Páncélozott ekevasakkal is találkozni a magyar földeken

Az eke a talajmunkák egy igen fontos eszköze. Segítségével lehet a talajt forgatni, lazítani, javítani a talaj fizikai állapotát. A piacon szinte megszámlálhatatlan mennyiségű ekével lehet találkozni, választani pedig nem egyszerű közülük.

Az ekék kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont, hogy hány lóerőre van szükség az eszköz vontatásához. Egy kis gép után nem köthető egy olyan eke, aminek a használatához 180-250 lóerő szükséges. Ilyen eke például az ERMO VariEvolution 155, amely egy 4+1 fejes, függesztett váltvaforgató eke.

Az eszköz kifejezetten robosztus. Fő gerendelye 150 x 120 mm-es, nagy szilárdságú acélból készült. Futóművét egy nagyméretű, kettős támkerékkel látták el. Ezzel különösen nagy stabilitást ajándékoztak az ekének. Az ekesor átfordítása hidraulikus munkahenger segítségével történik. A munkamélység beállítása szintén hidraulikus.

Az ERMO VariEvolution 155 eke kettős támkereke különleges stabilitással ruházza fel az eszközt
Az ERMO VariEvolution 155 eke kettős támkereke különleges stabilitással ruházza fel az eszközt

 

Az ekefejek réselt és teli kormánylemezekkel is megtalálhatók a cég kínálatában. Az ekefejek osztása 110 cm, ami nagy térköznek számít a többi eszközhöz képest. Ez lehetővé teszi, hogy előhántókat szereljünk fel és használjunk még nagy szármaradvány esetén is anélkül, hogy a gép eltömődne. Az ekefejek mélységének beállítása csapokkal történik, szerszámok nélkül is könnyen elvégezhető.

Szintén igen sok, 180 lóerőt igényel a Lemken Juwel 8 V 4+1 N 120 függesztett váltvaforgató eke. A Juwel 8-as család 3-6 fejes kivitelben is kapható mechanikus és hidraulikus fogásszélesség állítású kivitelben is. A hidraulikusan állítható kivitelek esetében 30-55 cm-es intervallumban menet közben, fokozatmentesen állítható a traktor vezetőfülkéjéből.

Az ekének a 140 x 140 x 10 mm-es főtartó tengely különleges stabilitást biztosít. A fejek osztása 120 cm, a gerendely magassága pedig 85 cm. Ez mind együtt garantálja, hogy eltömődés-mentesen végezhesse a gazdálkodó a munkálatokat.

Eltömődésmentes munkát ígér a Lemken Juwel 8 V 4+1 N 120 eke
Eltömődésmentes munkát ígér a Lemken Juwel 8 V 4+1 N 120 eke

 

A Lemken Juwel 8 széria különlegessége, hogy az orrbetétek és ekevasak páncélozottak. Így élettartamuk mintegy háromszoros a normál edzett acélból készült társaikhoz képest, valamint használat közben úgy kopik, hogy mind az ekevas mind pedig az orrbetét éles marad. Így az eke húzása sokkal könnyebb. További hasznos plusz az eszközön, hogy minden ekefejre gyorskapcsolós módszerrel felszerelhető egy lazító tüske, ami segít meggátolni az eketalp-réteg kialakulását.

A Maschio Unico Vario M 4 fejes váltva forgató ekéhez mindössze 120-140 lóerőnyi vonóerő szükséges. A 4 fejes eke 80 cm-es gerendely-magassággal 120 x 120-as gerendellyel és 100-as csap-átmérővel rendelkezik, munkaszélességét pedig hidraulikusan lehet állítani.

Az eszköz memória munkahengerrel szerelt, ami nagyban segíti a tábla végi fordulókat. A réselt kormánylemezei 15-30 cm mélyen és 35-50 cm szélességben képesek végezni munkájukat, ekefejenként. Elsősorban közepesen agyagos talajokon végez kiváló munkát, de minden talajtípuson bátran alkalmazható.

A Maschio Unico Vario M ekét még tárcsás csoroszlyával is felszerelték a gördülékenyebb munkavégzés érdekében
A Maschio Unico Vario M ekét még tárcsás csoroszlyával is felszerelték a gördülékenyebb munkavégzés érdekében

 

A szármaradványok tökéletes beforgatása érdekében az ekefejeket beforgató lemezekkel látták el, továbbá az ekét tárcsás csoroszlyával is felszerelték a tökéletes munkavégzés miatt.

Látható, hogy a magyar piacon számtalan féle ekét lehet kapni, méretben, teljesítményszükségletben és kivitelben egyaránt. Éppen ezért vásárlás előtt fontos alaposan tájékozódni és szétnézni a piacon, hogy megtaláljuk a számunkra leginkább megfelelő eszközöket.

A fent említett ekéket Soós Sándor, az Agrárélet Magazin főszerkesztője mutatta be a XXIV. Szentlőrinci Gazdanapok szántóföldi gépbemutatóján.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A túlzott földhasználat hatásai Az intenzíven vagy közepesen erősen művelt földeken a kevésbé igénybe vett földekhez képest megtizedelődött a talajlakók száma (hasznos baktériumok, g...
Ma van a magyar kultúra napja Népi kézműves-műhelynek otthont adó új múzeumi részleg, valamint a magyarszombatfai fazekasok munkáit bemutató kiállítás nyílik csütörtökön, a magyar ...
Természetkárosítás Zalában – vádat emeltek a... Vádat emeltek egy Magyarországon állattartással foglalkozó szlovén földbérlő ellen, mert mezőgazdasági tevékenységével védett madarak, rovarok, illetv...
Humusszal a megfelelő vízháztartásért Az utóbbi időszakban egyre többet foglalkozik az agrárium a talajjal és annak növényekre gyakorolt hatásaival. Sokak szerint az éghajlatváltozás okozt...
Fokozhatja a szárazságot a mezőgazdaság Egy kanadai tanulmány szerint fokozhatja a szárazságot a mezőgazdasági termelés Afrika nyugati részén, ahol újabb földterületeket vonnak művelés alá. ...
Talajépítés egy szezonon át – hogyan vágjunk bele?... Mindannyian hallottuk már, hogy a talaj – mint termőhelyi adottság – is a külső, nem befolyásolható tényezők közé tartozik a mezőgazdaságban. Akárcsak...