Nagyon megtépázta a beltéri precíziós zöldségtermesztés cégeit is a válság

Egyre nagyobb figyelem és érdeklődés övezi a zárt téri megoldásokat a precíziós zöldségtermesztés terén. Ennek egyik fő jellegzetessége a kontrollált környezet, ami a legmodernebb üvegházakban és a beltéri növénytermesztő üzemekben is megvalósítható. A növények számára elengedhetetlenül szükséges fénymennyiség pedig egyre könnyebben és egyre gazdaságosabban biztosítható a legújabb világítási technológiákkal – hangzott el a Precíziós Gazdálkodási Konferencia és Kiállításon, Budapesten.

A 8. emeleten tartott szekció előadásain a szakemberek beszéltek arról is, hogy az ezekre a technológiákra való átállás ugyan meglehetősen tőkeigényes, mégis az látható, hogy legújabb világítási rendszerek alkalmazása hosszabb távon a költségek csökkenését és a hozamok növekedését hozhatja magával. Az Agrárszektor anyagát szemléztük a precíziós zöldségtermesztés témájáról.

Nagy figyelem és érdeklődés övezi a zárt téri megoldásokat a precíziós zöldségtermesztés terén - Fotó: bedrock.farm
Nagy figyelem és érdeklődés övezi a zárt téri megoldásokat a precíziós zöldségtermesztés terén – Fotó: bedrock.farm

Beltérben, ellenőrzött körülmények között

Egyre nagyobb figyelem és érdeklődés övezi a zárt téri termesztést, mivel itt alkalmazzák legrégebben precíziós alapelveket. A beltéri növénytermesztés, az úgynevezett indoor farming egyik fontos kérdése a világítás, mert ezeknél a rendszereknél a növények fényigényét teljesen mesterséges fényforrásokból kell kielégíteni. Nem mindegy azonban, hogy ezek milyen technológiai színvonalat képviselnek, és milyen módon vannak felszerelve és vezérelve – írták.

Az utóbbi időszakban a magas beruházási költségek ellenére is elkezdődött az átállás a zöldségtermesztési ágazatban a hagyományosról a LED világításra – mondta Mesterházy Csaba, a Ledium Kft. ügyvezetője a Precíziós Gazdálkodási Konferencia és Kiállítás egyik előadásán. Az elmúlt évben azonban az üvegházi szegmensben sok leállás volt az elszálló energiaárak miatt. Számos vállalkozás kényszerült arra, hogy szüneteltesse, vagy teljesen feladja a termelését. Az energiaválság a beltéri növénytermesztésnél is komoly gondokat okozott. Ahogy a szakember fogalmazott, ezek a régi rendszerekkel se voltak gazdaságosak, most pedig végképp ellehetetlenült a működésük. Ennek azonban lesz egy kedvező hatása is, mivel a válság elmúltával óriási verseny várható a területen. Mesterházy Csaba ismertette továbbá a cégük által kifejlesztett és installált rendszereket, azok specifikációit és az ezekkel elérhető energiafogyasztás-csökkenés mértékét.

A beltéri kertek helyzete

Egymás után zárnak be a beltéri kertek, ugyanis azok az ezzel foglalkozó vállalkozások, amelyek csak egy kultúrára foglalkoznak, és ipari mennyiségben akarnak termelni, nem lesznek fenntarthatóak – mondta Dr. Balázs Bence, a HoReCa-szektor számára mikrozöldségeket termesztő bedrock.farm munkatársa. A szakember szerint a vállalkozásuk célja, hogy olyan beltéri, háztáji kerteket hozzanak létre, ahol mikrozöldségek nagy választékát termesztik, jó minőségben és magas hozzáadott értékkel. Elmondta, hogy a mezőgazdaság folyamatosan halad az egyre erősebb kontrolláltság felé, ez pedig a beltéri növénytermesztés egyik alapvetése is. Ennek azonban ötvöznie kell a bio és kézműves termékek, valamint az ipari termelés előnyeit, miközben nem szabad szem elől téveszteniük, hogy a legnagyobb érték a termék. 

Amelyik cég elkezd csak a volumenre fókuszálni, az épp azt a sajátosságát veszti el, ami előnyt biztosíthat számára a versenyben – ismételte meg a szakember. 

Balázs Bence beszélt arról is, hogy a beltéri növénytermesztés legnagyobb előnyei az állandóság, a piacorientáltság és a kiszámíthatóság. És bár a rendszer képes arra, hogy akár barackot is megtermeljenek a segítségével, az ilyen gyümölcs előállítási költségei olyan magasak lennének, hogy az a vállalkozásnak csak veszteséges lehet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy csak a kertészeti termékek lesznek azok, amelyek a beltéri termesztésben hasznosíthatóak a piac számára. Balázs Bence ugyanakkor kiemelte, hogy a beltéri termesztésű növények aránya várhatóan nem fogja megelőzni a hagyományos termesztésűekét, de ennél az ágazatnál a megtermelt tonnák helyett rendelésre aratott grammokban kell gondolkodni, amelyeket nem kell hosszú időn át tárolni és szállítani, hanem gyorsan eljuttathatóak a megrendelőhöz.

Dr. Balázs Bence beszélt arról is, hogy a beltéri precíziós növénytermesztő rendszereknél mindennél fontosabb a rendszer megfelelő élelmiszerhigiéniai feltételeit biztosítani. A koncepció, amely szerint a termesztés során minden kontrollálva van, hogy nem juthat be semmi kívülről és teljesen antiszeptikus a környezet, elvben mind igaz, ugyanakkor hatalmas kockázatok is rejlenek benne.

A magas állománysűrűség miatt, ha a károsítók bejutnak a rendszerbe, akár a teljes termést tönkretehetik. A kontrollált klíma pedig nem csak a növényeknek, de a baktériumoknak és a gombáknak is kedvez. Az, hogy a termesztés során nincsenek szélsőséges időjárási események, fokozott odafigyelést tesz szükségessé, és általában elmondható, hogy ezek a rendszerek nagyon kényes fizikai és biológia egyensúlyt igényelnek a működéshez.

Úgy kell létrehozni a rendszert, hogy a működés során már nem lehet teljesen aszeptikussá és csíramentessé tenni – mondta a szakember. Hozzátette, hogy a működtetés során mind a biológiai, mind a fizikai részről oda kell figyelniük minden lehetséges kihívásra és problémára, vagyis a megelőzés és kontroll csak akkor lehet hatékony, ha mindkét oldalon elvégzik a szükséges feladatokat. Amennyiben valamelyik paramétert kiveszik, vagy sérül az egyik oldal, akkor az már azzal járhat, hogy eladhatatlanná válik a termék. Dr. Balázs Bence beszélt arról is, hogy a beltéri növénytermesztési ágazat sikerességét mutatja, hogy egyre több vállalkozás foglalkozik azzal, hogy a beltéri növénytermesztés számára vetőmagokat állítsanak elő.

A precíziós zöldségtermesztés technológiájában kiemelten fontos a megfelelő világítás - Fotó: bedrock.farm
A precíziós zöldségtermesztés technológiájában kiemelten fontos a megfelelő világítás – Fotó: bedrock.farm

Energiaárak és világítás

A 2022-es év hatásai megmutatták, hogy az energiaárak elszállása komoly következményekkel járhat az üvegházi, vertikális és beltéri növénytermesztők számára – fogalmazott Utasi Lőrinc, a Csillagváros Kft. munkatársa. Azt is kiemelte, hogy ezeknél a termelési egységeknél az energiaköltség nagy részét még mindig a világítás adja. Ez a vertikális farmoknál mintegy 55-65%-ot jelent, de az üvegházakban is 20-30% körül lehet a világítás költségének aránya. A szakember ezután levezette, hogy a speciálisan a kertészeti termesztésre létrehozott lámpák minden téren jobbak a hagyományos lámpáknál, és az egyes paramétereket (ár, élettartam, fogyasztás, stb.) tekintve minden esetben jobb eredmények születtek ezekkel a világítótestekkel.

Az általános és a beltéri növényvilágítás között a legfontosabb különbség, hogy az előbbi csak az emberi faj számára, annak érdekében készült, az utóbbinál sokféle faj, fajta igényeire kell odafigyelni. Dr. Balázs László, a MATE, Növénytermesztési-tudományok Intézet, Agronómia Tanszékének egyetemi docense elmondta, hogy mindegyik növény más, ezért eltérő igényeik vannak, amelyeket figyelembe kell venni. A világítás kapcsán beszélt a térbeli egyenletesség fontosságáról, hogy a már a kis mértékű eltérések is komoly különbséget jelenthetnek a növényeknél. Arról is szólt, hogy a spektrumnak óriási szerepe lett abban, hogy milyen terméshozamot lehet elérni. Ezen a téren még nem alakult ki az egységes, szabványos módszertan. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a hatékony növényvilágítás csak úgy valósítható meg, ha az ember a technológián túl a növényt is ismeri.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Más kerül terítékre? Javában folyik az aratás és a zöldség- gyümölcs betakarítás. Minden év okoz meglepetést, így az adott szezonnak mindig megvannak a nyertesei és a vesz...
Bajban a borsó, de mindjárt itt a magyar dinnye! Ötven éves negatív rekord Nem éppen a legjobb hírek érkeznek a zöldborsó idei termésmennyiségéről. Bár a konzerv- és a hűtőipar is felkészülten vár...
A hőség áldozatai és nyertesei A hetek óta tartó száraz, meleg időjárás – van olyan országrész, ahol több mint 40 napja nem esett semmilyen mennyiségű csapadék! -, ahogy az várható ...
Nem pazarol a magyar Közel 1500 milliárd forintos agrár- és vidékfejlesztési támogatási keret több mint 90%-át már lekötötték, így nem marad elköltetlen uniós forrás a 200...
Újabb piac, újabb lehetőségek A Kína és Magyarország közti tavalyi agrárkereskedelem átszámolva több mint 7 milliárd forintot ért el, amit a két ország még tovább kíván növelni a j...
Heti agrárhír-összefoglaló Ízelítő az elmúlt hét híreiből: Prémium termékekkel vonulunk az orosz piacra, elindult a területalapú támogatások 50%-os előleg kifizetése, beletörődé...