A gabonafélék és a fehérjekiegészítők általában biztosítják a sertések számára a szükséges energiát és tápanyagokat. Tekintettel azonban a magas igényekre és árakra, a sertéstenyésztőknek alacsony költségű alternatív melléktermékeket kell találniuk a sertések takarmányozására. A legtöbb ilyen magas energia- és tápanyagtartalmú melléktermék rostban gazdag. Ennek pozitív és negatív hatásai egyaránt vannak.

A rostban gazdag takarmány alacsonyabb tápértékkel rendelkezik a sertések számára. Ennek oka a megfelelő emésztőenzimek hiánya, ami viszont alacsonyabb teljesítményt eredményez. Ezért a sertéstápok jellemzően minimális mennyiségű rostot tartalmaznak. Másrészt, amikor a bélben erjednek, egyes rostkomponensek pozitívan befolyásolják a jóllakottságot és az állatok viselkedését.

A rostban gazdag takarmányok fogyasztása összefügg a tápanyagok jobb emészthetőségével, a bélrendszer fejlődésének és egészségének javulásával, valamint a kocák viselkedésének és jólétének javulásával. A rostban gazdag takarmányok hatása a sertések növekedési teljesítményére azonban ellentmondásos (Fotó: Pixabay)

Mit jelentenek az élelmi rostok a sertések takarmányozásában?

Az élelmi rostok olyan 10 vagy több monomer egységet tartalmazó szénhidrátpolimerekből állnak, amelyek ellenállnak az emésztőrendszer enzimatikus hidrolízisének. A növényi szénhidrátok közé tartoznak a cukrok, a diszacharidok, az oligoszacharidok, a keményítő és nem-keményítő poliszacharidok. A cukrok, oligoszacharidok és a keményítő alkotják a növényi sejt belsejét. A nem-keményítő poliszacharidok alkotják a növényi sejtfalak fő részeit. A sertések csak a keményítő lebontásához szükséges emésztőenzimeket választják ki. A nem-keményítő poliszacharidokat nem választják ki.

Milyen hatással van a sertések növekedési teljesítményére?

A vizsgálatok ellentmondásos eredményeket mutatnak a magas rosttartalmú rostbevitelnek a sertések növekedési teljesítményére gyakorolt hatását illetően.

Növendék sertéseknél a 7% guargumit vagy 7% cellulózt tartalmazó takarmányok csökkentik a növekedési sebességet és a végső testtömeget. Ezenkívül a 20%-os oldható desztillálószárított szemek kiegészítése az újszülött sertések takarmányában és 30%-os kiegészítése a növendék sertések takarmányában csökkenti a testtömeget. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a sertések növekedési ütemének csökkenése inkább a növekedési időszakra korlátozódik, mint a befejező időszakra. Figyelemre méltó, hogy a takarmányfelvétel nem minden esetben csökken, amikor a sertéseket magas rosttartalmú takarmányokkal etetik. A rostos takarmányok sertéstápokba történő beillesztése hígítja a táplálék energiatartalmát. Ez viszont növeli a takarmányfelvételt a szükséges energia ellensúlyozására.

Milyen hatással van a tápanyagok emészthetőségére?

A magas rosttartalmú takarmányok negatívan befolyásolják a sertések tápanyag-emészthetőségét a prececális és a teljes traktusban. A takarmányokban lévő oldható rostok fokozzák az emésztőnedvek viszkozitását, akadályozzák a szubsztrát és az enzimek diffúzióját a bélben. Emellett akadályozzák a tápanyagok emésztését és felszívódását. Az oldhatatlan rostok csökkentik az emésztőnedvek tranzitidejét. Emellett kevesebb időt biztosítanak az emésztőenzimek és a táplálékkomponensek keveredésére. A nem-keményítőtartalmú poliszacharidokban gazdag táplálékok kapszulázzák a tápanyagokat, és akadályozzák azok hozzáférhetőségét az emésztőenzimek számára a hidrolízishez. Ezenkívül a rostban gazdag táplálék növeli a bélnyálkahártya melletti kavarhatatlan vízréteg vastagságát. Ez szintén rontja a tápanyagok emésztését és felszívódását.

Milyen hatással van a bélrendszer egészségére?

A bél mikroflórája erjeszti a táplálékrostokat, és ecetsavat, propionsavat és vajsavat hoz létre szén-dioxiddal, hidrogénnel és metánnal együtt. Ezek energiát szolgáltatnak, és javítják a sertések bélrendszerének egészségét és fejlődését. Továbbá az élelmi rostok egyes összetevői elősegítik a hasznos bélbaktériumok szaporodását, megakadályozzák az opportunista kórokozók megtelepedését, és csökkentik a bélfertőzések súlyosságát. Például a keményítő fermentációja növeli a bifidobaktériumok növekedését, a pektin fermentációja serkenti a laktobacillusok szaporodását, az oldhatatlan nem-keményítő alapú poliszacharidok fermentációja pedig fokozza a cellulolitikus Ruminococcus-szerű baktériumok és a xilánolitikus Clostridium-szerű baktériumok növekedését.

Milyen hatással van a viselkedésre és a jólétre?

A korlátozott takarmányozás gyakori gyakorlat a vemhes kocáknál a túlzott testtömeg-gyarapodás megelőzése érdekében. Ez azonban nem biztosít elegendő táplálékot a jóllakottság eléréséhez. Ez agressziót és sztereotípiákat eredményez.

A rostban gazdag takarmányok késleltetik a gyomor kiürülését, fokozzák a gyomortartalom duzzadását és az erjedési termékeket a vemhes kocáknál. Ez viszont csökkenti az éhségérzetet és az agressziót, valamint a korlátozott táplálkozással járó viselkedési problémákat.

A rostban gazdag takarmányok hatása a jóllakottságra és a viselkedésre az élelmi rostok fizikai-kémiai tulajdonságaitól függ. Az oldható rostok késleltetik a tápanyagok felszívódását, és csökkentik az etetés utáni fizikai aktivitást. Ezen kívül növelik az illékony zsírsavtermelést, energiát biztosítanak, meghosszabbítják a jóllakottság érzését. Megakadályoznak bizonyos sztereotípiákat is, és így kiemelkedő jelentőségűek a koca jólétének szempontjából.

Záró megjegyzések

A rostos melléktermékek beépítése a sertéstakarmányokba csökkenti a sertéstenyésztés költségeit, és ezáltal növeli a jövedelmezőséget. Ezen túlmenően a rostban gazdag takarmányok fogyasztása összefügg a tápanyagok jobb emészthetőségével, a bélrendszer fejlődésének és egészségének javulásával, valamint a kocák viselkedésének és jólétének javulásával. A rostban gazdag takarmányok hatása a sertések növekedési teljesítményére azonban ellentmondásos. Ezért további kutatásokra van szükség a rostforrás és a rostbevitel szintjének a sertések teljesítményére, egészségére és jólétére gyakorolt hatásának feltárására.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Megosztás

További híreink

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne hagyjuk, hogy az extrém nyári meleg elbánjon kerti tavainkkal!

2024.07.26.

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kerti tavak számos kihívással nézhetnek szembe. A hosszan tartó meleg befolyásolhatja a víz minőségét, a növények egészségét és a benne élő állatok jólétét. E hatások megértése és azok mérséklésének módja elengedhetetlen a virágzó tóökoszisztéma fenntartásához. A garden-guide.com cikke betekintést enged, és gyakorlati tanácsokat ad a kerti tavak gondozásához a szélsőséges nyári melegben.

Jó szezont hoz a magyar csemegekukorica: feldolgozásra és fazékba is bőven jut

2024.07.26.

A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt csöves kukorica is.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás