Lassan szó szerint fürödni lehet a tejben

Nem látszik a tejpiacon, hogy normalizálódna a helyzet. A nyerstej ára tovább csökken, míg a tejkvóta megszűnése óta tartó túlkínálat napról-napra erősödik. Nem csak a tej, hanem például a vaj esetében is érezni lehet a negatív hatásokat, amelyeket a fékezetlenül áramló tej okoz.

Nincsenek jó híreink a tejtermelőknek. Márciusban ugyanis mindössze 73,86 forintot adtak a nyerstej kilójáért, ami a februári árhoz képest 3 százalékos csökkenést jelent. A 2015. márciusi árhoz képest mintegy 15 százalékkal került kevesebbe idén márciusban a nyerstej.

Érdekesség, hogy Olaszországban sem jobb a helyzet: Veronában a nyerstej azonnali (spot) piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 2015. 42. hét és a 2016. 16. hét közötti időszakban 39 százalékkal, 22 euró/100 kilogrammra csökkent.

Itthonról a nyerstejet 61,01 forint/kilogramm áron vitték ki külföldre, ami 8 százalékkal maradt el a februári, valamint 25 százalékkal az egy évvel korábbi értéktől. A nyerstej kiszállítása 24 százalékkal csökkent márciusban az előző év azonos hónapjához viszonyítva, ezen belül a termelők és a kereskedők 21 százalékkal, a feldolgozók 28 százalékkal exportáltak kevesebbet.

A folyamatos árcsökkenések közepette az Európai Unió tagállamaiban nem változott számottevően a tejhasznú tehénállomány egyedszáma. A nem vágásra szánt, 2 évnél idősebb üszők 3,5 százalékkal voltak többen 2015 végén, mint 2014-ben.

Az árak csökkennek, a szarvasmarha állomány azonban nem változik
Az árak csökkennek, a szarvasmarha állomány azonban nem változik

 

Nem sok pénzt adnak a tejért, ahogyan az látszik az előzőekben leírt adatokból. Ehhez képest idén az Európai Unió tehéntejkínálata 1,8 millió tonnával haladhatja meg a tavalyi mennyiséget, így elérheti a 153,4 millió tonnát. A kínálat így jóval meghaladja továbbra is a keresletet, ami a tej árának további csökkenését hozhatja magával.

Nem csak a nyerstej árára van hatással a túlkínálat. A vaj ára 2015 vége óta folyamatosan esik az unióban, bár az intervenciós szintet még nem érte el. Azonban ha az árak tovább csökkennek, megnyílik az intervenciós felvásárlás. Ennek köszönhetően stabilizálódna a piac, mert a túlkínálatból adódó készletek az intervenciós felvásárlás hatására nem térnének vissza a piacra rövidtávon. Egyre többen fogyasztanak vajat, ez a tendencia pedig idén is folytatódhat. Így talán a túlkínálat sem fog akkora gondot okozni.

A sajt ára 2015 vége óta van nyomás alatt. Különösen a félkemény Gouda, Edam és hasonló típusú sajtok ára olyan alacsony, ami alig tud az intervenciós szintnek megfelelő bevételt biztosítani.

A vaj és a sajt piacától eltérően a tejpor piaca kedvezőtlenül alakulhat az idén. A sovány tejpor termelése a tejkínálat bővülése miatt nőtt 2015 telén és a növekedés a felvásárlás májustól várható csökkenése ellenére előreláthatóan folytatódik. Tavasszal és koranyáron lényegesen nőhet a készlet és az év során várhatóan a magántárolási készlet csökken, míg az intervenciós készlet magas szinten marad.

Forrás: AKI

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
Hatékonyabb támogatás a zöldség-gyümölcs ágazatban... Kilenc másik tagállammal közös nyilatkozat született hétfőn, Luxemburgban, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén. A megállapodás a zöldség- és gy...
Áfa-csökkentést javasol a tejágazatban a NAK és a ... Az általános forgalmi adó (áfa) egy számjegyűre való, 27 százalékról 10 százalék alá csökkentését javasolta a tejágazatról tartott legutóbbi egyezteté...
Marhahús és tej az Európai Unióban Az élő marha kereskedelem intenzitása és a nyerstej ára is csökkent Magyarországon. Cikkünkből megtudhatják továbbá, hogy mennyibe kerül a marhahús az...
Tej és tejtermékek értékesítési ára az EU-ban... Mai tejpiaci elemzésünkből kiderül, hogyan alakulnak a tej és tejtermékek értékesítési árai az Európai Unión belül. Az árakat az egyszerűség kedvéért ...
Együttműködés a K&H és a Tej Terméktanács köz... Együttműködési megállapodást írt alá a K&H Bank Zrt. és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács; az újabb három évre szóló szerződés értelmében...