Pincérek dolgoznának a szántóföldön

A koronavírus járvány következtében nem csak a 65 év felettieket bocsátották el a legtöbb munkahelyről; a vendéglátásban és turizmusban dolgozók nagy százaléka is munkanélkülivé vált a járvány következtében. Ezen túl pedig a mezőgazdaságban dolgozó idénymunkások nagy százalékát sem engedik be az országba munkavégzés szempontjából, ugyanis 25-30 ezer idénymunkás hiányzik a zöldségek és gyümölcsök szüreteléséből.

Már évek óta több kertészetben is külföldi vendégmunkásokat foglalkoztatnak a szüreti és különböző idénymunkák elvégzésére. Idén azonban a járvány elsősorban a személyforgalmat nehezítette meg, ugyanis emiatt lezárták a határokat, – vagy csak korlátozták az áthaladást- így a magyar gazdák, akik eddig külföldi munkaerőt dolgoztattak, most munkaerőhiányban szenvednek.

A munkaerőhiány nagy problémát jelent a zöldség- és gyümölcságazatban. (Fotó: Pixabay, Monikabaelchler)
A munkaerőhiány nagy problémát jelent a zöldség- és gyümölcságazatban. (Fotó: Pixabay, Monikabaelchler)

Ágazati összesítések alapján a Magyarországon vendégmunkásként foglalkoztatottak száma az elmúlt években megközelítőleg 25-30 ezer fő, akik elsősorban Erdélyből és Kárpátaljáról utaztak az országba.

A külföldről érkező munkavállalók elsősorban a fólia alatt illetve az üvegházakban termelt zöldségek és gyümölcsök szüretelését végezték. Jelenleg a termesztők a korai spárga miatt aggódnak, hiszen hamarosan annak betakarítása következik, viszont nincs elegendő munkaerő.

Csak a spárgaszedés 2-3 ezer embert igényel, míg az április második felével kezdődő szamócaszezon tovább növeli az ágazat munkaerőigényét. Május kezdetével pedig,a mikor a legtöbb termés betakarítása megkezdődne a munkaerőhiány általános jelenség lesz az ágazatban, hacsak addig nem születi egy olyan megoldás, ami orvosolhatja ezt a problémát.

Bár Szijjártó Péter bejelentette, hogy már született megállapodás Magyarország és Románia között, amely engedélyezi a határtól számított 30 kilométeren belüli ingázást, ez sajnos nem jelent megoldást a határtól távolabb eső kertészetek számára.

A Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a járványra való tekintettel vészhelyzeti csoportot hozott létre az ágazati események nyomon követése érdekében, amely felöleli a munkaerőhiány problémáját is.

A témával a Fruitveben túl a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs is foglalkozik, amely szintén megfigyeli a munkaerőhiány okozta problémákat, és igyekszik kidolgozni azokat a lépéseket, amelyek segítségként szolgálhatnak a jövőben.

Az ágazatban szereplők véleménye szerint a kialakult helyzetben az lenne a legcélravezetőbb, ha a külföldi munkaerőt magyar munkavállalókkal lehetne pótolni. – írja a novekedes.hu. A napokban a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, Jakab István is hasonlóképp nyilatkozott, és felvetette annak a lehetőségét, hogy a közmunkaprogramban résztvevők is alkalmazhatóak lennének erre a feladatra.

A munkaerőhiány enyhítésére meglenne a lehetőség az országban, hiszen a járvány terjedésének következtében több tízezer embert elbocsátottak munkahelyéről, amely valószínűsíthetően a következő hónapokban is várható.

Délkelet-Magyarországon több toborzóhirdetést is tettek közzé a spárgatermelők és a kertészetek, melyek arra buzdítják a munka nélkül maradt embereket, hogy kertészetükben vállaljanak munkát. Ez pedig látszólag sikeres is, a toborzás elsősorban a turizmusból és vendéglátásból kiesett munkavállalókat célozza meg.

A vállalkozók magukra vállalják az újonnan érkezők betanítását, amennyiben pedig a betakarításban nem látják alkalmasnak az illetőt, áthelyezik más munkafolyamat végzéséhez.

További problémákat jelent a távolabbi településekről történő nagyobb dolgozószámú csapatok földekre juttatása. Ugyani ha a kijárási korlátozás valamint a személyforgalmi korlátozások érvényben marad a továbbiakban is, úgy a gazdálkodók számára ez is problémát jelenthet.

Ez a probléma azonban nem csak Magyarországot érinti. Franciaországban is a mezőgazdasági miniszter arra kérte a frissen elbocsátott munkavállalókat, hogy a mezőgazdaságban helyezkedjenek el ideiglenesen. Az Egyesült Királyságban már repülőgépeket küldenének Kelet-Európába a munkaerőért, és egyes hírek szerint Németország is hasonló terveken gondolkozik, ahol jelenleg a spárgaszezonra megközelítőleg 80 ezer emberre lenne szükség.

Magyarországon viszont nem csak a termékek betakarítása okoz gondot, hanem azok értékesítési lehetőségei is. Bár szállítás területén is érzékelhetők problémák, az operatív törzs meghatározta, hogy a gépjárművezetőknek – amennyiben nem tapasztalják magukon a vírus tüneteit-, úgy nem kell 2 hetes karanténba vonulniuk, amely könnyítést jelent a termelők számára.

A Fruitveb tapasztalatai alapján azonban minden település önkormányzata másképp rendelkezik a hazatérő sofőrök felett. Egyes önkormányzatok ugyanis a helyi rendeleteknek megfelelően továbbra is kéthetes karanténra kötelezik a munkavállalót, sokan viszont attól tartanak, hogy a határon túl helyezhetik őket karantén alá.

Továbbá az is problémát jelent, hogy a határon való átjutás sok időt vesz igénybe, így az import áru mennyisége csökken, a korlátozások miatt pedig az exportáru szállítása is nehézségekbe ütközik. A Fruitveb szerint a nagybani piac működése jelenleg is problémamentes a hazai termékek forgalmának tekintetében, illetve a hazai vállalkozások el tudják látni import termékek nélkül is elegendő zöldséggel és gyümölccsel a magyar fogyasztókat.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
Mi lesz idén a zöldség-gyümölcs ágazatban? 2013-ban döcögősen indult be a szezon, köszönhetően a hosszúra nyúló télnek. Idén azonban enyhe volt a tél és korán megérkezett a tavasz is: előbb kez...
Népszerűek a mezőgazdasági idénymunkák Több százezer ember számára nyújt megélhetést évente és a mezőgazdaságban is fontos, egyre megfizetettebb az idénymunka. Ezért fontos beszélni róla. A...
Mezőgazdasági idénymunkák a gyakorlatban – G... Ahogy erről korábban már írtunk, egyre népszerűbbek a mezőgazdasági idénymunkák. Most közelebbről is megvizsgáltuk a gyümölcsszedést, ezen belül is ki...
Agrármunkakörök és keresetek 2013-ban Aki nem csak idényjelleggel dönt a mezőgazdasági munkák mellett, hanem hosszabb távon kíván ezen a területen dolgozni, célszerű tisztában lenni az átl...
Ennyit kereshet a mezőgazdaságban Zárt iroda, légkondi, légszomj, állandó hangzavar - a nyár folyamán valószínűleg sok mindenkinek eszébe jut, milyen jó is lenne kint, a szabadban dolg...