020-ig szóló európai uniós költségvetési ciklus egy...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Szorosabbá fűzik a román-magyar agrár kapcsolatoka... A magyar-román agrár kapcsolatépítés jegyében Kecskemétre látogatott egy delegáció Alba megyéből. A Megyeházán rendezett tanácskozás középpontjában a ...
Visszanyerheti jelentőségét az állattenyésztés... Növekvő sertésállomány Magyarországon; tejtermék-támogatás; támogatást kapnak a zöldség-gyümölcs termelők az orosz embargó miatt; átgondoltabb AKG pro...
Ajándékozzon könyvet karácsonyra! Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor hagyomány, hogy meglepjük szeretteinket kisebb-nagyobb ajándékokkal. Mi is lehetne szebb és hasznosabb ajándé...