Pályázatok érkeznek: itt az áprilisi agrártámogatások összefoglaló

Sok támogatást kapnak a cégek az idén, folyamatosan érkeznek az agrárpályázatok 2024-ben. Ezért is fontos átnézni, milyen, a támogatásokról szóló hírt hoztunk márciusban a weboldalunkon. Írtunk róla, hogy több beavatkozást pontosítottak az erdészeti támogatásoknál, hogy a pályázatírás és a tervezés éve lesz a 2024-es, valamint arról, hogy több, mint 10 ezer gazda vett fel jogosulatlanul mezőgazdasági támogatást tavaly. Érdemes végigolvasni a támogatások témájú összefoglalónkat!

Több beavatkozást pontosítottak Magyarország Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervében, amelyek az erdészeti támogatásokat is érintik. Eltörölték az erdőállománytól függő támogatási időtartamot a jövedelempótló juttatásokban és több jut ápolási kifizetésekre. A Natura 2000 Vidékfejlesztési Program vonatkozó kifizetései a 2024-es pénzügyi évben még a VP terhére történnek, ezért nincs szükség a KAP Stratégiai Terv 2023-as és 2024-es forrás allokációjára. Ennek megfelelően a Natura 2000 keretében támogatásban részesülő területméret 2024-ben a korábban tervezett 230 000 hektárról 0 hektárra csökken.

Indulnak a kifizetések a Natura 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések" pályázati felhívásban a gyep hasznosítású területekre
Indulnak a kifizetések a Natura 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések” pályázati felhívásban a gyep hasznosítású területekre

Milliárdok érkeznek a gazdákhoz: kezdődik a Natura 2000 gyepekhez kapcsolódó támogatás kifizetése

Megkezdődik a Natura 2000 gyepekhez kapcsolódó támogatás kifizetése. Első körben 7,5 milliárd forintot meghaladó értékű támogatáshoz jut közel 7000 gazdálkodó a “VP4-12.1.1-16 “Natura 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések” pályázati felhívás által. A Natura hálózat gyep hasznosítású területeire speciális földhasználati előírások vonatkoznak, amelyek betartása többletköltséget, illetve adott esetben bevételkiesést jelent a gazdálkodóknak. Ennek ellentételezésére az érintettek normatív, területalapú, vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek.

Fejlesztésekről, kereskedelemről és pályázatokról is szólt a Zsendülés Kertészeti Konferencia

A Zsendülés IX. Kertészeti Konferencia gondolatébresztő előadásaiban választ kerestek arra, hogy vajon belevágjanak-e a vállalkozók az idén újabb fejlesztésekbe, hogy hogyan alakul a világ éghajlata és hogy milyen hatással lesz a kereskedelemre és az élelmiszerellátásra a geopolitikai átrendeződés. Idén is egy már sikeres vállalkozó jó tanácsaival, ötleteivel zárták a konferenciát. A támogatások a geotermikus hőenergiában és a digitalizációban rejlő potenciál kiaknázására is megnyílnak.

A vidékfejlesztési program kertészeti ágazatot érintő beruházási felhívásaiban több mint 6900 nyertes pályázatot bíráltak el sikeresen, ezzel 184 milliárd forintot meghaladó támogatási összegről döntöttek.

Szemléletformálásra nyert közös uniós támogatást az AGRYA és a felvidéki Gazda Polgári Társulás

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA és a Szlovákiai Gazda Polgári Társulás az Erasmus+ programból finanszírozott “2SF – Felkészült gazdák, fenntartható gazdaságok Program” keretében konferenciát szervezett a szlovákiai Paton. A rendezvényen a fenntarthatósághoz kapcsolódó, agráriumot érintő kihívásokkal foglalkoztak. Így többek között szó esett a mezőgazdasági termelés, a támogatások környezeti hatásairól, a fenntarthatósági gondolat társadalmi elfogadottságáról. A két magyar szervezet EU-támogatást nyert közös felhasználásra és fejlesztésre.

Elmondták az OTP-díjátadón, hogy a pályázatírás és a tervezés éve lesz a 2024-es

Az idei év új mérföldkő lehet a hazai agrárgazdasági szereplők fejlődésében. Az agrárvállalkozások csak a fenntarthatósági szempontokat is érvényesítő stratégia mentén tarthatják meg és növelhetik versenyképességüket. A hazai agrárfinanszírozás egyik legfontosabb szereplőjeként az OTP Bank aktív piaci jelenléttel, hitelezési politikájának a változó körülményekhez igazodó alakításával és tanácsadási kapacitásával segíti az uniós agrár források minél hatékonyabb felhasználását az ágazat további fejlődése érdekében – hangzott el az OTP Agrár Gálán, ahol átadták az OTP Agráriumért Díjakat is.

Több, mint 10 ezer gazda vett fel jogosulatlanul mezőgazdasági támogatást tavaly

Összesen 87,5 millió lej (mintegy 6,9 milliárd forint) kárt okoztak azok a romániai gazdák, akik jogosulatlanul vettek fel kifizetéseket. A módszer, hogy a valósnál nagyobb művelt terület, illetve nagyobb állatállomány után igényeltek támogatást. Az összeg egy részét már sikerült behajtaniuk rajtuk a román hatóságoknak. A jogosulatlanul igényelt összegek tekintetében a jelentős számban magyar anyanyelvű lakosokból álló háromszékieknek 574 ezer lejt kell visszafizetniük, míg a hargitaiaknak 563 ezret.

Hunyad megyében (románul: Județul Hunedoara) volt a legtöbb ügyeskedő gazdálkodó, 1811 esetben igényeltek jogosulatlan támogatást. A legnagyobb összeget, 6,323 millió lejt (499 millió forint érték) Krassó-Szörény megyében vették fel. Hargita és Kovászna megyében viszonylag kevés mezőgazdász próbálta meg átverni az államot, 257, illetve 105 esetről tud a hatóság.

Budapesten, az Agrárminisztérium Kupolatermében tartott közös sajtótájékoztatót Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára és Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója - Fotó: Vermes Tibor
Budapesten, az Agrárminisztérium Kupolatermében tartott közös sajtótájékoztatót Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára és Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója – Fotó: Vermes Tibor

Az agrárhitelezés új megoldásairól és a garanciákról is tájékoztatott az Agrárminisztérium

Budapesten, az Agrárminisztérium Kupolatermében tartott közös sajtótájékoztatót Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára és Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója. Az agrárvállalkozások finanszírozási helyzetéről és lehetőségeiről, valamint az AVHGA szerepéről beszéltek. Elhangzott, hogy az elmúlt időszakban rendkívüli módon felértékelődött a finanszírozási eszközök szerepe, és fontos, hogy az ágazat szereplői minden, számukra könnyebbséget jelentő lehetőségről tudomást szerezzenek.

Érkeznek az új támogatási rendszer pályázatai: állattartásra, kertészetekre és öntözésre lehet beadni

Egyre közelebb a pályázatok kiírása: az elavult létesítmények, a régi technológiák és a magas termelési költségek megoldására szolgál a 2024. márciusában megnyíló Állattartó Telepek Fejlesztése pályázat. Szintén márciusban érkezik a Kertészeti üzemek technológiai fejlesztésének támogatása. Ezt követi áprilisban az öntözésfejlesztési pályázat. Júliusban pedig két újabb felhívás jelenik meg: a Fiatal gazda pályázat szabadon felhasználható támogatási összeggel, valamint a Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése című pályázat, amely célja, hogy támogatást nyújtson a kisebb gazdálkodóknak.

Összesen 64 pályázati témakörben nyílik lehetőség a fejlesztések megvalósítására a következő években

A 2010 előtti, zömmel alapanyagtermelő országból mára a precíziós gazdálkodást, a digitalizációt is alkalmazó, egészséges, biztonságos, kiváló minőségű élelmiszert előállító mezőgazdasággal rendelkező országgá váltunk. Így kezdte előadását Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ szervezésében rendezett országjáráson, Tiszaszentimrén. A következő években 64 pályázati témakörben nyílik lehetőség a kisebb és a nagyobb gazdálkodóknak fejlesztéseik megvalósítására.

Támogatásban csekély, hatékonyságban viszont nagy a magyar lemaradás

Magyarország idén 20 éve tagja az Európai Uniónak, ami történelmi fejlődést eredményezett számos iparágban, így a mezőgazdaságban is. Ma már ráadásul a közvetlen támogatások mértéke is szinte azonos az EU többi országával. Nálunk 2022-ben az egy hektárra jutó támogatás 375 euró volt, az EU27 átlagában 367 euró, de a régi tagországoknál 390 euró, tehát az utóbbi tagországokkal szemben a támogatásokat tekintve már nincs jelentős lemaradásunk. Ennek ellenére a hazai agrárium költséghatékonysága rosszabb, mint az EU átlagában.

Az agrárvállalkozások közel fele számol az Európai Unió pályázati forrásaival

Bizakodó hangulat jellemzi a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart az Európai Unió Vidékfejlesztési Programjának indulásával – derült ki az MBH Bank hazai agrárvállalkozások helyzetét vizsgáló közvélemény-kutatásából. A gazdák 43 százaléka, a hitelintézet ügyfeleinek ennél nagyobb része, 47 százaléka tervezi, hogy az elkövetkező fél évben indulni fog a hamarosan megnyíló pályázatokon. A cégek egyharmada emellett a régi gépek, járművek, berendezések cseréjét is tervbe vette, és hasonló arányban vannak azok, akik új, lehetőség szerint olcsóbb beszállítókat keresnének.

A gazdáknak ingyen lesz, az országnak 8 milliárdba is kerülhet az öntözővíz biztosítása

A kormány már tavaly is nagy terhet vett le a gazdálkodók válláról, átvállalta a vízszolgáltatási díjat. A kabinet úgy döntött, idén is ingyenesen biztosítja az öntözővizet a mezőgazdasági termelőknek, az esetleges aszály ellen így könnyebb lesz védekezniük. Ez a döntés több, mint 8 milliárd forintba is kerülhet az államnak, Varga Mihály pénzügyminiszternek kell gondoskodnia arról, hogy legyen rá pénz.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányrendelet szerint a termelők a mezőgazdaság versenyképességének megőrzése miatt mentesülnek idén is a mezőgazdasági vízszolgáltatási díjfizetési kötelezettség alól. Az ingyenes öntözővíz nagy segítséget jelent a gazdálkodóknak, de  komoly ára van.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A 2013-as támogatási évi termeléshez kötött anyate... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal88/2013 (V.30.) számúKÖZLEMÉNYEA 2013-as támogatási évi termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás igényl...
Június 17-től lehet LEADER támogatási kérelmeket b... Megjelent az EMVA-ból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások részletes feltételeiről sz...
Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Elindult a 2013 LEADER program, akár 50 millió Ft ... A LEADER 2013 pályázat a vidéki vállalkozásokat hivatott támogatni. Egyaránt érdekeltek lehetnek kezdő és már működő vállalkozások, akik nyereségeseb...
Gép támogatási pályázat hamarosan! Hamarosan induló pályázatra hívjuk fel a figyelmet. Környezetbarát (energiatakarékos) kertészeti gépek és technológiai berendezések, traktorok beszerz...
Július 1-ig!!! Mezőgazdasági területek erdősítéséh... Nagyon közel már a határidő! Amennyiben szeretne EMVA-ból finanszírozott erdősítésre fordítandó támogatást igényelni, itt tájékozódhat ennek részletes...