Phylazonit technológia a kukoricatermesztésben

A kukorica az őszi búza mellett a legnagyobb területen termesztett növény hazánkban, termőterülete közel 1,2 millió hektár. Nagymértékű elterjedését a jó adaptív tulajdonságainak is köszönheti, ami a nemesítés egyik fontos pillérévé vált. A jövő mezőgazdaságában kiemelten fontos, hogy a gazdaságilag legjövedelmezőbb termésátlagot tudják a termelők elérni. Ez már a termőhely adottságainál eldől, hiszen a kukorica igényes a talaj szerkezetével, tápanyag- és vízszolgáltató képességével szemben. Kevésbé igényes viszont az előveteményre, így a növényi sorrendbe jól beilleszthető. A kalászos növények nagy termőterülete miatt jellemzően az őszi kalászosok után kerül vetésre. Sokszor monokultúrában is termesztik, de ez a talaj kizsigerelését, kiszárítását valamint a gyomok és a kórokozók felszaporodását eredményezheti, ami gyakorlatilag ellehetetleníti a gazdaságos termesztés megvalósulását.

A Phylazonit Technológia jól alkalmazkodik a fenti elváráshoz, hiszen a megfelelő agrotechnika, szervesanyag-gazdálkodás a talajbaktérium készítmények rendszeres alkalmazásával jelentősen hozzásegít az erős gyökérzetű, és ellenálló növényi állomány kialakulásához. A talajszerkezet javítása révén pedig a talaj nedvességének megőrzéséhez, a visszaforgatott szerves anyagokban lévő tápanyagok hatékony feltáródásához is hozzájárul.

Ezen folyamatokkal hatékonyan csökkenthető az egy hektárra vetített inputanyag költség, ami a jövedelmező termesztés alapja.

A Phylazonit-technológia alkalmazásával ellenálló és egészséges kukoricája lehet
A Phylazonit-technológia alkalmazásával ellenálló és egészséges kukoricája lehet
A 2017-ben bevezetett és Magyar Termék Nagydíjjal elismert Phylazonit Technológiai ajánlásunk a következő 4 pillérre épül.
 1. Talajszerkezet-javítás (Phylazonit Tarlóbontó): a szár- és gyökérmaradványok elbontásával egyrészt felszabadítjuk a bennük lévő tápanyagokat; másrészt hozzájárulunk egy intenzív talajélet kialakulásához.Kukorica esetében a tarlóbontás azért is kiemelkedő, mert a nyári vagy őszi betakarítású elővetemény után van idő a következő év tavaszig a szármaradvány tökéletes bomlására. A bontásból felszabaduló tápanyagot pedig agresszív tápanyag hasznosítása következtében kimagasló hatékonysággal tudja felvenni a kultúra. Az áru kukorica akár 10 t/ha feletti értékes szármaradványt is visszahagyhat. Ez pedig lebontva jelentős tápanyagforrás.

 2. Tápanyagfelvétel-fokozás és gyökérvédelem (Phylazonit Talajoltó és Talajregeneráló): talajoltással, fontos baktériumokat juttatunk a talajba és hozzásegítjük a növényünket a hatékony tápanyagfelvételhez, a talajregenerálással pedig védelmet nyújtunk a gyökér gombás fertőződéseivel szemben.A talajoltás a kukorica egyébként is dús bojtos gyökérzetét erősebbé teszi és a gyökérszőrök kolonizálásával még hatékonyabban tudja felvenni a tápanyagokat. A Talajregeneráló antifungális hatása pedig segít elkerülni a gombás betegségek kialakulását, ami a szűk vetésforgó miatt könnyen bekövetkezhet.Silókukoricánál a teljes növényt betakarítják, ezért itt kiemelten fontos lehet a fuzáriumos szárfertőzés elleni védelem, mert ha a szár nem gombás, akkor a takarmánnyal kevesebb toxint viszünk be az állatok szervezetébe.

  A Phyller kijuttató
  A Phyller kijuttató
 3. Növénykondicionálás (Energia Humin): a benne lévő huminsavval (26 g/l) és 7 fontos mikroelemmel (B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn, Ti) jelentősen tudjuk emelni a növények klimatikus és növényvédő szer okozta stresszhatással szembeni ellenállóságát.A kukorica a lombtrágyára jól reagáló növények közzé tartozik és fokozottan érzékeny a mikroelemek hiányára. Különösen a cink, virágzáskor pedig a bór jótékony hatása kiemelkedő.
  Sok esetben a posztemergens gyomirtással stresszt és sárgulást okozunk a kukoricának, ebből segít felépülni az Energia Humin széles hatóanyag-tartalma a huminsav segítségével.
  Kijuttatását az intenzív vegetáció első felében, 4-8 leveles állapotban ajánljuk elvégezni.
  A nitrogén felvétele a virágzás közeledtével egyre fokozódik, itt jól jöhet a levélen keresztül kijuttatott magasabb nitrogén hatóanyag. Ráadásul a gyökéren felszaporodott baktériumok is a virágzás közeledtével halnak el. A bennük lévő tápanyagok pedig akkor válnak felvehetővé, amikor a növénynek arra a legnagyobb szüksége van rá.
  A második lombtrágya kezelést 8-10 levéltől csillagbimbós állapotig – az Energia lombtrágya családunk új, magas nitrogén tartalmú termékével (N 167g /l) javasoljuk. Az Energia Plusz alkalmazásánál az ajánlott dózis 30 liter/ha.
  Silókukorica esetében, a nagy vegetatív elvárások miatt az Energia Plusz termékünkben lévő magas nitrogén hatóanyag kiemelten hasznos lehet. A magnézium és vas segít a fotoszintézis, klorofilképzés és a fehérjeszintézis folyamataiban. A termékben lévő 6 mikroelem (B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn) pedig hozzájárul a jelentős mennyiségben kijuttatott makroelem hasznosuláshoz.

  A Phyller kijuttató injektáló rendszer tartályai
  A Phyller kijuttató injektáló rendszer tartályai
 4. Talajvédő művelés Horsch munkagépekkel és Phyller kijuttatóval:
  A megfelelő agrotechnika a termékeink hatékonyságát tovább fokozza. A Phyller kijuttató injektáló rendszer gyakorlatilag bármilyen erő- vagy munkagépre komolyabb szaktudás nélkül felszerelhető, ráadásul egyszeri beruházási költsége már a felhasználás első évében megtérül. A szerkezet legfőbb előnye, hogy mivel a munkaművelettel egy időben történik az oldatok talajba juttatása, így sem növekvő gázolaj-felhasználási költséggel, sem úgynevezett taposási kárral, sem pedig hígító-víz biztosításával nem kell számolni.

A Phylazonit talajbaktérium készítmények gyártása és forgalmazása nekünk nem csak egy egyszerű munka, hanem egy csodálatos eszköz is arra, hogy óvjuk a környezetünket, hozzájáruljunk egy fenntartható mezőgazdasághoz és hosszú távon megőrizzük, javítsuk a táplálék alapjául szolgáló termőföldek állapotát.

Kattintson a részletekért a Phylazonit weboldalára: http://www.phylazonit.hu/

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A talajbaktériumok értékei és titkai egy új magyar... Egy precíziós gazdálkodással foglalkozó konferencián találkoztunk hazánk egyik korszakalkotó írójával, Nemere Istvánnal. A szerző több, mint 600 mű és...
Kiemelkedő eredmények őszi káposztarepcében és ősz... A Huminisz Kft. évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a huminsavas növénykondicionálás területén. Cégünk a piac egyik meghatározó szereplőjeként font...
Magyar Agrárgazdasági Minőségi Díjban részesültek ... A Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj (MAMD) célja a hazai agrárgazdasági szervezetek országos szintű elismerése, amit ünnepélyes keretek között osztana...
A megfelelő kijuttatás a siker kulcsa! Az okszerű és fenntartható gazdálkodás része a jövő mezőgazdaságának, amelybe jól illeszkedik a Magyar Termék Nagydíjas Phylazonit Technológia. Kie...
Legális energiabomba a növényekre A növénykondícionáló termékek használatával lényegesen javul a növény vízfelvétele és vízhasznosítása. Egyrészt nagyobb lesz a gyökértömeg, másrészt k...
A lombtrágyázás jelentősége avagy miért hasznos a ... A sikeres növénytermesztéshez nem csak makro- és mezoelemekre, hanem hektáronként néhány gramm mennyiségben mikroelemekre is szükségünk van. A mikroel...