Milyen karácsonyfát válasszunk?

Luc, nordmann, ezüst, földlabdás, kivágott? Ha élő karácsonyfa mellett döntünk, mi alapján válasszuk ki az árusnál? Bálint gazda bemutat 7 szép fenyőt, előnyeikkel és hátrányaikkal együtt. Ha már megvette az ideit, jövőre még dönthet másképp.

December elején indul a karácsonyfa-szezon, egészen szentestéig válogathatunk a szebbnél szebb fenyők közül. A fa méretének csak pénztárcánk (és nappalink belmagassága) szab határt. A döntésnél nyugodtan legyünk körülményesek: egyáltalán nem mindegy, milyen fenyőfajt viszünk haza.

Melyik legyen?

Az egyik faj illatos, de hullanak a tűi, a másik tartósabb, de kevésbé természetes látványt nyújt stb. Ez a kis összefoglaló azoknak szól, akiknek nincs határozott elképzelésük a megvásárlandó fajt illetően, illetve nem szeretnének a fenyőfaárus szakértelmére hagyatkozni. Ha pedig konténeres vagy földlabdás fácskát vásárolunk, nem mindegy, hogy kiültetés után mire számíthatunk.

Csak frisset!

A kivágott fenyőfák frissességét még vásárlás előtt célszerű megállapítanunk. Állítsuk fel a fácskát, és tönkjével üssük a talajhoz. Ha hulló tűleveleket látunk, akkor válasszunk másik fát (vagy kérjünk árengedményt). Hajlítsuk meg a fenyő egyik tűjét: ha gyorsan kirúgja magát, akkor friss, ha görbe marad, akkor már kiszáradóban van a fa.

Kerti karácsonyfa – földlabdás helyett

Aki Karácsony alkalmából megkönyörülne egy fenyőfán, az a kertben levő, tűlevelű, örökzöld fák közül is választhat egy alkalmasat és azt feldíszítheti karácsonyfának. A kivilágított, kerti karácsonyfáknak pedig nemcsak a kert gazdája, hanem a járókelők is örülni fognak. És remélem, hogy nem lesz olyan kertészkedő társunk, aki azért kénytelen szomorkodni, mert a szép fenyőfáját az éj sötétjében, gonosz kezek megcsonkították, hogy a másik utcában egy ünnepre készülő embertársuknak kínálják megvételre!

Ha élő, földlabdás fát választunk , akkor tisztában kell lennünk a ténnyel, hogy szerzeményünknek nem sok esélye van a karácsony túlélésére. Ugyanis a hirtelen hőmérséklet- és páratartalom-változás nagyon megviseli a fenyőket. Növelhetjük a túlélési esélyt azzal, ha csak az ünnep pár napjára visszük a fát a lakásba, és egyébként a védett teraszon, vagy a kert talajába ásva tároljuk jövő karácsonyig.

Rövid tűlevelek

Közönséges luc - Picea abies
Közönséges luc – Picea abies

Közönséges luc – Picea abies

30-40 méter magas, koronája hengeresen kúpos. 1-2,5 cm hosszú levelei négyélűek, megszáradva lepotyognak. Páraigényes, az üde talajokat kedveli.

A “legolcsóbb” mind közül: a vágott méterét 2000 forintért, a földlabdásat 3000 forintért adják.

Városba nem való, mert gyakran megtámadja a lucgubacstetű. A leggyakoribb karácsonyfának való. Száraz levegőjű lakásban érdemes vizzel töltött karácsonyfatalpba állítani, különben hamar lehullanak a tűlevelei.

Ezüstfenyő – Picea pungens

Keskeny, kúpos koronájú, 20-30 méter magas fa. Szürkészöld, 2-3 cm hosszú levelei szintén négyélűek és megszáradva lehullanak. Karácsonyfaként tovább bírja, mint a lucfenyő, viszont jóval drágább métere, 3500-4000 Ft, a földlabdásakért 5000 Ft-ot kérnek.

A közönséges luchoz képest jobban viseli a páraszegény környezetet és a városi levegőt.

Nordmann jegenyefenyő – Abies nordmanniana

Tömött, kúpos koronájú fa, 20-30 méter magas is lehet. A lapos, gyümölcsös illatú, 2-3 cm hosszú levelek a hajtás felső részén félkörben állnak, rászáradnak az ágakra, nem hullanak le.

A fonákon 2 viaszcsík látható, ez az egyik legfontosabb ismertetőjel. Igényes faj, fiatalon fagyérzékeny lehet.

Szép koronája, fényes levelei és tűleveleinek megtartása miatt az egyik legdivatosabb karácsonyfa, ennek viszont el is kérik az árát: métere akár általában 5000 Ft, de a szebb vágott példányoké és gyökeresen a 6000-7000 Ft-ot is elérheti.

Duglászfenyő – Pseudotsuga menziesii

Hazájában 100 méter magasra is megnőhet, nálunk csupán 20-40 méter magas.

A lucfenyőhöz hasonló, de tűi sokkal hosszabbak és lágyabbak, megdörzsölve narancsillatúak, megszáradva sem hullanak le. A tűket letépve sebhelyek maradnak az ágakon. Közepesen igényes faj, kissé mészérzékeny. Faárusoknál ritkán találkozhatunk ezzel a fajtával.

Hosszú tűlevelek

Simafenyő – Pinus strobus

25-40 méter magas, kúpos koronájú fa. 5-15cm hosszú tűlevelei ötösével állnak, vékonyak, puhák, selymesek.

Kérge sima. Páraigényes, mészre érzékeny. Kedvezőtlen körülmények között gyakran megtámadja a gyapjastetű.

Erdei fenyő - Pinus sylvestris
Erdei fenyő – Pinus sylvestris

Erdei fenyő – Pinus sylvestris

20-30 méter magasra is megnőhet. Fiatalon a koronája kúpos, később szabálytalanná válik.

Törzse sárgás-vöröses. 3-7 cm-es tűlevelei kettesével állnak, kékes vagy szürkészöld színűek, közepesen merevek. A rügyek nem gyantásak. A talaj és a klíma iránt közepesen igényes.

Fekete fenyő – Pinus nigra

Az előző faj közeli rokona, az egyik legtűrőképesebb fenyőnk: szélsőséges környezeti feltételek közt is elvegetál. Ennek “köszönhető” agresszív terjeszkedése olyan területeken is (főleg homokra telepítették), ahol tájidegen elemként kiszorítja az ottani életközösséget. Tobozát (nagy rózsatoboz) koszorúkötéshez használják.

Illatos, a szobai klímát is jól bírja, de tűlevelei kiszáradva különösen szúrnak. Aki Húsvétig folyamatosan ünnepelni szeretne, ilyen fajtát válasszon.

Forrás: balintgazda.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Rovarok ezrei jönnek a karácsonyfával a lakásba?... Egyre-másra jelentek meg a napokban olyan hírek, amik arról szóltak, hogy rovarok ezreit, tízezreit vihetjük be a lakásunkba az ünnepekre vásárolt fen...