Most a megszokás viaskodik a szakmaisággal, de ne rutinból döntsön

Drasztikusan csökkenő árak és a beszerzéssel kiváró termelők jellemzik most a műtrágyapiacot. Ráadásul, kockázatos a halogatás, mert később a szállítói kapacitások jelenthetik a szűk keresztmetszetet, és félő, hogy nem minden termelő kapja majd meg időben a megrendelt terméket. Aki viszont már most rendelkezik műtrágyával, annak érdemes alaposan átgondolni, mikor kezdi el a fejtrágyázást. Vázsonyi László, a VulcanAgro fejlesztőmérnöke fejtette ki véleményét a témáról.

Mi történik jelenleg a műtrágyapiacon?

Drasztikusan, sosem látott mértékben esnek a műtrágyaárak. Ilyen jelenség óriási recesszió idején szokott bekövetkezni, amikor eltűnik a felvásárlópiac. Jelenleg ez tapasztalható nemcsak Magyarországon, de EU-ban is. Műtrágyatípustól függően 40-60%-os visszaesés a hazai keresletben a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Ezzel egyidőben ugyanakkor jelentősen bővül a kínálat, Lengyelországból, a Baltikumból és Törökországból is áramlik az országba az import műtrágya, a kikötői árak fokozatosan csökkennek.

Karbamid műtrágya árváltozása. Lassan megáll a csökkenés és talán beáll egy nyugalmi állapot.

A karbamid, például, kikötői paritáson már kevesebb mint 150 ezer Ft-ba kerül, miközben a piacon 250-280 ezres árszinteket látunk. Igaz, ezek egy hónap múlva akár 100 ezerrel is eshetnek. A termelők pedig éppen ezért kivárnak a beszerzéssel, bár sokakat pénzügyi nehézségek is korlátoznak ebben. Számukra jó hír lehet, hogy a termények valószínűleg drágulnak majd, mert az ukrán határ kezd záródni.

Miért okozhat problémát a halogató hozzáállás?

Jelenleg a rendeléstől számítva 24-48 órán belül tudjuk kiszállítani a műtrágyát, de a jövő héten ez inkább már 3-4 nap lesz, 2-3 hét múlva pedig el fogja érni az 1-2 hetet, mert nem lesz elég szállítói kapacitás, eszköz, a várhatóan hirtelen megnövő keresletet kiszolgálására. Ez azért probléma, mert a termelő jellemzően rövid távon gondolkodik, a rendelése feladáshoz képest 2 nap múlva már szeretné megkapni a terméket.

A további áresésre való spekulációnak az a hátránya, hogy nem fog időben odaérni a műtrágya, csak 2 héten belül, ami lehet, hogy már késő. Így a mostani árszinten, a meglévő készletekkel kell elindítani a fejtrágyázást. A nagyon alacsony árak meg fognak ugyan jelenni március-április környékén, de kockázatos erre várni.

Érdemes tájékozódni és akár egy kicsit várni, de jól kell időzíteni a döntést. Ki kell menni a földre, meg kell nézni, milyen munkának van az ideje és ahhoz milyen tápanyagot kell kijuttatni, meddig lehet azt esetleg eltolni. Telefonálni, érdeklődni, olvasni kell, és ezekből levonni a szükséges következtetéseket.

Az egyre súlyosabb és hosszan fennálló tápanyaghiány, aszályérzékennyé teszi a növényeket.

Mi a helyzet most a földeken?

Az enyhe időnek köszönhetően elindultak a fejtrágyázások. Az ősszel elvetett állományok tápanyagért kiáltanak, és a szakmaiság viaskodik éppen a megszokással. A termelők a fagyra várnak, hogy a sok csapadék után a földekre mehessenek és kiszórhassák a folyékony vagy szilárd fejtrágyát. Ezt követeli a megszokás, szakmailag viszont egyáltalán nem indokolt. Az előrejelzések szerint, ugyanis, több hétig nem várható csapadék, és a mostani enyhén nedves, hideg időben kiszórt műtrágyának a hasznosulása meglehetősen alacsony. Át kell gondolni, hogy a mázsánként 30-40 ezer forintos műtrágyának megéri-e az 50-80%-át elpocsékolni csak azért, mert rá lehet menni a földre. Ha már ősszel – a nem megfelelő hozzáállás miatt – a gazdák egy része kevés tápanyagot vagy egyáltalán semmit sem juttatott ki, akkor ezt a hibát nem kellene tetézni azzal, hogy a kiszórt fejtrágya, eső nélkül, újabb jelentős veszteséget okoz. Ráadásul, ezek a növények márciusban tovább fognak éhezni.

Kénes-nitrogén fejtrágya, majd komplex hatóanyag tartalmú lombtrágyákra lesz szükség. – Fotó: Shutterstock

Mit javasolna a termelőknek?

Ha határszemlét tartunk a földeken, láthatjuk, hogy megjelent a vírus és a gomba. A mostani jelentős napi hőmérsékletingadozás, megviseli az állományokat, és ezekben a tápanyaghiányos, legyengült állományokban kellene a növényvédelmi kezeléseket elvégezni.

Olyan lombtrágya alkalmazása javasolt, ami gombaölő hatással is rendelkezik, tehát van benne réz és kén, esetleg tartalmaz egy kis nitrogént és magnéziumot is, ami átsegíti a növényeket a következő 2-3 héten azon túl, hogy a gombás fertőzést is kezeli. Így egy termelő 8-12 ezer Ft-ért meg tudja oldani a problémát, és nem dob ki 50-70 ezer Ft-ot az ablakon, a nitrogén szükségtelen kijuttatásával.

A kapkodás helyett a türelemnek van itt az ideje: a fagyban kitett nitrogén, amit napfény ér, az egyik legrosszabb forgatókönyv. Aki nem átgondoltan cselekszik, annál a búza önköltsége elérheti majd a 80-90 ezer Ft-ot, ami egyáltalán nem lesz versenyképes a keletről érkező olcsó gabonával szemben.

Csak azért, mert valaki rendelkezik nitrogénnel, nem kötelező azonnal kiszórni. Rosszul indult az ősz, nem lenne jó ezt a helyzetet ezzel a rossz gyakorlattal tovább rontani.

info@vulcanagro.hu
www.vulcanagro.hu

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

N-Pilot®, Irányított tápanyagutánpótlás A tavaszi nitrogén fejtrágyázások elvégzésekor a nitrogén műtrágya dózisának meghatározása sokszor embert próbáló feladat. Rengeteg tényezőt kell figy...
A levelek kiáltanak először magnéziumért Sokan tévesen csak 3 makroelemet említenek, ha a növények számára fontos tápanyagokról beszélnek. A nitrogén, a foszfor és a kálium valóban fontos a n...
Ne felejtsünk el fejtrágyázni A fejtrágyázás az utóbbi években egyre nagyobb teret hódít magának a szántóföldi növénytermesztésben. Minden növénynek megvan a maga speciális igénye,...
Felpörgött a műtrágyapiac, beindultak a gazdálkodó... Jóval több terméket forgalmazott a műtrágyapiac a tavalyinál. A termelők által vett műtrágyák nitrogén-foszfor-kálium (NPK) hatóanyag-tartalma 474 eze...
Kiemelkedő eredmények őszi káposztarepcében és ősz... A Huminisz Kft. évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a huminsavas növénykondicionálás területén. Cégünk a piac egyik meghatározó szereplőjeként font...
A tápanyagfelvétel aktivizálása a sikeresség zálog... A tavalyi év kedvező késő nyári és őszi időjárásának köszönhetően az őszi vetésű növények kellő fejlettségben indultak neki a télnek. Az ezt követően ...