Milliós jutalmak, fizetések és Skodák: igen jó évet zárt az agrárminiszter és a 6 helyettes államtitkár

Az államtitkári fizetésekkel a plusz juttatások is bővültek idén az Agrárminisztériumnál. Az államtitkárok 2020. szeptemberben egyhavi illetményükkel megegyező összegű motivációs elismerést kaptak. Feldman Zsolt ráadásul jutalmat is kapott, így az ő munkáját plusz bruttó 3,5 millió forinttal ismerték el. Az agrártárca vezetője és államtitkárai hivatali autóként Skoda Superbeket használnak, egyesek hivatali lakást, illetve gyerekek után járó béren kívüli juttatást is kapnak.

Idén az államtitkárok fizetésével együtt a munkájuk elismeréseként adható plusz díjazás is nőtt az Agrárminisztériumban, az éves cafeteriakeretet is duplázták – más minisztériumokhoz hasonlóan – 486 ezer forintra – írta meg a Kormány weboldalán közzétett dokumentumok alapján a Napi.hu. A miniszterek és államtitkárok a miniszterelnök által meghatározott összegű jutalomban részesülhetnek. Az államtitkár jutalmára a tevékenységét irányító miniszter tesz javaslatot. Hasonló módon célprémiumot is kaphatnak az államtitkárok; továbbá motivációs elismerésben részesülhetnek – mint kormánytisztviselők – a munkáltatói jogkört gyakorló minisztertől – foglalták össze.

A kép bal szélén Nagy István agrárminiszter, az ülő sorban középen bordó nyakkendőben Feldman Zsolt államtitkár – Fotó: Magro.hu, CSZS, Budapest

A jutalmak, motivációs elismerések osztásának gyakorlata tárcánként eltérő. A Miniszterelnöki Kormányirodánál tavaly kétmillió forintos, a Miniszterelnöki Kabinetirodánál pedig plusz kéthavi illetménnyel ismerték el egyes államtitkárok munkáját. A kormányzati portálon csak a politikai felsővezetők juttatásait teszik közzé, a szakmai felsővezetőkét (közigazgatási államtitkár, helyettes államtitkár, hivatalvezető) nem teszik nyilvánossá. Nagy István agrárminiszter munkáját a cikk megjelenésekor 6 államtitkár – Szinay Attila közigazgatási, Farkas Sándor parlamenti, Feldman Zsolt mezőgazdaságért, Zámbó Péter erdőkért és földügyekért, Rácz András környezetügyért és Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár -, valamint 12 helyettes államtitkár segíti.

A miniszter államtitkárainak tavaly szeptemberben egyhavi illetményükkel azonos összegű (bruttó 1,75 millió, illetve 1,3 millió forint) motivációs elismerést adott.

Ez alól kivétel a novemberben munkába állt Erdős Norbert, de az ő elődje, Zsigó Róbert megkapta a plusz juttatást. Feldman Zsolt augusztusban ezen felül jutalmat is kapott ilyen összegben. 2019-ben ennél valamivel szerényebb volt a plusz juttatás: augusztusban 300 ezres, novemberben 550 ezres motivációs elismerésben, októberben pedig 300 ezer forintos Szép-kártya juttatásban részesültek az államtitkárok.

Aki jobban dolgozott

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár augusztusban és szeptemberben is szép összeggel gazdagodott. Augusztusban plusz egyhavi illetményével megegyező összegű, azaz bruttó 1,75 millió forintos jutalmat (aminek összegét a miniszterelnök hagyja jóvá), szeptemberben pedig ilyen összegű motivációs elismerést kapott munkáltatójától, az agrárminisztertől.

Feldman Zsolt juttatásai (2020) - Forrás: Kormany.hu alapján Napi.hu
Feldman Zsolt juttatásai (2020) – Forrás: Kormany.hu alapján Napi.hu

Feldman havi bruttó illetménye 2020. januártól – mint a nem parlamenti képviselő államtitkárok többségének -1,75 millió forint, ami mintegy 300 ezres emelést jelent az előző évhez képest. A tavalyi éves 200 ezres cafeteria kerete, mint a többi államtitkárnak is, 286 ezerrel kibővült. Hivatali autóját tavaly decemberben lecserélték – más politikai vezetőkhöz hasonlóan -, egy 2015-ös Skoda Superbet egy 2019-esre. Ő azon kevesek egyike, aki már a 2010-es kormányváltás előtt a földművelésügyi tárcánál dolgozott. Sőt, a minisztérium ösztöndíjasa volt 2005-2006-ban. Bölcsész és jogi diplomát szerzett, 2006-tól jogi koordinátorként, 2008-tól főosztályvezetőként dolgozott a tárcánál – derül ki az életrajzából. 2010-től a minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, majd 2018-tól mezőgazdaságért felelős államtitkára.

Nagy István juttatásai (2020) Forrás: Kormany.hu alapján Napi.hu
Nagy István juttatásai (2020) Forrás: Kormany.hu alapján Napi.hu

Egy kis lakás is elég az óvári agrárminiszternek

Nagy István agrárminiszteri illetménye bruttó 1,98 millió forint – 2019 márciusa óta, előtte mintegy 200 ezerrel kevesebbet kereset. Országgyűlési képviselőként bruttó 1,1 millió forint a tiszteletdíja. Egyéb juttatásként egy 35 négyzetméteres hivatali lakást és egy 2019-es Skoda Superb autót használ. Tavalyelőtt a 200 ezres éves cafeteria mellett októberben 300 ezres Szép-kártya juttatásban részesült, jutalmat vagy célprémiumot nem kapott.

Farkas Sándor juttatásai (2020) Forrás: Kormany.hu alapján Napi.hu
Farkas Sándor juttatásai (2020) Forrás: Kormany.hu alapján Napi.hu

Farkas Sándor parlamenti államtitkárként bruttó 1,3 milliót, országgyűlési képviselőként további 1,1 milliót keres. A 67 éves politikus 1998 óta csongrád(-csanád)i országgyűlési képviselő. Államtitkárként ő is kapott tavaly szeptemberben motivációs elismerést, és egy 2019-es Skoda Superb szolgálati autót használ. Farkas – az életrajza szerint – agrár üzemmérnöki főiskolai diplomával 1975-től a Fábiánsebestyéni Kinizsi Mgtsz-nél dolgozott, a kilencvenes években az elnöke, majd a jogutód társaság vezérigazgatója volt 2014-ig.

Zámbó Péter államtitkár juttatásai (2020) Forrás: Kormany.hu alapján Napi.hu
Zámbó Péter államtitkár juttatásai (2020) Forrás: Kormany.hu alapján Napi.hu

Zámbó Péter 2019 februárjától dolgozik az agrártárcánál erdőkért és földügyekért felelős államtitkárként, korábban a Pilisi Parkerdő Zrt. főmérnöke, 2010-től a vezérigazgatója volt. A szakember államtitkárként 2020-ban havi 1,75 millió forintot keresett (2019-ben 1,3 milliót). Szeptemberben őt is egy havi plusszal motiválta a minisztere a munkavégzésben, amihez egy 2019-es Skoda Superb autót is vezethet.

Rácz András államtitkár juttatásai (2020) Forrás: Kormany.hu alapján Napi.hu
Rácz András államtitkár juttatásai (2020) Forrás: Kormany.hu alapján Napi.hu

A tanárképzőt és jogi egyetemet végzett Rácz András 2010 óta dolgozik a minisztériumnál, környezetügyért felelős helyettes államtitkárként, majd államtitkárként. Szeptemberben bruttó 1,75 milliós motivációs elismerésben részesült, a béren kívüli juttatások között cafeteriát, iskolakezdési és gyereknevelési támogatást kapott. Ő egy 2017-es Skoda Superbet használ.

Erdős Norbert államtitkár juttatásai (2020) Forrás: Kormany.hu alapján Napi.hu
Erdős Norbert államtitkár juttatásai (2020) Forrás: Kormany.hu alapján Napi.hu

A nemrég kinevezett Erdős Norbert Zsigó Róbertet követi az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkári székben. A békési, bölcsész diplomás Erdős közel három évtizede politikus, volt önkormányzati, majd parlamenti képviselő, 2011-től a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, 2014-től pedig öt évig európai parlamenti képviselő (az EP-ben a mezőgazdasági és a halászati szakbizottságok tagja is volt). Az új államtitkár 1,75 milliós bruttót keres, és egy 2017-es Skoda Superbet használ a kormányzati oldalon közzétett illetményadatok szerint.

Államtitkárból államtitkár

Az agrárminisztériumi államtitkári posztjáról szeptember végén távozó Zsigó Róbert szeptemberben még plusz egy havi illetményével (bruttó 1,3 millió forint) megegyező összegű motivációs elismerésben részesült Nagy Istvántól. 2018-tól egy 101 négyzetméteres hivatali lakást, valamint egy Skoda Superb gépkocsit használt. Zsigó 1998 óta Bács-Kiskun megyei parlamenti képviselő, az ezért járó tiszteletdíja jelenleg 1,1 millió forint. (2010 és 2014 között Baja polgármestere is volt). Zsigó nem maradt államtitkári fizetés nélkül októbertől sem, ugyanis kinevezték a Miniszterelnökségen a családokért felelős tárca nélküli miniszter, Novák Katalin parlamenti államtitkárává – írta a Napi.hu.

Zsigó Róbert államtitkár juttatásai (2020) Forrás: Kormany.hu alapján Napi.hu
Zsigó Róbert államtitkár juttatásai (2020) Forrás: Kormany.hu alapján Napi.hu
Share Button

Kapcsolódó cikkek

Figyelem! 2013. november 30 -ig van lehetőség káre... A kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtásához szükséges dokumentumokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapjáról lehet letölteni. A...
Hatalmasra, 20%-ra nőne a késedelmi kamat Jelentősen megnövelné egy törvénymódosítási javaslat a késedelmi kamat nagyságát abban az esetben, ha a feldolgozók és/vagy a felvásárlók határidőn be...
Új minisztert és új nevet kap a Földművelésügyi Mi... Nagy Istvánt, a Földművelésügyi Minisztérium eddigi miniszterhelyettesét kérte fel tárcavezetőnek a kormányfő. A tárcának pedig Agrár- és vidékfejlesz...
50 ezer embert ígért a mezőgazdaságból hiányzók pó... Az agrárium területén a munkaerőhiány csökkentésére, a mezőgazdaság fehéredésének további elősegítésére, az öntözött területek nagyságának a növelésér...
Öntözés, munkaerőhiány, közös osztatlan földtulajd... Az új agrárminiszter, Nagy István a Magyar Időknek adott interjújában elmondta, hogy jelentős intézkedések várhatók a munkaerőhiány csökkentése, az ön...
Mit kezdhetnénk a plusz 12 milliárd forinttal? 2019-ben 12 milliárd forinttal bővül az Agrárminisztérium költségvetése az ideihez képest - adta hírül az M1-re hivatkozva az MTI. Jövőre 12 milliá...