Nem késhet a szőlő első permetezése

Ahogy a korábbi években is már megszokhattuk, idén is gondot okoznak az időjárási anomáliák a kertészetekben. Elég, ha a késői fagyra, felhőszakadásokra, korai nagy felmelegedésekre gondolunk. Nincs ez másképp a szőlő esetében sem. Mindemellett a gazdálkodóknak az egyre nagyobb károsító hatások ellen is küzdeniük kell, tovább nehezítve a verejtékes munkát.

A korábbi évek tapasztalatai alapján az idei sem hozta a régen megtapasztalt időjárási normákat. Szinte azt is mondhatnánk, nem lehet bízni az évszakokban. 2024 ismét változékony időjárással lepte meg a szőlészeket, elég, ha a március végi hajnali fagyokra vagy a hirtelen felmelegedésre gondolunk.

A rügyfakadást követően nagyon gyorsan fejlődnek a szőlő hajtásai. Mivel hideg éjszakákra már nem lehet számítani, állandósul a meleg tavaszi időjárás.
A rügyfakadást követően nagyon gyorsan fejlődnek a szőlő hajtásai. Mivel hideg éjszakákra már nem lehet számítani, állandósul a meleg tavaszi időjárás. (Fotó: Pixabay)

A kellemes, már-már nyári melegben a szőlőnövények nagyon intenzív hajtásnövekedéssel indultak. Ezt segítette a talajvíz, illetve az eddig lehullott csapadék is. Országos viszonylatban körülbelül 4 héttel hamarabb indult be a rügyfakadás, mint ahogy az megszokott. Ez pedig azt eredményezi, hogy a védekezést is hamarabb kell elkezdeni, emellett a megszokott 7-8 kezelés száma is nőni fog.

Az időjárás a károsítóknak kedvez

A rügyfakadást követően nagyon gyorsan fejlődnek a szőlő hajtásai. Mivel hideg éjszakákra már nem lehet számítani, állandósul a meleg tavaszi időjárás. Így az első permetezéssel nem késlekedhetünk, ugyanis a jelenlegi felmelegedés és a páratartalom nagyon kedvez a kórokozóknak, kártevőknek.

Az enyhe tél nem pusztította el a lisztharmat kazmotéciumokat, amelyek az őszi csapadékkal a kéregrepedésekbe mosódva átteleltek. Így az idei évi fertőzés forrásaivá váltak. Fejlődésük a hideg éjszakák hiányában idén gyors folyamattal indul be, ezért érdemes figyelni a levelek fonákján láthatóvá váló első lisztharmat-telepeket – mondta Zsigó György, okleveles agrármérnök, növényorvos és talajtani szakmérnök az Agrárszektornak. 

Ha a levelek egészségesen fejlődnek, hamarosan elérik – vagy egyes fajtáknál már elérték – azt a méretet, amelyen a fás részeken telelő lisztharmat aszkospórái könnyen megtapadhatnak. A spórák szóródása csapadékos napok után következik be, amikor az elfásodott tőke vagy hajtás felületéhez közelebb eső leveleken kapaszkodnak meg.

Nehéz észrevenni a harmatszerű bevonatokat

Nevéből adódóan harmatszerű bevonatukat nehéz észrevenni, ezért óvatosnak kell lennünk ebben az időszakban. A legfontosabb, hogy a spórák megtapadását megakadályozzuk, így szaporodásuk nem tud beindulni. A jelenlegi felmelegedéses napszakok miatt védekezni kell a lisztharmat ellen. A szőlőlisztharmat elleni védekezés célja nem csupán a lomb és a fürt védelme, hanem fontos az áttelelő inokulum mennyiségét is akár célzottan csökkenteni.

A szőlőperonoszpóra csak akkor fertőzhet, ha rövid idő (pár nap) alatt 10 mm körüli csapadék hullik, és nem hűvösek az éjszakák, a levegő hőmérséklete 10 fok feletti. Mivel ezek a feltételek teljesültek, így a kén hatóanyag mellé tervezzük be a peronoszpóra elleni készítmény kijuttatását is.

A peronoszpóra elleni védelemről már a szőlő fakadását követően gondoskodni kell. A fakadást követően felgyorsul a hajtások növekedése, intenzív vegetatív gyarapodásnak indul a növény. A gyorsan fejlődő zöld tömeg védelmét felszívódó készítménnyel lehet igazán hatékonyan „lekövetni”.

Folyamatos belső védelem

A káliumfoszfonát (foszforossav) rendkívül gyorsan szívódik fel és szállítódik a növényben, folyamatos belső védelmet nyújtva a peronoszpórával szemben az intenzíven növekvő növényi részekben is. Védő hatása akkor érvényesül megfelelően, ha „feltöltjük” vele a növényt.

A rügyfakadás után a meleg napokon a nedv- és szénhidrátdús hajtáskezdeményeket károsíthatják a szőlőlevélatkák vagy a szőlőtripszek. Az enyhe telek után nagy számban éledő kártevők akár súlyos gyengülést is okozhatnak a tőkén. Ezért időben be kell avatkozni. A kártevők beazonosítása ekkor azért fontos, mert az atkák ellen hatásos rovarölő szerek a tripszek ellen hatástalanok!

A permetezés során a levelek minden oldalát törekedjünk kezelni, úgy, hogy a permetlé ne folyjon meg, mert a levelekről lecsepegő szer hatáscsökkenést is jelent. Apró cseppmérettel teljes fedettséget próbáljunk elérni.

A védekezés kulcskérdése a megelőzés

Érdemes már az aszkospóra-szóródás időszakában, nagyjából 20 cm-es hajtáshossznál megkezdeni a védekezéseket, hogy a kártétel szempontjából legkritikusabb időszakban, amikor a bogyók fogékonyak, azaz a virágzás és fürtzáródás között ne legyen nagy fertőzési nyomás.

Még virágzás előtt tehát felszívódó hatóanyagú készítményeket is be kell vetni a kén mellett. A fürt sikeres megvédése után a lombvédelemre koncentrálhatunk.

Aki most jut ki a szőlőjéhez, annak a kertbarátnak a kéntartalmúak mellé egy felszívódó gombaölőt is javasol a szakember. Az érzékeny fajtáknál is érdemes bevetni azokat a felszívódókat (szaknyelven szisztemikus készítményeket), amelyekkel egyébként egy átlagos évben a virágzás után, fürtmegnyúlásnál kezdenek el permetezni. Bármelyik kéntartalmú gombaölőt választhatják – hangsúlyozta Zsigó György. A felületen élő gombákat, rovarokat kiszárítják a narancsolaj tartalmú készítmények, ezekkel is próbálkozhatnak.

A szőlősgazda szabja meg a permetezések gyakoriságát

A gomba további terjedése és a helyi időjárás függvénye szabja meg a permetezések gyakoriságát is. Ebben csak a szőlősgazda tud dönteni. A későbbiekben újra elő lehet venni a kéntartalmú szereket. A fejlettebb bogyókat már nem tudja megtámadni a lisztharmat, de mindvégig követni kell a gombát a lombon is, mert a leveleken alakulnak ki azok az áttelelő képletek, amelyekről jövő tavasszal indul a fertőzési hullám. Az egészséges levelekre az idén is szükségük van a tőkéknek, mert ezek termelik a cukrot a bogyókba – fejezte be a szakember.

(Forrás: agrarszektor.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Feltörőben az azonnali üzletkötések Azonnali üzletkötések - Magro.hu Alig telt el egy hét azóta, hogy Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter, a kelet felé való mezőgazdasági nyitásr...
Támogatás borászati gépek, technológiai berendezés... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 180/2013. (XI. 4.) MVH közleménye az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológia...
Lombtrágyázás a gyümölcsösben! Növényeink a tápanyag java részét a gyökéren keresztül veszik fel, így a tápanyag-utánpótlásban a lombtrágyázásnak minimális szerepe van. De akkor mir...
Mik a feladatok április közepén a kertekben? Beköszöntött a jó idő, egyre többen vonulnak ki a szabadba és kezdik rendbe tenni kertjeiket. Van is munka bőséggel, amit ilyenkor el lehet és el is k...
Védjük szőlőnket a kórokozóktól A szőlőt számos kórokozó (baktériumok, gombák, vírusok) támadják évről-évre, ami mindig nagy kihívást nyújt a termesztők számára. Némely kórokozót kön...
Aktuális növényvédelmi hírek Mondhatni egyelőre eseménytelenül telnek a napok, nem indult meg egy növénybetegség sem járványkörútjára, még a lisztharmat sem pusztít olyan erőtelje...