Lombtrágyázás az AlphaPlant kínálatában

A szigorodó növényvédelmi előírások között valódi alternatívát kínálnak a lombtrágyák és növénykondicionálók a gazdálkodók számára. Ráadásul ezek – a folyamatos termékfejlesztéseknek köszönhetően – egyre hatékonyabbak is. A piacról és a várható trendekről Tánczos Istvánnal, a Keszthelyen végzett környezetgazdálkodási agrármérnökkel, talajtani szakmérnökkel, aki egyben a magyar tulajdonú Alpha-Vet Kft. AlphaPlant ágazat-igazgatója és szaktanácsadója is, a Magro.hu munkatársa beszélgetett.

10-15 évvel ezelőtt gyakorlatilag még csak talajon keresztül pótoltuk a tápanyagot. Miért nyert a lombtrágyázás és a növénykondicionálás ekkora teret?

A növénykondicionálás és lombtrágyázás előretörésének két fő oka van. Az egyik az EU-szabályok és előírások folyamatos szigorítása. Folyamatosan vonják ki a növényvédő szereket, és erre kínál valós alternatívát a növénykondicionálása és az immunerősítés, ezzel formában tartva a növényeket. Így azok kevésbé lesznek fogékonyak a betegségekre. A másik ok pedig egyértelműen az időjárási viszontagságokra való reagálás. Olyan anomáliákkal találkozunk az utóbbi években, amikkel régebben nem vagy nem ilyen gyakran. Az aszály, a szélkár, fagykár, valamint a belvíz miatt a növények folyamatosan valamilyen stressznek vannak kitéve. Az időjárás akkorát változott az utóbbi 10-15 évben, hogy már védekezni kell ellene. Szerencsénkre, kereslet is van rá, enélkül a kínálat sem lenne ekkora. Ez egy öngerjesztő folyamat.

Tánczos István az Alpha-Vet Kft. AlphaPlant ágazat-igazgatója és szaktanácsadója
Tánczos István az Alpha-Vet Kft. AlphaPlant ágazat-igazgatója és szaktanácsadója

Valóban óriási a kínálat, sok a szereplő. Lehet-e még valami újdonsággal a piacra lépni? Milyen trendek figyelhetők meg?

A mikroelemeken kívül egyre nagyobb teret nyernek a különböző szerves anyag alapú lombtrágyák. Mi is ebbe az irányba tartunk. Kiemelt hangsúlyt kapnak a természetes huminsavak és fulvosavak, mint vivőanyagok és mint kondicionálók. Ezek képesek a növény immunrendszerét erősíteni. Egyre nagyobb szerepet kapnak a növényi eszenciális aminosavak, az algák és a baktériumok is. A piaci trendek azt mutatják, hogy a mikroelemeken túl, már ilyen szervesanyag bázisú szereket kell gyártani.

Ezek már mind elérhetők a piacon, ha jól tudom? Tud-e esetleg olyan szert is említeni, ami a következő lépést jelentheti?

A glikolok és a szalicilsav is nagyon jó vivőanyagként szolgál, különösen a szőlőtermesztésben. Jelentős gombaölő hatásuk is van.

HumicQuattro
Az AlphaPlant lombtrágyák
Az AlphaPlant lombtrágyák

Térjünk most rá az AlphaPlant kínálatára. Abból melyekre hívná fel az olvasók figyelmét?

A mai napig a Zöldpajzs nevű termék a cég zászlóshajója, erről ismernek minket. A név azt sugallja az embereknek, hogy ez egy természetes védőeszköz a növények számára. Nem klasszikus növényvédő szer, hanem egy természetközeli megoldás.

Mivel ennek már nincsen bio engedélye, ezért kifejlesztettük az úgynevezett, Biopajzsot, ami a Zöldpajzsnak a bio változata. Az összetételük nagyon hasonló. Bio engedélye is van, ami elmondható a portfóliónk nagyjából 80%-ára. A biotermesztést támogatjuk és kísérjük az elejétől a végéig. Majdnem minden termékünknek van a Biokontroll Hungária által adott engedélye.

Az utóbbi években léptünk a piacra két huminsavas kondicionálóval. Az egyik egy NPK-val dúsított huminsavas kondicionáló. A neve Organit Kondi. Ez a Zöldpajzsnál vagy a Biopajzsnál kisebb mikroelem-tartalommal bír, cserében viszont kedvezőbb az ára.

A másik, pedig egy unikális termék, a HumicQuattro, ami a huminsav mellett aminosavat is tartalmaz. Mivel az aminosav a fehérjék építőeleme. így a fehérjeszintézis sokkal hatékonyabban működik aminosav-kijuttatás mellett. Növényi produktumot „etetünk” meg a növénnyel, így az az energiaháztartását sokkal jobban tudja optimalizálni. Ráadásul ennek még van egy komoly káliumos beltartalma is, ezért azt szoktuk mondani, hogy az olajos növényeknek ez egy kifejezetten hasznos készítmény.

Ha jól tudjuk, vannak úgynevezett, növényvédelmet célzó lombtrágyáik is.

Ilyen, például, az Organit réz és az Organit réz+kén. Közülük előbbi tribázikus rézszulfát, amiből a gazdálkodók nagy része kikövetkeztetheti, hogy bordóiléről van szó. Kontakt rézkészítmények használata során egyáltalán nem mindegy, hogy milyen típusú és szemcse méretű rézkristályt alkalmazunk. Az Organit Réz és Organit Réz + Kén nano szemcseméretének és rézszulfát kristályformájának köszönhetően hatékony hatásmechanizmussal büszkélkedhet. Maguk a rézkristályok alapból nem képesek megállítani a gombafertőzést. Ehhez rézionokra van szükség. A rézkristályok között csak a rézszulfát képes már vízben is szabad réziont felszabadítani. Ezek a rézionok okozzák a gomba pusztulását. Mivel a patogén gomba önmagában nem képes teljesen a növénybe behatolni, ezért termel vagy termeltet olyan anyagokat, (aminosavak, malát), melyek segítik a növénybe való bejutását. A gomba által előteremtett adjuváns szerek teszik lehetővé, hogy a maradék rézkristály is ionos formát öltsön. Tehát ha nem rézszulfátot használunk, akkor prevenetív jelleggel nagyon kevés esélyünk van a védekezésre, és a kuratív hatás is erősen a fertőzöttség mértékéhez kapcsolt. Amennyiben nagyobb szemcsetartományú rézkristályokat használunk, kisebb az esélyünk a gombafertőzés megállítására. Apró méretű, nano technológiával készült szemcsék sokkal sűrűbben képesek a levél felületét ellepni, így a gombák mellett, az annál jóval kisebb baktériumok ellen is eredményesebben védekezhetünk. Száraz, csapadékhiányos közegben pedig a jobb felületi eloszlásnak köszönhetően, sokkal tovább képes a kijuttatott felszínen maradni. Az Organit réz+kén ugyanezt tudja, kénnel kiegészítve.

Kiemelném még az Organit lombtrágya családunkat. Ez egy olyan család, amelynek szintén minden tagja bio engedéllyel rendelkezik. Felsorakoztatjuk az összes, növények számára ismert és szükséges mikro- és mezoelemet, legyen szó bórról, kalciumról, cinkről, magnéziumról, vasról vagy kénről. A család teszi mindezt a legmodernebb EDDHSA kelátképző formulával.

A termékkínálat mellett milyen eszközöket használnak, a beszélgetés elején említett konkurenciaharcban?

A termékeket jellemzően technológiába illesztve adjuk, illetve ajánljuk. Nem csak egy-egy szerrel tudunk alternatívát nyújtani, hanem növényspecifikus csomagajánlataink vannak. Technológiában gondolkodunk. Kereskedelmi téren most már lefedjük az egész országot. Mindenhol vannak területi képviselőink, és az integrátorokon keresztül is elérhetőek vagyunk. illetve közvetlen forgalmazásban is megvásárolhatók a termékeink.

További termékinformáció:

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Lombtrágyázás a gyümölcsösben! Növényeink a tápanyag java részét a gyökéren keresztül veszik fel, így a tápanyag-utánpótlásban a lombtrágyázásnak minimális szerepe van. De akkor mir...
A levelek kiáltanak először magnéziumért Sokan tévesen csak 3 makroelemet említenek, ha a növények számára fontos tápanyagokról beszélnek. A nitrogén, a foszfor és a kálium valóban fontos a n...
Kiemelkedő eredmények őszi káposztarepcében és ősz... A Huminisz Kft. évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a huminsavas növénykondicionálás területén. Cégünk a piac egyik meghatározó szereplőjeként font...
Phylazonit technológia a kukoricatermesztésben A kukorica az őszi búza mellett a legnagyobb területen termesztett növény hazánkban, termőterülete közel 1,2 millió hektár. Nagymértékű elterjedését a...
A lombtrágyázás jelentősége avagy miért hasznos a ... A sikeres növénytermesztéshez nem csak makro- és mezoelemekre, hanem hektáronként néhány gramm mennyiségben mikroelemekre is szükségünk van. A mikroel...
Növénykondicionálás és növénytáplálás Huminisz Tec... „Növénykondicionálás és növénytáplálás Huminisz Technológiával” címmel tart előadást Pais István, a Huminisz Kft. ügyvezetője és kereskedelmi vezetője...