Nem a minőségen spórolnak az előrelátó gazdák

Az időjárás kihívások, a jövedelmezőség problémái és más tényezők határozzák meg a gazdák gondolkodását, akik közül sokan így sem mondanak le a megfelelő és minőségi inputanyagok és vetőmagok használatáról – mondta el Sergii Kharin, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatója. A szakember szerint a gazdasági nehézségek továbbra sem érvénytelenítették a fenntarthatósági törekvéseket. Sőt, ezek a stratégiák segíthetnek a stabilabb megtérülés elérésében is.

Az Agrárszektornak adott interjút Sergii Kharin, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatója, ezt az anyagot szemléztük.

Mennyiben változott a vetőmagok, növényvédő szerek és egyéb termékek magyarországi piaca az elmúlt időszakban?

A tavalyi aszály és az inputárak emelkedése miatt Magyarországon csökkent a kukorica vetésterülete. Ennek megfelelően a kukoricavetőmag értékesítés volumene is visszaesett az előző évhez képest. A kieső kukorica vetésterületet legnagyobb részben már tavaly ősszel a kalászos gabonafélék

A növényvédő szerek piacán is visszaesés volt a szezonban, szegmensenként eltérő mértékben. A termelők a kiadások minimalizálása és a költségek optimalizálása érdekében az inputanyagok beszerzését a kijuttatás előtti napokra halasztották, mivel a tavalyi kihívások komoly hatással voltak a gazdák 2023-as döntéseire.

A gazdálkodók támogatása érdekében a Cortevánál továbbra is az ár-érték arányos stratégiára összpontosítottunk, és azon dolgoztunk, hogy olyan innovációkat hozzunk Magyarországra, amelyek segítik a gazdálkodókat termelékenységük és jövedelmezőségük optimalizálásában.

Az időjárás kihívások, a jövedelmezőség problémái és más tényezők határozzák meg a gazdák gondolkodását, akik közül sokan így sem mondanak le a megfelelő és minőségi inputanyagok és vetőmagok használatáról - Fotó: Magro.hu, CSZS
Az időjárás kihívások, a jövedelmezőség problémái és más tényezők határozzák meg a gazdák gondolkodását, akik közül sokan így sem mondanak le a megfelelő és minőségi inputanyagok és vetőmagok használatáról – Fotó: Magro.hu, CSZS

Van esély arra, hogy az érintett inputanyagok árai a közeljövőben nyugvópontra jutnak?

Az őszi gyomirtó szerek és a repcevetőmagok árát nagyon kis mértékben emeltük idén és továbbra is azon dolgozunk, hogy a gazdák számára ár-érték arányban a legmegfelelőbb termékeket szolgáltassuk.

Kitartanak a termelők a korábbi vásárlásaik mellett, vagy inkább igyekeznek az input terén is a költségkímélés, a spórolás irányába elindulni?

A gazdálkodók egyértelmű várakozása, hogy az inputanyagárak csökkenjenek, és néhányan közülük inkább egyszerűen az olcsóbb termékeket vásárolják, vagy csökkentették a növényvédő szerek használatát a földjeiken. Ez veszélyezteti a termésbiztonságot és előnyhöz juttatja azokat a gazdálkodókat, akik minden szükséges növényvédelmi gyakorlatot alkalmaznak. Megfigyeléseink szerint még mindig sok előretekintő gazdálkodó látja, hogy a jó minőségű vetőmagok és a hatékony növényvédelmi megoldások használata egészségesebb termést és jobb hozamokat eredményezhet. Idén a hangsúly a hatékony megoldásokra és az optimalizálásra kerül. A termelési költségek kiszámításában is körültekintőbben járnak el, mint a korábbi években.

Fontolóra veszik a lehetséges alternatív növényeket, mint például a cirok vagy az édeskömény, valamint a magasabb ráfordítási költségeket nem igénylő növények használatát. A gazdák emellett keresik a lehetőségeket, hogy kihasználhassák az esetleges hűségprogramok előnyeit. Erre az igényre reagálva a Corteva kifejlesztette a Technológiai Bónusz Programot, amely különböző kedvezményeket kínál a gazdáknak prémium vetőmagokra és növényvédelmi technológiákra.

Milyen hatása van annak, hogy a terményárak jelentősen csökkentek az utóbbi időben?

A tavalyi magas ráfordítási árak, főként a műtrágyaárak miatt a gazdák ma már kizárólag a veszteségek minimalizálásáról beszélnek. Míg a gabonafélék ára és a kereslet csökkent, a repcemag ára nem változott, de sok gazdálkodó számára kihívást jelent a nyereség elérése a termelési költségek növekedése miatt. A tavalyi aszály után a kukorica most ígéretesnek tűnik. Sok termelő reméli, hogy csökkenteni tudja a veszteségeit. A piac folyamatosan változik. A terményárak az értékesítés időpontjától függően sokat változhatnak, de a tavalyi nagy áresés idén nincs benne a piacban.

Optimizmusra ad okot az idei jó időjárás, amely várhatóan jó kukorica- és napraforgótermést eredményez, és ez ellensúlyozhatja a gabonafélék és a repce veszteségeit.

Milyen fejlesztések jellemzik most a piacot, és hogyan válaszol erre a Corteva?

Folyamatosan figyelemmel kísérjük a dinamikusan változó piaci igényeket, és alkalmazkodunk hozzájuk. Párbeszédet folytatunk a gazdálkodókkal, hogy megértsük az igényeiket és a kihívásaikat. Az idei év a hatékonyságról és az optimalizálásról szól, és a Corteva ezekre a kihívásokra reagál innovációival. Arra törekszünk, hogy a gazdáknak olyan megoldásokat adjunk, amelyekkel maximalizálhatják hozamaikat és jövedelmezőségüket. 

Ehhez pedig a jó hibridválasztás és a hatékony növényvédelmi megoldások kombinációja kiváló alapot jelent. A vállalat közel egy évszázados vetőmagnemesítési tapasztalatával arra törekszünk, hogy segítsük a gazdákat abban, hogy a legtöbb termést hozzák le a területükről.

Nemesítési programjaink a szélsőséges körülmények között is sikeresen teljesítő hibridek nemesítése felé mozdultak el, amelyek képesek ellenállni az éghajlatváltozás okozta egyre szélsőségesebb időjárási körülményeknek. Stressztűrő kukorica hibridjeinket, extrém időjárási körülmények között folytatott, speciális nemesítési program során fejlesztettük ki annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló vizet a lehető leghatékonyabban használják fel.

A kiváló minőségű, magas terméspotenciálú vetőmag helyes kiválasztása mellett azonban a növényvédelmi technológiák és a tápanyag-ellátási termékek használata is nagyon fontos, mivel ezek a termésbiztonság, a terméshozam maximalizálásának meghatározói.

A Corteva az új hatóanyagok kutatásában is élen jár. A vállalat egyik legújabb gyomirtó szer hatóanyaga, a szintetikus auxin hatóanyagok új szerkezeti osztályának, az arilpikolin-savaknak az első tagja, amely kiemelkedő hatékonyságú az egyik legproblémásabb gyomnövény, a parlagfű ellen. Emellett számos más újdonságot is hozunk a magyar piacra, mint például azt a természetes eredetű új hatóanyagot, amellyel csaknem 20 év szünet után kerül a gazdák kezébe egy teljesen új hatásmechanizmusú gombaölő szer a kalászos gabonafélék kórokozói ellen.

Mennyire erős tényező jelenleg a fenntarthatóság?

A fenntarthatósági gyakorlatok mezőgazdasági termelésbe való integrálása továbbra is fontos szempont, mivel ez a mezőgazdaság és a világ élelmiszerellátásának hosszú távú biztosításának egyik alapja.

A fenntarthatóság továbbra is az innováció motorja, és a magyar gazdálkodók egyértelműen látják ezen tevékenységek és technológiák hatékonyságát és fontosságát. A hangsúly most érthető módon a gazdasági nehézségek és kihívások megoldására helyeződik, amelyhez a fenntarthatósági stratégiák és intézkedések olyan támaszt jelentenek, amely lehetővé teszi, hogy a gazdálkodók hosszú távon is nyereségesek maradjanak.

Ami a cégünket illeti, a fenntarthatóság beépült a stratégiánkba, így ezt a szempontot létfontosságúnak tartjuk az üzleti tevékenységünk szempontjából. Arra törekszünk, hogy kizárólag fenntartható megoldásokat nyújtsunk a gazdálkodóknak.

Milyen üzleti eredményt vár saját tevékenységét illetően a Corteva az idei évtől globálisan és idehaza?

A mezőgazdaság alapjai továbbra is szilárdak. A Corteva termékei iránti kereslet világszerte erős, folytatjuk a stratégiánk megvalósítását és működésünk hatékonyságának javítását. Globálisan a vállalat 2023 első félévében újbóli növekedést ért el, elsősorban innovatív és szinte egyedülálló technológiai portfóliónknak köszönhetően. A 2023. első félévi nettó árbevétel 1%-kal nőtt az előző évhez képest, a vetőmag szegmens növekedésének köszönhetően. Az organikus értékesítés ugyanebben az időszakban 2%-kal nőtt, Észak-Amerikában és az EMEA térségben elért növekedéssel. Az egész éves nettó árbevétel várhatóan 17,9 és 18,2 milliárd dollár között lesz, a működési EBITDA pedig várhatóan 3,50 és 3,65 milliárd dollár között lesz. A második félévre tekintve a kereslet alapjai továbbra is pozitívak.

Továbbra is jelentős erőforrásokat fektetünk a kutatásba és fejlesztésbe, hogy a mezőgazdasági termelők számára a legjobb megoldásokat és technológiákat nyújtsuk. Proaktívan kezeljük költségszerkezetünket, miközben növeljük a jövőre vonatkozó innovációs beruházásokat, és megerősítettük piaci pozíciónkat a növekvő biológiai termékek szegmensében. Itthon a prémium vetőmagok és növényvédő szerek szegmensében az idei év végi eredményeinket a piaci trendeknek megfelelően várjuk.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Védekezésre nem alkalmazható növényvédőszerek... Időszerűek a növény védőszeres kezelések, azonban nem minden szer engedélyezett. Sok  szer kárt okozhat a méh állományban és más populációkban i...
MÁRTON JÓZSEF DÍJ a Fenntartható Magyar Mezőgazda... Mindig örülünk, ha a mezőgazdaságban olyan önálló kezdeményezések jönnek létre, amelyek a jobb életet, a kiszámítható fejlődést támogatják. Különösen ...
Július 1-től bírságot ér a parlagfű! A parlagfű nagyon sok ember életét keseríti meg, emellett nem kis terhet ró az egészségügyre sem. Évek óta szervezett keretek között igyekeznek vissza...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...
Növény-egészségügyi vizsgálatok támogatása Az egyes növény-egészségügyi vizsgálatok vissza nem térítendő támogatása június 24-től csak az új formanyomtatványon igényelhető. A „Kifizetési kérel...
Védje meg kukoricáját, paprikáját! Támad a tőzeglégy, a tőzegszúnyog és a gyökértetű. A kukoricában megjelent a gyökértetű. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt javasolja, hogy az ...