Növénykondicionálás szakértői szemmel

A folyamatosan változó környezeti tényezők hatására a növénytermesztők az eddig jól bevált több évtizedes tapasztalatokat félretéve új módszerek bevezetésével törekednek a fenntartható mezőgazdaság megteremtésére. Idesorolva a digitalizáció egyre nagyobb mértékű megjelenését a növénytermesztésben, a precíziós gazdálkodás folyamatos térhódítását, a környezettudatosság előtérbe helyezését, új módszerek implementálását a növénytáplálás folyamán.

A növénytermesztés és gazdálkodás fejlődésével, illetve átalakulásával tudjuk a jövő generációi számára a fenntartható mezőgazdaságot biztosítani, a folyamatos élelmiszer előállítást és ellátást megalapozva. Az alternatív megoldások utáni megnövekedett kereslet okai: a növényvédőszer hatóanyagok kivonása; a magas műtrágya illetve inputanyagárak; illetve a folyamatosan változó és a termelésben a gazdákat nagy kihívás elé állító időjárás.

A precíziós gazdálkodás alkalmazását több tényező is kiemelten fontossá teszi. A speciális technológiai elemek bevezetése a gazdaságok számára igen magas beruházási költséggel jár, de a precíziós gazdálkodásra történő fokozatos átállás is egy járható és hosszútávon jövedelmező megoldás lehet. A számos gépi, illetve az ehhez kapcsolódó szoftveres megoldások mellett különböző vizsgálatok bevezetése és azok eredményei is hozzájárulnak a precíziós gazdálkodás sikerességéhez.

Az AnivetDirect növénykondicionálás portfóliójában két olyan termék is megtalálható, melyek természetes humuszásványból kivont koncentrált huminsavat tartalmaznak. A Humic Alpha több, mint 7% huminsavtartalma – mely kálium-humát formában van jelen – igen jelentősnek számít a piacon lévő konkurensekhez képest. A nagyszerűsége és felhasználhatósága az egyszerűségében rejlik. A HumicQuattro növénykondicionálónk a huminsav és aminosav mellett mikroelem-tartalmával segíti a növény regenerálódását, fejlődését.

A huminsavak, fulvosavak szerepe nélkülözhetetlen a növény tápanyag-gazdálkodásában, a mikro- és makroelemek felvételében, felszívódásában. Oxigénszállítóhatásuk a növény teljes anyagcseréjét segítik. Lombtrágya formájában a fulvosavak maradéktalanul képesek bármilyen pH-érték mellett felszívódni. A levélfelület felső epidermiszén átjutva egészen a sejtfal membránjait megcélozva segítik bármilyen stresszfaktor során. Erősítik a növény immunrendszerét, növelik a gyökértömeget, valamint javítják a gyökér regenerálódó képességét.

Növénykondicionáló termékeink egyéb más növényvédőszerekkel, mikro-makro elemeket tartalmazó lombtrágyákkal kijuttathatók. A magas huminsavat tartalmazó termékeink fokozzák a télállóságot, elősegítik a P és K tápanyagok beépülését, felvételét. A foszfor többek között segíti a gyökeresedést, a bokrosodást, a káliumnak pedig többek között a hidegtűrésben is hatalmas szerepe van. Ezért javasoljuk, hogy a HumicQuattro-t vagy a Humic Alpha-t egészítsék ki az Organit PK kelátos lombtrágyánkkal, mely folyékony, könnyen felvehető formában tartalmazza a növények számára fontos P és K tápelemeket. Igaz, hogy a foszfort és káliumot alapműtrágya formájában már kijuttatták a gazdálkodók az őszi vetésű növények esetében, de sok esetben ez a kijuttatott hatóanyag-mennyiség csak részben hasznosul, a növények számára különböző okokból nem felvehető.  Az Organit PK levélen keresztül pótolja az esszenciális foszfort és káliumot.

A huminsavnak nem csak levélen, de talajon keresztül is van hatása. A talajban serkenti az ott élő mikroorganizmusok működését, valamint a növények gyökérképződését. A megfelelő gyökeresedés eredményeként a növények nagyobb felületen, több tápanyagot illetve vizet képesek a talajból kinyerni és felvenni.

A szántóföldi kultúrák esetében a virágzás időszakában esetlegesen fellépő fényhiány is magas termésveszteséget okozhat. A fulvosavak növelik a klorofilltartalmat a növényben, ezáltal a fényhiányosabb, fényszegényebb időszakokban is aktivizálják a fotoszintézist.

A Humic Alpha és HumicQuattro növénykondicionáló készítményeink használatának előnyei:

  • Növelik a klorofilltartalmat, ezzel fényszegényebb időszakban is aktivizálják a fotoszintézist.
  • A sejten belül redukálódik a protoplazma-viszkozitás, nő a növény nedvességállománya, ezzel képesek befolyásolni a szárasságtűrést.
  • A fulvosavak hordozóként funkcionálva képesek belépni a sejtfalba, ezzel segítve a kontaktszerek hatását.
  • A velük együtt kijuttatott tápanyagok adszorpciós kötésekkel kapcsolódnak a huminsavakhoz, így segítik bármilyen hiánytünet kezelését.
  • A fulvosav természetes antivirális és antibakteriális hatású.
  • A mikroelemek arányai, valamint a fulvosav, indirekt módon erősítik a növény immunrendszerét.
  • A természetes fulvosav növeli a gyökértömeget, és javítja a gyökér regenerálódóképességét.
  • A fulvosav, mint a természet egyik legerősebb elektrolitképzője gyorsítja, javítja az anyagcsere-folyamatokat.
  • A fulvosav és a mikroelemkomplexek növelik a kloroplasztiszok aktivitását, így a növény fényszegény helyeken is jobban hasznosítja a fényt.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kiemelkedő eredmények őszi káposztarepcében és ősz... A Huminisz Kft. évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a huminsavas növénykondicionálás területén. Cégünk a piac egyik meghatározó szereplőjeként font...
A tápanyagfelvétel aktivizálása a sikeresség zálog... A tavalyi év kedvező késő nyári és őszi időjárásának köszönhetően az őszi vetésű növények kellő fejlettségben indultak neki a télnek. Az ezt követően ...
Phylazonit technológia a kukoricatermesztésben A kukorica az őszi búza mellett a legnagyobb területen termesztett növény hazánkban, termőterülete közel 1,2 millió hektár. Nagymértékű elterjedését a...
A huminsavak menthetik meg a talajokat, a növények... A huminsavak jelentik a talajlakó mikroorganizmusok táplálékát, és ezáltal fokozzák azok aktivitását és szaporodását.  Nagyon fontos szerepet játszana...
A cukorrépánál, szójánál és burgonyánál is nagy do... A Huminisz Kft. a huminsavas növénykondicionálás egyik szakértője Magyarországon. Fontos feladatának tekinti, hogy a termelőket szakmailag hiteles inf...
Huminisz-technológia nagyító alatt kertészeti kult... A fokozott környezetvédelmi, élelmiszerminőségi és élelmiszerbiztonsági feltételeknek való megfelelés miatt hazánk mezőgazdaságában is egyre nagyobb ...