Prémium kukoricahibridek a hazai klimatikus viszonyokra nemesítve

A tavalyi történelmi aszály hatására az idén rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer hektár körül alakult a 2023-as évben.

Szerencsére az országos termésátlag a tavalyinál lényegesen jobban alakul majd (a betakarított terület 86%-nál 8,03 t/ha), de ebben a szezonban is voltak olyan területek, ahol az aszály idén sem kímélte a kukorica állományokat. Az időjárás kiszámíthatatlansága, szélsőséges mivolta az elkövetkező években is jellemző lesz térségünkre. Cégünk évek óta kiemelt figyelmet fordít, a magas terméspotenciálon túl, a szárazsággal szembeni ellenállóságra a kukorica nemesítés során.

Európa-szerte, 27 nemesítő állomásunkon és kutató laboratóriumainkban 500 kollégánk foglalkozik kutatással és fejlesztéssel, a legmodernebb technológiák alkalmazásával. Büszkén mondhatjuk, hogy a Limagrain közép-korai és közép-késői kukorica nemesítési programjait magyar nemesítő állomásunk (Zsombó) kollégái vezetik. Irányításukkal indult új kukorica nemesítési programunk a Danubia projekt.

A Danubia-hibridek nemesítése, tesztelése a Duna menti országokban zajlik, célzottan a közép-kelet európai piacokra. A projekt sikerének záloga, hogy a Danubia-hibridek beltenyésztett vonalainak szelekciója hazai klimatikus viszonyok között zajlik. Ennek köszönhetően a vonalak keresztezéséből születő Danubia-hibridek magas terméspotenciállal, kiemelkedő aszálytűréssel és nagyon jó termésstabilitással rendelkeznek.

Termésstabilitásukra jó példa a három különböző klimatikus környezetben nyújtott teljesítményük (1. ábra).

Relatív termés (%) – a sztenderd átlagokhoz viszonyítva – 3 klimatikus környezetben (3 év eredményei)

1. ábra: A Danubia hibridek átlaghoz viszonyított relatív terméselőnye

Az idei évben két új Danubia-hibridet vezetünk be, egyet a közép-korai (LG 31.350) és egyet a középérésű (LG 31.380) szegmensbe.

LG 31.350
szemes FAO 350-360

Az LG 31.350 az első generációs Danubia-hibridek közül való, kiváló terméspotenciállal és egyedülálló szárazságtűréssel rendelkező kukoricahibrid. Helyi és a világon minden nemesítőház által használt genetikai források felhasználásával nemesítettük, ezáltal a helyi körülményekhez nagyon jól alkalmazkodó hibridet kaptunk. Vastag, közepesen hosszú csövei vannak, melyen a szemsorok száma elérheti a 18-20-at. A hibrid csőeredési pontja állomány szinten rendkívül homogén, csőmérete kiegyenlített, szemei hosszúkásak, mélyen ülők.

LG 31.380
szemes FAO 380-390

Az első generációs Danubia-hibridek másik képviselője a portfolióban. A világon használt elit és helyi (közép-európai) genetikai források kombinációja. A szisztematikus nemesítői munka eredményeként egy nagyon jó terméspotenciállal, kiváló szárazságtűréssel és nagyfokú termésstabilitással rendelkező hibrid született. Generatív felépítésű, felesleges zöldtömeget nem nevelő, kompakt, tetszetős kukoricahibrid. Gyökérrendszere és szára erős, állományán belül a csövek tűzési pontja és a csövek mérete homogén. Szemein a kupanyomok rendkívül kifejezettek.

Danubia-hibridjeink mellett a 2021-ben, Magyarországon regisztrált, ebből kifolyólag a Nébih által 2 éven át hazánkban tesztelt, LG 31.325 (Limagold) kukoricahibridünket ajánljuk még, amely szintén kiválóan teljesít a hazai időjárási viszonyok között.

LG 31.325 (Limagold)
szemes FAO 340-350

A hibrid kimagasló hozamának záloga a kiváló terméspotenciál (3. ábra), a termésstabilitás és a szárazságtűrés. Többek között azoknak a termelőknek ajánljuk, akik meg vannak elégedve a Limanova teljesítményével, de szeretnének egy újabb szintet lépni terméspotenciálban.

Mindenkinek ajánljuk aki,

  • Viszonylag korán szeret betakarítani, de a magas hozam lehetőségét sem akarja elszalasztani.
  • A termésstabilitást és a szárazságtűrést részesíti előnyben a hibridválasztáskor.
  • Egy kompakt, betegségeknek ellenálló, dőlésre nem hajlamos kukorica hibridet keres a korai szegmensben.

Minden termelő, a saját termesztési körzetében, a legversenyképesebben termeszthető kukoricahibridet keresi. Bízunk benne, hogy az LG 31.325 (Limagold) és az új Danubia-hibridek teljesítménye találkozik az Önök igényével.

Keressenek bennünket, segítünk választani!

Dr. Szűcs Péter
Limagrain Hungária Kft.
Kukorica és Napraforgó Fejlesztési Vezető

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nyerjen LG Arsenal őszi káposztarepce vetőmagot!... Az őszi vetés ideje lassan elérkezik, amely sok energiát igényel a gazdáktól, ráadásul jelentős pénzbefektetéssel is jár a vetőmagok beszerzése. A jó ...
Államilag kitüntetett vetőmagot nyerhet a Magro ny... Vetőmag vásárláskor a legfontosabb szempontok közé tartozik, hogy az adott fajta megfelelő termő-és alkalmazkodóképességgel, magas termésbiztonsággal,...
NYERJEN őszi káposztarepce vetőmagot, és takarítso... Szeptember 5. éjfélig tart játékunk, melyben káposztarepce vetőmagot nyerhet a Limagrain Kft. jóvoltából az, aki feliratkozik hírlevelünkre! A játékba...
Hogyan termelhet eredményesebben a genetika és az ... A precíziós gazdálkodás informatikai fejlődése és a genetika növénynemesítési irányai meghatározzák az egész agrárium jövőjét. Erről is beszélt Mórocz...
Visszaveszi a mezőhegyesi vetőmagüzemet a franciák... Visszavásárolja a mezőhegyesi vetőmagüzemet a francia tulajdonú Limagrain Hungary Kft.-től az állami tulajdonban lévő Nemzeti Ménesbirtok és Tangazda...
Koronagrár Szlovákiában: 2020 a virtuális mezőgazd... A járványügyi intézkedések minden mezőgazdasági cégre hatással voltak a Felvidéken és egész Szlovákiában is. Sokkal többet kommunikáltak a kereskedők...