Minimálisan csökkent az agrárexport

Alig, mindössze 4,5 százalékkal mérséklődött az agrárexport egyenlege 2015 első hét hónapjában Magyarországon. Továbbra is gondot okoz azonban az orosz embargó.

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme csaknem azonosan alakult január-júliusban, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az idei egyenleg mindössze 4,5 százalékkal maradt el a 2014-estől, mivel azonos exportérték mellett kismértékben erősödött az importé.

Az agrárgazdaság kivitelének értéke 4460, a behozatalé pedig 2778 millió eurót tett ki. Ez azért jelentős teljesítmény, mert az export nagyobb hányadban alapanyagból áll, márpedig a húspiacon az orosz embargó és az ebből adódó túlkínálat még mindig érezteti a hatását, míg a tejipar tavasz óta küszködik az uniós kvótarendszer megszűnése utáni túltermelés és az áfacsalások negatív hatásaival.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint az első hét hónapban tízezer tonnával, 19 ezerre csökkent az élősertés-export, míg az import ugyancsak tízezer tonnával nőtt, 38 ezerre.

A húsfélék kivitele a sertés- és a baromfihús esetében volumenben csaknem megegyezett a 2014 első hét hónapjában mért adattal, de értéke mintegy 34 millió euróval visszaesett, főként a sertéshús és a baromfihús exportértékének mérséklődése miatt. Az importérték 44 millió euróval lett alacsonyabb, mivel a két fő termékből egyaránt csökkent a behozott mennyiség.

A húsfélék kivitele stagnált, a kivitel értéke viszont visszaesett 2014-hez képest (Fotó: borsonline.hu)
A húsfélék kivitele stagnált, a kivitel értéke viszont visszaesett 2014-hez képest (Fotó: borsonline.hu)

 

Nyers tejből tíz százalékkal többet exportált Magyarország, az átlagár azonban az egy évvel ezelőtti szint háromnegyedére esett vissza.

A gabonafélék kivitele 23 százalékkal, 721,7 millió tonnára növekedett, az exportérték azonban nem követte ezt ilyen dinamikusan, így 16,5 százalékkal nőtt, 820,7 millió euróra.

A legjelentősebb importérték-változást a cukor és a cukoráruk esetében mutatta a statisztika: a behozatal értéke 123,6 millió euróról 85,6 millióra mérséklődött, ezen belül a nád- vagy répacukor importja július végéig 174,5 ezer tonnáról 106,6 ezerre csökkent, értékben pedig 45 százalékkal esett vissza.

Az első hét hónapban a nemzetgazdasági export 8,4 százalékát tették ki az agrár- és élelmiszeripari termékek, az importnak pedig 5,8 százalékát. A kivitel aránya 0,6, az importé 0,1 százalékponttal kisebb, mint 2014 első hét hónapjában.

Forrás: MTI

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Komoly agrárpiaci együttműködés Magyarország és Ka... Magyarország és Kazahsztán már hosszú évek óta komoly agrárpiaci kapcsolatban áll egymással. A magyar élelmiszer-kivitel az idei első negyed évben 1,7...
Újabb országokat súlyt az orosz embargó Az orosz kormány újabb embargós intézkedések bevezetését kezdeményezte. Az új határozat szerint további öt ország érintett az orosz embargós ügyben. ...
Nagyobb figyelmet kívánnak az ökotermékek Nagyobb figyelmet fordítanánk az ökotermékekre; kezdetét vette az idénytermények kampánya; napvilágot láttak az agrárexport adatok; novemberben indul ...
Agrárkülkereskedelmi kitekintés az óévről A kukorica exportértékének jelentős növekedése nagymértékben befolyásolta a gabonafélék árbevételének emelkedését, miközben a kávé, a tea és a fűszere...
Hullámzóan alakult a külkereskedelem az év elején... Igencsak hektikusra sikeredett az agrár-külkereskedelmi forgalom hazánkban az év első szakaszában. Kukoricából feleannyit exportáltunk januárban, mint...
Enyhülhet az embargó, tovább drágultak az élelmisz... Számtalan hír érkezett ezen a héten az agrárium háza tájáról. Megtudhattuk, hogy Oroszország enyhíti az embargós intézkedéseket, több terméket exportá...