Milyen megoldásokkal segíti az Alphaplant a búza tápanyagellátását?

Az elmúlt időszakban – amióta drasztikusan megemelkedtek a műtrágyaárak – többször kaptam a kérdést, hogy „mivel tudnám a műtrágyát kiváltani”, „mivel helyettesíthetném a nitrogénműtrágyát, ami nem kerül annyiba”? A válaszom, hogy kiváltképp a nitrogénműtrágyát nem szabad elhagyni a növénytermesztésben. Ugyanis amint tudjuk, a nitrogénnek van az összes tápelem közül a legnagyobb termés- és hajtásnövekedés befolyásoló hatása. Ha ezt az elemet megvonjuk vagy nem a növény szükségleteinek megfelelő mennyiségben juttatjuk ki, akkor minden esetben terméscsökkenéssel kell számolnunk.

Azonban nem csak a nitrogénre kell helyeznünk a hangsúlyt, hanem az egyéb mikro- és makroelem-szükségletet, azok egymásra gyakorolt hatásait is figyelembe kell vennünk. Például a nitrogénműtrágya termésnövelő hatása is annál eredményesebb, minél kedvezőbb a növények többi tápelemmel való ellátottsága.

Hazánk szántóterületein a legnagyobb arányban termesztett növényünk az őszibúza, melynek tápanyag-utánpótlása aktuális kérdés.

Nézzük meg, hogy 1 tonna szemtermés eléréséhez mennyi tápanyagra is van szüksége a búzának:

27kg N, 11kg P2O5, 18kg K2O, 6kg CaO illetve 2kg MgO hatóanyag felvétele szükséges.

Azonban ezeknek a makroelemeknek a kijuttatását nem egy idöben, és nem egyszeri alkalommal kell megtenni.

A növény fejlődési menetét figyelembe véve elvégezzük az őszi alaptrágyázást, mellyel megfelelő kondíciót, feltételeket biztosíthatunk a búza kedvező átteleléséhez.

A tavaszi fejtrágyázás kijuttatásánál már egyre több kérdés merül fel napjaink változó körülményeit (gondolok itt az időjárás hektikusságára, a folyamatosan változó inputanyag és felvásárlási árakra…) figyelembe véve. Mégpedig a szilárd vagy folyékony műtrágyák, valamint a növénykondicionálók, illetve kelátos levéltrágyák használatában, vagy a korábban már említett termésnövelő anyagok mennyiségének csökkentésében.

Folyamatosan növekszik azon gazdaságok száma, akik áttérnek a folyékony műtrágyák több menetben történő kijuttatására, esetleg a szilárd és folyékony műtrágyák váltakozó kijuttatására, illetve növénykondicionálók használatára.

A búza fejtrágyázása mellett fontos gondoskodni azoknak az egyéb tápelemeknek a pótlásáról is, melyet a növény a fejlődése során a talajból nem megfelelő mértékben, vagy egyáltalán nem tud felvenni. Ebben az esetben helyezzük előtérbe a növénykondicionálók, kelátos levéltrágyák, EK-mütrágyák használatát.

Ezeknek a készítményeknek az egyik előnye, hogy általában egyéb növényvédöszerekkel is keverhetőek, ezért nem kell külön egy permetezést beiktatni, így a kijuttatás költségeit nem emelik meg. Valamint ezeket a készítményeket a növények azonnal fel tudják venni, hasznosítani tudják. Egy növényinedv-analízisre alapozva célzottan tudunk akár több elemet is egyszerre kijuttatni.

A növénykondicionálók és levéltrágyák esetében figyeljünk arra, hogy az adott készítmény tartalmazzon kelátokat. A kelátok sajátos szerkezetű fémkomplexek, melyek erős stabilitással rendelkeznek. Ennek hatására gyors és optimális biológiai hatást eredményeznek. A speciális kelátok felvételét az erősen lúgos környezet sem befolyásolja, a növény képes felvenni akár magasabb pH felett is, jól érvényesülnek. Ugyanakkor a semleges vagy savanyú tartományban is kiválóan fejtik ki hatásukat. Nagyon extrém körülmények között is elérhetőek a növény számára.

Az Alphaplant a különböző termékeivel az igényeknek megfelelően segít a gabonák tápanyagellátásában. Növénykondicionálóink különböző összetételben tartalmazzák a búza számára elengedhetetlen tápelemeket huminsavval kiegészítve.

Vegyük sorra az őszibúza számára fontos makro- és mikroelemeket.

A nitrogén tápanyagellátás fontosságát már említettem. Mindamellett, hogy a termés mennyiségét, a hajtásnövekedést szabályozza, a búza esetében jelentősen befolyásolja a sütőipari értékeket. Az Alphaplant termékei között megtalálhatjuk a Zöldpajzsot, illetve az Organit Kondit, mely növénykondicionálók virágzás utáni használatával a fent említett sütőipari értékek is befolyásolhatók.

A foszfort és káliumot a búza esetében összel, alaptrágyaként juttatjuk ki. Azonban ezen elemek fevételére tavasszal is nagy szüksége van a búzának. A foszfor- és kálium-utánpótlás tavasszal is megoldható, mégpedig folyékony formában. Léteznek magas foszfort és káliumot tartalmazó folyékony EK műtrágyák. A foszfor a búzánál a bokrosodást, a kalászt hozó szárak számát, illetve a termés mennyiséget is javítja. Hiánya késlelteti a virágzást, az érést, mely jelentös termésveszteséget von maga után. Mivel a búza esetében a hűvös tavaszi időszak a kritikus fejlődési szakasz, ezért érdemes a foszfor tápanyag-utánpótlását folyékony formában erre az időszakra is betervezni.

A kálium nagymértékben befolyásolja a növények vízfelhasználásának hatékonyságát, a nitrogén-anyagforgalmat. Növeli az aszálytürést, a hideg idöszakot jobban átvészeli a növény. Csökken a bakteriális valamint gombabetegségekkel szembeni fogékonyság.

Az Organit PK, illetve a Biopajzs nagy mennyiségben tartalmazza a fent említett elemeket.

A búza esetében nagy szerepe van a réz- és kénpótlásának. A réz többek között fontos szerepet játszik a légzési anyagcserében, a fehérjeszintézisben valamint a szénhidrát-anyagcsere folyamataiban. A kén növeli a növények biotikus és abiotikus stresszellenálló képességét. A növények ellenállóbbak lesznek a betegségekkel szemben, csökkenthetjük a növényvédő szerek felhasználását. A kén javítja a nitrogénfelvételt is. A kén mivel nem mobilis anyag, ezért a búza idősebb szövetei felöl nem képes a fiatalabbak felé mozogni.

Mindkét elem pótlása levélen keresztül megoldható, a búza azonnal képes felvenni azokat. Ebben nyújt megoldást az Organit Réz+Kén.

A búza fejlődésében nagy szerepet játszik a magnézium. A magnéziumhiány esetén anyagcsere zavarok lépnek fel, lassul a fehérjeképződés, csökken a fotoszintézis aktivitása, valamint lassul a növekedés. A magnézium a klorofill központi eleme. A magnézium-utánpótlás legegyszerűbb módja a levélen keresztüli utánpótlás lombtrágyázás keretein belül.

Organit Magnézium kijuttatásával a magnézium mellett ként, bórt, rezet, cinket és mangánt is kijuttatunk a búza számára.

Huminsavak, fulvosavak szerepe

A búza számára fontos a tavaszi folyamatos tápanyagellátás a bokrosodás idöszakától a zöld, vagy másnéven tejes érés szakaszáig. Nagyon kritikus időszaknak számít a kalászhányás, valamint az az előtti körülbelül két hét. Ez időszakban a tápanyaghiány, valamint a szárazság jelentős termésveszteséget okozhat. Egy erős, egészséges növénynek nagyobb esélye van ezt az időszakot átvészelni. Itt kerülnek előtérbe a huminsavval, fulvosavval rendelkező növénykondicionálók használata. Ugyanis, a növénykondicionálók egy részében a makro- és mikroelemek mellett huminsavak, fulvosavak is megtalálhatók. Ezek együttesen indirekt módon erősítik a növény immunrendszerét, növelik a gyökértömeget, valamint javítják a gyökér regenerálódó képességét. A fulvosavak elősegítik a növényvédő szerek beépülését.

A búza a számára stresszes időszakot könnyebben átvészeli, időt és energiát spórolhatunk a növénynek, az egyenletes fejlődésre, termésképzésre tud koncentrálni.

A huminsavak, fulvosavak szerepe nélkülözhetetlen a növény tápanyag-gazdálkodásában, a mikro- és makroelemek felvételében, felszívódásában. A fulvosavak bármely pH-érték mellett képesek kifejteni hatásukat, felszívódásukat a pH nem befolyásolja.

A búza esetében a virágzás időszakában esetlegesen fellépő fényhiány is magas termésveszteséget okozhat. A fulvosavak növelik a klorofilltartalmat a növényben, ezáltal a fényhiányosabb, fényszegényebb időszakokban is aktivizálja a fotoszintézist.

A HumicQuattro természetes humuszásványból kivont huminsavat, valamint növényi aminosavat és kelatizált mikroelemeket tartalmazó növénykondicionáló készítmény.

A nagy vetésterület, valamint az élelmezési és takarmányozási jelentősége miatt is az őszibúza esetében igenis oda kell figyelnünk a tudatos tápanyagutánpótlásra, mellyel a környezeti terhelés csökkenthető, a termesztés gazdaságossága növelhető, a folyékony lombtrágyák, növénykondícionálók használatával a kritikus időszakokban is beavatkozásra van lehetőség, valamint egy harmonikusabb tápanyagellátást biztosíthatunk a búza számára.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Az őszi búza tápanyag-utánpótlása Az őszi búza tápanyag-utánpótlása azért érdemel kiemelt figyelmet, mert a növény magas terméshozammal, jó termésminőséggel párosítva csak tudatos és s...
Ahol már mánia a huminsavas termékek tökéletesítés... Jelentősen csökkenthető a felhasznált műtrágya, illetve növényvédő szer mennyisége, ha a gazda megerősíti a termesztett növény saját védekező rendsze...
Humin Force a talajunk védelmében, termésünk érdek... Sajnos, jelenleg Magyarország szerves trágya kapacitása, messze nem elég a termőterületek kezelésére. Ezért érdemes, a megfelelő összetételű és belta...
Tudatos tápanyag-utánpótlás és növénykondicionálás... A növény egészséges fejlődése, a betervezett terméshozam és a megfelelő minőség a tudatos és optimális tápanyag-ellátottságon alapul. Minden kultúra ...
HuminForce – Talajunk védelmében, termésünk érdeké... A humuszanyagoknak, ezen belül a huminsavaknak, mint talajalkotóknak fontos szerepéről számos tankönyv, szakkönyv és tanulmány nyújt leírást. Humusz ...
Lombtrágyázás az AlphaPlant kínálatában A szigorodó növényvédelmi előírások között valódi alternatívát kínálnak a lombtrágyák és növénykondicionálók a gazdálkodók számára. Ráadásul ezek – a...